Új a terápiában

Őssejtterápia intelligens eszközökkel

Stroke, túlsúly, valamint szív- és érrendszeri problémák esetén

    Ajánlott cikkeink a témában:


Az utóbbi tíz év kutatásai megerősítették, hogy a csontvelő is képes olyan őssejteket termelni, amelyek a szervezetünkben lévő hibákat (pl. érrendszer, idegrendszer, szívinfarktus, stroke esetén) ki tudja javítani.

 

További kutatások arra engednek következtetni, hogy számos élelmiszer alkalmas arra, hogy a csontvelő őssejttermelő munkáját fokozza.

 

Azonban az „őssejtfokozás” problémája nem ilyen egyszerű. Abban az esetben, ha a szív és érrendszer rizikófaktorai jelen vannak, a szervezetben termelődött őssejtek károsodottak, és így nem tudják a testben keletkezett hibákat kijavítani. Ilyen rizikófaktorok lehetnek: magas vérnyomás, magas LDL-koleszterinszint, alacsony HDL-koleszterinszint, rossz inzulinérzékenység, magas cukor-, illetve trigliceridszint, dohányzás.

 

Fontos felhívni a figyelmet itt arra, hogy károsodott inzulinérzékenység esetén a szervezetnek sokkal nagyobb inzulinszintre van szüksége ahhoz, hogy megfelelő cukorszint alakuljon ki a testben. A magas inzulinszint viszont szív- és érrendszeri problémákat, illetve rákot okozhat. A túlsúly is a rizikófaktorok közé tartozik, mivel az inzulinérzékenységet rontja.

 

Egyidejűleg kell a szív és érrendszer rizikófaktorait csökkenteni és a csontvelő őssejttermelését fokozni abból a célból, hogy terápiás célzattal a szervezet őssejttermelését fokozzuk. A testmozgás (pl. futás) képes mindkettőre: növeli az inzulinérzékenységet és így csökkenti a cukorszintet, valamint akár 400 százalékkal is fokozhatja a csontvelő őssejttermelését.

 

Számos élelmiszerről is kimutatták, hogy alkalmas mind a rizikófaktorok csökkentésére, mind a szervezet saját őssejtjeinek szaporítására. Kiemelendőek a gyógygombakivonatok között a kígyószál-, lepkefű-, hernyógomba-, cseppkőgomba-kivonatok. Említésre méltó az apigenin gyulladásgátló hatása is, amelyről kimutatták, hogy megelőzheti a központi idegrendszer, valamint a szív és érrendszer megbetegedéseit. Az agyi őssejtfokozásnak (hippokampusz) depresszióellenes hatását is kimutatták. Ezzel összefüggésben nem mehetünk el szó nélkül a cseppkőgomba mellett.

 

Az étrend-kiegészítők megfelelő összetételben alkalmasak lehetnek arra, hogy elősegítsék a szervezet őssejtjeinek egészséges működését. Pusztán „őssejtfokozással” az említett problémák miatt csak korlátozott eredményeket érhetünk el. Fel kell használnunk a tudomány legújabb eredményeit ahhoz, hogy igazán hatékony „őssejtfokozót” hozzunk létre. Tapasztalataink alapján a speciális őssejtfokozó gyógygombakivonatok jelentősen hozzájárulhatnak a stroke utáni rehabilitáció, illetve a testsúlyt csökkentő életmód eredményességéhez is. (x)


XVII. évfolyam 4. szám

Címkék: gyógygomba, őssejt, őssejtterápia

    Ajánlott cikkeink a témában:

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.