Új a terápiában

Szendi Gábor: Az egészségemért egyedül én vagyok felelős

„Az egészségemért egyedül én vagyok felelős. Aki rábízza másra, könnyen pórul járhat”


   

  Igazság szerint eddigi életem során szinte mindig kedves, javamat akaró orvossal találkoztam. Ezt azért tartom fontosnak előrebocsátani, mert gyakran ér az a vád, hogy „orvosellenes” vagyok.

   

  Tény, hogy szkeptikus vagyok az akadémikus orvoslással szemben, és ez végül is mindig konkrét orvosokon csapódott és csapódik le, hiszen adott pillanatban egy konkrét személy mondja teljes meggyőződéssel azt, ami akár első hallásra is megkérdőjelezhető.

   

  Ha valami konkrét bajjal megy az ember orvoshoz, azzal találja szembe magát, hogy orvosa túlságosan azonosul azzal a diagnózissal vagy kezelési ajánlással, amit ő jónak lát, és rögtön személyes sértésnek veszi, ha páciense kételkedik, vagy esetleg egyenesen nem ért vele egyet. Nyilván sok összetevős ez a jelenség. Valószínűleg sok orvos éli át pályája elején a bizonytalanság okozta szorongást, amit az idők folyamán úgy old meg, hogy ellesi idősebb kollégáitól a határozottságot és magabiztosságot, ami együtt jár azzal a belső hittel, hogy amire ő a tünetekből következtet, az a lehető legjobb diagnózis.

   

  A kétely tagadása gőghöz és a tévedhetetlenség illúziójához vezet, ami táptalaja a tekintélyelvűségnek. Az orvosok rémálma az ún. „nehéz beteg”, aki vitatkozik, elő akarja adni saját elképzeléseit betegsége okáról és mibenlétéről. Az akadékoskodással azonban az ilyen beteg akarva-akaratlanul is az orvos tudását kérdőjelezi meg. De a beteg testéről és egészségéről van szó, miért is ne lehetne neki véleménye, és miért ne vágyna arra, hogy győzzék meg valami beavatkozás vagy gyógyszer feltétlen szükségességéről.

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin októberi lapszámában olvashatják!

   

  Szendi Gábor
  XXV. évfolyam 10. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. február

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.