Új a terápiában

Vissza a szervezethez!

Vargha-metodika - A XXI. század gyógymódja

A Vargha-metodika a prof. Ioan Dorgo 1970-ben kialakított módszerének a továbbfejlesztése, amely a keleti és a nyugati gyógyító rendszerek szintézisén alapul. A professzor által bio-neuro-fiziológiai eljárásnak nevezett gyógymód feltételezi, hogy az élő szervezet mátrixszerűen működik, és komplex anatómiai, funkcionális rendszert alkot. Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke a XXI. század orvostudományának fejlődési irányát kijelölő mérföldkőnek nevezete a Vargha-módszert, amely a talpon és a lábfejen lévő idegleképeződések célirányos, pontos (fokozó, illetve csökkentő) ritmikus ingerlésével – a fájdalominger hatásmechanizmusának alapján, az idegközponton keresztül – befolyást gyakorol a szöveteket alkotó sejtek működésére, így segítve az önerőből már megvalósulni nem képes sejtregenerációt.


Évezredekig éltünk szinte teljes harmóniában a természettel, megkaptuk, magunkba fogadtuk a föld, a levegő, a víz és a napfény energiáit. Testünk természetes körülmények között formálódott az evolúció folyamatában. Az utóbbi évszázadban azonban az életkörülmények radikálisan megváltoztak. A rohanó városi élet bezártsággal, ülő életmóddal, stresszel, számos szennyező faktorral, vegyi anyagokkal, elektroszmoggal és feldolgozhatatlan mértékű információáradattal párosult. Felborult a nappal-éjszaka bioritmusa, a serkentőszerek (kávé, alkohol, dohány, drogok) fogyasztása egyre gyakoribbá vált. Élelmiszereink többségét vegyi üzemekben állítják elő, s hatásos marketingeszközök vesznek rá bennünket, hogy minél többet fogyasszunk a gusztusosan kínált „mű-anyagokból”.

 

Elszakadtunk a természettől, és testünk tünetek egész sorával tiltakozik az egészségtelen behatások ellen. Világszerte egyre többen szenvednek az olyan panaszoktól, mint például a fáradékonyság, csökkent teherbíró képesség, migrén, étvágytalanság, szédülés, álmatlanság, frontérzékenység, emésztési problémák, vérnyomás-, vérkeringési, illetve szívritmuszavarok, sokízületi gyulladás stb. Ezek tünetegyüttesként jelentkeznek, és a kezelésükben csak a holisztikus szemléleten alapuló, komplex terápiák lehetnek eredményesek, mint például a Vargha-metodika.

 

– A megváltozott életkörülmények hatására a mai ember szervezetében túlélési harc folyik, miközben sejtszintű átalakulás is végbemegy – magyarázza dr. Vargha Zoltán, akinek módszere eredményességét az orvostudomány is igazolni tudja. – A fölszívódási zavarok miatt elsavasodott testben ún. „akkumulátoreffektus” jön létre (pislákol a körte, ahelyett hogy világítana), vagyis az elektromos impulzusok gyengülnek, és lassul a sejtek kémiai jelfogó és jeltovábbító készsége. Ennek következtében már gyerekeknél is lelassul, akadozik a sejtek közötti kommunikáció. Az általunk alkalmazott módszerrel stabilizálni, optimalizálni tudjuk a vér sav-bázis egyensúlyát, a vérkeringést, a – világon egyedülállóan – a mély és a felszíni nyirokkeringést, valamint a sejtek anyagcseréjét és az idegsejtek kommunikációját. Így válnak gyógyíthatóvá például a daganatok, az autoimmun-betegségek és az agyi katasztrófák.

 

 

Diagnosztika és terápia a Vargha-módszerrel

– A Vargha-metodika az egyénenként változó fájdalominger hatásmechanizmusára épül, és igazodik a szív saját, egyedi erősségű impulzusaihoz – mondja Vargha tanár úr. – A talpon lévő idegleképeződések vizsgálata tapintással történik. A vizsgálat során nemcsak egyetlen szervezeti részre fókuszálunk, hanem a rész és egész egymáshoz való viszonyára. A talp különböző pontjain észlelt elváltozásokból – így pl. a lerakódásokból (salakkristályokból), az eltérő nagyságú, keménységű és formájú tömörülésekből, a nyomás hatására jelentkező érzékenység és fájdalom nagyságából – tudunk következtetni arra, hogy hol tapasztalható alulvagy túlműködés a szervezetben, immunzavar, netán autoimmun-elváltozás, esetleg maradandó sejtpusztulás vagy sejtszaporulat áll a panaszok hátterében. Fontos, hogy az elváltozásokból arra vonatkozóan is kapunk információt, hogy milyen előidéző okok (életviteli, baleseti, pszichés stb.) állnak a fizikai elváltozások és a funkciózavarok hátterében. A fájdalom nagysága rendszerint egyenesen arányos a működési zavar mértékével.

 

Miklósa Erika opera-énekesnő (kezelés közben) egyike az intézet híres pácienseinek

 

– A pontos élettani és életviteli diagnózis felállítása után kezdődhet az egyénre szabott kezelés. Az ideginger-terápia folyamatát és erősségét, vagyis a talp meghatározott pontjainak nyomással történő ingerlésének sorrendjét és fokozatosságát az illető egyéni fájdalomtűrő képessége határozza meg. A terápia során helyreállítjuk a szervezet megbomlott egyensúlyát, beindítjuk az öntisztító mechanizmusokat, stabilizáljuk a sejtbiológiai óra működését, s ezáltal  felgyorsulnak az öngyógyító, regeneráló folyamatok, aminek hatására a beteg például végigalussza az éjszakát. Miután sikerült optimalizálni a szervezet működését, a hangsúlyt a beteg vagy funkciózavart mutató szervek célzott kezelésére fektetjük. Eközben igyekszünk segítséget nyújtani a páciensnek életmódja és életfelfogása megváltoztatásában, szellemi és lelki higiénéjének karbantartásában. Az a célunk, hogy a hozzánk fordulóknak sikerüljön megerősíteni az éntudatát, pszichológiai immunrendszerét. A mai ember egészségügyi panaszait ugyanis legtöbbször öntudatlan idegi-lelki terhelések idézik elő. Gyakran előfordul, hogy a sikeres kezelés érdekében a páciens hozzátartozóit is bevonjuk a gyógyítás folyamatába, akik tudatosan oldhatják szeretteik szorongásait.

 


Kinek ajánlott a Vargha-metodika?

A Vargha Metodika Tudományos Intézetben alkalmazott ideginger-terápia egyaránt alkalmas betegségek megelőzésére és gyógyítására. Olyan esetekben is hatékonynak bizonyult, ahol más gyógyító eljárások, gyógyszerek nem hoztak eredményt. Más esetekben a terápia segítségével fokozható az orvosságok hatása, illetve ellensúlyozható ezek mellékhatása (akár szteroidos kezeléseknél vagy kemoterápiánál), és sok esetben elkerülhetővé válik a műtét.

 

A Vargha-gyógymód végső soron bárkinek ajánlható, mert javítja az általános fizikai és mentális kondíciót, olyan változásokat idéz elő sejtszinten, melyek képessé teszik a szervezetet a folyton változó életkörülményekhez való alkalmazkodásra. Valódi oki terápia, amely nem a tünetek elnyomására, hanem a betegséget előidéző okok felderítésére és megszüntetésére törekszik. Alkalmazható legyengült szervezetek erősítésére éppúgy, mint műtéti felkészítésre, rehabilitációra, sportolók teljesítményének fokozására. Látványosan hatékony meddőségnél, autoimmun-folyamatoknál, vérnyomás-, vérkeringési problémáknál, szívritmuszavarnál, agyi katasztrófáknál, cukorbetegségnél, daganatos elváltozásoknál stb. Gyógyult már náluk nem egy híresség, köztük Yoko Ono, Aileen Getty, Adrian Paul, Ungár Anikó, Demjén Ferenc, Csepregi Éva, Csoóri Sándor, Szikora Robi, Kovács Ági, Gergely Róbert, Pataki Attila és Szandi. Sorolni lehet például ne még az ismert neveket politikusoktól a művészekig, akik mind náluk nyerték vissza egészségüket.

 

– A tünetegyüttessel küzdő szervezetben csak az ember saját érzékrendszere képes eligazodni, ezért mottónk: Vissza a szervezethez! Ha megfelelő gyógymódot választott az illető a medicina palettájáról, akkor javul az állapota, ha nem, akkor romlik. Ilyen egyszerű! – mondja mosolyogva dr. Vargha Zoltán. (X)

 

Dr. Vargha Zoltán évtizedek óta küzd azért, hogy módszerének hatékonyságát tudományos bizonyítékokkal is alátámasztva, hidat verjen a klasszikus és az alternatív, illetve komplementer medicina közé – nem is sikertelenül. Vargha doktor az Amerikai Akadémia neurálterápiai részlegének és a Feltalálók Világszövetségének a tagja. Ez utóbbi szervezetben több díjjal tüntették ki egyedi, komplex metodikáját. Alapító tagja a Világ Alternatív Orvosi módszereivel foglalkozó CIAMAN szövetségnek. Részt vesz több nemzetközi kutatómunkában, és számtalan tudományos konferenciára hívják világszerte. A Pécsi Tudományegyetemen – elsőként Magyarországon – a Természettudományok Szakértője címet is megszerezte.

 

 

A kvantumfizika igazolja a Vargha-módszert

A kvantumfizika felfedezése, hogy az anyaginak vélt atomok valójában folytonosan rezgő energiaörvények, amelyek energiát sugároznak ki magukból. Minden atomnak megvan a csak rá jellemző energetikai lenyomata, ezért a belőlük felépülő molekulákat is egyedi energiaminta jellemez a világmindenség valamennyi anyagi struktúrájában – beleértve az embert. Ez a megállapítás támasztja alá a Vargha-gyógymód alaptételét, miszerint minden szervezet más, és a sikeres gyógyítás csak ezt az egyediséget figyelembe vevő módszerrel lehetséges.

 

Ha a szervezetet felosztjuk különböző halmazokra, beláthatjuk, hogy azok mindegyike szoros, kölcsönös kapcsolatban van a másikkal. Sejtjeink alkotóelemei becsatlakoznak az „áthallások”, oda-vissza csatolások szövevényébe. Éppen ezért a szervi betegségeket nem önmagukban, hanem a szervezet többi részével összefüggésben kell vizsgálni.

 

Dr. Vargha Zoltán tudását fiai (a képen balra Zsolt, jobbra Attila) viszik tovább

 

A Vargha-módszer nem a már kialakult betegségre fókuszál elsősorban, hanem a szervezet működését meghatározó alapvető életfeltételek megteremtésére. A testet összefonódó rendszerek halmazának tekinti, ahol a sejtszinten keletkező kommunikációs és anyagcserezavarok előbb-utóbb testi panaszokban jelentkeznek. Mivel az anyag és az energia egymástól elválaszthatatlanok, a betegségek a test-lélek-szellem hármasának bármelyik eleméből eredhetnek. Gondolataink mentális programok, amelyeket az érzelmek működtetnek. Közvetlen hatással vannak az élettani folyamatokra, és fontos szerepet töltenek be a gyógyulásban. Az erősítő, illetve gyengítő interferencia jelensége révén aktiválják vagy blokkolják a sejtfehérjék működését, ezáltal építenek vagy rombolnak, de sohasem  semlegesek. Mára az is bizonyítást nyert, hogy a testmozgás, az aktív szellemi élet és a megfelelő társas kapcsolatok hatására agyunkban új idegsejtek születnek. Megkérdőjeleződött tehát az a sokáig megdönthetetlennek látszó tudományos tézis, miszerint az idegsejtek osztódása már a méhen belüli életben befejeződik. Az új neuronok termelődését aktiválhatjuk, tehát a felnőtt emberi agy igenis képes megújulni.

 

Tévesnek bizonyult az a hipotézis is, hogy agyunk csak meghatározott ideig képes megőrizni a kapacitását, és időskorban menthetetlenül hanyatlani kezd. A kutatók egyre több bizonyítékkal szolgálnak ennek ellenkezőjére. Kiderült, hogy minden órában új idegsejtek keletkeznek az agyban, és ez az idegsejtosztódás késő öregkorig tart.

 

Nemcsak a géneken múlik tehát, hogy milyenek a szellemi képességeink. Életvitelünk meghatározó szerepet játszik idegrendszerünk épségének megőrzésében. A neurogenezis során keletkezett idegsejtek ugyanis akkor érnek teljes értékű neuronokká, ha feladatokkal látják el őket. Ehhez tanulásra, mozgásra, ösztönző ingerekre, szellemi kihívásokra van szükség.

 

Az idegközpont erősítését szolgáló gyakorlatok

Reggeli torna:

Alkatunknak és fizikai kapacitásunknak megfelelően minden reggel iktassunk be életünkbe valamilyen mozgást. Ez lehet kocogás, gyaloglás, séta, szobakerékpározás, a jógából ismert ekeállás és gyertyapozíció, vagy bármilyen más torna. Ezeket célszerű izzadásig (bőrnyirkosságig) végezni, majd alkalmazzunk váltózuhanyt, lehetőleg 6–8 óra között. Hetente háromszor végezzünk valamilyen szív- és keringésfokozó sportot (fitnesz, úszás, futás, túrázás, tánc stb.), alkalmanként kb. másfél óráig (szájszárazságig).

Szemhéjtorna:

Az agytörzs régiójának energetikai feltöltésére szolgáló gyakorlat, amelyet reggel és este célszerű végezni. A tükör előtt húzzuk össze a szemünket, mintha kacsintanánk, de ne csináljuk túl erősen. Az alsó szemhéjunkat húzzuk a felsőhöz, legalább ötvenszer.

Nyelvtorna:

Tükör előtt hajtsuk hátra a nyelvünket a szájpadlás és a garat felé, azután erőteljesen öltsük ki, majd ismételjük meg a műveletet kb. ötvenszer. A nyelv alatti idegdúc ingerlése jótékony elektromos kisüléseket idéz elő az agytörzs alsó részén. (A gyakorlat során a bolygóideget is inger éri, emiatt öklendezhetünk egy kicsit.)

Légzésgyakorlatok:

Naponta mind több és több információ éri az embert, melyet sokszor stresszként élünk meg. Ennek következtében légzésünk is megváltozik, és a nem megfelelő, illetve túlzott oxigénellátottság éppúgy, mint a túl sok szén-dioxid sejtszinten károsít, és hosszú távon elsavasodást eredményez. Célszerű reggel és este végezni az alábbi gyakorlatot, de alkalmazhatjuk bármikor, ha fáradtak, gondterheltek vagy feszültek vagyunk.

 

Pataki Attila súlyos vastagbélgyulladása, Csepregi Éva pedig pajzsmirigyproblémája miatt kereste fel a Vargha Intézetet

 

• Orron keresztül, lassan szívjuk be a levegőt (eközben számoljunk 10-ig), tartsuk bent 5 másodpercig, majd ugyanilyen lassan (10-ig számolva) fújjuk ki.

 

• Ha napközben bágyadtak vagyunk, vagy éjszakába nyúlóan ébren akarunk maradni, ne a kávéhoz nyúljunk, hanem álljunk fejen 2 percig. Ha erre nem vagyunk képesek vagy alkalmatlanok a körülmények, akkor ülő helyzetben hajtsuk a fejünket mélyen előre úgy, hogy a fejünk a szívünk alá kerüljön. Maradjunk ebben a pozícióban szintén 2 percig.

 

Akinek szívritmuszavara van, annak is ajánlott ez a gyakorlat, de kúraszerűen végezve, legalább másfél-két hónapig.

Sejtrendező rezgésterápia:

Fény felé fordulva, behunyt szemmel, orron keresztül szívjuk be a levegőt a tüdőnkbe úgy, hogy kidomborodjon a mellkasunk. Majd lélegezzük ki a levegőt, s eközben mély, zümmögő hangot hallassunk, hogy szinte beledübörögjön a dobhártyánk. A légzés során vizualizáljuk a problémás testrészünket, képzeljük el fényesnek, egészségesnek.

 

Az imént említett erőteljes, zümmögő hangot próbáljuk levinni a mellkasból (a gerincen át) a panaszos részeinkhez. Ha jól csináljuk, szinte belső remegést érzünk azokon a területeken. Naponta többször ajánlatos végezni a gyakorlatot.

 

A rezgés, a fény és az agykontroll gyorsítja a sejtregenerációt, csökkenti a fájdalmakat. Ezáltal megakadályozza, hogy a kellemetlen érzés romboló gondolatokat hozzon létre és gátolja a szervezet önkorrekciós mechanizmusát.

G.K.
XVII. évfolyam 4. szám

Címkék: Vargha-gyógymód, Vargha-metodika

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.