Új a terápiában

Schüssler-sók

Megfázásra, immunerősítésre, női bajokra

A XIX. század végén még nem voltak szintetikus hormonkészítmények, sem kémiai úton előállított  antibiotikumok. Dr. Wilhelm Heinrich Schüssler (1821–1898) oldenburgi orvos azonban e – napjainkban nélkülözhetetlen – gyógyszerek nélkül is figyelemre méltó eredményeket ért el. „Biokémiai” gyógymódja  csakhamar igen népszerű lett és világszerte elterjedt. A Schüssler-sók a mai napig sikerrel alkalmazhatók a gyógyításban.


 

Dr. Schüssler alapgondolata szerint egészségi állapotunk és betegségeink szoros kapcsolatban állnak a szervezetünkben található ásványi sókkal, illetve azok eloszlásával a sejten kívül és belül. Ha ez az arány kiegyensúlyozott, egészségesek vagyunk. Ha ellenben valamilyen zavar alakul ki az ásványi anyagok eloszlásában, megbetegszünk. A tizenkét Schüssler-só a homeopátiás gyógyszerkönyv előírásai szerint készül (a kiinduló anyagot megfelelően hígítják, „potenciálják”), és általában D6-os vagy D12-es potenciákban alkalmazzák. Azonban a homeopátiával ellentétben nem a hasonlósági elv szerint adják a betegnek, hanem a szervezetben zajló élettani, biokémiai folyamatokban játszott szerepüknek megfelelően. Ezért is nevezik ezt a gyógymódot Schüssler-féle biokémiai terápiának.

 

A gyógyulás csak akkor lehetséges, ha sikerül helyreállítani az egyensúlyt. Ehhez azonban mindig csak azt, illetve azokat kell alkalmazni, amelyek kapcsolatba hozhatók a betegséggel, illetve a tünetekkel. A megfelelő szer kiválasztásánál tehát nagyon fontos alaposan megfigyelni és kikérdezni a pácienst.

 

Természetesen egy-egy só több különféle problémára is megoldást jelenthet. Ennek bemutatására most nézzük végig az egy betegségcsoporton belüli (légúti fertőzések) különböző tüneteknél alkalmazható választásokat, majd kis kitekintés következik, hogy ugyanazok a sók milyen más panaszok esetén használhatók még.

 

Ha immunrendszerünket szeretnénk erősíteni, még mielőtt elkapnánk a fertőzést, Schüssler rendszeréből a 10-es számú só, a Natrium sulfuricum – magyarul glaubersó – D6-os hígítása a legfontosabb szer. A Nr. 10-nek minden háztartásban ott kellene lennie!

 

A gyulladásos folyamatok, bárhol is zajlanak a testünkben, Schüssler gyógymódja szerint világosan három alapvető stádiumra oszthatók. Ha a gyulladás erős pirossággal, heves fájdalommal (pl. torokfájás) jár, és hideg kezelésekkel (pl. borogatás) enyhíthető, akkor a 3-as számú sót (Ferrum phosphoricum D12) kell kapnia a betegnek. Ezt a sót adjuk kezdődő nátha esetén is: ha a nátha első jeleire negyedóránként elkezdünk egy-egy tablettát szedni a „hármasból”, jó eséllyel feltartóztathatjuk a betegség kitörését. Ha a panaszok érezhetően enyhülnek, ritkítsuk a tabletták szedése közötti időt két-három órára, majd, ha még jobban érezzük magunkat, egy-két napra.

 

Ha a gyulladást e kezdeti stádiumban nem sikerült feltartóztatni, a kórfolyamat második fázisa következik, amelyre jellemző a világos, fehér váladék termelődése. Ennek az állapotnak a 4-es számú Schüssler-só, a Kalium chloratum D6 az orvossága. A 4-es éppen ezért mandulagyulladáskor adandó, valamint akkor, ha a megfázásos állapot fehér nyelvlepedékkel jár együtt. Akkor is ezt a sót kell szednünk, ha az influenzafertőzés hatására melléküregeink megtelnek váladékkal, aminek hatására kialakul a jellegzetes „náthás fejfájás”. A 4-es számú sótól a slejm könnyeb-ben elfolyósodik és kiürül, aminek hatására a fejünk is kitisztul.

 

           Calcium phosphoricum           Kalium phosphoricum        Ferrum phosphoricum
A legfontosabb Schüssler-sók, amelyek meghűlés esetén alkalmazandók, a kalciumot, káliumot és vasat tartalmazó foszforvegyületek (mikroszkópos felvétel)

 

Ha azonban a váladékok sárgásak, pl. ilyen színű slejmet köhögünk fel vagy fújunk ki az orrunkból, a 9-es számú sót (Natrium phosphoricum D6) kell szednünk. Ebben a stádiumban is gyakran megfigyelhető a fehér lepedékes nyelv. Ha gennyes gyulladás lép fel, a 11-es számú sót (Silicea D12) adjuk, ha azonban a genny már bűzössé kezd válni, az 5-ös számú szerhez (Kalium phosphoricum D6) kell folyamodnunk. Ezek segítségével a gyulladásos folyamatok csakhamar lecsengenek.

 

Ha a gyulladás hatására a kötőszövetek megkeményedtek, ami általában csak az akut fertőzés lecsengése után észlelhető, akkor az 1- es Schüssler-sót (Calcium fluoratum D12) kell kapnia a betegnek, hogy fellazítsuk a keményedéseket és serkentsük a nyirokkeringést. Egyébként az 1-es, a 2-es és a 12-es számú só a Schüssler-féle rendszerben a nyirokrendszer orvossága. Általában az akut gyulladásos stádiumot követően szokták őket alkalmazni, ha a szövetek nem gyógyultak meg tökéletesen. Egy konkrét példa erre: Egy gennyes arcüreggyulladás elmúlta után a beteg továbbra is nyomást érez az arcában. Ha a beteg elkezdi szedni az 1-es számú szert (naponta kétszer egy tablettát), a nyálkahártya meggyógyul, a duzzanat lelohad. Megtörténhet, hogy a melléküregből véres-gennyes váladék ürül. Ezt jó jelnek kell tekintenünk, feltéve, hogy ezzel párhuzamosan a panaszok is enyhülnek.

 

Ha a panaszok hideg borogatásra enyhülnek, az 1-es helyett a 12-es sóra (Calcium sulfuricum D6) kell gondolnunk. Ez a Schüssler- só már sok, krónikus orrmelléküreg-gyulladásban szenvedő beteget gyógyított ki betegségéből. Naponta háromszor egy tabletta néhány héten át (olykor több hónapig tartó kezelés szükséges) egyértelmű javulást eredményez.

 

Ha a gennyes folyamat krónikussá vált, és akár többféle antibiotikum adására sem javul, olykor megdöbbentően jó eredményeket érhetünk el a 10-es készítménnyel (Natrium sulfuricum D6). Ha kivételesen előfordulna, hogy a 10-es szerel sem érünk célt, próbálkozzunk a 11-essel (Silicea D12) napi kétszer egy tabletta dózisban. A Silicea hatására erős reakciók léphetnek fel, ezért óvatosnak kell lennünk. Ha a nyálkahártya pozitívan reagál a kezelésre, gyakori a gennyes-véres váladékozás; ez a gyógyulás első jele. Ettől a laikus könnyen pánikba eshet, azt hiheti, valamit nem jól csinált.

 

Jöjjön az eltérő felhasználási lehetőség! Egy páciens például rendszeresen jelentkező, jobb oldali, szúró, felső hasi fájdalmakra panaszkodott, amelyeket főképp stressz és düh vált ki. A fájdalom jelentkezésekor reflexszerűen jobb kezét a hasára szorítja és kétrét görnyed. Ez némi enyhülést eredményez. Arcán nagy fizikai megerőltetés és idegesség hatására, az orrszárnyak mellett érmenagyságú, piros foltok láthatók. A háziorvos által elvégzett laborvizsgálat és a hasi ultrahang semmilyen kóros eltérést nem talált. A leírt panaszok alapján leginkább valamilyen „epebajra” gondolhatunk. A megfelelő Schüssler-só kiválasztásához azonban nem az „epepanaszok” címszó alatt kell elkezdeni a keresést, hanem a fájdalom jellegét állapítják meg (szúró, nyomásra enyhül), figyelembe veszik a nyelv állapotát (lepedékmentes), valamint az arcon látható esetleges elváltozásokat, jeleket (piros orcák). Az egyetlen, ezekhez illő szer a 7-es számú Schüssler- só (Magnesium phosphoricum D6). Ezt a sót „forró hetesnek” is nevezik, és kiváló fájdalomcsillapító. E célból 5-10 tablettát forró vízben (teában) kell feloldani, majd a forró folyadékot apránként el kell kortyolgatni kb. 20 perc alatt. Szükség esetén többször ismételhető, míg a panaszok végleg meg nem szűnnek.

 

Sok várandós nő jól ismeri a terhesség első hónapjaiban reggelente jelentkező hányingert és hányást. A 9-es számú só (Natrium phos phoricum D6) néhány nap alatt jelentősen enyhítheti a terhességi hányást. Naponta többször kell beszedni, pontosabban elszopogatni a tablettákat.

 

Szülés után a kitágult méh és a kitágult hasfal összehúzására Schüssler a 3-as (Ferrum phosphoricum D12) és az 1-es (Calcium fluoratum D12) sókat alkalmazzák sikerrel.

 

A 3-as számú só (Ferrum phos. D12) segítségével a változás korába lépő nők könnyebben viselik a kellemetlen hőhullámokat. Az érintett hölgyek állandóan hűvösre vágynak, rosszul alszanak, és másnap úgy ébrednek, mintha kerékbe törték volna őket. Ha ellenben a bőséges verejtékezés áll a panaszok előterében, a 8-as szert (Natrium chloratum D6) érdemes választani, amely Schüssler rendszerében a szervezet vízháztartását szabályozza. Ez oknál fogva ezzel a sóval kezelik a bőrszárazságot is. Utóbbi esetben krém, illetve kenőcs formájában is alkalmazható, méghozzá naponta többször is.

 

A 2-es számú só (Calcium phosphoricum D6) enyhülést hozhat a lábszárgörcsök esetén, ha azok jelentkezését nem előzi meg fizikai terhelés. Azonban vigyázat, a lábikragörcsnél is differenciáltan kell eljárni, ha fizikai terhelés után jelentkezik, akkor a 7-es számú só (Magnesium phos. D6) adása javallt, leginkább „forró hetes” formájában (lásd feljebb).

 

Az egyik legkiválóbb biokozmetikum az arc ráncai ellen a 11-es számú só (Silicea D12) tabletta és krém formájában. Azonban türelem, ugyanis több hónapon át kitartóan kell szedni a tablettákat. A jellegzetes időskori bőrfoltok is elhalványulnak a 6-os (Kalium sulfuricum D6) vagy a 12-es (Calcium sulfuricum D6) hatására, főképp ha krém formájában alkalmazzuk őket. Hogy kinél melyik só (krém) adása indikált, azt a szerek rövid leírásából lehet kideríteni (lásd a kiemelt szövegrészt).

 

 

Nem a mennyiség a döntő, hanem az inger

A Schüssler-sók mindegyike beszerezhető a gyógyszertárakban. Jellemzően tabletták formájában kerülnek forgalomba, de külső használatra készítenek belőlük krémet is. A tabletták helyett  használhatunk golyócskákat vagy cseppeket is. Ezek ugyan nem Schüssler-sóként kerülnek  forgalomba, de az azonos nevű és hígítású homeopátiás gyógyszerek lényegében ugyanazt a hatóanyagot tartalmazzák és azonos elv szerint fejtik ki hatásukat. A Schüssler-sók egyszeri adagja egy tabletta, ennek öt csepp vagy öt golyócska felel meg. Ezt az adagot akut esetben 1-2 óránként kell beszedni, majd az adagolás ritkítható, ha a panaszok enyhülnek. Idült betegségek esetén általában napi 3-4x1 tablettát szedünk étkezés előtt. Ritkán, nagyon súlyos, heves, akut esetekben adhatunk két szert is felváltva, de egyszerre ekkor is mindig csak az egyiket szabad szedni, hogy a kétféle inger ne zavarja meg egymást. Ezek a készítmények nem ásványianyag-raktáraink feltöltését szolgálják, inkább sejtjeink ásványianyag- felvételét szabályozzák. Előírás szerinti alkalmazás esetén mellékhatásokkal nem kell számolni, ha azonban túl sok tablettát szedünk be, tejcukortartalmuk miatt könnyen hasmenés lehet a következmény. A tejcukorra érzékenyek az alkoholos cseppeket szedjék.

 

A 12 Schüssler-só rövid leírása

A Schüssler-féle terápiában nem a kórkép szerint választjuk ki az adandó szert, hanem a páciens egyéni panaszai és tünetei alapján. A páciens alkata, megjelenése is számít, erre az arcon látható jellegzetességek alapján következtethetünk.

 

Rövidítések:
A – Arcon látható jelek
N – Nyelvdiagnosztika
M – Modalitások, azaz a tünetek jellegzetességei
+ = javít rajta, – = ront rajta

 

Nr. 1. Calcium fluoratum

A: a szemhéj barnás-piros bőrén szögletes ráncok
N: repedezett, száraz, barna
M: +: meleg; nedves, nyirkos időjárás és hideg

 

Nr. 2 Calcium phosphoricum
A: viaszos arc, viaszbabára hasonlít, fizikai megerőltetés hatására sárgás-piros arc

N: vastag, fehér lepedék, édeskés szájíz
M: – : nyugalom, pihenés és éjszaka

 

Nr. 3 Ferrum phosphoricum
A: akut helyzetben piros homlok és orcák;
krónikusan beesett szemek, kékes-fekete árnyék a belső szemzugban
N: tiszta, lepedékmentes
M: +: nyugalom és hideg ; – : éjszaka, melegítés és mozgás

 

Nr. 4 Kalium chloratum
A: tejszerű, kékes elszíneződés, alabástromszerű bőr, amely meszelt falra emlékeztet
N: fehér, olykor fehéres-sárgás-szürke lepedék,
M: +: meleg; – : mozgás, fűszeres, zsíros ételek

 

   

                                   Nr. 4                         Nr. 5                       Nr. 6

 

                                   Nr. 7                          Nr. 8                      Nr. 9
Tudja társítani a megfelelő sókhoz az alábbi képeket? Az arcdiagnosztika a valóságban nem mindig ilyen egyértelmű jeleket ad. Balról jobbra haladva a 4-es számú (alabástromszerű bőr), az 5-ös (hamuszürke bőr, mintha mosdatlan lenne), utána a 6-os (barnássárga bőr), a 7-es (orcák pirosak), a 8-as (nagy, tág pórusok) és végül a 9-es (zsírosan fénylő bőr) jellegzetes arctünetei láthatók.

 

Nr. 5 Kalium phosphoricum
A: hamuszürke elszíneződés főképp az áll körül
és halántékon, mosdatlan benyomást kelt
N: mustársárga lepedék, bűzös lehelet, száraz nyelv
M: +: kevés mozgás; – : erőfeszítés, erőlködés

 

Nr. 6 Kalium sulfuricum
A: barnássárga vagy kékessárga bőrszín
N: sárgás, nyálkás
M: +: friss, hűvös levegő; – : zárt, meleg helyisé gekben és éjszaka

 

Nr. 7 Magnesium phosphoricum
A: két, érmeméretű, világospiros folt azorcákon, az orrszárnyak magasságában
N: tiszta, lepedékmentes
M: +: melegítés és nyomás; – : hideg

 

Nr. 8 Natrium chloratum
A: felduzzadt arc, tág pórusok
N: tiszta, gyakran hólyagocskák a nyelven
M: +: száraz meleg vagy friss, hűvös levegő;
– : reggelente, délelőtt, nedves, nyirkos időjárás és szellemi munka

 

Nr. 9 Natrium phosphoricum
A: piros arc, szalonnásan, zsírosan fénylő bőr (a szemüvege mindig zsíros)
N: fehéres-sárgás lepedék, nedves felületű nyelv
M: – : mozgás és nyirkos, hideg időjárás

 

Nr. 10 Natrium sulfuricum
A: zöldessárga vagy gyulladásos pír, „részeges-piros orr”
N: barnászöld lepedék, keserű szájíz
M: A beteg állandóan fázik, az ágyban sem tud felmelegedni, váladékai sárgászöldek.
– : reggelente, nedves, nyirkos, ködös időjárás

 

Nr. 11 Silicea
A: üveges fény először az orr hegyén, amely a fülek felé terjed, a fülek előtt ráncok láthatók
N: barnás, nyálkás lepedék, a nyelv olykor fekélyes, felülete száraz
M: +: meleg és meleg borogatás vagy betakarás;
– : hideg, este, éjszaka és mozgás

 

Nr. 12 Calcium sulfuricum
A: viaszos, sárgásbarnás, piszkosnak tűnő arc
N: sárga, agyagszínű lepedék a nyelvgyöknél,
a nyelv szélein fekélyek
M: +: jegelés; – : meleg

-dr. ki-
XVIII. évfolyam 12. szám

Címkék: immunerősítés, megfázás, női betegségek, Schüssler-sók

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.