Új a terápiában

Tanító illatok

Aromaterápia új utakon - koncentráció- és hangulatjavítás illóolajokkal

Emlékeinkben az iskoláinkról elsőre valószínűleg nem az illatok, pláne nem az aroma jut eszünkbe. Ha mégis, inkább negatív összefüggésben... Éppen ezért különösen örvendetes, egyben meglepő azaz„ „illatos iskola” elnevezésű kísérlet, mely igazolja azt, amit a tapasztalati gyógyászat már régóta sejt: a megfelelően megválasztott illattal minden könnyebben megy.


A természetes illatok pozitívan hatnak közérzetünkre. Az illóolajak mára a leggyakrabban használt természetes hatóanyagok

 

A kísérlet során igazolódott, hogy a diákok az illóolajok révén felszabadultabbak lettek, feloldódott bennük az iskolai feszültség, jobban koncentráltak és szívesebben tanultak.
A kísérlet ötlete egy aromaterápiás szakértőtől származik, akinek eredeti célja az volt, hogy a német diákok jobban teljesítsenek a PISA-felméréseken. Axel Meyer különleges citrom- narancs-levendula illóolaj-keveréket komponált, melyről feltételezte, hogy mindenki számára kellemes illatú, másfelől teljesítményjavító hatást is várt a keveréktől. Noha az aromaterápia művelői szerint a citrom és a levendula illatát nem szabad keverni, az első tesztek ígéretesnek bizonyultak. A gyerekeknek ráadásul nagyon tetszett az osztályteremben terjengő illat.

 

A kísérlet 2005-ben kezdődött az alsószászországi Seesen városában, s négy év alatt egész Németországból 30 iskola összesen 799 tanulója vett részt benne. Sehol nem tapasztaltak allergiás reakciót, és egyetlen alkalommal sem kellett félbehagyni a kísérletet. Az illatokat porlasztva juttatták a tantermek légterébe, erősen hígított, alig észlelhető dózisban, a házi feladatokhoz pedig a keverékkel impregnált illatkövek álltak a nebulók rendelkezésre. Ehhez a porózus szerkezetű kövekhez mindössze néhány cseppet adtak az illóolaj-keverékből, mivel ez gyermekek esetében biztonságosabb, mint az illatmécsesek használata. Néhány hónap elteltével összegezték az első eredményeket:

 

Az „illatos iskola” az aromaterápiában eddig a legátfogóbb tudományos kutatás. Bebizonyította, hogy illóolajakkal javítható a motiváció, a koncentráció, csökkenthető az agresszivitás

 

• a diákok 41 százaléka úgy nyilatkozott, hogy az osztályteremben jobban tud koncentrálni,
• 37 százaléka a házi feladatoknál is javulást tapasztalt,
• 46 százaléka szerint az osztályteremben jobb lett a hangulat,
• 38 százaléka kevesebb agresszivitást tapasztalt az osztálytársaiknál.

 

Természetesen ez a keverék felnőtteknél is  alkalmazható, nagyjából ugyanilyen jó eredményekkel. Irodákban is folytattak ugyanis illóolajakkal  kísérleteket, amelyek célja a dolgozók koncentrációs készségének vizsgálata volt. A jobb  összehasonlíthatóság érdekében olyan irodákat választottak ki, ahol a dolgozók kizárólag gépelési feladatokat láttak el, s kakukkfű- vagy citromolaj párologtatása mellett 60 százalékkal kevesebb gépelési hibát regisztráltak.

 

Egy másik kísérletben a rózsa illóolajának az emlékezetre gyakorolt hatását figyelték meg. A kísérleti személyek a memóriajátékokban is alkalmazott képpárokat használtak, miközben rózsaillatot permeteztek a helyiségbe.

 

Ez az emeletes busz különleges jármű: belsejében illatösvényt, egy vízesést és egy illatvisszhangot helyeztek el. A gyerekek az illóolajak felhasználásának történetével ismerkedhetnek meg. Az illatbusz mára Németország egyik legkedveltebb infóbusza

 

Ennek kapcsán a rózsaillathoz agyukban a képpárok társultak. A kísérletet követő éjszakán az egyik csoportnak a mély alvás fázisában szintén rózsaillatot permeteztek a hálószobájába, s ők jóval több képpárra emlékeztek a következő napon, mint azok, akikkel éjjel nem szagoltattak rózsaillatot. Érdekes volt az ellenpróba is: ha a tanulási feladathoz nem „járt” a rózsaillat, csupán éjszaka, alvás közben részesültek belőle, ennek nem volt pozitív hatása az emlékezetre.

 

A tanulás és az illatok társítása nem új felismerés. Persze itt nem a „könyvszagú tudásra” gondolunk, sokkal inkább arra, hogy régebben egy szakma megtanulása nem csupán a szellőzetlen, rossz szagú tanműhelyekre korlátozódott. Sok fejlődő országban a tanítás ma is szabad ég alatt folyik. Ők a természet illatát érzik, és ezt a sajátos kompozíciót egyetlen parfümkészítő sem képes előállítani, szintetikusan reprodukálni. Ez az illategyveleg felébreszt, kíváncsivá és figyelmessé tesz.

 

 

Aromaterápiával a pszichés betegségeken és a demenciában szenvedőkön is lehet segíteni

A pszichiátriai betegségben szenvedők esetében kis dózisokat kell alkalmazni. Olykor elég egyetlen csepp illóolaj 100 ml masszázsolajhoz. Ez utóbbi lehet mandula- vagy barackmagolaj. A masszázshoz alkalmas illat lehet levendula vagy kakukkfű, különösen, ha sérülése is van a páciensnek.

 

 

Kísérleti körülmények között igazolódott, hogy a gépírónők citrom- vagy kakukkfűillat hatására kevesebbet hibáznak gépelés közben 

 

A demenciában szenvedőknél figyelemre méltó eredményeket lehet elérni citromfű-, levendula- és rozmaring-illóolajakkal vagy különféle zsályaolajokkal. Egyfelől a szaglás kellemes élmény, másfelől egyfajta tréningről van szó, ami késlelteti a további hanyatlást.

 

Különféle vizsgálatok eredménye szerint az illatok képesek csökkenteni a zavarodottságot, dezorientáltságot is, ami gyakran okoz gondot a demens betegeknek. Kellemes aromákkal hatékonyan semlegesíthető az ápolási otthonokban előforduló zavaró szag is, ami hozzájárul az ápoltak kellemes közérzetéhez.

 

 

Levendulaolaj-kapszulák stressz ellen

Régóta ismert tény, hogy a levendula külsőleg alkalmazva nyugtató és altató hatású. Ha egy-két cseppet a csuklónkra kenünk és beszippantjuk kellemes illatát, az valóságos balzsam a léleknek egy fárasztó, kimerítő nap végén.

 

A levendulaolaj nyugtató, feszültségoldó, enyhén altató hatású. Azonban fejfájás, koncentrációzavar és szorongás ellen is kiváló

 

A szakképzett aromaterapeuták, illetve természetgyógyászok, orvosok, akik aromaterápiával dolgoznak, az aromaolajakat olykor belső használatra is adják betegeiknek. Ez történhet egy kockacukorra cseppentve vagy egy teáskanálnyi mézben elkeverve. Ezt a kezelési módot azonban bízzuk szakemberre!

 

Ha az értékes levendulaolajat belsőleg alkalmazzuk, az olaj szabályozza a kalciumháztartást. Csökkenti az izgalmat, feszültséget előidéző ingerületvivő anyagok termelődését, így idegeink megnyugszanak, kiegyensúlyozottabbakká válunk és el tudunk lazulni. Ugyanakkor a hatás nem okoz függőséget és álmosságot.

 

 

Menjünk az orrunk után

A virágok erős aromákat árasztanak szét a levegőbe, hogy magukhoz csalogassák az őket beporzó rovarokat. A fák levelei, kérge és termése szintén illatokat bocsátanak ki, hogy a kártevőket és kórokozókat távol tartsák maguktól. A megfelelő illóolajak kinyerése ősi módszer, amivel már a természeti népek is igyekeztek a növények gyógyító esszenciáját saját gyógyulásuk szolgálatába állítani. A fejlett ősi kultúrák is ismerték és alkalmazták az illóolajakat: a régészek a fáraósírokban légmentesen lezárt edényekben kenőcsökre bukkantak, amelyeken a mai napig halvány levendulaillat érezhető.

 

Az illóolajos masszázs is az aromaterápia része
 

A későbbi korokban sajnos az aromaterápia feledésbe merült, de a modern tudomány, különösen az utóbbi időben, igyekszik minél több természetes hatóanyagot felfedezni és alkalmazni, mert egyre többen rosszul reagálnak az antibiotikumokra.

 

Forrás: BIO, 2011/1.

- vági -
XVII. évfolyam 3. szám

Címkék: aromaterápia, illatterápia, illóolajok, psziché

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.