Új a terápiában

Vegi kaja

Buksinak ás társainak

Gabonapehely, tofu, rizs, zöldség és gyümölcs - mindez nemcsak az embereknek válik egészségére. A hús nélküli koszt a kutyáknak is jót tesz, erről mára számos vegetáriánus kutyatartó meggyőződött. A négylábú kedvencek táplálkozásátállításánál azonban többféle szempontot is figyelembe kell venni.


A kutyák többsége probléma nélkül átállítható vegetrárius táplálkozásra. Sok négylábú él-hal a sárgarépáért vagy az uborkáért

 

Semmi nem növeli úgy a túlélés esélyét ezen a földön, mint a vegetárius étkezéshez vezető út – mondta egyszer Einstein. Az ugyancsak vegetárius és Nobel-békedíjas Gandhi pedig kijelentette: Egy nemzet nagyságát és morális fejlettségét azon mérhetjük le, ahogyan az állatokkal bánik.

 

Az utóbbi időben egyre inkább ebbe az irányba haladó fejlődés figyelhető meg. Az emberi húsfogyasztás annak minden mellékhatásával - tömeges állattartás, állatszállítás és járványok - egyre inkább a kritika kereszttüzébe kereszttüzébe kerül. Ennek megfelelően erősödik a növényi táplálkozás iránti érdeklődés, és nemcsak a gazdák, hanem négylábú kedvenceik számára is.

 

A kutyák ugyanis (ellentétben a macskákkal) viszonylag problémamentesen és tápanyaghiány nélkül táplálhatók vegetáriánusan. Számos vizsgálat mutat rá, hogy a szupermarketkonzerveken tartott kutyák súlyos ásványianyag- és vitálanyaghiányban szenvednek. És akkor még nem is beszéltünk arról a pluszterhelésről, amit a konzervben lévő káros adalékanyagok jelentenek. Így hát számos kutyatartó inkább áttér a vegetárius kosztra, mivel szerintük az számos további előnnyel is jár az állat számára: a kutyák dinamikusabbak lesznek, vidámabbak, összességében véve egészségesebbek, és ritkábban kényszerülnek állatorvoshoz - ez a tartók egybehangzó tapasztalata.

 

 

A zöldség, gyümölcs és gabona a négylábúakat is egészségesen tartja

 

A hústalan állattáplálásnak ezenkívül etikai összetevője is van: egy disznó sem intelligenciájában, sem érzékenységében vagy fájdalomérzésében nem különbözik egy kutyától vagy macskától. Hogyan lehet akkor, hogy az egyiket simogatjuk, a másikat pedig megöljük, hogy az elsőnek enni adjunk? - kérdezi sok állattartó.

 

A kritikusok ugyan azt mondják, hogy a kutya és a macska természeténél fogva húsevő, és nincs jogunk megfosztani őket a hústól. Ez azonban a kutyára nézve nem igaz, a macskára nézve pedig csak részben. Az emberhez képest a nagy különbség legföljebb az emésztőrendszerben van. A kutyának és a macskának ugyanis rövidebb a bélrendszere, mint a miénk. Ez pedig azt jelenti, hogy nem képes minden zöldségfélét egyszerűen megemészteni, hanem csak akkor, ha megfelelően készítették el. Így például a tökmagot össze kell törni, a kukoricát megfőzni és feldarabolni, akárcsak majd minden egyéb zöldségfélét.

 

Ritkábban betegszik meg a húsmentes kosztnak köszöhetően

Ami a hús nélkül tartott kutyák egészségi állapotát illeti, az utóbbi években több ilyen jellegű tanulmány is napvilágot látott. Egy háromszáz kutyára kiterjedő vizsgálatban olyan egyedeket hasonlítottak össze, amelyek eltérő hoszszúságú ideje már vegetáriusan, illetve vegán módon (azaz lemondatva mindenfajta állati eredetű táplálékról, így a tojásról, tejről, joghurtról és mézről is) éltek.

 

Fontos, hogy az átállítás hús nélküli táplálkozásra fokozatos legyen, és ne maradjon el a táplálékkiegészítés. Akkor a kutyák is jól érzik magukat, ráadásul a szaguk is jobb, mint húsevő társaiké

 

Feltűnő volt, hogy minél hosszabb ideje nem evett húst az állat, annál egészségesebb volt. Az egész életükben vegetáriusan tartott kutyák mind jó, illetve kiváló egészségi állapotnak állapotnak örvendtek. Azok közül, amelyek életük 90 százalékát hús nélkül élték, 84,5 százalék volt kiváló, illetve jó egészségi állapotú. Egyetlen olyan kutya sem szenvedett semmiféle fertőző betegségben, amely több mint négy éve vegán vagy öt éve vegetárius módon élt. Egyetlen olyan kutya se kapott rákot, amelyik több mint öt éve vegán vagy öt és fél éve vegetárius módon élt.

 

Ennél a táplálkozásnál fontos, hogy a táplálékot gondosan kell összeállítani és tápanyagokkal gazdagítani, hogy a kutya minden létfontosságú anyaghoz kielégítő mennyiségben hozzájusson. Az állat egészségének és jó közérzetének közérzetének megőrzése érdekében az átállást a húsról a hús nélküli táplálkozásra fokozatosan kell végrehajtani, és az állat egyedi igényeihez igazítani. Az évek óta húson élő állatokat nem lehet egyik napról a másikra leszoktatni a húsevésről csak azért, mert a gazdájuk meggondolta magát. A legjobb megoldás, ha a tápláléknak először csak egy része vegetárius, és ezt az arányt lehet fokozatosan növelni.

 

Mindenkinek azonos jogokat

Ahogyan az embereknél, az állatoknál is ízletes megoldások állnak rendelkezésre a hús csökkentésére. Elvebn a kutyák mindazokat az alapanyagokat kaphatják, amit a gazdájuk is szívesen fogyaszt. Így például finom kutyaételek állíthatók elő gabonapehelyből, tésztából, rizsből, krumpliból, amelyet gazdagíthatunk zöldséggel, gyümölccsel, vegavirslivel, növényi olajjal és zabpehellyel.

 

 

A jó tapasztalatok ellenére nagyon fotnos, hogy az átállás alatt is folyamatosan figyeljük az állatot: hogy érzi magát? Hogyan viselkedik? Ízlik neki az új ennivaló? Mit szertet? Hogyan emészti meg? Hogyan fejlődik a szőre? Sok kutya előnyben részesíti az almát, a káposztát és a répát, mások a legszívesebben mindennap uborkát majszolnának.

 

Csont helyett rágásra adjunk a kutyának keményre száradt kenyeret. Míg a vegetárius macskáknál ajánlatos kiegészítésként tejterméket adni vitaminpótlásra, addig a kutyáknak időről időre adjunk élesztőt vagy spirulina algát. Aki maga nem ér rá mindennap főzni az állatnak, az vegetárius kutyakészételek mind jobban növekvő választékából válogathat. 

 

Egészséges rágcsálnivaló kutyáknak

Hozzávalók: 770 g liszt, 225 g zabpehely, 1 evőkanál fokhagymapor vagy frissen feldarabolt fokhagymagerezd, 1 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöldje, 1/2 kanál só, 2 evőkanál kalciumkarbonát, 1 kiskanál reszelt sárgarépa, 55 ml növényi olaj.

 

A lisztet, a zabpelyhet és a fokhagymát keverjük össze, adjuk hozzá az olajat, a répát és körülbeül három csésze vizet. Keverjük sima tésztává, nyújtsuk ki és szúrjunk ki belőle formákat. 180 fokos sütőben süssük 10-15 percig. A hőt vegyük le 70 fokra, és a sütit hagyjuk addig a sütőben, amíg kemény és ropogós nem lesz (körülbelül 4-6 óra).

- me -
XIV. évfolyam 10. szám

Címkék: holisztikus állatorvoslás, vegetáriánus táplálkozás

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.