Új a terápiában

Tervezhető, egészséges élet a Biophotonic Scanner segítségével


  A mérhetőség minden tudomány alapja – Miből tudhatjuk meg, hogy életmódunk egészséges-e? Hogyan ellenőrizhetjük, hogy milyen a fizikai állapotunk, vitalitásunk? Számtalan mérhető biomarker van szervezetünkben, melyek ismerete a diagnózis, a terápia, a prognózis, illetőleg a prevenció szempontjából elengedhetetlenek (vércukorszint, koleszterinszint stb.). Ahogy a vércukorszint és a koleszterinszint értéke kimutatható, úgy egy egyszerű eljárással, méréssel lehetőség nyílt a szervezet „korrodálódási” szintjének mérésére. Az emberi sejtek öregedését – az öregedés folyamatát – a daganatos és más egyéb betegségeket is a szervezetben termelődő szabadgyökök okozzák. Az antioxidánsok megkötik, így semlegesítik a szabadgyököket. A szervezet sokféle táplálékból felveheti ezeket a mikroanyagokat. Napjainkban már túlzott mértékben elszaporodtak a szabadgyökforrások – napsugárzás, cigaretta, vegyszerek, az oxidatív stressz stb. –, így az antioxidánsokból is egyre nagyobb mennyiséget kell szervezetünkbe juttatnunk. A karotinoidok jelentik a sejtjeinket folyamatosan támadó szabadgyökök elleni védelem első vonalát. A ma már tudományos körökben új biomarkerként számontartott antioxidáns-értékről dr. Richard Cutler az amerikai Egészségkutató Intézetből így nyilatkozott: „Az antioxidáns mennyisége a testedben egyenesen arányos azzal, hogy meddig fogsz élni.”

   

  A Biophotonic Scanner – ez a forradalmi eszköz – első ízben teszi lehetővé a karotinoidok nyújtotta antioxidáns védelem gyors mérését. A technikát, amelyen a műszer alapul, Sir C. V. Raman fedezte fel az 1920-as években. Sir Raman a spektroszkópia felfedezéséért Nobel-díjat kapott 1930-ban. Ez az 1920-as években történt, de a számítógép megjelenéséig, és amíg az optika és a lézertechnika el nem érte mai fejlettségi szintjét, a koncepció a gyakorlatban nem  volt használható. Raman felfedezése egyértelműen igazolta, hogy az emberi szervezetben léteznek olyan molekulák, mint a karotinoidok, amelyek meghatározott hullámhosszúságú lézerfénnyel gerjeszthetők. A molekulák ilyenkor sajátos módon rezegnek, rájuk jellemző, más hullámhosszú fényt bocsátanak ki, amely ezután mérhető. Az utóbbi tíz évben kezdték összeállítani ennek a technológiának a részeit az utahi egyetem kutatói dr. Werner Gellerman vezetésével. A scannertechnológia hatalmas tudományos áttörést jelent. Mivel a karotinoidok az egész testben megtalálhatók a test antioxidáns-hálózatának részeként, a tudósok szerint ez a technológia használható az emberi szövet karotinoid-tartalmának mérésére.

   

  A scanner – vér- és fájdalommentes eljárással – megméri a bőrben található karotinoid antioxidánsok koncentrációját, és azonnali, pontos eredményt ad.

   

  A mérési technika a következő: tenyerünket a gép alacsony energiájú, kék fényű lézere elé kell helyezni, és azonnal megkapjuk az úgynevezett bőrkarotinoid-indexünket. A mérőszám (index) ismeretében lehetőségünk nyílik javítani védelmi képességünk értékén. Az eredményt befolyásolhatja a genetikai állomány, a táplálkozás, a mozgás, azaz az életmód. (A világon eddig mért legmagasabb értéket egy természeti környezetben élő mexikói indián asszony esetében mérték. A magyarországi mérések alacsony, illetve közepes védelmi indexet mutatnak.)

   

  Az első mérés után a szűrést végző szakemberek, orvosok elemzik a megkapott értékeket, és javaslatot tesznek az antioxidáns-szintünk helyes táplálkozással és táplálékkiegészítők fogyasztásával történő javítása érdekében. Klinikailag igazolt, hogy a szakértők által javasolt táplálékkiegészítő program védelmet nyújt a szervezetben végbemenő oxidációs folyamatokkal és a szabadgyökökkel szemben. Megadja az optimális mennyiséget minden nélkülözhetetlen és jótékony tápanyagból, ami szükséges az egészség megtartásához és az általános jóléthez.

   

  Az antioxidánsok szervezetbe történő bevitele további egészségi előnyökkel jár a keringési megbetegedések, érelmeszesedés, csontritkulás, cukorbetegség, korai öregedés, daganatos megbetegedések és más krónikus betegségek megelőzése és kezelése esetében is. A nagy fokú antioxidáns-pótlás preventív és terápiás hatása ma már bizonyított és vitathatatlan a fogágybetegségek kezelésénél is.

   

  A prevenció jelentősége napjainkban soha nem látott mértékben felerősödött. Antioxidáns szintünk ismerete és optimalizálása ma már egy, az egészségéért felelősen gondolkodó ember igényessége is egyben.

   

  Dr. Urbán Tibor
  XI. évfolyam 3. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.