Viva Natura

A spárga legyen veletek

100% tiszta természet

A spárgát az emberiség már évezredek óta ismeri és fogyasztja. Európában és Ázsiában egyaránt őshonos. A neve görögül asparagos, melynek jelentése: szár, friss hajtás. A görögök elsősorban gyógynövényként használták, például szárított por formájában fogfájás kezelésére. A rómaiak a gyomorra kifejtett jótékony
hatása miatt fogyasztották. Az ókori Kínában köhögés és visszamaradt vizelet kezelésére használták.


Az 1900-as évektől Magyarországon is termesztik a spárgát amelynek ma már nyolc-tíz fajtája is ismeretes. A növény legfőbb értéke a sípnak nevezett zsenge hajtása. Ez kétféle is lehet: a bakhát alatt termesztett spárgának a sípjai fehérek (legfeljebb a hegyük lilás); a sík felületen termesztett fajták sípjai pedig zöldek. A szín attól is függ, hogy érettségének melyik szakaszában szüretelik le.

 

A spárga gazdag ballasztanyagokban, jelentős a B1-, B2-, C-, E-vitamin-, cink-, kálium-, folsav-, vas-, nátrium-, kalcium-, szilícium- és fluortartalma. A zöld spárga klorofillban gazdag, és több benne a C-vitamin és a karotin, mint világos változatában, ezért  értékesebbnek számít.

 

Lúgos tartalma miatt mindenkinek ajánlott a fogyasztása, mert helyreállítja a vér savaslúgos egyensúlyát. Ez a tulajdonsága az asparagine nevű lúgnak köszönhető, amiből nagy mennyiséget tartalmaz. Jótékonyan hat a szívre, májra, lépre, tüdőre, tisztítja a bőrt, valamint természetes vízhajtó. Folyamatos fogyasztása enyhíti a reumatikus fájdalmakat és a köszvényes tüneteket. Azáltal, hogy hat a mirigyekre, serkenti az anyagcserét, és a húgyúti betegségeket is sikeresen számolja fel. A hajtások 93-95 százaléka víz, a maradék szárazanyag pedig igen kevés kalóriát tartalmaz, ezért diéta idején is javasolt a fogyasztása. 100 gramm spárga mindössze 20 kalóriát tartalmaz. Kifejezetten kevés benne a cukor (100 grammban összesen 2 gramm szénhidrát van). A növény szára jól emészthető rostokat és nyákanyagokat tartalmaz, melyek kíméletesen tisztítják a bélrendszert, serkentik a bélműködést és a salaktalanítást.

 

Szaponintartalma csökkenti a vérzsírszintet és javítja a bélben a létfontosságú HDL-koleszterin arányát, ami fontos szerepet játszik a szív és a keringés védelmében.
Ne feledjük, hogy a spárgalé erős hatású szer, ezért naponta háromszor 0,5 dl-nél többet ne fogyasszunk belőle, lehetőleg azt is más levekkel keverve. Fokozottabban ügyeljünk a minőségi folyadék fogyasztására. Naponta legalább 2 litert igyunk.

 

Spárgafogyasztás során sokan tapasztalják, hogy a vizelet szaga megváltozik, és nem éppen a kellemes irányban. Ilyenkor nem kell megijedni, ez a spárgában található metil-merkatán nevű kénvegyület miatt van.

 

Folsavban világrekorder

10 dkg spárga (2-3 db 100%-os tabletta) fedezi egynapi folsavszükségletünket, ezért igen hatékony a folsavhiány kezelésében.

 

A folsav egyike a testünk működéséhez szükséges legsokoldalúbb vitaminoknak. Jelenléte a szervezetben hozzájárul a száj nyálkahártyájának és az  emésztőrendszer épségének a megőrzéséhez. A folsav a B12-vitaminnal együttműködve a sejtek szaporodása és növekedése mellett a vérképzésben is fontos szerepet játszik. Felelős a vörösvértestek ép formájáért, valamint a fehérvérsejtek és a vérlemezkék képzéséért. Említésre méltó antioxidáns hatása is. A folsav javítja az agy teljesítményét és az emlékezetet is. A legújabb kutatások szerint a rák egyes fajtáinak kialakulását is képes gátolni.

 

Vitaminok Ásványi anyagok Tápanyagtartalom
A-vitamin: 0,045 Nátrium: 4 Kalória: 75
E-vitamin: 1,8 Kálium: 203 Fehérje: 1,9
K-vitamin: 0,0395 Kalcium: 26 Zsír: 0,1
B1-vitamin: 0,009 Magnézium: 18 Ballasztanyagok: 1,5
B2-vitamin: 0,11 Foszfor: 46  
Niacin: 0,93 Kén: 46  
B6-vitamin: 0,04 Klór: 53  
Folsav: 0,0164 Vas: 0,651  
B5-vitamin: 0,35 Cink: 0,401  
B7-vitamin: 0,0007 Réz: 0,156  
C-vitamin: 16 Mangán: 0,102  
  Fluor: 0,048  
  Jód: 0,0007  

gramm/100 gramm nyers spárgában*

*1 kg spárgából 50-60 gramnyi por keletkezik, amelyben koncentrálódnak a hatóanyagok.

 

A várandósság első három hónapja alatt fogyasztva 50 százalékkal csökkentheti az újszülöttek idegrendszeri megbetegedéseinek esélyeit. A folsav jelentős szerepet játszik a férfiaknál a spermiumok termelődésében, még a nemzőképességre is hatással van. A spermiumok és a magzat védelmét a biológiailag aktív folsav pótlása jelenti.

 

A folsav mellett jelentős a spárga cinktartalma, amely 300 enzim működéséhez szükséges, valamint erősíti a kötőszöveteket és az érfalat. A cink serkenti az agy működését és jó hatással van a libidóra.

 

Az aszparaginsav a legfontosabb aminosavak egyike. Szerepe van a központi idegrendszer védelmében, az agyban fontos neurotranszmitter (ingerületátvivő). Segíti a hangulatingadozások elkerülését, így meg tudja előzni az extrém idegesség és az extrém nyugalom kialakulását is. Szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében is, részt vesz az ammónia eltávolításában.

 

Nyersen is fogyasztható

Négy-öt spárgahajtásból zöldségcentrifugával félcsészényi lé nyerhető. Főzés, párolás során az értékes anyagok nagy része elvész, így viszont megmaradhat. A nyers lé vesetisztító, képes kimosni a vesékből a homokot vagy a kisebb köveket, valamint segíti a szervezetet a méregtelenítésben.

 

Az aszparaginsav viszont csak párolás során bontakozik ki igazán, ekkor kapja meg a növény egyedi, fenséges ízét.
A friss spárgát hamar fel kell dolgozni, mert hűvös helyen tárolva is csak 2-3 napig használható. A friss spárga arról ismerhető fel, hogy a csúcsai zártak, a sípok végei nincsenek kiszáradva, a szár pedig repedésektől mentes és nem fás. Ha a tövénél összenyomva sárgás lé csöpög belőle, akkor biztosan friss a növény.

 

Felmerül a kérdés, hogy friss spárgát vagy szárított spárgaport fogyasszunk, mint a rómaiak?A spárgát íze miatt nem kedveli a magyar konyha, viszont szárítmány formájában hasznos, hosszú távon fogyasztható kiegészítője lehet táplálékainknak.
Merészet gondoltunk, ne szennyezzük a tovább a tablettákat, s mivel az elmúlt év legnagyobb vívmánya a Viva Natura World cégnek a 100% tabletták technológiájának kidolgozása, így a spárga is méltó díszvendége a 100% Tiszta Természet sorozatnak.

Keressék a gyógynövényboltokban és a www.vivanatura.hu webáruházban. 

Partl Viktória
XVII. évfolyam 3. szám

Címkék: viva natura

Aktuális lapszámunk:
2019. december

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.