Viva Natura

10 év után újrakezdjük

A legtöbb újdonság pár évig népszerű, aztán egyre kevesebbet lehet hallani róla. A kombuchá val nem ez a helyzet. De mi ad újra és újra aktualitást neki?

  Lassan már 10 éve, hogy a kombucháról szóló első cikkeink megjelentek a Természetgyógyász Magazin hasábjain. Ezt az új, természetes gyógyírt, a kombuchateát egy év leforgása alatt 100 ezer család ismerhette meg, mint megvásárolható terméket vagy akár otthon elkészíthető gyógyitalt. Népszerűsége azóta is töretlen.  


  A kombucha olyan élő táplálék, amely szervezetünkbe kerülve annak anyagcseréjét gyökeresen megváltoztatja. Hozzásegíti testünket, hogy a benne lerakódott mérgeket (táplálkozási mérgeket, vegyi anyagokat) könnyedén kiürítse. Ki ne hallott volna manapság azokról a lejárt, romlott és tartósítószerekkel dúsított élelmiszerekről, amit nap mint nap el kell fogyasztanunk! Az élelmiszerboltok polcain ma már szinte csak ilyen termékek találhatóak, így természetes, hogy a kombucha mint élő élelmiszer reneszánszát élheti.

   

  2006 márciusában Anaheimben, Amerikában a legnagyobb gyógyélelmiszer-világkiállításon mutattuk be Magyarországon kifejlesztett kombuchakoncentrátumunkat. Nagy népszerűségnek örvendett, hiszen a magyar kombucha a legjobb a világon. Ezt a kiérdemelt pozíciót szeretnénk úgy kihasználni, mint ahogyan annak idején a Szentkirályi víz élt ezzel a lehetőséggel. Ha a magyar kombuchából készült biológiailag érlelt koncentrátum a legjobb, akkor ennek igenis ott van a helye a világ összes bioboltjának a polcain.

   

  Amerika csak az első lépcsőt jelentette, a második Ukrajna, ahol hamarosan saját üzemet is indítunk, de szállítunk Ciprusra, és február első napjaiban nyitottuk meg Kombucha Románia névvel cégünket. Jelenleg tárgyalásokat folytatunk angol és szlovák cégekkel, ezekre a területekre az év első felében indulnak a szállítmányok.

   

  A magyarországi kereslet is nő, hiszen sokan rájönnek, hogy nem a gyógyszerekben kell keresni a gyógyulást, hanem egészségükért saját maguknak kell tenni. Az egészségtudatos életmódhoz hozzátartozik a kombuchatea, illetve -koncentrátum fogyasztása. Mégis idézzük fel a kombucha legfőbb erényeit.

   

   

  A kombucha olyan népgyógyászati csodanövény, amely rendbe teszi, karbantartja emésztőrendszerünket. Hippokratész óta tudjuk, hogy a halál a belekben lakozik, és minden betegségből való gyógyuláshoz vezető úton az első lépcső, hogy a belekben rendet kell tenni. Ezt a savanykás italt akár otthon is elkészíthetjük, de koncentrátum formájában bármelyik bioboltban, gyógynövényboltban vagy gyógyszertárban megtalálható.

   

  A kombuchagomba által erjesztett oldat tulajdonképpen savanykás, nagyon híg ecetnek nevezhető ital, amelyben bonyolult kémiai folyamatok zajlanak. Élettevékenysége közben értékes anyagokat állít elő, amelyek szervezetünk számára szinte nélkülözhetetlenek. Ilyen például a folsav, a glükuronsav, amely májunk fő méregtelenítője, segédanyaga. Számos jobbra forgató (L+) D-tejsav, aminosavak, enzimek, természetes antibiotikus anyagok és minimális mennyiségű alkohol található benne, amelynek aránya nem magasabb, mint 0,5%. Amennyiben az élelmiszereinkben nincs D-tejsav, gátlódik a sejtlégzés, amely erjesztéses cukorlebontáshoz és a szövetekben D-, L-tejsavak keletkezéséhez vezet. A tudósok szerint ha ez az arány felborul, fennáll a rák kialakulásának veszélye.

   

   

  A kombuchában található antibiotikus anyagokra jellemző, hogy csak a szervezetünket támadó káros anyagokat (antagonisták) pusztítja, ugyanakkor szervezetünk hűséges társbérlőit, a bélbaktériumokat (szinergista), probiotikumokat nem bántja. A kombuchában számos vitamint található, a B1-, B2-, B3-, B6-, B12- és C-vitamin. B12-vitamin-tartalma miatt különösen ajánlott vegetáriánusoknak. A kombucha annak ellenére, hogy savanykás ital, mégis lúgosító hatással van a szervezetre.

   

  Alapvetően a szervezet anyagcseréjére hat jótékonyan a kombucha. A felfokozott anyagcsere hatékony méregtelenítéshez vezet, ugyanakkor az életfontosságú C és B csoportba tartozó vitaminok nélkülözhetetlenek a szervezetnek. Sejtszinten a sejtmembránokat tartja karban, és mint tudjuk, minden betegség a legkisebb élő egységben, a sejtben alakul ki. A kombucha szinte minden betegség megelőzésében fontos szerepet kap. Szervezetünk megtisztítása hozzásegíti az immunrendszert, hogy fellélegezzen. Az anyagcsere harmonizálása enyhíti a reumatikus panaszokat, hiszen az ízületekben, szövetekben lerakódott káros anyagok is távoznak. Hatására az idősebb emberek könnyebben mozognak, fokozza a sportolók teljesítményét. Egységesen állítják fogyasztói, hogy a migrén kezelésében kiváló eredményt értek el vele, kivétel nélkül közérzetük javulásáról, egészségük minőségi változásáról számoltak be. A jó közérzet pedig megakadályozza a pszichoszomatikus tüneteket, illetve azok testi betegségben megjelenő vetületeit. Ezért fogalmazzuk meg:

   

   

  A kombucha tisztítja a testet, fényesíti a lelket

  A kombucha nem szabadságlevél az egészségtelen életmódra, az évtizedes táplálkozási és mentális problémákat nem lehet egyetlen csodatermékkel sem varázsütésre megoldani. A kombucha olyan élelmiszer, amelynek rendszeres fogyasztásával egészségünk fenntartható, immunrendszerünk állandó erőforrásai karbantarthatóak, és jó esélyünk van rá, hogy a súlyos betegségek elkerüljenek minket.

   

   

  Melyik a legnépszerűbb kombuchatermék?

  A Kombucha koncentrátum papayával viszi a pálmát, de a Kombuflavin 9 gyümölcshéj kivonatával a második legnépszerűbb termékünkké vált az utóbbi időben és a külföldi piacokon is ez iránt a legnagyobb az érdeklődés. Norvégiába már szállítunk Kombuflavin 9 spray-t, és hamarosan Magyarországon is megjelenünk ezzel az új fejlesztésünkkel.

   

  Jakab István
  XIII. évfolyam 3. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.