Új a terápiában

Svédországi fénysugarak


 

Svédországban az emberek többsége tudatosan törekszik arra, hogy megőrizze egészségét, javítsa életminőségét. Ebben természetesen szerepet játszik az, hogy ott mások az anyagi lehetőségek, mint Magyarországon, de ennél döntőbb az eltérő látásmód, az északi emberek természetközelibb életszemlélete. A svédek rájöttek arra, hogy ha a mai kor követelményeinek meg akarnak felelni, akkor töretlen munkabírásra, fizikai és mentális energiára és vonzó, kortalan külsőre van szükségük, ehhez pedig az egész életvitelüket meg kell változtatniuk.

 

Svédországban, ahol az év legnagyobb része fényben szegény, óriási jelentősége van a különböző szín- és fényterápiáknak. Ezek hatásosságát 1903-ban a híres dán orvos, Niels Finsen fedezte fel, és Nobel-díjat is kapott a bőrbetegségek gyógyításában elért eredményeiért. A túl sok mesterséges és túl kevés természetes fény ugyanis egész testünkre, endokrin mirigyeink működésére, így hormonjainkra és biológiai ciklusainkra is kedvezőtlenül hat. Ha túl kevés fényhez jutunk, a tobozmirigy melatonin termelése nem áll le reggelente, aminek következménye a depressziós levertség mellett petyhüdt arcbőr és súlynövekedés lehet.

 

Svédországban a különböző természetgyógyászati klinikákon, ahol a páciensek többsége nem beteg, csak feltöltődni, regenerálódni és szépülni vágyik, nagy szerepük van a különböző fénykezeléseknek. Például a hegyikristály kék fényével történő kezeléssel csodálatos lazító hatást lehet elérni. A különböző arckezeléseknél az izmok ellazulnak, a mimikai ráncok kisimulnak, az arc izmainak görcsös rándulásai megszűnnek. Christiane Nortkrup, a kiváló svéd orvosnő tanulmányaiban arról számolt be, milyen nehezen esett teherbe, és a testhőmérséklete csak nagyon lassan emelkedett tüszőrepedéskor. A fénykezelések azonban nemcsak megoldották problémáját, de jobb alvással és üde, tíz évvel fiatalosabb külsővel is megajándékozták.

 

Az energiaszint növelésének egyik hatásos módja a szín fényadagolás, amely kis intenzitású lézer segítségével történik. A svéd pszichológus, Karl Ryberg sok pozitív tapasztalatot szerzett ezzel a módszerrel, és kiváló eredménnyel alkalmazza kimerültség, szorongás, migrén, de még reumatikus panaszok esetén is. A kis energiájú lézersugárral történő kezelés tudniillik a porcsejteket osztódásra serkenti, és ez felgyorsítja a kötőszövetekben és a csontokban végbemenő pozitív folyamatokat.

 

A monokróm (azaz egyszerre csak egy színt kibocsátó) fénnyel történő kezelés során a fényenergiáját elnyelik a citokrómok (az oxidatív-redukciós folyamatokat szabályozó enzimek), a fény fotonjait pedig a sejtek erőművei, a mitokrondriumok. Mindez növeli a sejtek energiaszintjét. A megnövekedett energiatermelés serkenti a sejt oxigén-anyagcseréjét, fokozza az enzimtevékenységet. Az agysejtek szintén gyorsan reagálnak a fényre: átprogramozzák magukat, és ezzel különböző jótékony folyamatokat indítanak be a szervezetünkben. Ezért a svéd nők ma már az igen hatásos, természetes anyagokból készült krémek és a wellness-programok mellett különféle szín- és fényterápiás kezeléseket is felvonultatnak egészségük és szépségük megőrzésére.

Deák Krisztina
XII. évfolyam 2. szám

Címkék: színterápia

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.