Új a terápiában

Seiki soho – az életenergia kezelése

A seiki terapeuta ráébreszt arra, hogy mi rejlik a fizikai fájdalmak vagy negatív érzelmek mögött


Testünk gyógyulásra való képességét japánul myo-kinak nevezik

 

A kinobu Kishi nem aszketikus magányban élő mester, hanem nyitott gondolkodású személyiség, aki megéli az élet teljességét. Szeret utazni, fontosnak tartja a kreativitást, kalligráfiát gyakorol és érdeklődéssel fordul a művészetek felé.

 

Számára az egészség és a betegség nem egymás ellentétei, hanem a test különböző, de természetes kifejeződései. A kellemetlen érzéseket, érzelmeket, fájdalmakat nem kell feltétlenül elnyomni vagy idejekorán megszüntetni.

 

A kezelések során a legfőbb cél, hogy segítsen a kezelt személynek visszanyerni természetes egyensúlyát, hogy a betegség és a fájdalom ne tartson tovább a szükségesnél. Arra törekszik, hogy a test saját maga állítsa helyre egyensúlyi állapotát. Testünk gyógyulásra való képességét, illetve az egyensúlyra törekvését japánul myo-kinak nevezik. A myo-ki nyilvánul meg például olyankor, amikor fáradtak vagyunk és ásítunk, vagy ha valami rosszat ettünk és kihányjuk. A mindennapi nyomás, a stressz betegségeket, pszichés problémákat, érzelmi zavarokat okozhatnak, amelyek a testünkön keresztüláramló életenergia akadályát képezik. Ezek egyúttal jelzik a test veleszületett vágyát a zavarok kiegyensúlyozására.

 

A seiki terapeuta „csupán” csak útmutatóként szegődik a kezelt személyhez, hogy az önmagába nézve, tudatában legyen a benne lévő változásoknak. Ráébreszti arra, hogy mi rejlik a fizikai fájdalmak vagy negatív érzelmek mögött. Az is fontos, hogy mindez felszabaduljon a kezelések hatására. Az életenergia minden torzulásának tisztán önmagában kell megnyilvánulnia, majd természetes módon véget kell érnie. Érezni az energia áramlását annyit jelent, hogy mélyen átéljük a fájdalmat, a negatív érzelmeket, hogy végül megoldjuk és elengedjük azokat.

 

A seiki soho három alapvető részből áll: a seiki a diagnózist jelenti és egyben a kezelési módszert, a katsugen és gyo-ki pedig a koncentrációt, meditációt, illetve a mozgás- és légzőgyakorlatok két típusát fejezi ki.

 

A belső energiamozgások felismerése lehetővé teszi az öngyógyító folyamatok beindulását

 

A kezelés során állapotfelmérést célzó beszélgetés nem zajlik, ezért a seiki sohót úgy is emlegetik, mint „szavak nélküli terápiát”. Az elnevezés mélyebb értelemben is jól jellemzi a módszert, mivel a kezeléshez, az energiák érzékeléséhez a racionális, verbális alapokon nyugvó gondolkodás teljes elhagyása szükséges. Ebben a meditatív, jelen pillanatot megélő s a valóság teljességét megragadni kívánó szellemi állapotban a terapeuta rezonanciapontokat keres a test felszínén, melyek annak a jelei, hogy az energia próbálja helyreállítani önmagát. A rezonanciapontok könnyű érintése, a terapeuta és a páciens koncentrált figyelme és a belső energiamozgások felismerése lehetővé teszi az öngyógyító folyamatok beindulását. Ezek a pontok sokszor egybeesnek a kínai akupresszúra által ismert pontokkal, de a seiki terapeuta, ellentétben a különféle masszázsokkal, nem nyomja, nem stimulálja, nem szedálja, csak megérinti azokat. Teljes mértékben eggyé válik a pácienssel, és arra törekszik, hogy bensője csendes és harmonikus legyen. Ebben a gondolatoktól mentes állapotban csak figyel és érzékeli az energiák áramlását, vagy – ahogy Kishi nevezi – „belép a ki világába”. A seikiben nem kap szerepet a más energetika módszerekből már jól ismert energiaátadás technikája, se a negatív energiák levétele. A figyelem és a belső mozgások felismerése, tudatosítása teszi lehetővé az energiaáramlásban bekövetkező elakadások természetes helyreállását.

 

A seiki soho nem energetikai kezelés és nem is egy masszázs, és az se mondható rá, hogy újabb csodaszer. Alapelve, hogy „ne a matéria világában ragadj le, hanem csak próbálj egyszerűen üresen létezni”. A kezelések során teret kell engedni a páciensnek, hogy minden, ami „beragadt” az energiamezőbe, felszínre jöhessen, így a test felszabadul, és megtisztítja önmagát. A kezelt személy a csendesség, a harmónia és a nyugalom állapotába kerül, ahol a feszültség és a szükség megszűnik létezni. Nincsenek többé remények vagy vágyak, csak az alapvető mély észlelés tisztasága, az egység és az összetartozás érzése. Kishi ezt az állapotot a felhők fölötti kék égbolt képével írja le. Amikor repülővel utazunk, akár a legcsúnyább hideg vagy esős napokon is, a felhők fölött kinézünk az ablakon, ott napsütést látunk és mindig kék az ég.

 

A gyo-ki a kozmikus energia érzékelését jelenti. A gyo-ki gyakorlatok – melyek a csi-kunghoz, illetve a jógához hasonlítanak – tudatosítják bennünk a magasabb energiák létezését, és segítenek azok érzékelésében. A gyakorlatok hatására testünket könnyűnek és légiesnek érezzük, kapcsolatba kerülünk a ki-vel és az univerzum energiáival. Sok gyakorlással és megfelelő türelemmel lelki blokkjaink is feloldódhatnak, és átérezhetjük az egység és az egészség érzését.

 

Gondolatoktól mentes állapot. Ahogy Kishi nevezik „belép a ki világába”

 

A kezelés alatt időről időre megtörténik, hogy spontán fizikai reakciók (pl. a végtagok rándulása) következnek be. Ez a jele annak, hogy a test visszaállítja természetes egyensúlyát. A katsugen gyakorlatok során mély belső koncentrációban megpróbáljuk megérezni belső mozgásainkat, és követni azokat. Nem fontos, hogy milyen mozgás jön felszínre, csak hagyni kell, hogy testünk felszabaduljon, és átéljük a szabadság érzését. Mindenkinek megvannak a saját egyedi, adott pillanatra jellemző mozdulatai; finom ringatózás, erőteljes rázkódás stb. Kishi találóan „belső szemetesünk kiürítéseként” írja le a katsugent.

 

Ezek a gyakorlatok különösen felszabadító hatásúak lehetnek a súlyos feszültségekkel és érzelmi blokkokkal küzdő emberek számára.

 

A seiki soho egyszerű, tiszta és a dolgok legmélyebb lényegének megragadását célzó módszer. Életszemlélet, ami megtanít nyitottnak lenni, hagyni, hogy a dolgok a maguk útján történjenek. Fontos a figyelem, az érzékelés, a tudatosítás, hogy teret tudjunk adni mindenkinek, aki velünk szembejön életünk során, hiszen a kevés sokkal több is lehet. Ahogy Lao-ce mondta: „a bölcs ember nem tesz semmit és mindent elér.”

 

Akinobu Kishi 1949 júliusában született Japán Gunma tartományában. Gyermekkorában meghatározó élményben volt része, mely új értelmet adott későbbi életének. Kishi nagyanyja hosszú ideig súlyos beteg volt. Amikor nagy fájdalmai voltak, nagyapja leült mellé, és kezeit felesége mellkasára és hátára tette, hogy enyhítse fájdalmait. Egyszer, amikor nagyapja nem volt otthon, Kishi átvette a helyét. Nagy meglepetésére azt érezte, hogy valami történik kezei között, és a nagyanyja fájdalmai enyhülnek. A japán hagyományoknak megfelelően a siacu gyakorlásába édesapja vezette be.

 

Kishi kitartó gyakorlásának és szorgalmának köszönhetően 20 évesen már a Shizuto Masunaga által alapított Iokai központban folytatta tanulmányait. Itt 10 évig Masunaga közvetlen tanítványa volt.

 

A rezonanciapontok könnyű érintése, a terapeuta és a páciens koncentrált figyelme

 

Három évvel később tanítani kezdett a Kyonhi Keleti Orvoslás Egyetemen. Onnan Párizsba költözött, ahol a hetvenes években zen siacut tanított. Sikeres praxist alakított ki tanárként és a Japán Gazdasági Misszió egészségügyi konzultánsaként. Sokat dolgozott külföldön, különösen Franciaországban,  Oroszországban, Kínában, Bulgáriában. Kanadában és Angliában is tartott kezeléseket és tanfolyamokat.

 

A siacun túl más terápiás módszerekkel is foglalkozott, többek között kiropraktikával, oszteopátiával, seitaijal, jógával, bioenergetikával, mindemellett tanulmányozta Wilhelm Reich tanításait és a sintoizmust. 1974-ben megkapta a sensei címet, amit csak kevés tanárnak adományoznak Japánban.

 

Harmincévesen egy súlyos betegség arra késztette, hogy felülvizsgálja az egészségről és betegségről alkotott korábbi nézetét. Rájött, hogy a shiacu terápia nem az ő útja. Nem volt elégedett a technikájával, mivel az általa kezelt emberek csak időlegesen javultak, mert életszemléletük és életvitelük nem változott. Új kutatásba kezdett, ami az energia változásának dinamikájára irányult. A természetet tanulmányozva ébredt rá, hogyan dolgozzon az energiával, egy sokkal kifinomultabb, intuitív módon. Így létrehozta saját rendszerét, melyet seiki sohónak nevezett el. A seiki soho irodalmi jelentése „az életenergia kezelése”


XVI. évfolyam 10. szám

Címkék: életenergia, energetikai kezelések, fájdalomcsillapítás, psziché, seiki soho

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.