Új a terápiában

YNSA– az új skalpakupunktúra

Gyógyító tűszúrások fájdalmak, bénulások, hát- és ízületi fájdalmak kezelésére

A japán dr. Toshikatsu Yamamoto a homlokon felfedezett 5 ún. bázispontot és további 12 Y-pontot. Ezzel megszületett az YNSA – a Yamamoto-féle új skalpakupunktúra. A módszer gyakran reménytelen esetekben is sikeresnek bizonyult.


 

A módszer - a fül- és a kézakupunktúrához hasonlóan - jelentős mértékben különbözik a klasszikus testakupunktúrától és önálló szabályok alapján kell alkalmazni.

 

Ennek a rendkívüli akupunktúrás eljárásnak az alapfilozófiája a következő: testünk minden része, funkciója mikrorendszerekben, más néven szomatotópokban (területekben) tükröződik. Ilyen szomatotópokat testszerte sokfelé találunk, többek között a fejbőrön is. Ez azt jelenti, hogy a fej meghatározott területein léteznek olyan pontok, amelyek szoros kapcsolatban állnak minden egyes szervünkkel, testrészünkkel.

 

Dr. Toshikatsu Yamamoto rendkívül hatékony akupunktúraformát fedezett fel: az YNSA skalpakupunktúrát. A módszer bármely más gyógymóddal kombinálható. Dr. Yamamoto és dr. Schockert kezelés közben

 

Ezeket a pontokat szúrják meg a terapeuták hagyományos akupunktúrás tűkkel, gyakran hihetetlen eredménnyel. Az YNSA módszer fő indikációi a krónikus fájdalmak, pl. migrén, ízületi és gerincfájdalmak, de az agyvérzés, bénulások és az álmatlanság kezelésében is nagyon szép eredményeket lehet vele elérni. Ezzel azonban nem merült ki a sikerlista.

 

 

A véletlen műve

A rendszer kidolgozására dr. Yamamoto így emlékszik vissza: "Mielőtt akupunktúrával kezdtem foglalkozni, sok injekciós kezelést végeztem helyi érzéstelenítővel. Az érzéstelenítő hatóanyagot mindig vízzel hígítottam. Egy alkalommal a vízhez elfelejtettem érzéstelenítőt felszívni a fecskendőbe. Az injekció a víz miatt nagyon fájdalmas volt a páciensnek, de a hölgy másnap visszajött, és újabb fájdalmas injekciót kért.

 

Az YNSA módszerében a terapeutának mindössze 5 bázispont és 12 ún. Y-pont közül kell választania, míg a klasszikus akupunktúra rendszerében 360 pont létezik

 

A fájdalmak, amelyekkel a kezelésre járt, teljesen megszűntek, és azt akarta, hogy ne is újuljanak ki, ezért kérte az injekció megismétlését." A módszert kipróbálta más betegeken is. "Amikor egy vállfájdalomra panaszkodó páciensnek beadtam egy injekciót, és a beteg furcsa, bizsergő, zsibbadó érzésről számolt be egy távoli testtájon, arra nem tudtam anatómiai magyarázatot adni" - emlékszik vissza. Egy tapasztalt masszőrtől ekkortájt kapott egy akupunktúrás témájú könyvet. Hallott már erről az ősi gyógymódról, de nem sokat tudott róla. Dr. Yamamoto intenzíven tanulmányozni kezdte a meridiánok lefutását, és megtanulta, hogyan lehet a leblokkolt energiaáramlást finom tűszúrásokkal újraindítani. "Vegyes érzésekkel kezdtem el az injekciók helyett akupunktúrás tűket használni a betegek kezelésére, de fáradozásaimat siker koronázta."

 

Az YNSA agyvérzésen átesett betegeken segíthet. A kezelésnek köszönhetően a bénult végtagok mozgathatóbbá válnak, amint azt a Bonni Egyetemi Klinikán végzett vizsgálatok igazolták

 

De hogyan vezetett mindez a különleges, újfajta akupunktúrához? Dr. Yamamoto olvasta az akkortájt publikált kínai skalpakupunktúráról szóló beszámolókat. Kínában e módszert főként bénulások kezelésében használták. Elhatározta, hogy kipróbálja a módszert bénult betegein. Egy agyvérzésen átesett, féloldali bénulásban szenvedett nő betegén tette az első kísérletet, de nem aratott vele sikert. Ekkor minden bénult betegen ujjbeggyel elkezdte keresni a nyomásérzékeny pontokat. Egy rendkívül érzékeny páciens egy alkalommal jelezte, hogy puszta nyomás hatására némi javulást tapasztalt a karjában. Ekkor fedezte fel az első Yamamotopontot a homlokon. Biztos volt benne, hogy léteznek más, terápiás szempontból alkalmazható pontok a fejen. Ettől kezdve módszeresen kereste az újabb pontokat. Amikor módszerét egy nemzetközi kongresszuson bemutatta, terápiás rendszere az öt ún. bázispontból állt, amelyek a homlokon, a természetes hajhatár mentén helyezkednek el. Később ezeket további pontokkal egészítette ki, főként a 12 Y-ponttal, amelyek a halántékon találhatók.

 

Hogyan találják meg a kezelendő pontokat?

Mielőtt egy tűt beszúrnak, meg kell találni a megfelelő pontokat. Azt is meg kell határozni, hogy melyik oldalon végezzék a kezelést. Dr. Yamamoto erre is talált megoldást. A precíz kezelés érdekében a terapeuta a hasfalon, ill. a nyakon végez tapintásos vizsgálatot. A hasfali diagnózist az ősi kínai akupunktúrás rendszerben is sikerrel alkalmazták.

 

A 3 esztendős kislány súlyos agyvérzést kapott háromhetes korában. Első kezeléseit dr. Yamamototól kapta. A mester tűk helyett lézersugarat használt. Ma a kislány már tud állni és járni 
 

A hagyományos kínai orvoslást végző orvosok szerint a hason olyan területek vannak, amelyek érzékenysége tükrözi bizonyos szervek állapotát. Dr. Yamamoto ennek megfelelően szintén talált 12 tesztzónát, amelyek a 12 Y-ponttal társíthatók. Hasonló tesztzónák találhatók a nyakon is, de ezeket nehezebb megtalálni.

 

A terapeuta a hasfalon és a nyakon megtapintja az összes zónát, és érzékeny pontokat, csomókat, keményedéseket stb. keres. A lelet alapján a halántékon felkeresi a zónához tartozó Y-pontot, és megszúrja azt. Ennek hatására megszűnik a tesztzónán a vizsgálatkor tapasztalt érzékenység. Ez egyúttal visszajelzés is a terapeutának: ha a kérdéses zóna nem "jelez", jól eltalálta a pontot. Ha nem, meg kell igazítani, vagy pontosítani kell a megszúrandó területet. Ha minden tesztzónán megszűnik az érzékenység, a páciens javulást észlel.

 

Az YNSA módszerével akut és idült fájdalmak egyaránt eredményesen kezelhetők. Ilyenek a porckorongsérvek vagy a nyakigerinc-eredetű fájdalmak

 

Dr. Yamamoto tudományos kutatások segítségével igazolta, hogy módszerével sikeresen kezelhetők az akut és krónikus mozgásszervrendszeri megbetegedések. Különösen a bénult betegek reagálnak nagyon jól az akupunktúra e különleges formájára. Dr. Yamamoto azonban módszerének hatékonyságát belsőszervi rendellenességek, neurológiai és allergiás betegségek, gyulladások esetében is igazolta.

 

YNSA a tudomány szemszögéből

Miután a japán orvos sikereiről tudomást szerzett a szakma, a német egyetemi klinikákon, többek között a Bonni Egyetemen, tudományos vizsgálatnak vetették alá a módszert. A vizsgálat célja az YNSA hatékonyságának objektív kimutatása agyvérzéses betegekben. A vizsgálatban 23 agyvérzésen átesett beteget vizsgáltak, akiket dr. Yamamoto és dr. Schockert kezelt. A betegek közül 8 nő és 15 férfi volt, életkoruk 38-tól 86 évig terjedt. Az eredményeket ultrahangos topometriával ellenőrizték. Ennek lényege, hogy a páciensek ruhájára kis adókészülékeket ragasztottak, amelyeket mozgás közben érzékelt egy vevőrendszer. Az eredményeket képpé alakítva számítógépen lehet megtekinteni. Ezzel pontosan nyomon követhető és mérhető minden mozdulat.

 

Az érzékszervi betegségek is kezelhetők az YNSA módszerrel

 

Dr. Schockert a következőképpen foglalja össze a mérés eredményeit: A 23 személyből 17-en panaszaik enyhüléséről számoltak be. Tizenketten a bénult végtagok mozgékonyságának javulását tapasztalták. Az eredmények biztatóak, ezért a kísérletet vezető orvosok szerint az agyvérzés kezelésében hasznos lehet az akupunktúra, gyógytornával kombinálva. Ennek ellenére kevesen érdeklődnek a módszer iránt, és a betegbiztosítók sem hajlandók téríteni a kezelés költségeit.

 

Felmerülhet még a kérdés, hogy mi történik azokkal a páciensekkel, akik irtóznak a tűktől. Létezik erre is alternatíva, a lézerakupunktúra. A lágylézersugárral a tűhöz hasonló jó eredményeket lehet elérni, és a kezelés teljesen fájdalommentes.

- dr. ki -
XII. évfolyam 6. szám

Címkék: skalpakupunktúra, YNSA

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.