Új a terápiában

Műtét és homeopátia

A sebészet – az intenzív terápia mellett – az egyetemi orvoslás leglátványosabb, legattraktívabb eredményeit felvonultató szakága, amely természetesen az utóbbi évtizedekben technikai téren hihetetlenül sokat fejlődött. Mindennek ellenére az a páciens, aki ilyen jellegű beavatkozás előtt áll – akármennyire bízik is orvosában –, minden alkalommal bizonyos szorongással készül a műtétre. Ezért is egyre többen vannak, akik mindent megpróbálnak, hogy elkerüljék a sebészi beavatkozást, s ebben a természetes gyógymódok ugyancsak rohamléptekkel fejlődő arzenálja sok esetben tényleges segítséget tud nyújtani.


 

Más oldalról a leendő páciens az ismerős egészségügyiek, esetleg az internet segítségével a lehető legjobban megpróbál felkészülni a várható „életérzésre”. Húszéves sebészi pályafutásom alatt meggyőződhettem arról, hogy a sebészi betegek sorsa kisebb mértékben függ a technikailag előírásszerűen elvégzett műtéttől, mint a páciens sokoldalú előkészítésétől és műtét utáni kezelésétől. Mindkét periódusban ugyanúgy megvan a szerepe az infúzióknak és gyógyszereknek, mint az alternatív gyógymódoknak, így – többek között – a mágnesmező-terápiának, a fitoterápiának, az oligoelem-terápiának, a homeopátiának.

 

Cikkünkben a hasonszervi gyógymódnak is nevezett homeopátiának a sebészeti páciensek számára nyújtható segítségéről, néhány fontosabb szer alkalmazási lehetőségeiről szólunk. Minden említett szernek rendkívül sok indikációját írták le a Materia medicában, ezért e helyütt igyekeztünk azokat a hatásokat figyelembe venni, amelyek a műtéti beavatkozások körüli időkben komolyan előnyére válhatnak az operálandó páciensnek – és persze végső soron az operáló kollégának is.

 

 

A műtét előtti időszak szorongásai

Gelsemium

A páciens fő tünetei a teljesen hiányzó bátorság, levertség, remegés, ideges hasmenés, félelem a jelentől és a jövőtől. Vértolulásos fejfájás, főleg a tarkótájon, migrén, amelyek az érzelmekre fokozódnak. Forró fej, hideg végtagok. Májtáji pangás, teltségérzés, szédülés, homályos látás. Magasra szökő láz csillapítása (természetesen sebészi ok kizárása után). 

Adagolása a műtét előtt két-három nappal, C 30-as potenciálú golyócskákból naponta 2x5 szemet, majd a műtét reggelén is. (Minden homeopátiás szert be lehet venni a műtét napján is, mert ez semmilyen formában nem zavarja az altatóorvos munkáját.)

Ignatia

Szorongás, ingerlékenység, gombócérzés a torokban. Szellemi és testi kimerültség érzése, hosszan tartó, súlyos bánat, csalódás következtében. Túlérzékeny, ideges páciens, aki keresi a veszekedést.

Az Ignatia jellemző indikációi az egymásnak ellentmondó tünetek, mint például „minden tünet esetén, ami eltűnik, ha a beteg figyelmét elterelik”, vagy „eltűnnek a műtétet indokoló fájdalmak”. További, egymásnak ellentmondó, labilis jelenségek, olyanok, mint „hányinger, ami evésre javul, ideges éhségérzet, ami evésre nem javul”. Hihetetlen hangulatváltozások. Fejbe vert szög érzetű migrén. Műtét előtt és után 2-3 napig C 30-ból 2-3x5 szemet adunk.

 

A vérerek előkészítése

Arnika

Általánosan a traumás sokk ellen használható, a sérülések gyógyulását segíti elő. Elsősorban az artériákra hat, csillapítja a kapilláris vérzéseket, elősegíti a sebgyógyulást, az ödémák felszívódását, csökkenti az elgennyedések kockázatát. A betegnél jellemző lehet pszichés szinten a részvétlenség, a reménytelenség, testi szinten pedig az, hogy keménynek érzi az ágyat, állandóan izeg-mozog, hogy puhább érzete legyen. Tejet, húst nem kíván, savanyút és alkoholt igen. 

Adagolás: a műtét előtt és után egy-egy hétig naponta 3x5 szemet C9–12-ből.

Calendula

Akkor adjuk, ha a betegnek általában nehezen gyógyulnak a sebei, gyulladásra hajlamos, lassú a sarjadzás, kis seb esetén is szokatlanul erős a fájdalom. A fájdalom mozgásra erősödik s majdnem mindig fagyosság érzésével jár együtt.

Adagolás: C5–6, naponta 3x5 szem.

Hamamelis

Általában az érfalakra, leginkább a vénákra hat, de fájdalomcsillapításban is igen hatásos. Ebben szerepet játszik az ödémák felszívódására kifejtett jó hatása. Mechanikus sérülések, égések esetén Arnicával és Calendulával együtt kiváló hatású. Minden szerv, szövet vénás pangása, véraláfutások esetén, valamint evés utáni émelygésnél.

Naponta 2-3x5 szemet adunk a C 6–9-es potenciából.

Phosphorus

Mélyrehatóan pozitív hatása van minden szövet táplálására és működésére. Elsősorban a vérzések megelőzésére és csillapítására alkalmas, az artériákra, a gyomor-bél nyálkahártyára, a fekélyekre van jó hatással. Legfontosabb indikációi a vérzések megelőzésére, makacs vérzések csillapítására, de nagy segítséget nyújthat a műtét utáni émelygés, hányás, felfúvódás, hasi kólikák megelőzésében is. Műtét utáni székletpanaszok: mint „eredménytelen székelési inger, székelés utáni nagyfokú kimerültség, égő érzés a végbél környékén”.

Vérzékenység, vérvesztés csökkentése céljából a műtét előtt egy hétig és pár napig utána CH 5 vagy 9 naponta 2x5 szem. Ha a beteg úgy érzi, „fél, hogy valami rossz fog történni”, a C 30-ból ugyanennyi ideig hasonló dózist is adhatunk mellé.

 

 

A légzőszervek előkészítése

Antimonium tartaricum

Az alacsony potencia (CH 5–C 6) elősegíti a váladékozást, míg a magasabb, CH 9–15 inkább szárítja a nedves hurutot. Javasolt az altatás előtt két héttel elkezdeni és a műtét után 6-7 napig adni, naponta 3x5 szemet.

Grindelia Elalvás után vagy ébredéskor fellépő fulladásérzet, a nyák nehezen oldódik, a köhögés lefekvésre intenzívebb lesz. Asztmás állapot, szívasztma, krónikus hörghurut esetén a műtét előtt két héttel kezdve és utána egy hétig folytatva CH 15 vagy 30, naponta 2x5 szem.

 

A sebgyógyulás minőségének elősegítése

Causticum

A kötőszövetek mestere, égési sérülések, felrepedező sebek, lassan gyógyuló, gennyesedésre, keloidképződésre hajlamos sebek esetén adjuk. A páciens nem tudja felköhögni a nyákot, húzó köhögés, napközben váladék nélkül, éjszaka váladékkal, a köhögés csípőtáji fájdalmakkal felváltva jelentkezhet.

Adagolás: C 6–9 potenciál, naponta 2x5 szem két hétig a műtét utáni időszakban.

Graphites

Szintén a kötőszövetre hat kiválóan, berepedésekre, keloidképződésre hajlamos betegeknél javasolt elsősorban. „Egészségtelen bőr, könnyen begyullad.” További jellemző tünetek: a meleg ételeket nem viseli el, étkezés utáni hányinger, krónikus gyomorhurut, gyakori felböfögés, bélrenyheség. Ha a régebbi hegekben erős viszketésérzés lép fel, Sulfurral és Causticummal együtt adható.

Adagolás: CH 5–9, naponta 2x5 szem.

Staphysagrtia

Elősegíti a vérkeringést, következésképp a sebgyógyulást. Műtét után két hétig, naponta 3x5 szemet adjunk a C 5–6 potenciából.

Thuja

Rendkívül széles körű indikációja van, elsősorban a bőrre, a vérre, a gyomorra és a mirigyekre hat. Kinövések, szemölcsök, condylomák, keloidhajlam gyötörte betegeknél fontos adnunk. Ráadásul antibakteriális hatású is, így a bőr problémáinál a gennyesedési szakban javasolják elsősorban. További fontosabb, műtét utáni indikációi: vágó, szorító érzés a belekben, nyomás a májtájékon, szelesség, felfúvódás, fájdalmak, viszkető, égő érzés a végbélben. Vizelési inger, de mintha ragasztó akadályozná.

Javasolt műtét előtt két napig 2x5 szem C 30-as golyócska, műtét után CH 9–12 naponta 2x5, egy hétig.

 

Fájdalomcsillapításban

Két olyan szer van a homeopátiában, amely mellékhatásmentesen képes fájdalmat csillapítani, mindenesetre rendkívüli mértékben csökkentheti a szokásos fájdalomcsillapítók dózisát.

Hypericum

Ez a szer erőteljesen hat az idegvégződésekre, így nagyszerűen csillapítja az idegsérülések nyomán – vagyis a műtétek kapcsán – jelentkező fájdalmakat. Indikációi között ilyenek szerepelnek, mint „extrém fájdalmak, sérülések, „a seb érzékenyebb, mint amilyennek látszik”. Erős nyomásérzékenység, rándulás, zúzódás, húzódás esetén nagy segítség, ugyanúgy, mint koponyasérülteknél jelentkező fejfájás, alvás- vagy memóriazavar esetén (ilyenkor Natrium sulfuricummal együtt adhatjuk, mindkettőt C 6 vagy 9 potenciálban, fél-egy óránként).

Amennyiben a műtét utáni fájdalom, túlérzékenység alvászavarral jár együtt, a Hypericumhoz Coffea cruda C 15-öt vagy 30-at is adhatunk, naponta 2x5 szemet.

Symphytum

Elsősorban a csonthártyára ható szer, ezért például sportolók túlerőltetésből származó csonthártyagyulladásaiban, illetve a csonthártyát, ízületeket érintő sérüléseknél, töréseknél kiválóan kamatoztatható szer. Friss töréseknél D 5–C 5 potenciált adhatunk, 4-6 óránként 5 szemet. Mindennemű fájdalom esetén együtt adhatjuk Hypericummal, a csonthegképződés meggyorsítására pedig Calcium phosphoricum CH 9-cel együtt.

Ugyancsak jó hatású a gyomor-bél fekélyek fájdalomcsillapítására, illetve azok gyorsabb behámosodására.

 

Műtét utáni roborolás

China

Kiábrándult, érzéketlen, részvétlen páciensek szere elsősorban, akik zajra igen érzékenyek. Testileg sápadt, vérszegény, gyenge, alacsony vérnyomású betegnél alkalmazzuk. Indikációs területei a komolyabb folyadékvesztés (amelyet természetesen pótolni kell, de a szervezet a China segítségével gyorsabban rendezi a folyadékháztartást), olyan felfúvódásos panaszok, amelyek székelésre nem csökkennek. A beteg nem viseli a zsíros ételeket, a húsféléket, a tejet, a gyümölcsöt.

C 6–9-et adunk, naponta 2x 5 szemet.

Ferrum metallicum

Gyenge alkatú betegeknél, akik hamar kifáradnak, vérszegények, szédülnek, ha fekvő helyzetből felállnak, „mintha vízen járnának”. Sebei, törései az átlagosnál lassabban gyógyulnak. Szorongás, depresszió, alvászavarok, leromlás, felfúvódás, kólikák, köhögésre fellépő bélfájdalmak, májtáji szorító érzés. Étvágya ellentétes, egyszer farkasétvágy, máskor meg teljes étvágytalanság.

Adagolás: C 6–9, naponta 2x5 szem.

Kalium phosphoricum

Emlékezetkieséssel, szomorúsággal, ingerlékenységgel járó leromlott állapotú páciens esetén ajánlott elsősorban. Szellemi erőfeszítésre előálló fejfájás, rémálmokkal teli alvászavar, valamint szédülés, fázósság, levertség, érzékenység, „mintha az oldalai be törnének”. Alhasi görcsök sikertelen székletürítéssel. Érdemes kétfajta potenciált adni a szellemi és a testi roborálás céljára: C 6-ot vagy 9-et és C 30-at is, mindkettőt naponta 2x 5 szem dózisban.

 

A sebészek mindennapos heroikus munkája természetesen a szervezet anyagába történő beavatkozáson túl a szerkezeti, szervi rendellenességek megszüntetéséről, helyreállításáról szól. A kezelések során is a komoly infúziókra, gyógyszerelésekre szocializálódtak, és érthető módon a finomenergetikai kezelések látókörükön kívül estek. Mindazonáltal a gyakorlat azt mutatja, hogy mind a betegek, mind a sebészkollégák részéről alaposan megfontolandó, hogy a komplikációk csökkentése, a felépülés meggyorsítása, a gyors és normális sebgyógyulás érdekében olyan, gyakorlatilag mellékhatásmentes eszközöket is feltétlenül érdemes igénybe venniük, amelyeket az alternatív orvoslás, a fentiek értelmében például a homeopátia is nyújthat.

Dr. Simoncsincs Péter
XVI. évfolyam 12. szám

Címkék: homeopátia, műtét

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.