Viva Natura

2008 - az immunrendszer éve

Egyre jobban látszik, hogy a betegségek ellen gyógyszerekkel folytatott harc vesztésre áll, annak ellenére, hogy a gyógyszeripar az elmúlt évben is szinte megduplázta nyereségét. Magyarországon is tombol az influenzajárvány, soha nem volt nagyobb szükségünk arra, hogy hatékony öngyógyító képességünket erősítsük, mint most.


 

Immunrendszerünk saját belső orvosunk

"Az emberi test bonyolult, csodálatos remekmű, mely eredetileg tökéletes egészségre teremtődött. A környezetet nem mint a betegség forrását tekinti, hanem sokkal inkább az élethez szükséges táplálék, napfény és levegő felénk áradó bőségének, mely lehetőséget ad az egészséges, dinamikus életműködések során keletkező salakanyagok eltávolítására. S a betegség, melyet sokan valamilyen külső erő támadásaként élnek meg, valójában nem egyéb, mint a belső folyamatokba csúszott hiba, mely valamilyen tévedéssel, a természet törvényeinek megsértésével áll kapcsolatban. A testi és a lelki egészség, a teljesség egymást feltételező, szorosan összefüggő, elválaszthatatlan részei." (Dr. Yoshihide Hagiwara)

Az immunrendszernek több funkciója van szervezetünk védelmében:

 

- elpusztítja az ártalmasnak ítélt élő organizmusokat,

- semlegesíteni képes bizonyos mérgező anyagokat,

- lebontja az öreg sejtjeinket az újjáépítéshez, méregteleníti és tisztítja a testet,

- védekező anyagokat halmoz fel,

- immúnissá képes tenni a szervezetet bizonyos már leküzdött baktériumokkal, vírusokkal, a környezetből érkező káros idegen anyagokkal, meg nem emésztett fehérjékkel szemben.

 

Az elmúlt évtizedek bebizonyították, hogy a gyógyítás nem korlátozódhat a kórokozók elpusztítására. A sokáig nagyra becsült antibiotikumokról is kiderült, hogy bár a baktériumok okozta járványok esetén eredményesnek bizonyultak, de a gyógyulásért sokszor nagy árat kellett fizetni. Ma már szinte hetek alatt megjelennek az új antibiotikumoknak ellenálló rezisztens törzsek.

 

A madárinfluenza az emberiség új, egyelőre homályban lévő ellensége, a gyenge immunrendszerrel rendelkező embereket támadja meg. Állítólag két-három óra leforgása alatt képes az emberi szervezet ellenálló képességét felőrölni és bekövetkezhet akár a legrosszabb is, a halál.

 

Harald W. Tietze világhírű természetgyógyász író Magyarországon járt 2005 novemberében és a IX. Kombucha Napon tartott előadásában a vizeletgyógyászat kapcsán megjegyezte, hogy ha végképp semmilyen fegyverünk nem lesz a madárinfluenza ellen, akkor forduljunk az általa leghatásosabbnak tartott gyógyírhoz, a vizeletterápiához.

 

A vizeletterápia valószínűleg az egyik legrégebbi, ha nem a legrégebbi módja a betegségek gyógyításának. Minden egyes ember adott pillanatban termelt vizelete eltérő és megismételhetetlen. A hólyagban összegyűlt vizelet pontosan azokat az összetevőket tartalmazza, amelyek az egyén számára az adott pillanatban személyre szabottan a legtökéletesebb gyógyszernek számítanak. A vizeletterápia alkalmazásának több módja van, a reggeli első vizelet középső részének fogyasztásától a masszázson keresztül a homeopátiás vizelet előállításáig. A vizeletterápia egyik legegyszerűbb módja, ha a reggeli első vizelet középsugarából fogyasztunk. A reggelenkénti egyszeri vizeletfogyasztás többé-kevésbé csak arra elég, hogy fenntartsa az egészséget, beteg embereknek ennél komolyabb kúrát kell alkalmazni, amelyről Harald. W. Tietze: Gyógyító vizelet című könyvében részletes leírást olvashatnak.

 

A zöldárpapor és néhány népszerű élelmiszer ásványianyag-tartalmának összehasonlítása (Forrás: Dr. Hagiwara: Zöldárpa, a mindentadó táplálék)

 

Napjainkban egyre erősebb az a nézet, hogy nekünk kell arról gondoskodnunk, hogy az élet testünkben önmagát szabályozza. Az orvostudomány nem mindenható, testünk öngyógyító képességét kell erősíteni ahhoz, hogy helyreálljon az egészség. Az immunrendszer erősségét nem csak az általános jó közérzet befolyásolja, hanem a fizikai, lelki kiegyensúlyozottság, erőnlét. Az immunrendszer védekezőképességét csökkenti a túlhajszolt életmód, stressz, környezeti ártalmak, a rossz minőségű, helytelen táplálkozás. Szerencsére van megoldás az immunrendszer erősítésére, különféle alternatív terápiák, az életmód megváltoztatása, a természet patikája, organikus élelmiszerek vagy ezek kombinációja.

 

2008: a C-vitamin felfedezésének 80. évfordulója

80 évvel ezelőtt Szent-Györgyi Albert úgy prognosztizálta, hogy a századfordulóra a C-vitamin minden háztartás polcán megtalálható lesz, mint a só vagy a cukor. Ma már látjuk, hogy az alternatív rákellenes gyógymódok alapgerincét alkotó 10-20 mg/napos C-vitamin adagolásával csodákat érnek el. Az ilyen mértékű C-vitamin hatására szervezetünk immunrendszere egyfajta eufóriában éli meg napjait és minden problémát képes elhárítani.

 

Ha környezetünkben bárki megbetegszik vagy csak kerülgeti a betegség, az első dolog legyen nagyobb mennyiségű C-vitamin bevitele. A második nagyon fontos dolog, hogy kerüljük a cukrok, szénhidrátok fogyasztását, együnk kevesebbet, viszont jóval több folyadékot vigyünk szervezetünkbe, fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket. Ha viszont megbetegszünk, az alma, citrusok, gyógyteák, méz képezzék táplálkozásunk nagy részét. Ne feledkezzünk meg a vese melegen tartásáról sem. Viseljünk derékmelegítőt a betegség ideje alatt.

 

Nem csak a C-vitamin az egyetlen lehetőség immunrendszerünk erősítésére. A természet patikája számtalan olyan növénnyel és gyümölccsel ajándékozott meg bennünket, amelyek fogyasztásával megelőzhetjük a betegségeket.

 

Talán eszünkbe sem jut, hogy betegségeink hátterében gyakran szervezetünk sav-bázis egyensúlyának felbomlása áll. A savasodás következtében immunrendszerünk gyengül, fáradtnak, levertnek érezzük magunkat, figyelmetlenné válunk, ízületi fájdalmakra panaszkodunk, gyakran megfázunk, allergiás tünetek jelentkeznek. A savasodás hátterében leggyakrabban a helytelen táplálkozás áll. Fogyasszunk teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, színesítsük étkezésünket kölessel, hajdinával, több zöldség és gyümölcs kerüljön az asztalra.

 

A zöldárpapor és néhány népszerű élelmiszer vitamintartalmának összehasonlítása (Forrás: Dr. Hagiwara: Zöldárpa, a mindentadó táplálék)

 

Lúgosító zöldségek pl. a spenót, kelkáposzta, zeller, sárgarépa, padlizsán, fejes saláta, zöldbab, de lúgosítanak a savanyúságok is, mint a savanyú káposzta, borecetek, almaecetek.

 

A lúgosító ételek királya mégiscsak a zöldárpa

Az egészség fenntartásához megfelelő mennyiségű ásványi anyag bevitelére van szükség. Az ásványi anyagok tartják fenn szervezetünk sav-bázis egyensúlyát. Ha ez az egyensúly felbomlik, a sejtanyagcsere-folyamat is károsodik. Az anyagcsere-folyamatokban részt vevő enzimek csak akkor tudják kifejteni hatásukat, ha a sejtnedvben a különféle ásványi anyagok rendelkezésre állnak ionizált formában. A zöldárpa nagyobb mennyiségben és tökéletesebb összetételben tartalmazza a legfontosabb ásványi anyagokat, még azokkal a táplálékokkal összehasonlítva is, melyeket amúgy a legértékesebbnek és legegészségesebbnek tartanak. Ásványianyag-tartalma többszöröse a széles körben fogyasztott zöldségekének. Mivel az átlagember ásványianyag-fogyasztása sem mennyiségben, sem összetételben nem felel meg a kívánatos mértéknek, ennek pótlására a legjobb forrás a zöldárpa. Termékeink testhőmérsékleten szárított zöldárpafűből készülnek, mely a zöldárpa csíráztatása során fejlődik ki.

 

A lúgos ételek fékezik a candida szervezeten belüli szaporodását, azonban önmagában nem alkalmasak a candida gomba teljes kipusztítására. A dr. Yoshihide Hagiwara által vizsgált élelmiszerek közül eddig a zöldárpa bizonyult a leghatékonyabbnak a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartása szempontjából.

 

Immunrendszerünk erősségében nagy szerepe van a vitaminoknak, a vitaminok biztosítják az enzimek aktivitását, számos betegség megelőzésében, leküzdésében nélkülözhetetlenek. Nagyon fontos, hogy természetes forrásból származó vitaminokat szedjünk. A zöldségek ilyen vitaminforrások.

 

A zöldárpát jól használhatjuk mindennapos táplálékkiegészítőnek. Jótékony hatású összetevői szerves kötésben találhatók, vagyis a szervezet számára legmegfelelőbb módon. Tökéletes táplálkozáskiegészítő mindazok számára, akik immunrendszerüket szeretnék erősíteni és szervezetük sav-bázis egyensúlyát helyreállítani.

Klorofilltartalma miatt gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.

 

 

Probiotikumok - mindenkinek, de főleg azoknak, akik már megbetegedtek és "antibiotikum- kúrán" vagy utána vannak

Az egészséges bélrendszer legalább 85%-ban "jótékony" szinergista baktériumokat tartalmaz, amelyek megakadályozzák az emésztési rendellenességeket okozó mikroorganizmusok, mint az E.coli és szalmonella túlszaporodását. Ha a káros baktériumok száma nem haladja meg a 15%-ot, az egészséges egyensúly fenntartható. A szinergista baktériumok, amelyek az élő baktériumok milliárdjait tartalmazzák, pótolják a veszteséget és fenntartják az egyensúlyt. Javítják az emésztést, az ételek felszívódását és serkentik, támogatják az immunrendszert.

 

Miért van szükségünk probiotikumokra és kinek ajánljuk?

A bélflórát több anyag károsítja, például a kezelt városi ivóvízben található klór, az alkohol, az antibiotikumok, a fogamzásgátló tabletták és más allopatikus gyógyszerek fogyasztása, a rossz étkezési szokások, a stressz mind-mind hozzájárulnak a nemkívánatos baktériumok szaporodásához. A probiotikumokat széles körben alkalmazzák candida, gombás fertőzések gyógyítására, mert optimális környezetet biztosítanak a "jó" baktériumok megtapadására, amelyek a candidával versenyeznek a helyért a bélrendszerben, fontosak a hüvelygomba-fertőzések, illetve a lábgombafertőzések kezelésében. 

 

A vastagbélben élő baktériumok a számukra kedvezőtlen körülmények hatására általában nagy számban pusztulnak el. A probiotikus étrendi kiegészítő választásakor a legfontosabb szempont a bennük lévő baktériumszám. Minél több, annál jobb, hiszen túladagolni nem lehet, és egészségi állapotunkat a vastagbélben élő hasznos baktériumok túlsúlya határozza meg.

 

Antibiotikumok szedése esetén, illetve azt követően mindenkinek javasolunk legalább egy hónapos Probimix-kúrát (napi két szem, reggel, délben, ezt követően napi egy). Fogamzásgátlót szedő nők, gyermekek, idős emberek számára egyaránt fontos a bélflóra egyensúlyának fenntartása, a sok esetben legyengült immunrendszer napi támogatása probiotikumokkal. 

Jakab István
XIV. évfolyam 2. szám

Címkék: viva natura

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.