Új a terápiában

Oxigén tartja fiatalon a sejteket

Az élet művészete az, hogy sikerül fiatalon meghalni nagyon idős életkorban

  Arra keressük a választ hónapok óta, vajon mi okozza az öregedést, és miként késleltethető a folyamat. Volt  szó a DNS-t védő telomér hosszúságáról és  az azt visszaépítő telomeráz enzimről, a hormonális egyensúlyról, az oxidatív stresszről, a nitrogén-monoxid és most a krónikus gyulladások szerepéről. Dr. Kulin Sándor szülész-nőgyógyásztól, számos nemzetközi anti-aging konferencia résztvevőjétől azt kérdeztük: hogyan függenek össze ezek a dolgok a szervezetben, és végül is mit tegyünk, ha egészségesen szeretnénk megöregedni?


   

  – A legtöbb ember tart az öregedéstől. A folyamat több okát is számba vettük már e lap hasábjain, de végül is tehetünk bármit ellene?

   

  – Az öregedés természetes folyamat, nincs miért tartani tőle. Nézni kell az előnyeit is: a gazdag tapasztalatot, az élet során felhalmozott rengeteg szép emléket és a bölcsességet. Tartani az idő előtti öregedéstől érdemes, és a betegségektől. Az emberek az időskorhoz a rossz közérzetet és a boldogtalanságot társítják, holott az időskor lehet szép, fájdalommentes, megérhető jó egészségben is. Sok múlik rajtunk, hogyan idősödünk, és ennek a felelősségét nem háríthatjuk el.

   

  – De annak mégiscsak szerepe van, mit örököltünk a felmenőinktől?

   

  – A mai tudomány indokolatlanul nagy jelentőséget tulajdonít a genetikai adottságoknak. Fel kell tenni azonban a kérdést: valóban a gének génekben hozzuk-e szüleink örökségét, avagy az hat ránk meghatározó módon, ők hogyan éltek, mit tanítottak nekünk? Nem csak géneket, de miliőt, gondolkodásmódot, sőt még mikrobiológiai környezetet is “öröklünk”!

   

  A cikk folytatását 2014. márciusi lapszámunkban olvashatják!

  Zimber Szilvia
  XIX. évfolyam 5. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.