Új a terápiában

Spagirikus orvosságok

Egy ősi gyógymód újkori sikerei – a növény „szelleme” kerül az üvegbe

A spagirikus orvosságokat növényi és ásványi anyagokból készítik. A gyártási eljárások bonyolultak: erjesztés, desztillálás, hamvasztás, kivonás és szűrés. Ennek során rendkívül nagy energiájú kivonatok keletkeznek, amelyek méregtelenítenek, áthangolják szervezetünket és képesek beindítani testünk öngyógyító mechanizmusait.


A gyógynövények spagirikus feldolgozásának célja a hasznos anyagok különválasztása a haszontalanoktól,és a hasznosak újraegyesítése egy új esszenciában. A „növény szelleme” kerül az üvegbe
 

A spagirikus orvosságok között, a homeopátiához hasonlóan, léteznek mono- és komplex készítmények.

 

A tapasztalt terapeuta szinte bármely kórkép gyógyítására képes megfelelő spagirikus szert találni.

 

A spagirika a hagyományos nyugati gyógyászat fontos alkotóeleme. Legteljesebb leírása Paracelsustól maradt fenn. Ő adta e módszer nevét is, amely a görög spao (szétválasztani) és az ageiro (egyesíteni) szavakból áll. A spagirika tehát az orvosságok előállításának legfontosabb elvét jelzi: a hatóanyagok szétválasztását és újraegyesítésüket.

 

Ez azt jelenti, hogy a gyógynövényeket nem eredeti formájukban használják fel. Egy abból készített tea még nem spagirikus szer. Ehhez erjesztéssel és desztillálással igyekeznek kioldani a növény lényegét, esszenciáját, „szellemét”. A desztillálás után visszamaradt anyag sem vész kárba, ezt is feldolgozzák: megszárítják, majd elégetik, végül 400 °C-on „kalcinálják”, vagyis a vizet hevítéssel eltávolítják. Ennek végeredménye egy fehér, homogén hamu, amelyet mozsárban porrá őrölnek, majd megszitálnak. A hamuban a növényben lévő ásványi anyagok és nyomelemek találhatók. Ezt követően a desztillátumot és a porított hamut meghatározott arányban összekeverik, amit újabb lepárlás követ. A hamunak ama részeit, amelyek nem oldódtak fel, leszűrik. Az így leszűrt folyadék a spagirikus őstinktúra.

 

A spagirika elmélete szerint így lehet elkülöníteni a hasznos és a haszontalan részeket, és az újabb összekeveréssel a „kiszabadított”, feltárt anyagokat újraegyesítik.

 

 

A rózsatinktúra sok spagirikus orvosság alkotórésze. Mellette: A spagirikus desztilláció laboratóriumba

 

E bonyolult eljárás célja, hogy minden növény építő, gyógyító lényegét elválasszák mindattól, ami mérgező, mellékhatásokat okoz és káros lehet. Az így előállított spagirikus őstinktúra a legerősebb szubsztanciákat megnemesített formában tartalmazza, ezért ezek terápiás szempontból hatásosabbak, mint a kiinduló anyag, azaz a gyógynövény.

 

 

Ne féljünk az alkímiától

A nemesítés eme fokozatos formáját a nyugati gyógyászat hagyománya már az ókor óta ismeri. Mivel akkoriban nem létezett sem kémia, sem orvoslás a mai értelemben, ezeket a technikákat az alkimisták fejlesztették ki és írták le. Néhány alkimista méltán vívta ki a sarlatán nevet. Azonban a többiek valóban tudományos alapossággal, módszerességgel jártak el, hogy felkutassák az összefüggéseket, a természet titkait, és orvosságokat találjanak. Ebben az összefüggésben megfelelő kísérleteket folytattak, a legkülönfélébb lepárlási, kivonási és oldási, valamint vegyítési módszerekkel.

 

 

Az orvosság szelleme a fontos

A homeopátiában és a spagirikában az orvosság szellemén és szervezetet áthangoló, az öngyógyító erőket aktiváló, az egész embert gyógyító hatásán van a fő hangsúly. A spagirikának van is köze a homepátiához, és nincs is. A homeopátiában az őstinktúrából kiindulva, ún. potenciálással készítik az orvosságot. Ezt a technikát a homeopátia atyja, Samuel Hahnemann dolgozta ki, jóval később, a 18–19. század fordulóján. Azonban véleménye megegyezett Paracelsuséval abban, hogy az ellentétes elv segítségével nem lehetséges valódi gyógyítás. A betegséget nem ellenméreggel kell legyőzni. A betegséghez hasonló az, amire testünknek szüksége van a gyógyulásra („similia similibus curantur”). Azonban az orvosság anyagi részét meg kell változtatni ahhoz, hogy az ne méregként, hanem orvosságként hasson a szervezetre.

 

Rózsalevél desztillálása spagirikus recept szerint. A desztillálás után visszamaradt növényi részeket elhamvasztják

 

A spagirikus gyógyszerkészítésnek van még egy sajátossága. Az embert a kozmosz, azaz az isteni rend részének tekinti, amelyben minden kozmikus történés hatással van az emberre. Idesorolhatók a klimatikus és a környezeti tényezők, valamint a nappalok és az éjszakák váltakozása, az égitestek hatása stb.

 

Mire képesek a spagirikus orvosságok?

Alkalmazóik szerint szinte mindenre. Méghozzá sokkal szelídebben, mint a szintetikus módon előállított kémiai gyógyszerek. Christina Casagrande természetgyógyász „A spagirika gyakorlata” c. könyvében számos esetet ismertet, amelyekben a spagirika megoldást jelenthet. Ezek az aknétól az allergián, az autoimmun-betegségeken, a cukorbetegségen keresztül a cellulitiszig terjednek. A spagirikus gyógyszerek bármely szervünket képesek kitisztítani, méregteleníteni, erősíteni, legyen az a máj, az epehólyag, a hasnyálmirigy vagy a béltraktus bármely szakasza.

 

Amikor az orvos vagy a természetgyógyász a spagirika szabályai szerint kezel, az orvosságokat nem azért alkalmazza, hogy elnyomja a tüneteket. Munkáját holisztikus szemlélet vezérli. A spagirikus orvosságok mindig testünk öngyógyító mechanizmusait hivatottak erősíteni, aktiválni. A gyógyuláshoz először meg kell tisztítani, azaz méregteleníteni kell egyes szerveket, majd át kell hangolni működésüket. Ezután egyes szerveket vagy szervrendszereket meg kell erősíteni, támogatni. A terápia tehát több lépésben vezet az egészséghez.

 

Akut problémákat is kezelhetünk spagirikus szerekkel. Vegetatív zavarok kezelésére kiváló egy dohánylevélből, ezüstkolloidból és ezüstcitrátból készült spagirikus orvosság. Ennek nyugtató, kiegyenlítő hatása van a szimpatikus idegrendszerre (Cerebretik, Soluna vagy Solunat Nr. 4.). Görcs esetén ürömfűből, fagyöngyből, pünkösdirózsából és ásványi anyagokból készített orvosság javallt (Solunat Nr. 14.).

 

Spagirika a diagnózisban

A vérkristály-analízis szintén a spagirikus gyógyászathoz sorolható módszer – legalábbis alkalmazói szerint. A vérkristály-analízis holisztikus diagnosztikai módszer, amelynek segítségével kimutathatók úgy a genetikai hajlamok, mind az aktuális problémák. A pácienstől kevés vért vesznek, majd laboratóriumban speciális, spagirikus eljárásnak vetik alá a vért, aminek következtében a benne található sók kikristályosodnak. A kristályok alakja, formája tükrözi a páciens állapotát.

 

A vérkristályok analízise alapján felismerhető, mely szervrendszer működése zavart, valamint az, hogy a probléma krónikus vagy akut jellegű-e. A szakértő a kristályok alapján képes felismerni, hogy a nyirokfolyadék megfelelően áramlik-e, és azt is, vajon a test sav-bázis egyensúlya rendben van-e. A módszer segítségével gyakran jóval azelőtt megállapíthatók a problémák, mint hogy a hagyományos laborvizsgálatok eltérést jeleznének.

 

Egy különleges terápiás módszer során a páciens véréből (vagy vizeletéből) készítenek spagirikus orvosságot. Ezt a saját vérből készített orvosságot, ún. homodotumot cseppek formájában szedi a páciens. Segít áthangolni a szervezetet, feloldja a belső blokádokat.

 

Spagirikus orvosság saját kertből

Bár a spagirikus orvosságok elkészítése idő- és munkaigényes, a megfelelő kellékek birtokában otthon is előállítható. Mindössze a megfelelő növényi tinktúrák szükségesek, valamint egy tűzálló laboratóriumi üvegpohár, egy üvegből készült összekötő cső, amelynek mindkét vége hajlított, és egy lombik vagy egyéb üvegedény, amelyben a párlatot fel lehet fogni. Továbbá egy tűzálló, üvegkerámiából készült pyroflam edény, desztillált víz, egy tűzhely és sok türelem. Ha spagirikus gyógyszert mi magunk szeretnénk előállítani, eleinte érdemes hasonló érdeklődésű, tapasztalt emberekkel konzultálni.

 

Hogyan bontakozik ki a lélek a rózsatinktúra segítségével?

A rózsatinktúra sok spagirikus orvosság alkotórésze, különösen azokban az orvosságokban, amelyek a lábadozást szolgálják.

 

A rózsa harmonizáló hatású növény. Illata kellemes, kimerültség esetén aktiválja a harmonizáló energiákat. Kisimítja idegeinket, hatására izmaink visszanyerik tónusukat. A rózsa erősíti, támogatja szerveink működését. Hatására felfrissülünk, de szellemileg is tudatosabbá válunk.

 

Az alkimisták laboratóriumából származnak a spagirikus gyógyszerek. Ezek sajátos módon vegyítik egymással a gyógynövényes gyógyítást, az aromaterápiát és az ásványi anyagokkal történő gyógyítást. A spagirikus orvosságok főképp a szervezet öngyógyító képességét aktiválják

 

A rózsa a szépségnek is jót tesz az által, hogy kiegyensúlyozottabbakká válunk. A gondok okozta ráncok kisimítása szemmel látható és tartós.

 

„Amint fent, úgy lent” – mondta Hermész Triszmegisztosz. „Minden gyógynövény tehát egy földi csillag, és egyúttal az ég része” – fogalmazott Paracelsus.

 

Nem függetleníthetjük magunkat ettől az égi rendtől. Az egyénnek azonban megadatott a választás szabadsága, elutasíthatja ezt a rendet, de ennek következtében elveszíti a tájékozódás képességét. A természet és az ég vezet bennünket. És ha gyógyszereinket eme útmutatás értelmében komponáljuk, megadatik a valódi gyógyulás lehetősége.

 

Paracelsus szerint az epe, a vas és a csalán a Mars hatása alatt állnak. A szív, az arany és a sáfrány pedig a Naphoz kapcsolódik. A Szaturnusz erői a lépben, a Vénuszéi a vesékben nyilvánulnak meg.

 

A horoszkópból kiolvashatók az egyes betegségekre való hajlamok. Ennek ismeretében könnyebb megelőzni a betegségeket, de akut esetben is, például az artériákat érintő betegségben spagirikusan feldolgozott aranyat adhatunk sáfránnyal, rozmaringgal és árnikával kombinálva.

 

Az említett kapcsolat a csillagokkal magyarázza, hogy a spagirikus kezelés fejlődési folyamatot indít meg az emberben: A „beteg” ismét visszatalál a természet rendjéhez, és megkapja a gyógyulás lehetőségét.

- vági -
XVI. évfolyam 3. szám

Címkék: alkímia, méregtelenítés, spagírika, spagirikus orvosságok

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.