Új a terápiában

Pihentető alvás melatoninnal?

Ideális altató, megvéd a ráktól, és természetes fiatalító is - mindezt ígérik a melatoninnal kapcsolatban. A sötétedés beálltával a szemfenéken elhelyezkedő ideghártya felől érkező idegi impulzusok az agy meghatározott kapcsolási pontjain keresztül stimulálják a tobozmirigyet, és azt melatonin termelésére serkentik. Ez a hormon a vérbe jutva elősegíti az alvást. Éjszaka vérünk kb. 10-szer annyi melatonint tartalmaz, mint nappal. Amint szemünket fény éri, a tobozmirigyben csökken a melatonin termelődése. Idősebb korban a melatonin termelődése alábbhagy - valószínűleg részben ezzel magyarázható az időskori alvásproblémák többsége.


 

A kívülről a szervezetbe juttatott melatonin hatására könnyebbé válik az elalvás, az alvás mélyebb, pihentetőbb és hosszabb. Az ún. alvásprofil(pl. álommal kísért fázisok) nem szenved zavart – ellentétben a legtöbb altatóval. A melatoninhoz nem lehet hozzászokni, éppen ezért nem alakul ki függőség sem – ami más altatókra sajnos jellemző. Mindez tudományosan igazolt tény. Ha valakinek zavart az ébrenléti és alvási fázisa, pl. több műszakban végzett munka, több időzónán keresztül történő utazás esetén a melatonin szedése hasznos lehet.

 

A fentieken kívül a melatonin antioxidáns hatású is. Biológiai struktúrákat képes megvédeni az agresszív szabad gyökök támadásaitól. Mikor kiderült a melatonin utóbbi tulajdonsága, a tudósok intenzív kutatásba kezdtek, hogy megtudják, miként működik ez a mechanizmus. A kutatások eredménye:

 

• A melatonin megvédi az örökítő anyagot (DNS) bizonyos mérgektől és az ionizáló sugárzástól.

• Védő hatása van a szürke hályog kialakulásával szemben.

• Képes a lipidproxidációt (zsírok avasodása) megakadályozni.

• A baktériumok által termelt mérgektől megvédi sejtjeinket.

 

A fentiek alapján joggal feltételezhetjük, hogy a melatonin öregedésgátló hatású. Sok jel erre utal, de egyértelmű bizonyíték nincs. Egyelőre a kutatások adósak maradtak annak bizonyításával, hogy a melatonin meghosszabbíthatja életünket. Léteznek arra utaló jelek is,miszerint a melatonin a rák elleni védelemben is komoly szerepet játszik. Megfigyelték, hogy a vak nők körében, akikben betegségükből adódóan több melatonin termelődik, jóval ritkább az emlőrák. A több műszakban dolgozó ápolónők körében, akiknél a több műszakban végzett munka hatására jelentős zavart szenved a melatonin termelődése, sokkal gyakoribb a betegség előfordulása,mint a csak nappal dolgozó kolléganőik körében. Olasz rákspecialisták leírták, hogy sokkal ritkább a rosszindulatú daganatok kiújulása, és jelentősen csökken a halandóság, ha pácienseik utókezelésként nagy dózisban melatonint kaptak.

 

 

Elektroszmog és fény hatására kevesebb melatonin termelődik

A melatonin termelődését jelentős mértékben csökkenti a világosság. Ezért mindenkinek azt ajánljuk, hogy éjszaka, ha nem tud aludni, ne gyújtson lámpát és ne olvasson. Bizonyítást nyert, hogy az elektroszmog hatására is csökken a melatonintermelés, ezért ajánlatos eltávolítani a hálóhely közeléből minden elektromos készüléket.

 

Altatók szedése szintén befolyásolja a melatonin termelődését, szintúgy a késő esti bőséges étkezés. Az ételmegvonás hatására ellenben fokozódik a melatonintermelés. Éppen ezért este 6 után lehetőleg ne étkezzünk, legalábbis ne sokat. Az alkalmankénti vacsoramegvonás szintén hozzájárulhat az alvászavarok megoldásához.

 

A melatoninszint megállapításához a vérvizsgálat nem megfelelő, mivel reggel általában alacsony a vér melatoninszintje, és ugyan ki akarna éjjel 2 órakor vért vetetni? Éppen ezért az éjjeli vizeletben kell mérni a melatonint. Ehhez lefekvés előtt ki kell üríteni a hólyagot, és az éjjel folyamán edénybe kell gyűjteni a vizeletet. A felkelés után szintén a gyűjtőedénybe kell üríteni a vizeletet. Ebből mintát küldenek a laborba, ahol a kreatininszinthez viszonyítva határozzák meg a melatonin mennyiségét. Erre azért van szükség, mert nem mindenki azonos mennyiségű folyadékot fogyaszt. Aki sokat iszik, annál több vizelet termelődik, ezért náluk a vizelet mennyiségéhez képest alacsony a melatonin szintje.

 

Ha a laborvizsgálat igazolja a hiányt – a tapasztalatok szerint minden második-harmadik, alvászavarban szenvedő páciensnél -, a melatonin adagolása nagy valószínűséggel megoldja a problémát. A kezdő dózis 3 mg, este lefekvés előtt. Alvászavar esetében ennél nagyobb dózisnak nincs értelme.

 

A terápiát a vizeletben mért érték határozza meg

Az orvostudományban alapszabály, hogy aminek erős a hatása, annak erős mellékhatásai vannak. Hogy ez nem feltétlenül van így, azt a természetes gyógymódok bizonyítják, pl. a homeopátia vagy a gyógynövényes gyógyítás. Azonban egyetlen készítmény sem teljesen mentes a mellékhatásoktól. A melatonin esetében az alábbi mellékhatásokkal számolhatunk:

 

 A melatonin nem csodaszer, de a megzavart alvási ritmus esetén
biztosíthatja a pihentető alvást

 

• Aluszékonyság (éjszaka ez a kívánt hatás).

• Gyengülő koncentráció, csökkent reakciókészség, fokozott balesetveszély, ha a terméket nappal vagy csak késő éjszaka veszik be.

• Hosszú távú kezeléssel kapcsolatos információink nincsenek. Ilyen esetekben nem zárható ki teljesen a mellékhatások jelentkezése, bár ennek valószínűsége igen csekély, ha a vizeletben nem haladja meg a normális értéket a hormonszint.

 

Természetes gyógymódok alvászavarok kezelésére

Az alábbi módszerek elősegítik az alvás és ébrenlét természetes ritmusát, biztosítják a pihentető, nyugodt alvást.

 

Rendterápia

Az alvást nem lehet kikényszeríteni. Csak annyit tehetünk, hogy engedjük megtörténni. Az elalvás optimális körülményeiről azonban gondoskodhatunk. Ezek a következők:

 

• Szabaduljunk meg a "Nekem most aludnom KELL!" kényszerétől! Bízzunk meg testünkben, hogy annyi alvást biztosít saját magának, amennyire szüksége van.

• Ne nézzünk tv-t és ne olvassunk ágyban.

• A természetes, 24 órás ritmust ne szakítsuk meg, ne zavarjuk meg. Az aktivitás, pihenés, étkezés stb. lehetőleg mindennap azonos időben történjen.

• A váltott műszakban zajlómunka és az éjszakai műszak kedvezőtlen hatású.

• A szellemet és testet lassanként készítsük fel az éjszakára, pl. lazító gyakorlatokkal, nyugtató hatású teákkal,meleg, lazító fürdővel vagy esti sétával.

• A nagyobb mennyiségű alkohol megzavarja alvásprofilunkat.

 

Lazító hatású terápiák

• Autogén tréning

• Izomlazító tréning

 

Fizikális terápiák

Elsősorban a napi aktivitást és az éjszakai ellazulást segíti.

• Reggelente felfelé haladva végezzünk langyos vízzel kar- és lábleöntéseket.

• A nap folyamán sportoljunk,mozogjunk.

• Esténként igyunk levendulából,macskagyökérből vagy citromfűből készült teát.

• Este hideg vizes egész testi lemosás,majd törölközés nélkül feküdjünk ágyba.

• Éjszakai gondolattorlódás esetén: víztaposás, hideg priznices borogatás lábszáron vagy hideg ülőfürdő (1-2 percig).

• Szauna, utána hosszú pihenés.

 

Fitoterápia

Macskagyökérből, citromfűből, golgotavirágból készíthetünk teát, de kapható készen bekevert altató, nyugtató teakeverék is a szaküzletekben, gyógyszertárakban. Az optimális hatás érdekében kellően magas dózist alkalmazzunk!

 

Homeopátia

• Aconitum D4.  Álmatlanság ijedtség után, erős nyugtalanság, félelem, szívdobogás, akut lázas fertőzés. Coffea D6, D12. Sok gondolat (gondolattorlódás), ami megakadályozza az elalvást, főként szellemi megerőltetés, nagy izgalom, öröm után, sok kávé fogyasztása után, ideges ingerültség, szívdobogás.

 

• Zincum valerianicum D4. Nyugtalan lábak (restless leg) miatti álmatlanság, bágyadtság és nagyfokú gyengeség a lábakban, ami ugyanakkor ideges, akaratlan rángásokkal társul, esetleg húzódás, elektromos áramütés érzése.

 

Antropozófikus orvoslás

Valeriana compositum, Passiflora compositum, Avena compositum, Avena sativa compositum. 

V. T.
XI. évfolyam 12. szám

Címkék: alvás, melatonin

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.