Új a terápiában

Pantha Rei - Minden mozgásban van

A Bert Hellinger család- és rendszerfelállítók V. világkongresszusa, Köln


Május elején a világ több mint 70 országából érkeztek előadók és hallgatók Kölnbe, a Bert Hellinger család- és rendszerfelállítók V. világkongresszusára. A szervezők különös figyelmet fordítottak arra, hogy a kongresszus ne a szokásos német merevséggel, hanem inkább mediterrán lazasággal folyjon, és nagyon fontos volt számukra a napi közvetlen kontaktus a résztvevők, hallgatók és az előadók között.

 

Panta rhei –mindenmozgásban van, amondás a görög filozófushoz, Hérakleitoszhoz fűződik, de tükrözi a család- és rendszerfelállítás jelenlegi állapotát is. Minden változik, e módszer is állandóan fejlődik. Amódszer atyáinak el kell fogadniuk, hogy fiatalok lépnek a nyomdokaikba és később a helyükre, és új ötleteikkel gazdagítják, fejlesztik,még rugalmasabbá teszik a család- és rendszerfelállítást.

 

Bert Hellinger

 

Azok számára, akik nem ismerik a család- és rendszerfelállítást, röviden összefoglaljuk a módszer lényegét: Találd meg, ami hat - a megoldás gyakran a saját gyökereinkből ered. A családfelállítás segítséget nyújt azoknak az embereknek, akik nehéz helyzetben vannak pl. párkapcsolati, családi,munkahelyi problémák miatt, és ezt a helyzetet szeretnék megoldani, tisztázni. Ebben segíthet az a felismerés, hogy a gondok nagyon gyakran sorsszerűen, többnyire a családi múltból erednek. Családi hátterünk néha több generáción keresztül, sőt tudattalanul is hat. Ezek a sorsszerű kötődések személyes életünket jelentősen befolyásolhatják, és központi szerepet játszhatnak benne.

 

Erre kínál megoldást a családfelállítás, melyben feltárhatjuk a kötődéseket, blokkokat, átviteleket vagy titkos kapcsolatokat. Ezek a feltárások nagyon gyakran kiindulópontjai annak a lelki változásnak,mely hosszan tartó, oldódó lélekmozgást von magával és gyógyító hatású. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a kliens elmondja a problémáit, és a szeminárium résztvevői közül kiválasztja a családja helyettesítőit. Ezek az "idegen emberek" a felállítás alatt, amit a kliens hajt végre, egy bizonyos térbeli pozíciót foglalnak el, és ezt követően már saját belső érzéseikre hallgatva mozdulnak el, miközben közlik a résztvevőkkel érzéseiket. Ezekből az érzésekből és mozgásokból vonja le következtetéseit a szemináriumvezetője.

 

A módszer Bert Hellinger nevéhez fűződik, aki idén 80 éves. Munkája a 80-as években kezdődött, és az utóbbi években forradalmi változásokon ment keresztül. Ez a kongresszus is erről szólt. Az ellentmondások és támadások ellenére a kongresszus nyitott formában zajlott. Az érdeklődést tükrözi az 1200 résztvevő. A 20 év alatt többfajta irányzat alakult ki belőle,melyeknek a kongresszus helyt adott. Az a kérdés is felmerült, hogy maga Bert Hellinger mindig csak egyféle módon, szisztematikusan dolgozik- e? Bert Hellingernek az az alaptézise, hogy a személyes problémák oka a legtöbb esetben a családrendszerből ered és ennek feltárása munkájának célja. A szisztematikus terápia a pszichológusok között többet jelent és nem csupán a család rendszerére összpontosít.

 

 

Végül ezen a kongresszuson sem tudtak egységes megoldást találni a különböző nézetekre. Sok híres szisztematikus terapeuta (Weber, Simon, Schmid) tartott előadást. Ugyanakkor nagyon sok résztvevő osztotta azt a nézetet, hogy az a lényeg, hogy ez a módszer sokat tud segíteni az arra rászorulóknak, és hogy mennyire szisztematikus, az másodrangú filozófiai kérdés.

 

A találkozó másik nagyon fontos témája az úgynevezett "lélekmozgás" volt, mely Bert Hellinger munkájának továbbfejlődéséről szól. Ebben az a különbség a klasszikus felállításhoz képest, hogy a szemináriumvezető a képviselőket hagyja, hogy mozogjanak, és az érzéseiket kifejezzék anélkül, hogy ő beleavatkozna, és ezeket a lassú testmozgásokat,melyek a lélekmozgásának felelnek meg, interpretálja, kiértékeli és meghozza a végső következtetést a megoldásra. Ennek a lélekmozgásnak az érthetőbbé tételében nagy szerepet játszott a zene, a tánc és az ének,melyet be is mutattak különböző felállításokban.

 

A szekcióülések mellett nagyon érdekes előadások is voltak, melyek közül kettőt szeretnék bemutatni. Az egyik előadásnak a témája, melyet egy dél-afrikai újságírónő, Antje Krog tartott, a "megbocsátás és megbékélés, mint az egésznek a része Dél-Afrikában". Érdekes volt megismerkedni az afrikai őslakóknak a megbocsátásról és kibékülésről alkotott véleményével, filozófiájával. A konkrét példában egy fekete asszony, akinek a gyermekét megölték a fehérek, az interjúban arra a kérdésre, hogy meg tud-e valaha bocsátani a gyilkosnak, a következő választ adta: "Amennyiben ez a gyilkosnak segít abban, hogy az emberségét újra megtalálja, akkor én ezt elfogadom." Úgy gondolom, hogy ez a gondolkodásmód bennünket is felbátoríthat, hogy ami kultúrkörünkben is átgondoljuk az elmúlt században történt eseményeket.

 

Egy szerzetes, David Steindel-Rast a következő címmel tartott előadást: "Ahogy az isteni bennünk növekszik". Nagyon érdekesen közelítette meg a kérdést és belevitt több filozófiai, vallási irányzatot a buddhizmustól az iszlám és zsidó vallásig. A leglényegesebb mondanivalóját úgy fogalmaznám meg: "Aki a szívének az útját járja, az az istenit éli meg". Ezt az előadást percekig tartó vastapssal jutalmazták a résztvevők.

 

A kongresszuson számos műhelybemutatót is tartottak,melyekben az új kezelési és felállítási lehetőségeket ismertették, pl. patchworkcsaládok, különböző traumák feldolgozása a sámánizmus segítségével, felállítás az állatokon keresztül, valamint integráló rendszerfelállítások a politikai rendszereken belül.

 

 

A "foltvarrómozaik" (patchwork) családoknál a lényeg a feszültségek feloldása egy új párkapcsolatban úgy, hogy az előző párkapcsolatokból származó gyerekekkel együtt történjen. Ezek a konfliktusok manapság egyre gyakoribbak, hiszen a válások száma igen magas Európa-szerte, és ezek a magunkkal hozott problémák az előző párkapcsolatokból, házasságokból már eleve kudarcra ítélik az új párkapcsolatot is. Ez az új módszer a család- és rendszerfelállításon belül egy új "rendet" tud létrehozni ebből az új mozaikcsaládból.

 

Másutt bemutatták, hogy miként lehet a felállítást a testgyógyítás-megérintésmódszerével és az álomterápiával kiegészíteni, teljessé tenni. A felállítás az állatokon keresztül láthatóvá tette, hogy az állatok bizonyos mértékig hordozói a családi összefonódásoknak, kötődéseknek. A háziállatok gyakran gyerek helyett "lesznek használva", és ezáltal nem a megfelelő pozícióba jutnak az élet során vagy a családon belül. Egy másik esetben a történet lejátszása során látni lehetett, hogy egy ló, melynek súlyos bőrkiütései voltak, magára vállalta a konfliktussal teli kapcsolatot, mely a tulajdonos és édesapja között volt. Miután a lány és édesapja közötti problémát oldotta a terapeuta, a ló ekcémája elmúlt.

 

Az integrális rendszerfelállításoknál különböző lehetőségeket mutattak be a tanácsadás területén az üzleti életben. Különböző pszichoterapeutikus módszerek kombinációjával lehet tökéletesíteni a Hellinger-módszert, pl. NLP, hipnoterápia. Mindez azt mutatta, hogy több módszer kombinációjával sokkal jobb eredményt tudunk elérni.

 

Politikai felállítások workshopjában Bert Hellinger videókon keresztül bemutatta, hogy a kolumbiai és a nicaraguai polgárháborúban nagyon jelentős szerepe lenne a múlttal való megbékélésnek. A kongresszuson Bert  Hellinger több felállítást is bemutatott.

Szalachy Miklós
XI. évfolyam 8. szám

Címkék: családfelállítás, Hellinger

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.