Viva Natura

10 éves a Kombucha

Egészség, fittség, siker


  A születésnap mindig ünnep. Lehetőség, hogy megálljunk egy percre, visszatekintsünk az elmúlt évek örömeire és tanulságaira, bizakodással és tervekkel nézzünk a jövő felé, de a jelenben tegyük a dolgunkat.

   

  Kétségbeesve hajszoljuk a sikert. Belénk oltották, hogy akkor lehetünk igazán elégedettek, boldogok, ha eljutunk abba a különös ismertetőjegyeket tartalmazó állapotba, amit sikernek neveznek. Lehet sablonokat követnünk? Vagy mindenkinek magának kell megtalálnia a boldogságához vezető utat, ami egyénenként más és más. A kulcsszó talán mégis a harmónia, ahol test és lélek barátságban teszi dolgát? Egyik sem tud a másik egészsége, épsége nélkül létezni. Ezért mindkettőre nagy körültekintéssel figyeljünk!

   

  Jakab István - aki a Kombucha termékeket először vezette be a hazai piacon - mindig új és új ötlettel, termékkel, felfedezéssel kápráztat el bennünket. Tevékenységeinek fő mozgatórugója az a soha el nem fogyó lelkesedés, amivel segít másoknak megtalálni az egészséghez vezető utat.

   

  - Mi volt az elmúlt 10 év legnagyobb sikere az Ön számára?

   

  - Bármennyire is hihetetlen a mai világban, számomra nem a gazdasági mutatók, a piaci profit jelenti az elégedettséget, hanem hogy azzal foglalkozom, ami számomra örömet jelent. Mindennapi munkám által rengeteg embernek sikerült az egészségét megőrizni, az egészségbe vetett hitét visszaszerezni, miközben magam, családom, munkatársaim is, mindannyian - akik ebből az egészségiparágból élnek, illetve a kombucha-üzletágban tevékenykednek - tisztességesen megélünk.

   

  - Nem ismertem Önt 10 évvel ezelőtt, de azt el kell mondanom, hogy az elmúlt másfél évhez képest, amikor először találkoztunk, sokkal fiatalosabb, elnézést, sokkal karcsúbb, vitálisabb ember benyomását kelti.

   

  - Egy régi bölcselettel szeretnék válaszolni, miszerint: az egészséges embernek ezer vágya van, a betegnek csak egy! Nekem még mindig több ezer vágyam van, amit szeretnék elérni az életben. Lendület, erő, frissesség, hit, bizalom fémjelzik tevékenységemet és az a számos termék, amely a nevem alatt, Kombucha Jakab névjegy alatt most már a világ több pontján megtalálhatóak. Mindez nekem erőt ad, és úgy érzem, nemhogy öregedtem volna az elmúlt 10 év alatt, inkább fiatalodtam. Napjaink stresszelteli élete az én szervezetemre is komoly hatással volt. Többször mondtam családomnak, munkatársaimnak, hogy abbahagyom, mert úgy érzem, ez a világ „bedarál” engem. Akkoriban kezdtem foglalkozni a glücky egész égprogrammal, aminek, azt hiszem, magam is első élő példájává váltam, felismerve azt, hogyan lehet folyamatosan úgy lefogyni, hogy közben visszaszerezzük egészségünket és vele együtt életkedvünket, tettrekészségünket. Hamarosan bárki megtudhatja Fajcsák Zsuzsa könyvéből - ami a napokban kerül a könyvesboltok polcaira -, hogy mi a tartós fogyás hét lakat alatt őrzött titka.

   

  - Megismertük fogyásának hátterét, de ugye nem árulok el titkot, amikor elmondom, hogy a glücky egészségprogram jótékony hatását a Kombucha termékek fogyasztásával erősítette?

   

  - Alapvető hatással az egészségemre a kombucha volt. Nagy általánosságban kijelenthetjük, hogy sokunknak baj (esetenként komoly baj) van az emésztésével. A kombucha úgy segít az emberi szervezeten, hogy könnyűvé teszi azt a folyamatot, ami sok millió embertársunk reggeli terheit fokozza. Ezen belül én a papayás kombucha koncentrátumot kedvelem a legjobban, ami a bennünk lévő nyákosított, pangó anyagokat is kitisztítja a szervezetből. Egyébként a slágerlistánk élén is ez a termék foglalja el a legelőkelőbb helyet.

   

  - Erről a slágerlistáról már szerettem volna Önt kérdezni, mert úgy tudom, hogy a tízéves évforduló alkalmából kiindulási áron kaphatók a legnépszerűbb kombucha termékek. Mik ezek a slágercikkek, mit tartalmaz a BIZTOS 14?

   

  - A kombucha koncentrátumok minnenképpen ide tartoznak, az előbb említett papayás koncentrátum, a Fogyász C koncentrátum, amiben ananász is van, kellemes ízhatású, a hölgyek nagyon kedvelik, és a Fogyász Plusz tablettánk. A kombucha termékek egyértelműen aktiválják az emésztést, az egyik szlogenünk: „Amit ma megeszel, emészd meg holnapra”. A másik fő hatása a Fogyász Plusz tablettának, hogy a szervezetünkben lévő pangó, lerakódott fehérjéket, nyákokat, zsíranyagokat eltávolítja a szervezetből. Ez egy enzimaktív tabletta, ami az anyagcserét is serkenti. A lucerna, az Alfalfa-C tablettánk a lúgosító ételek királya, a nők mindennapi nélkülözhetetlen társa, a Nővér céklatabletta számos olyan betegen segített már, akin - géntérképe szerint - lehetetlenség volt műtétet végrehajtani. A dr. Aloe, nagy tisztaságú készítményünk, Ausztráliából származik, a legmagasabb minőségi fokozatot éri el, támogatja a felépülést, stimulálja egészségünket.

   

  - Nagy teakedvelő vagyok. A Dr. Tea sorozattal nekem, mint rendszeres teafogyasztónak, meglepetést tudott okozni. Hogyan foglalná össze a Dr. Tea sorozat különlegességét a többi teához képest?

   

  - Az első, alapvető karakterisztikus jegye amivel, úgy érzem, bebizonyítottuk, hogy nemcsak teafűből lehet jóízű, élvezeti teákat készíteni -, hogy a mező friss illatú füveiből készül. Élénkítő hatásuk ugyanolyan, mint a ma ismert teáink, ugyanakkor se tein, se koffein nem található benne. A hölgyeknek ajánlott cékla tabletta mellett készítettünk cékla teát hibiszkusszal, azon vásárlóink számára, akik nem szeretnek tablettát szedni. A Tea-családunk meghatározó tagja lesz a gourmand teakeverék. Én teaivó gourmandnak tartom magam, és ezt a teakeveréket saját receptem szerint készítettük el. A nonis zöldteánk egyértelműen a felépülést, gyógyulást kiegészítő teának szántuk. Nonis kapszulánkat nagyon sokan kedvelik és fogyasztják.

   

  - Hogyan látja az egészségipar és -piac jövőjét?

   

  - A mai gazdasági helyzet nem túl rózsás. Az emberek először azokról a dolgokról mondanak le, amiről úgy érzik, hogy nem szükségesek, és sajnos ezek közé tartoznak az egészséges élelmiszerek, illetve táplálkozáskiegészítők.

   

  Jakab István "az egészségbefektető"

   

  - Hogyan érinti ez Önöket?

   

  - A magyar piac nagyon kicsi, ez természetesen a mi cégünket is érinti. Ami érvként mellettünk szól, hogy határozottan felismerhető az a jelenség, amit - velünk ellentétben - több piaci részt vevő is követ: olyan tulajdonságokat kommunikálnak termékeikről - itt most kimondottan a fogyókúrás termékekre gondolok -, amik túlzóak. Olyan hatásokat is állítanak, amelyek nem igazak és nem védhetők. A piac ki fogja szűrni ezeket a résztvevőket, de addig nagyon sok, tisztességes eszközökkel dolgozó gyártónak okoznak problémát. Ezt a problémát nem nekem kell megoldanom. A gazdasági körülmények ijesztőek, mert a magyar vállalkozókat semmi sem védi EU-viszonylatban. A pályázatokról most inkább nem mondanék véleményt.

   

  Az ötletünk, hogy kiindulási áron adjuk termékeinket, azért is fontos, hogy a vásárlók ne érezzék luxusnak az egészséget. Az egészségbe be kell fektetni, fő szlogenünk is ez: az „egészségbe fektető”, mert ez az egyetlen kincsünk, amit semmivel sem tudunk pótolni, ezt kell megőriznünk.

   

  - Úgy tudom, alapítványt is támogatnak termékeikkel.

   

  - A Gyermekrák Alapítványt hosszú évek óta támogatjuk kombucha termékekkel, koncentrátumokkal, frissítővel, zöldárpával. Dr. Balogh Istvánnal személyes jóbarátságba kerültünk, és számos visszajelzés érkezett a gyermekek köréből is. A sors iróniája, hogy édesanyám rákos beteg és nagyon sokáig csak az orvosokban bízott. A kemoterápiás kezelések után - amit nem bírt a szervezete - fordult hozzám, hogy „kisfiam, most már segíts rajtam”. Megpróbáltuk az összes olyan módszert alkalmazni, amelyet szelíd módszernek nevezünk. Szedni kezdte az Avemart, amit ingyen kapott a Rák Ligától. Ott ült, amikor beszélgettek a rákos betegekkel, és azt mondta neki az előadó - aki elbírálta, hogy kinek adjanak ingyen gyógyszert és kinek nem -, hogy ha a gyógyszer mellé még egy kevés kombuchakoncentrátumot fogyaszt, akkor higgye el, hihetetlen változást tapasztalhat. Édesanyám nem szólalt meg, csak csendben mosolygott. Utána felhívott, hogy édes fiam, a te kombuchádat ajánlották a rákalapítványban.

   

  - Ennyit tíz év margójára, milyen terveik vannak?

   

  - Terveink borúsak és derűsek is egyszerre. Borúsak, mert úgy érezzük, hogy a magyar gazdaság, illetve a gazdaszeme - aminek az államnak kellene lennie - nem jól lát. A magyar vállalkozót semmi sem védi. Olyan adóterhekkel sújtják, ami már elviselhetetlen, ugyanakkor a gazdasági környezet a multinacionális cégeknek kedvez minden szinten. Ha ez így megy tovább, a magyar vállalkozók hamarosan eltűnnek a palettáról, sok más európai országhoz hasonlóan. Derűre az ad okot, hogy a Kombucha Jakab emblémát már Amerikában is megismerték. Arizonában, Kaliforniában egyre több boltban árusítják termékeinket, óriási sikerrel. Azt szeretnénk, ha ugyanígy eljutna a környező országok polcaira is. Valahogyan csak visszajutunk az EU-ba! Meggyőződésem, hogy az általunk kifejlesztett kombucha koncentrátum egyedülálló! Erről legegyszerűbben úgy győződhetnek meg, hogy megkóstolják a konkurencia termékeit. A személyes terveimet illetően elmondhatom, hogy lefogytam, megfiatalodtam, már csak a hajamat szeretném megerősíteni és sűrűbbé tenni.

   

  Továbbra is optimista vagyok, és köszönöm, hogy ezt a tíz évet Önökkel tölthettem, és megtiszteltek bizalmukkal.

  Murvai Alexandra
  XI. évfolyam 7. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. október

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.