Új a terápiában

Polaritás - A vitalitás kulcsa

Stressz ellen áramoltassuk az energiát

Ebben a kezelésben a testtel végzett munka központi szerepet játszik, fontos azonban az is, hogy a páciensek felfedezzék és megoldják a belső konfliktusokat. Cikkünkből kiderül, hogyan működik a polaritás (polarity) névre keresztelt módszer, miért fontos az "öt oszlop", és milyen betegségek esetén lehet vele eredményt elérni. 


A test, lélek és szellem sokszoros túlterhelése eredményeként a sejtek szintjén is olyan energiablokádok alakulhatnak ki, amelyek fej- és hátfájásban, tartós fáradtságban, alvászavarokban, emésztési problémákban nyilvánulnak meg. Manapság egyre több gyerek szenved figyelemhiányos tünetegyüttesben is, amelynek ugyancsak a túlterheltség az oka.

 

A blokádok feloldására egyre több terapeuta választ egy viszonylag új, holisztikus kezelési programot. A módszert dr. Randolph Stone dolgozta ki. Az 1890-ben, Ausztriában született orvos a múlt század elején emigrált az USA-ba, ahol kiropraktikát, természetgyógyászatot és oszteopátiát tanult, de foglalkozott különféle hagyományos gyógyító eljárásokkal is, mint amilyen például a tradicionális kínai orvoslás vagy az ájurvéda. Ezek alapján fejlesztette ki a keleti és a nyugati gyógyító módszerek szintézisét, a polaritásterápiát.

 

Dr. Stone abból indult ki, hogy az emberi testben az energia két pólus között áramlik, ebből született meg a polaritás elnevezés. Ha valakinek megrendül az egészsége, akkor azt ennek az áramlásnak a helyreállításával lehet meggyógyítani. A polaritásterápia egyik további alapelve az, hogy az embereket újra megtanítsa figyelmüket a környezetükre, önmagukra és másokra irányítani. Ez a vitalitás és a zavartalan életöröm kulcsa. 

 

A polaritás csodája

A polaritás során a sejtek belső magjának energiamintájára gyakorolnak hatást, és ezzel újra egyensúlyba hozzák a sejtműködést. Mivel az energiarendszer blokádjai negatívan hatnak arra a kötőszövetre, amely hálószerűen beburkolja az egyes izmokat vagy izomcsoportokat, a gyógyulás lehetősége is itt rejlik. Számos tudományos vizsgálat igazolta, hogy ha ezeknek a kötőszöveti területeknek meghatározott ellenpontjait célzott fogásokkal kezelik, akkor endorfinok szabadulnak fel, amelyek kedvezően hatnak a kötőszövetekre. Az izmokban megrekedt energia feloldásával javul a szövetek vérellátása, így több oxigénhez jutnak, és az izmok újra szabadon mozoghatnak. Ezzel az átstrukturálással gyakran krónikus fájdalmak is elmulaszthatók.

 

Gyakran a csontproblémák hátterében is az izomzat működési zavarai húzódnak meg, és ilyen módon feloldhatók. Jó példa erre az úgynevezett hallux valgus, magyarán bütyök, a nagylábujj ízületének kóros elváltozása, amely egy bizonyos koron túl számos nő számára okoz problémát. Ha a terapeuta azokkal a kötőszövetekkel dolgozik, amelyek a megfelelő csontokkal állnak összeköttetésben, akkor még az előrehaladott állapotban lévő bütyök is egy bizonyos szögig természetes módon visszahúzódik.

 

 

 

A módszer fontos oszlopa a testmunka. Meghatározott kézmozdulatokkal oldják az energiablokádokat, például azzal, amelynek a neve „északi sarki nyújtás”

 

A módszert használták az amerikai olimpiai úszóválogatott felkészítésére is, mivel ez egyfajta integratív eljárás, amely az úgynevezett öt oszlop bevonásával egyensúlyba tudja hozni a testet. A terápiát érdemes alkalmazni stressztünetek, feszültségek, fej- és hátfájás, kimerültség, idegesség, hiperaktivitás, traumás események, alvás- és emésztési problémák, csontállási zavarok és számos egyéb gond esetén. Nagyon jól beválik hiperaktív gyerekeknél, akik számára úgynevezett polaritásjógát is kifejlesztettek.

 

Hogyan működik a módszer?

A polaritásterápia számos olyan elemet egyesít magában, amelyek például az ájurvédából vagy a hagyományos kínai orvoslásból származnak, de belevontak a kranioszakrális terápiából és a jógából ismerős elemeket is. A testtel végzett munka az érintés különböző módszereit fogja át: a masszírozást, az aku­ presszúrát, a rázogatást, az ütögetést, a nyújtást és a kihúzást. Meghatározott fogásokat is alkalmaznak, például a "medencehintát", a "lábbölcsőt" vagy az "északi sarki fogást". Mindezek az eljárások azt a célt szolgálják, hogy a test sejtjeinek energiamintájára hatva újra egyensúlyba hozzák azokat. Ez úgy történik, hogy az érintések mindig a test két, egymással szembeni pontján (a két póluson) történnek, például a homlokon és az alhason, vagy a nyakon és a test alsó részén.

 

Emellett a betegségek kialakulásához hozzájáruló tudattalan belső konfliktusok is feloldhatók a polaritásterápia segítségével. A kezelés ugyanis lehetőséget ad arra, hogy a szövetekben rögzült rejtett információk a felszínre jussanak, és ezzel tudatossá váljanak. Meglepő, de nagyon gyakori dolog, hogy a kezelés során már az első alkalommal fény derül a központi problémára. A célzott testmunka és az öt oszlop bevonása révén (lásd keretes írásunkat) a blokádok lépésről lépésre elháríthatók. 

 

Mi történik a kezelésen?

A kezelés az úgynevezett testolvasással (bodyreading) kezdődik, amely megadja az első benyomást. A bevezető beszélgetés során a terapeuta figyel a mimikára, a gesztusokra, a testtartásra és -struktúrára, valamint a páciens hangjára és a szemére. Vajon ezek milyen kifejezést hordoznak: eleven, fénylő, fáradt vagy beletörődött? Különösen nagy figyelmet kell fordítani a beszédre, amely egyértelműen visszatükrözi a kliens adott pillanatra jellemző állapotát. Ha valaki úgy írja le önmagát, mint aki szétesett, leblokkolt vagy szétszórt, akkor ezek a jelenségek a test szintjén is megjelennek. A terapeutának már ekkor fel kell tudnia mérni, nagyjából milyen problémái lehetnek a betegnek, mi rejtőzik a testi tünetei mögött, és mi játszódik le benne lelki-pszichikai szinten. A további anamnézis a kezelőasztalon az úgynevezett testmunkával folytatódik.

 

 

A polaritás-kézmozdulatok célja az izomzatban megrekedt energia feloldása

 

Ez a munka általában a lábnál kezdődik és onnan halad a fej irányába. Ezzel veszi fel a kezelő az első kontaktust a beteggel. A koponyáját tartva megérzi, hogyan mozog a folyadék a testben, hogyan áramlik vagy éppen nem áramlik az energia. Ezt követik az egyes lábujjak, amelyek mind hozzá vannak rendelve a különböző elemekhez. A kislábujj a föld jelképe, a következő a vízé, a középső a tűzé, a következő a levegőé és végül a nagylábujj az éteré. Az érintés lehetővé teszi a terapeuta számára, hogy megérezze az úgynevezett long­ line-okat, a függőleges energiapályákat, és hogy az elemek hogyan oszlanak el a testben. Megérzi, hol vannak a gyenge pontok, érzékelhetők-e domináns energiák, vagy az áramlás szép egyenletes. Végül a nyakszirt következik, ahol szintén érzékelhető az energiaáramlás. Ezek alapján körülhatárolható a probléma, és akkor a pácienssel együtt alakítható ki a kezelési terv. A megoldást ugyanis a két embernek közösen kell megtalálnia, ezzel indítható el a hosszú távú gyógyulási folyamat. Ehhez azonban arra van szükség, hogy a páciens vállalja a felelősséget önnön gyógyulásáért, mert a terapeuta csak kísérő szerepet játszik. Fontos, hogy a kezelésbe bevonják azokat a mentális mintákat is, amelyek szerepet játszhattak a testi problémák kialakulásáért, így például a berögzült hiedelmeket, a negatív gondolatokat, a szorongást, haragot. Fontos feladat felismerni és megváltoztatni ezeket a mintákat, mert csak a belső figyelem és a tudatosság garantálhatja a hosszú távú sikereket. 

 

 

Polaritás zenészeknek és üzletembereknek

A zenészek különösen sokat profitálhatnak ebből a kezelési módszerből, mert amunkájuk során egyoldalú terhelésnek vannak kitéve. Az üzleti életben a polarity-coachingaz egyéni fejlődést szolgálja, hogy ezáltal a munkahelyi környezet barátságosabb ésegészségesebb legyen.

 

A polaritásterápia öt oszlopa

A polaritásprogram központi elemei közül mindig az alapján választanak, mire irányul a munka és milyen háttérre támaszkodhat. Így a "polaritás-testmunkás" másképpen fogja alkalmazni a módszert, mint egy pszichológus, aki ilyen jellegű továbbképzésen vett részt. Vannak például olyan szakemberek, akik bizonyos hangokkal harmonizálják a sejteket, például mantraénekekkel. Mások hangvillát használnak a sejtek rezgésbe hozására. A holisztikus terápia meghatározó öt eleme azonban a következő:

 

 

A jógagyakorlatok segítenek megérezni saját szükségleteinket. Ez elősegítheti a gyógyulási folyamat elindítását

 

1. Belső tartás

A megfelelő belső tartás a feltétele annak, hogy a gyógyulás egyáltalán lehetséges legyen. Idetartozik a figyelem, az empátia és az elfogadás, amely mind a szeretetre épül.

 

2. Folyamatorientált beszélgetés

Először a tünetekre kérdez rá a szakember, de a személyes helyzetre is, például a munkára vagy a családi körülményekre. Az ezt követő alkalmakkor elsősorban arról van szó, hogy megbeszéljék a személyes fejlődési folyamatot és felkutassák a változtatás lehetőségeit.

 

3. Konkrét testmunka 

A testtel végzett munka a kezelési lehetőségek széles spektrumát fogja át. A választás a panaszoktól és a páciens kívánságaitól is függ. Alapvetően az érintéseknek három fajtája létezik:

 

• Szelíd érintések mozgás és nyomás nélkül a poláris testrészeken, például a fejen és a lábon, vagy a gerinctől jobbra és balra. Ezek az érintések egyaránt lehetnek lazítóak és serkentőek.

• Hinta- és nyújtómozdulatok, amelyek serkentik az energiaáramást és a vérellátást, valamint lazítják a szöveteket.

• Erőteljes nyomás a szövetre a reflexzónákon, illetve reflexpontokon végzett munka kombinációjával, hogy elérjék a mélyszöveteket.

 

4. Egészséges táplálkozás

A beszélgetés során felderítik az egészségtelen táplálkozási szokásokat is, amelyek közrejátszhatnak a panaszok kialakulásában. A táplálkozási ajánlások az ájurvéda tanácsain alapulnak. Fontos, hogy az étkezést a három dósához hangolják hozzá. Alapelvként elmondható, hogy minél természetesebb és frissebb egy ennivaló, annál jobb.

 

5. Jógagyakorlatok

A nyújtó- és húzógyakorlatok ugyan a hagyományos hatha-jógából származnak, ám úgy alakították át azokat, hogy kevésbé hajlékony emberek is gond nélkül elvégezhessék. Többnyire szelíd gyakorlatok, amelyek erősen fókuszálnak a befelé nézésre. A lényeg itt nem a fitnesz, hanem annak észlelése, ami a testben, az egyén belső világában lejátszódik. Hogy a test a gyakorlatok során erősebbé is válik, az csak pozitív hozadék. Sok esetben használnak mudrákat is, hogy bizonyos elemeket kiegyensúlyozzanak, illetve az energiát újra mozgásba hozzák.

- Szabó -
XVI. évfolyam 2. szám

Címkék: bioenergia, holisztika, polaritás, polaritásterápia, stressz, vitalitás

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.