Új a terápiában

YNSA - az új skalpakupunktúra Magyarországon


Előző számunkban megjelent YNSA - az új skalpakupunktúra c. cikkünk nagy érdeklődést váltott ki olvasóink körében. Jelen írásunkban örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy a gyógyító módszer itthon sem ismeretlen, a Magyar Yamamoto Rehabilitációs Intézetben 17 éve alkalmazzák az YNSA-t.

 

Magyarországon elsőként Budapesten alakult meg 1988-ban az az intézet, amelynek diagnosztikai és gyógyító módszereiben ötvöződnek a hagyományos és a komplementer (természetes gyógymódok, természetes gyógyszerek) orvoslás eljárásai. Akkoriban az MTV1 Híradó főműsoridőben adott tudósítást a megnyitóról.

 

Az intézet névadója a nemzetközi tekintélynek örvendő dr. Toshikatsu Yamamoto orvosprofesszor (Japan, Nichnan), az akupunktúra egyik ún. mikrorendszerének felfedezője (Yamamoto-féle skalpakupunktúra).

 

A professzor - a japán Yamamoto Kórház és Rendelőintézet, valamint Ápolási Otthon (mintegy 1300 ágyas gyógyintézeti komplexum) vezetője - a világon egyedül ennek az intézménynek engedélyezte neve használatát, mert az intézet főorvosa, dr. Hegyi Gabriella egyik első tanítványa volt Európából. Hegyi dr. több alkalommal is járt Japánban, tanulmányai után fontosnak tartotta egy hasonló európai járóbeteg-intézet felállítását, annyira hasznosnak találta a távoli Keleten elsajátított módszert.

 

Yamamoto munka közben

 

Az intézet jól felszerelt, a nyugat-európai követelményeknek megfelelően kialakított rendelőkkel, folyamatosan bővülő műszerparkkal, korszerű rehabilitációs eszközökkel, pszichológiai mentálhigiénés, életmód-vezetési tanácsadással áll a járó betegek rendelkezésére Kispest kertvárosi környezetében.

 

A megnyitás óta a Yamamoto Intézet a természetgyógyászat területén széles körben alkalmazott eszközök hivatalos elfogadott szakvéleményt adó intézménye is lett, amelynek következtében ma az intézetben a legkorszerűbb eszközök állnak a betegek rendelkezésére. Az intézet által végzett egészségügyi szolgáltatások hiányt pótolnak a jelenlegi egészségügyi rendszerben a diagnosztika és a rehabilitáció terén. Sok olyan páciens keresi fel a rendelőt, akiknél a hagyományos diagnosztikai módszerek, illetve kezelések életminőségükben vagy állapotukban nem hoztak kielégítő eredményt. Az intézet által alkalmazott komplementer módszerekkel azonban mérhető javulást lehetett elérni.

 

Az orvosok képzésében 1989 óta évente akkreditált tanfolyamon lehet ezt a hasznos és könnyű módszert elsajátítani.

 

 

Mire jó a Yamamoto-módszer?

• Minden fájdalomszindrómára (amelynek hátterében különböző problémák állnak).

• Reumatológiai betegségek esetében.

• Neurológiai betegségek esetében.

• Veleszületett szülési sérültek mozgásrehabilitációjára (kiegészítő jelleggel).

• Stroke utáni mozgásrehabilitációban.

• Fejfájások kivizsgált eseteiben.

• Gyomor-bél rendszer funkcionális zavaraiban.

• Alvászavarok, ideges panaszok esetében.

• Hangulati élet zavaraiban.

 

Az intézetben szakképzett, több orvosi szakmában is szakmai tapasztalattal és gyakorlattal rendelkező orvosi és egészségügyi személyzet dolgozik.

 

Yamamoto professzor ma már több országba is vendégoktatóként hívja Hegyi doktornőt. Többek között Olaszország és Ausztria után legutóbb a németországi Düsseldorfban tartottak nagy sikerű kurzust. Ennek eredményeképpen sok beteg keresi fel az intézetet külföldről is, pl. egy angol kisgyermek javulása a legújabb öröm, pár kezelés után szülési sérülésből eredő mozgáskorlátozottsága szépen rehabilitálódik. (X)

 

 

Milyen utat jártunk be a 18 év alatt?

Amikor hazajöttem Japánból 30 kilónyi szakirodalommal és a rendszer gyakorlati ismeretével, nagyon nehezen hoztam össze a jelenlegi intézet alapjait. A munka során nagyon sok támadás ért, volt, aki orvosi diplomám értékét is megkérdőjelezte, mert akupunktúrával, sőt annak egy speciális ágával is foglalkozom. A kollégák gyanakvóan fogadtak, majd a páciensek számának növekedésével együtt mértéktelen irigység és aggodalom is érezhetővé vált körükben, különösen a környezetemben, a páciensek idepártolása miatt.

 

Aztán később, a debreceni Egyesített Egészségügyi Gyermekotthonban végzett - Soros alapítványi támogatással megvalósuló - Yamamoto-kezelések nyomán kontrollálható, más orvosi csapat által is észlelt állapotjavulások igazolásával 1999-ben sikerült megvédeni tudományos doktori fokozatomat is (ehhez állatkísérletek is kellettek).

 

Yamamoto prof. és dr. Hegyi  Gabriella Düsseldorfban közös szemináriumon (2006)

 

Ma a Yamamoto-féle rendszer immár 30 éves és szerte a világon alkalmazzák egyetemi, kórházi környezetben is. A rendszer azonban folyamatosan fejlődik, évente van kisebb-nagyobb további ismeretanyaga, amelyet naprakészen kell tartani.

 

Nagyon hálás vagyok Yamamoto professzornak. Amikor kb. 20 éve egy római konferencián éppen mellette ültem, és előadása után megkérdezte tőlem, hogy mit szólok a rendszeréhez, én felragyogó arccal mondtam: "Igen, ezt én szeretném megtanulni és alkalmazni a mozgáskorlátozott vagy bénult betegeimen!" Mire ő azt válaszolta, "Nos, kedves kollegina, akkor jöjjön el hozzám és tanulja meg!"... Megtettem... És ma – ha együtt tartunk előadást szerte a világban - azt úgy kezdem: "szeretném megköszönni ezt a tudást Yamamoto mesternek, aki lehetővé tette, hogy most itt lehetek, és átadhassam a tapasztalataimat Önöknek..."

Dr. Hegyi Gabriella
XII. évfolyam 7. szám

Címkék: skalpakupunktúra, YNSA

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.