Viva Natura

Anti-aging konferencia az öregedés ellen

Malajzia, Kuala Lumpur

  Nagy megtiszteltetés volt, hogy felkértek, tartsak előadást a IV. anti-aging konferencián április 29. és május 1-je között Kuala Lumpurban. Kíváncsian vártam, mik a legújabb irányok, fejlesztések az egészségügynek ezen a területén. Első helyen említeném meg a hormonok szerepét. Kiemelt hangsúlyt kapott a konferencián a stressz kezelése, a mellékvesekéreg működésének helyreállítása és a vércukor-szabályozás. A női hormonok pótlását a menopauza idején szintetikus hormonokkal végezték, de ez ma már egyértelműen a múlté. Ma az egyénre szóló dózisú és természetes hormonokkal (DHEA és pregnenolone) történő „pótlásé” a vezető szerep.


   

  A hormonális szabályozás és a nemi hormonok szintjének megőrzésében első helyen áll az életmód és az étrend. A paleolitikus étrend mellett a vércukor-szabályozás étrendjét alapozza meg a tudomány és tartja hatékonynak. Az inzulinszabályozás megfelelő étrend segítségével hatékony módszer, és ezzel a cukorbetegség is kezelhető, sőt gyakran el is kerülhető.

   

  A hormonszabályozás fontos szerepet tölt be a bőr fiatalságának megőrzésében is. A fiatalos, szép bőr a sejtregenerációt tükrözi, ami a következő fontos téma volt a konferencián. Az Amerikai Anti-aging Szövetség elnökének előadásában elsődlegesen a megfelelő étrendről és a táplálékkiegészítőkről esett szó.

   

  Természetesen a kozmetikai ipar is versengett termékekkel és technológiával – monopoláris rádiófrekvencia a bőr mélyrétegének feszesítésére, botox és további más varázslatos szerek. Ám a bőr fiatalításában a hidratáltság mint étrendi faktor kapott óriási hangsúlyt. Ha valaki nem fogyaszt elegendő folyadékot, az hiába keni magára a sok varázslatos hidratálókrémet.

   

  Sport és mozgás érdekesen új arculatban került előtérbe a fiatalság megőrzésében. Ugyanis a statisztika szerint a mértékletes és mindennapi mozgás alkalmas az öregedés lassítására. A mértékletesség fontos jelző, mivel a túlzottan erős intenzitású és kimerítő testmozgás kifejezetten tiltott, ha valaki hosszú ideig szeretne élni. Izomerősítés, aerobik, futás/gyaloglás, úszás, kerékpározás, tánc, valamint a jóga kaptak helyett az ajánlott mozgásformák listájának elején. De talán az a legfontosabb, hogy olyan mozgásformát találjunk, amit kedvvel végzünk.

   

  Több előadás foglalkozott a mérgek, ezen belül is a nehézfémek és a higany eltávolításával.

   

  Érdekesnek találtam a placenta sejtkezelést is, amit szárított és porított formában táplálékkiegészítőként ajánlanak. Az őssejt alkalmazásával továbbra is nagyon sok tanulmány foglalkozik. Az embrionális friss sejtek (állati eredetűek) alkalmazását az egyes szervek (mellékvese, pajzsmirigy stb.) regenerálásában is nagy hatékonysággal használja az orvostudomány.

   

  Nincs kizárva, hogy pénzzel minden megvásárolható (plasztikai fiatalság), a konferencia üzenete mégis az volt, hogy a legfontosabb a helyes szemlélet, szervezetünk belső fiatalságának, valamint agyunk élességének megőrzése.

  Fajcsák Zsuzsanna
  XIII. évfolyam 8. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.