Új a terápiában

Rákkeltő reflux, gyomorfekély, gyulladásos bélbetegségek

(Crohn, Colitis Ulcerosa)

A cseppkőgomba és patkónyelv poliszacharida-kivonatok (GASTROANAX) szerepe a kiegészítő terápiában


A reflux az egyik leggyakoribb emésztőrendszert érintő betegség. Oka a gyomorsav nyelőcsőbe történő visszafolyása. Tünetei lehetnek a gyomorégés, savas felböfögés. A betegség valószínűségét megnövelheti a túlsúly, a túlzott alkohol- és kávéfogyasztás, a dohányzás és bizonyos gyógyszerek (pl. antidepressziós és anticholinergikus gyógyszerek), valamint a fehér kenyér fogyasztása és a szociális stressz. A testmozgás és a gyümölcsfogyasztás csökkenti a reflux előfordulásának rizikóját. A rendszeres reflux idővel fájdalommentessé válhat, növekedhet az azt észlelő érzékelési küszöb. A fájdalomérzékelés csökkenése azonban nem jelenti, hogy a betegség kezelése elhanyagolható. A reflux megnöveli a nyelőcsőrák (adenocarcinoma), a légzőszervi betegségek, valamint a felső légút rákos megbetegedéseinek valószínűségét. A nyelőcsőrák előfordulása folyamatosan növekszik, amit arra vezetnek vissza a kutatók, hogy a reflux betegségben szenvedők és a túlsúllyal élő emberek száma nőtt, illetve a gyomorrákkeltő Helicobacter pylori bakteriális fertőzés előfordulása csökkent. A legdöbbenetesebb felismerés éppen az, hogy míg a H. pylori baktérium előfordulásának csökkentésével sikerült a nem gyomorszájat érintő (non cardia) gyomorrák valószínűségét jelentősen csökkenteni, addig ugyanez egyben bizonyos nyelőcsőráktípus növekedéséhez vezetett. A helyzetet súlyosbítja, hogy a H. pylori előfordulásának csökkenésével a gyomorszáj (cardia)-rák előfordulásának egyértelmű növekedését is szoros összefüggésbe hozzák a kutatók.

 

Egy rangos amerikai folyóiratban 2006 októberében megjelent tanulmány következtetése szerint, ha a H. pylori fertőzés valóban gátolja a gyomorszáj és a nyelőcső bizonyos ráktípusainak kialakulását – amit számos adat támaszt alá –, akkor egyes országokban előfordulhat, hogy a H. pylori kiirtásából eredő emberi életekben mérhető haszon kisebb, mint az a kár, amelyet más ráktípusok előfordulásának növelésével okoz. Feltétlenül szükség van Magyarországon is arra, hogy szakemberek mérlegre tegyék a H. pylori kiirtásából eredő hasznot és kárt annak érdekében, hogy az új ismereteket is felhasználják a megfelelő kezelési javaslatok elkészítésében.

 

A modern, gyomorsavat csökkentő gyógyszerek több csoportjáról is kimutatták, hogy szedésükkel egyidejűleg növekedett a gyomrot és nyelőcsövet érintő adenocarcinomák előfordulása, tehát azok nem alkalmasak ezeknek a ráktípusoknak a csökkentésére. Ugyanezen gyógyszerek használata megnöveli egy életveszélyes, ritka bakteriális fertőzés (Clostridium difficile) előfordulásának valószínűségét. Ez a fertőzés a bélfal gyulladásához és feloldódásához vezethet.

 

 

Az egyik leggyakoribb krónikus gyulladásos bél-gyomor-szájüreg betegség a Morbus Crohn. A betegség valószínűleg a bél nyálkahártyájának autoimmun-eredetű megbetegedése. Tünetei lehetnek: alhasi fájdalmak, fáradtság, hasmenés, hányinger, hányás, láz stb. A betegségben szenvedőknél a vékonybél- és tüdőtumorok előfordulása megemelkedett, ezért a tumorok rendszeres szűrése indokolt megelőzés céljából. A dohányzás növeli a betegség kialakulásának kockázatát és súlyosbíthatja annak lefolyását.

 

A ritkábban előforduló Colitis ulcerosa is a krónikus gyulladásos bélbetegségek körébe tartozik. Tünetei és kezelési lehetőségei részben megegyeznek a Morbus Crohnéval, de ez a betegség kizárólag a bél nyálkahártyáját érinti. A betegségben szenvedőknél gyakrabban fordul elő a vastagbéltumor. Rendszeres béltükrözés és gyulladásgátló gyógyszerek jelentősen csökkentik a rák kialakulásának rizikóját.

 

A legmodernebb gyógyszerekkel (pl. immunoszupresszív gyógyszerek) hatékonyan lehet csökkenteni a gyulladásos bélbetegségek tüneteit, azonban mellékhatásaik jelentősek lehetnek: pl. a szklerózis multiplex, herpes zoster és a myelinproblémák.

 

Összességében az egyik leghatékonyabb gyomor-, nyelőcső- és bélrákmegelőző faktor az egészséges életmód. Kerülni kell a túlsúlyt, a dohányzást, a túlzott alkoholfogyasztást. Előnyben kell részesíteni a zöldségekben és gyümölcsökben gazdag diétát, valamint a halat és szárnyas húst. Kerülni kell a „vörös” és feldolgozott hústermékeket. Az egészséges életmódot és a gyógyszeres kezeléseket kiegészítve, azok hatásának növelése és melléhatásainak csökkentése céljából eredményes lehet a cseppkőgomba (GASTROANAX) poliszacharidokban dúsított kivonat keverék alkalmazása a szóban forgó betegségek megelőzésére és azok leküzdésére. A cseppkőgomba-kivonatot a népgyógyászatban eredményesen használták és használják gyomorfekélyre, a duodénum fekélyes megbetegedésére, gyomornyálkahártya-gyulladásra, a gyomor-, nyelőcső- és vastagbélrák kiegészítő terápiájára. Klinikai kísérletekben rendkívül eredményesnek bizonyult a Morbus Crohn és Colitis ulcerosa kezelésében. A cseppkőgomba- és a patkónyelv- (GASTROANAX) kivonat keverék alkalmazásával valószínűleg csökkenthető a rákos megbetegedések előfordulásának esélye, és hatékonyan segíthet a tápcsatorna daganatainak (nyelőcső, szájüreg, gyomor, bél), ill. nőgyógyászati tumorok kiegészítő terápiájaként. A tárgyalt betegségeknél rendszeres orvosi ellenőrzés szükséges. További info: www.VITANAX.hu, Tel.: 06-30-391-8080.

Varga Gábor Dipl.-Kfm.
XIII. évfolyam 9. szám

Címkék: gyógygombák, rákkezelés

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.