Viva Natura

A "fóti boglárka" 15. születésnapja


 

Novemberi rendezvényünk elnevezéséhez vettük kölcsön e fokozottan védett, nappali lepkefaj nevét, melyet Magyarországon először a Fóti-Somlyón találtak meg 1944-ben. Elpusztíthatatlan fóti boglárkává erősített bennünket az elmúlt 15 év.

 

Vállalkozásunk elég érdekesen indult, a nem várt nehézségek egyike volt – ezen most már csak mosolyogni tudunk –, hogy a „kombucha” szó ismeretlen és nehezen kimondható volt a magyar emberek számára. Viszont hamarosan sokan megtanulhatták. Annak, aki igényelte, ingyen több ezer kombuchateát küldtünk szét az országba tesztelés céljából. A kedvező fogadtatást követően megjelentettük Harald. W. Tietze „Kombucha, a csodálatos gomba” című könyvét, s a könyvvel együtt kombucha tenyészeteket küldtünk az embereknek. Számos pozitív visszajelzés érkezett.

 

Látva az igényeket, szerettük volna Magyarországon termeszteni és forgalmazni a kombuchát, de sem embert, sem hatóságot nem találtunk, amely meg tudta volna mondani, hogy mi fán terem ez a növény, vagy gomba, vagy zuzmó. Nagy hatalmú szervezetek nagy hatalmú igazgatói tárták szét a karjukat, s úgy tűnt, a kombucha magyarországi forgalmazása a ködbe vész. Mindaddig, míg az illetékes minisztérium főgyógyszerésze meg nem kóstolta, és azt nem mondta: „ez jó”. Csakhogy senki nem tudta megmondani, milyen besorolást kapjon ez a savanykás ital.

 

Ezután tíz boldog év következett, amikor egy újabb hivatalnok kitalálta, hogy tévesen soroltuk be „szeretetgombánkat”. Elmentünk egy másik hivatalhoz, és elértük, hogy ugyanoda sorolták be kedvenc italunkat, ahová mi tíz évvel ezelőtt. Hogyan értük el? Megkóstoltattuk a hivatal vezetőjével az italt. Azt mondta, hogy ez olyan savanyú, mint az ecet – akkor ez ecet. De hát mi eddig is ezt állítottuk – jelentettük ki gyorsan, s innentől nem volt visszaút.

 

A Zöldvér lúgosító programunk öt évvel ezelőtt indult hódító útjára, melyben nagyon sokat segített az a rengeteg támogatás, elismerő levél, amelyet Önöktől, olvasóktól és fogyasztóktól kaptunk.

 

 

Saját televízió, új üzem, új kombuchák

A Kombucha cég 15 éve alatt kinőtte magát a Fóti-Somlyóból, ma már ismerhetik Viva Natura vagy Green Blood kft. néven egyaránt.

 

Megszületett az új kistestvér is a VNTV személyében. Óriási terveket szövögetünk a saját televízió megalakításával, amelynek adásait közel 20 ezer ember követheti nyomon kábeltévé-csatornákon, de az online tv-csatornán akár az egész világ megismerheti.

 

Az 15 éves fennálláshoz kapcsolódva megleptük magunkat egy új üzemmel, ahol már egészségtudatos fogyasztóinknak készítünk további meglepetéseket.

 

A 15 év alatt több mint 150 terméket fejlesztettünk és forgalmazunk. Most új kombuchák születtek: bodzás, kapros, inulinos változatban, de az igazi meglepetést az októberi kereskedői napon és a november 13-i nyílt napon – ahol már 19. alkalommal látjuk vendégül az érdeklődőket – ismerhetik meg.

 

Nálunk nem lehet külföldi utakat nyerni α viszont rendezvényeinkre mindig ingyen lehet bejönni, sőt mi vendégeljük meg a támogatókat. Tavaly például Masaru Emoto urat, a víz nagykövetét, Harald W. Tietzét, a kombucha szülőatyját, Juta Stepanovát, a szeretetgyógyászat megteremtőjét invitáltuk meg előadást tartani.

 

Novemberi rendezvényünk címe A „fóti boglárka” 15. születésnapja, avagy hogyan fordítod meg az idő kerekét, de az is elég, ha lelassítod.

 

Szeretettel várunk idén is mindenkit!

 

Kísérjék figyelemmel hírleveleinket, ahol bővebb információt találnak a tervezett programról.

Jakab István
XVI. évfolyam 9. szám

Címkék: viva natura

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.