Új a terápiában

Rákkutatás: áttörés a rákellenes kiegészítő terápiás készítmények fejlesztésében

Magyar kutatóknak a Szegedi Tudományegyetem közreműködésével sikerült azonosítani a búzacsíra legaktívabb rákellenes, alacsony molekulasúlyú flavonoid elemét, az apigenint. Ezzel először nyílt arra lehetőség, hogy olyan búzacsíra alapú készítményt fejlesszenek ki, amely tudományosan igazolt rákellenes hatóanyagokkal van dúsítva, és ezekre van standardizálva.


A kutatásokat dr. Gyimes Ernő, a Szegedi Tudományegyetem docense és Varga Gábor Dipl.-Kfm., a rákellenes polysaccharid immunerősítő Patkónyelv kivonat keverék kifejlesztője koordinálja. A búzacsíra-flavonoid fejlesztés, a rákellenes biológiai terápiás gyógyszerekhez hasonlóan, elsősorban a növekedési faktorok befolyásolásával többek között gátolja a daganatsejtek védekezőképességét a kemo- és sugárterápiás szerekkel szemben, valamint akadályozza a tumorsejtek vérellátását, illetve gátolja azok osztódását és áttétképzését, elősegítve a rákos sejtek elhalását. Erősíti a kemo- és sugárterápia és más biológiai terápiák rákellenes hatását. Kitűnően kiegészíti a rákellenes Patkónyelv kivonat keverék immunerősítő hatását, mivel az új búzacsíra alapú flavonoidkivonat csökkenti a rákos sejtek immunrendszerrel szembeni rejtőzködő képességét. Az új fejlesztés a legfontosabb hatóanyagra, az apigeninre van standardizálva. Az apigenin mellett azonban az összes fontos flavonoidot, vitamint és ásványi anyagot tartalmazza természetes formában.

A Szegedi Tudományegyetem docense, dr. Gyimes Ernő vezető kutató véleménye szerint „az új fejlesztéssel a rákmegelőzés terén is jelentős eredményeket lehet majd elérni, hiszen pl. a legújabb, Olaszországban, Görögországban és az USA-ban készült felmérések alapján a főképp apigeninben dús természetes zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával lényegesen csökkenteni lehet az emlő-, vese-, vastagbél- és tüdődaganatok előfordulásának valószínűségét. Új fejlesztésünk természetes anyagokban gazdag, és magas természetes apigenintartalma garantált. Fontos kiemelni, hogy a flavonoidok jótékony hatása csak a természetes anyagok legszélesebb skálájának jelenlétében érvényesülnek teljes mértékben, ezért nincs sok értelme »tiszta« kivonat vagy szárított zöldség, ill. gyümölcs formájában bejuttatni azokat a szervezetbe, mivel ebben az esetben hatásuk jelentősen csökkenhet vagy teljesen megszűnhet.”

 


In vivo és in vitro kísérletekben a búzacsíra flavonoidjai képesek voltak az emlődaganatok kialakulásának és növekedésének gátlására. A búzacsíra leghatékonyabb flavonoidja, az apigenin, laboratóriumi kísérletekben a bél-, emlő-, leukémia-, tüdő-, petefészek-, prosztata-, bőr-, pajzsmirigy-, gyomor-, hasnyálmirigyráksejtek növekedését gátolta, illetve előidézte azok elhalását. In vivo állatkísérletekben az apigenin, illetve a búzacsíra flavonoidjai gátolták a májdaganatok kialakulását, növelték a túlélési időt prosztatarák esetén, és gátolták a melanóma tüdőáttétképző hatását, valamint az emlődaganatok növekedését.
Az apigeninnek jelentős lehet a gyulladásgátló és az asztma, illetve allergia tüneteit enyhítő hatása is.

Számos epidemiológiai felmérés utal arra, hogy az apigenin az egyik legfontosabb flavonoid, amely felelős a zöldségek és gyümölcsök széles körű rákmegelőző hasznáért. Azonban amíg a zöldségek és gyümölcsök apigenin- és más polifenoltartalma erősen ingadozhat, addig az újonnan kifejlesztett készítmény legfontosabb hatóanyagai standardizáltak. Az új flavonoid-búzacsíra komplexum nem tartalmaz ízfokozás érdekében hozzáadott cukrot (pl. fruktózt) – ennek használatát az Amerikai Rákszövetség legújabb ajánlásában nem javasolja, mivel az elősegítheti a ráksejtek burjánzását éppen azoknak a növekedési faktoroknak a fokozása révén, amelyeket az apigenin gátol. (262: In: CA Cancer J Clin 2006; 56; 254–281). A fejlesztés tartósítószert sem tartalmaz. Várható, hogy a magyar rákellenes szövetségek/ligák, a magyar egészségügyi hatóságok és az onkológiai központok is átveszik a magyar rákbetegek és a rákmegelőzés érdekében az Amerikai Rákszövetség rendszeresen megjelenő, nemzetközileg mérvadó ajánlásait.

A rákellenes immunerősítő gomba eredetű Patkónyelv kivonat keverék mellett immár az egyedülálló rákellenes hatóanyagokra standardizált búzacsíra-flavonoid is az érdeklődők rendelkezésére áll. (x)

A kutatás-fejlesztést, információközvetítést és forgalmazást a Flavocereal Rákkutatási Kft. koordinálja. A kutatásokat és fejlesztéseket a Szegedi Tudományegyetem kutatói végzik.

Információ a fejlesztésről a www.FLAVOGENIN.hu-n vagy Budapesten az Országos Onkológiai Központtal szemben, a Kékgolyó utca 12.-ben a LYL Fitotékán keresztül érhető el, illetve a 06-30-391-8080-as telefonszámon kapható.


XIII. évfolyam 11. szám

Címkék: flavonoid, Patkónyelv, rákkutatás

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.