Viva Natura

A hawaii gyógyító

No nem valamiféle kézrátéttel, vágás nélküli műtéttel gyógyító csodadoktorra szeretnénk ismét felhívni a kedves Olvasó figyelmét, hanem egy gyógyításra használt "csodagyümölcsre".


 

Mi fán terem?

A Morinda citrifolia L. a Rubiaceae (Rubioideae) család tagja, s noni néven néhány éve már hazánkban is ismertté vált.

 

A csendes-óceáni térség legjelentősebb gyógynövényének szinte minden részét – a gyökerét, a kérgét, a levelét, a gyümölcsét, de még a magját is – ősidők óta használják a polinéz őslakosok gyógyításra és egészségmegőrzésre.

 

Az egész évben mélyzöld színben pompázó, akár 19 méteresre is megnövő nonifa két-három tenyérnyi levelei között fehér, csőszerű, trombitavégű virágaiból sűrű fürtökben termő húsos gyümölcsöt érlel. A kissé ovális, kúpos formájú noni érett állapotában sárgásfehér színű és zselés tapintású, s akár a 12 cm-es hosszúságot is eléri. A nonifákról vagy -cserjékről évente többször is szüretelnek, s a letépett gyümölcs helyén három hónap múlva újabb érett termés szüretelhető. Ez a roppant ellenálló növény a tengerparton, az őserdőkben, a hegyoldalakon, a síkságokon, de még a vulkáni talajon is megél, s dacol bármilyen szélsőséges időjárási körülménnyel. Miközben Francia-Polinéziában már évszázadok óta állnak a hatalmas kiterjedésű nonierdők, a csendes-óceáni térség déli részén, valamint a Hawaii szigeteken csak az elmúlt évszázadban terjedt el.

 

A halál istennőjét is legyőzte

Az európaiak bejövetele előtt a dél-ázsiai régióban szélesebb körben használták a nonit, mint bármely más orvosi gyógynövényt, s a világon számos kultúrában dokumentálták orvosságként.

 

Egy tonga ősi legendában a halál istennője által megölt félistent, Mauit a nonicserje leveleivel keltették életre egy szertartás keretében.

 

A hagyományos polinéz gyógyításban szinte nincs olyan baj, amire ne használták volna. Az éretlen gyümölcsöt sóval összekeverve mély sebekre, csonttörésekre kötözték, az érett gyümölcsöt tapaszként horzsolásokra és fekélyekre rakták. Leveleit belsőleg lázcsillapítóként, külsőleg fekélyek, köszvény kezelésére használták. De kezeltek vele magas és alacsony vérnyomást, ízületi gyulladást, gyomorfekélyt és szívbajt, a sült nonit pedig vérhas és asztma ellen ajánlották. Alkalmas láz, gyulladás, hasmenés, szorulás, állatharapás, rovarcsípés kezelésére is, a gyümölcslevet pedig tuberkulózis elleni gyógyitalként fogyasztották.

 

Az 1700-as években a dél-ázsiai szigetekre lépő európai felfedezők már maguk is megfigyelhették, miként alkalmazzák az őslakosok a gyümölcsöt, még James Cook kapitány is említést tesz róla hajónaplójában.

 

Mi a titka?

E felbecsülhetetlen értékű növény iránt a 90-es években indult meg a széles körű érdeklődés. Az egyre nagyobb piacot meghódító noni titka az orvosokat is izgatni kezdte. S hogy megtudják, minek köszönheti gyógyító erejét, kiterjedt kutatásokat indítottak. A vizsgálódások számos olyan hatóanyagot tártak fel a noniban, melyek jelentős immunerősítő és egészségfenntartó hatást biztosítanak.

 

Dr. Anne Hirazumi vizsgálatai szerint a noni több mint száz aktív összetevője egymás hatását erősítve hat, s fejti ki jó hatását.

 

A noniban nagy mennyiségű – az ananásznál mintegy nyolcszázszor több - proxeronint találtak. A szervezet ebből az anyagból a xeronin nevű alkaloidot állítja elő. A xeronin nagyon fontos biokémiai vegyület, de az emberi szervezet csak korlátozott mértékben képes előállítani.

 

A xeronin serkenti a boldogsághormonok, az úgynevezett endorfinok kiválasztását. Ezek a vegyületek felelősek a jó hangulatunkért, kellemes közérzetünkért. A xeronin ugyanakkor elengedhetetlen az anyagcsere-folyamatok zavartalan lefolyásánál is, s a szervezet öngyógyításában ugyancsak szerepet játszik, hiszen a sérült sejteket gyógyítja. Tehát minél több xeronin található a szervezetünkben, annál több betegséget tudunk már sejtszinten elhárítani, s a hangulatunk is annál jobb lesz! A xeroninnak köszönhetően a noni az égési sérülések kezelése során is jótékony lehet, hiszen olyan fehérjeemésztő enzimet serkent működésre, mely gyorsan és biztonságosan távolítja el az elhalt sejteket.

 

A Hawaii Egyetemen szkopoletint, szerotonint és melatonint is találtak a noniban. Ezek a vegyületek jó hatással vannak a szívre és a keringési rendszerre, a xeroninnal együtt pedig stresszoldó hatásúak, illetve szabályozzák az alvási és a menstruációs ciklust, segítik a sejtregenerálódást. Mivel megköti a szerotonint, a noni segíthet a depresszió kezelése során, illetve a dohányosok, kábítószer-élvezők, alkoholisták elvonási tüneteinek mérséklésében.

 

A kilencvenes években azt is felfedezték, hogy a gyümölcs jelentősen serkenti a test nitrogén-oxid termelését. A nitrogén-oxid testünkben szinte mindenhol jelen van, ellazítja az ütőereket, segít a vérnyomás rendezésében, hatékony szabadgyök-pusztító és koleszterinszint-csökkentő is egyben. Az immunrendszer különböző sejtjei pedig fegyverként használják a vírusok és a baktériumok ellen.

 

A Hawaii Egyetemen mutatták ki azt is, hogy a noni adagolásakor a makrofágok vagy óriás ölősejtek aktivitása a háromszorosára nőtt, ami ugyancsak a szervezet megnövekedett nitrogén-oxid-termelésének köszönhető.

 

Japán kutatók antrachinokat választottak ki a noniból, melyek antibakteriális és fájdalomcsillapító tulajdonságokkal rendelkeznek, valamint szabályozzák a bélműködést. A kutatások kimutatták a damnacanthal jelenlétét is, mely gátolja a daganatos sejtek növekedését.

 

Az elmúlt néhány évben több mint 23 különböző növényi kemikáliát, 5-féle vitamint, 3-féle ásványi anyagot és 18-féle aminosavat azonosítottak a noniban, melyek hatékonyan serkenthetik a szervezet immunrendszerét.

 

A noni emellett kiváló antioxidáns is. Az antioxidánsok szervezeten belüli mennyiségének növelésével pedig erősíti testünk védekezőképességét. Amerikai kutatók megfigyelték, hogy serkenti a méregtelenítő és gyulladásgátló hatásáról ismert hormon, a kortizol termelését is. A noni gyógyerejű hatóanyagai együttesen úgynevezett adaptogénként hatnak, azaz a rendestől eltérő, elváltozott sejteket újra egészséges állapotba hozzák.

 

 

Gyógyír testi bajainkra

Kutatók véleménye szerint a noni több mint százféle betegségtípusnál lehet hatékony segítség a kezelés mellett. Ezek között vannak korunk legrettegettebb testi bajai, s a leggyakoribb halált okozok is. A kutatások eredményei azt mutatják, hogy a noni hatékonyan segíti a daganatos megbetegedések, a szív- és érrendszeri betegség, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, az allergia, a depresszió, a légzőszervi, az immunrendszeri, az emésztőszervi betegségek, a stressz és az izületi megbetegedések gyógyulását.

 

Bárkinek, bármikor

A nonit betegségmegelőzésként bárki fogyaszthatja, hiszen a benne található vitaminok és ásványi anyagok, aminosavak révén eleve hozzájárul a szervezet ásványianyag-szükségletének kielégítéséhez, miközben hangulatjavító és energianövelő hatásu is. Az egészségkárosító energiaitalok és kávé helyett tehát bűntudat és kockázat nélkül választhatjuk a nonilevet.

 

Már említett sejtregeneráló, valamint a simaizmok fejlődését segítő hatásának köszönhetően fiatalon tartja a szervezetet, ugyanakkor javítja az immunrendszer működését, véd a baktériumokkal, az emésztőrendszeri és a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben - ez utóbbi vezető halálok hazánkban.

 

A hölgyek menstruációs görcseit csökkenti, s a prosztatamegnagyobbodásból eredő éjszakai vizelési kényszert is csillapítja.

 

Hogyan fogyasszuk?

A noni a benne rejlő értékes anyagokat leginkább akkor képées megőrizni és fogyasztóihoz eljuttatni, ha tiszta, átalakítás nélküli formában kerül az üvegekbe, ahogy az őslakosok is használták.

 

Az általunk forgalmazott, Maui szigeteről (Hawaii) érkező noni bontatlan állapotban egy évig, felbontás után pedig három hónapig fogyasztható 1:6 arányú hígításban. Mivel önmagában kissé kellemetlen izű, gyümölcslével vagy a Kombuflavonoid 9-cel ajánljuk ízesíteni. A 100%-os nonilé 250 ml-es kiszerélesben kapható, s mintegy 1,5 liter ital készíthető belőle.

 

Az 1-3. napban 25 ml-nyi noni fogyasztása ajánlott naponta egyszer, mindig étkezés előtt félórával. A 4-6. napon már naponta kétszer 25 ml vehető be, reggeli és vacsora előtt, a 7. naptól kezdve pedig napi 3-4-szer 25 ml javasolt.

 

A noninak nincsenek mellékhatásai, de az ital erőteljes méregtelenítő hatásának köszönhetően a fogyasztást követő első napokban gyakoribbá válhatnak a vizelet- és székletürítési ingerek, s a méreganyagok a bőrön keresztül történő távozása rövid ideig kellemetlen testszagot eredményezhet. Az ízületi panaszoktól szenvedők eleinte még erősebb ízületi fájdalmat érezhetnek, ez azonban csak a méregtelenítésnek köszönhető, 1-2 hét után elmúlik, és kellemes, jó közérzet váltja fel.

Jakab István
XV. évfolyam 9. szám

Címkék: viva natura

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.