Új a terápiában

Spirituális intelligencia (2)

A lélek titkos bölcsessége

  Amikor Warren Buffett tőzsdeguru és a Microsoft alapítója, Bill Gates 1991-ben megismerkedtek, a mérhetetlen gazdagságról és a számítógépek haszontalanságáról beszélgettek. A pénzügyi zseni és a szoftverguru között mély barátság szövődött, amely a közelmúltban minden idők legnagyobb szabású adakozását eredményezte. 57 szupergazdag ember 2010-ben meghirdette a „The Giving Pledge” akciót, amelynek keretében vagyonuknak legalább a felét felajánlották a közjó oltárán. Gates, Buffett és elvbarátaik, többek között Marc Zuckerberg, a Facebook alapítója, David Rockefell er és George Lucas több mint 100 milliárd dollárt adományoznak.


  A spirituális intelligencia segítségével meghaladhatjuk egyoldalúan materiális gondolkodásmódunkat, és figyelmünket olyan dolgokra irányíthatjuk, amelyek az életet valóban értelemmel töltik meg, nevezetesen az együttérzésre, a  szeretetre és a felelősségvállalásra

   

  A szupergazdagok klubja régi hagyományra tekint vissza, hiszen már a híres amerikai acélmágnás, Andrew Carnegie (1835–1919) is azt mondta: „Az az ember, aki gazdagon hal meg, egyben nagy szégyenben távozik az életből.” A felelősségteljes gondolkodás és cselekvés, amely képes felülkerekedni az önzésen, az ún. spirituális intelligencia  kifejeződése. Bill Gates spiritualitása kezdetben nagyon irritálta fiát, Roryt, főként, amikor  tudomást szerzett róla, hogy apja szinte teljes vagyonát egy alapítványnak adományozta. Kérdőre vonta apját, vajon azzal, hogy vagyonát nem rá, hanem másokra hagyja, azt jelenti-e, hogy őt nem értékeli vagy nem szereti-e. Bill Gates erre azt válaszolta a fiának, hogy őelőtte még ott áll az élet, és rengeteg esélye lesz, hogy nagyot alkosson, de a legtöbb pénzt vissza kell adni a társadalomnak.

   

  Azok, akik képesek és hajlandók másokon segíteni – mondja Danah Zohar fizikus, filozófus és gazdasági tanácsadó –, magas szintű spirituális intelligenciával vannak megáldva. Zohar a Financial Times szerint korunk egyik legjelentősebb menedzsmentgondolkodója, aki úgy véli, az egyén több fejlődési szakaszon át, kezdve a racionalitáson (IQ), az emocionális intelligencián (EQ) keresztül juthat el a legmagasabb szintre, a spirituális intelligenciához (SQ).

   

  Zohar definíciója szerint az SQ annak képessége, hogy felfedezzük az élet értelmét. Ez azt jelenti, hogy az egyén életében hangsúlyos helyre kerülnek a morális értékek.

   

  A spirituális intelligencia segítségével meghaladhatjuk egyoldalúan materiális gondolkodásmódunkat, és figyelmünket olyan dolgokra irányíthatjuk, amelyek az életet valóban értelemmel töltik meg, nevezetesen az együttérzésre, a szeretetre és a felelősségvállalásra.

   

  Zohar a spiritualitást nem a szó ezoterikus értelmében használja, sőt nem győzi hangsúlyozni, hogy egyes-egyedül a tudománynak kötelezte el magát. Az agilis hölgy évek óta tart előadásokat olyan világcégeknél, mint a Shell olajtársaság, a Coca-Cola vagy a BMW, de az amerikai űrkutató intézetnél, a NASA-nál is. A spirituális intelligenciának nem sok köze van a valláshoz vagy a természetfeletti jelenségekhez. Sokkal inkább olyan, kincset érő tulajdonságról van szó, amely mindannyiunkban megvan, csak fel kell fedeznünk magunkban – erre mindenki képes, csak gyakorolni kell.

   

   

  A cikk folytatását 2014. januári lapszámunkban olvashatják!

  -Kid-
  XX. évfolyam 1. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2019. június

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.