Viva Natura

Az ember, aki "zöldeket" beszél

Lúgosítás a kortalanság útja

Jakab István táplálkozásterapeutát, a "zöldeket" beszélő embert kérdezzük a helyes táplálkozás, a lúgosítás fontosságáról.


- Mit nevezünk emberszennyező ételnek?

 

- Minden olyan mesterséges anyag, amely az ember táplálkozási szokásaitól idegen, az emberszennyező étel kategóriába tartozik. Ilyenek a szervetlen kötésű ásványi anyagok, színező, puffasztó anyagok, vagy akár a kémiai vegyszerek, amelyek bőrünkön vagy légzés útján jutnak szervezetünkbe.

 

- Hogy jellemezné az emberszennyező ételeket?

 

- Az esszénusi evangéliumból szeretnék két mondatot idézni. "Az vagy, amit eszel. Ne öljetek sem embert, sem állatot, sem táplálékot, amelyet a szátokba vesztek. Mert, ha élő táplálékot esztek, az élni fog bennetek, de ha megölitek a táplálékot, a halott táplálék benneteket is megöl. Az élet csak az élettől származik. Minden, ami megöli a táplálékotokat, megöli a testeteket is. És minden, ami megöli a testeteket, megöli a lelketeket is. És testetek azzá válik, amit megesztek, ahogy a szellemetek is olyan, amilyenek a gondolataitok." (Részlet az Esszénus Evangéliumból, Krisztus tanítása, dr. Székely Edmond fordításában.) A holt táplálékok folyamatosan savasítják a szervezetet. A testünkben lévő "bioszkennerek" felismerik az életidegen anyagokat, amelyek egy részét a szervezet képes kiüríteni magából vizelet, izzadság formájában. A méreganyagok nagy része azonban a szervezetben kering tovább, amelyet a máj nem engedhet, ezért zsírszövetekben tárolja. Az emésztőcsatornában maradt szervetlen ásványi anyagok egyfajta "humuszt" képeznek. Ezt úgy képzeljük el, mintha ez a meleg test üvegházzá változott volna. Amint ebbe a meleg, savas közegbe egy növényi csíra érkezik, pl. gombaspóra, elkezd szaporodni. De ezek a kórokozók nemcsak megteremnek, hanem el is pusztulnak. A toxinokban gazdag bomlástermékeken újabb rothadéklakó gombák sarjadnak, és ebben a meleg, bűzös mocsárban paraziták, férgek szorgos milliárdjai telepednek meg.

 

- Akkor a kombuchagomba is a testünkben lévő szennyeződéseken él, élősködik és szaporodik?

 

- A kérdés egy kicsit provokatív, de jó. Először is szeretném tisztázni, hogy a kombuchagomba nem gomba. Tengeri algák és a szárazföldön élő gombák szimbiózisa, hivatalosan tengeri medúzának hívják. Nem spórákkal szaporodik, hanem osztódással. De a legfontosabb tulajdonsága nem ez. Először is a kombucha képes fölvenni, kipucolni az összes haszontalan, szervetlen ásványi anyagot, nyákos lerakódást, ami az emésztőrendszerben található. Mivel nem bírják a test hőmérsékletét, másnapra "degeszre tömve" távoznak a szervezetünkből. Tehát feldúsul a széklet, de testünkben semmiféle élő kombucha nem marad. A szervezet melegházából összeszedi az összes, ott hagyott lerakódott anyagot. A kombucha ezért fantasztikus méregtelenítő! Nem csak a szervezet méregtelenítéséhez járul hozzá, hanem öngyógyító mechanizmusának beindulásához is. A benne lévő hatóanyagok serkentik a máj glükuronsav-termelő képességét, amely ezáltal kiválóan képes méregteleníteni. A kombucha bár javítja az étvágyat, mégsem következik be súlygyarapodás. Oldja a stresszt, fokozza a fizikai és szellemi teljesítményt. Tele van tejsavbaktériumokkal, enzimekkel, szerves ásványi anyagokkal, ami saját életfeltételeiből adódik, nyers tápláléknak tekinthető.

 

- Milyen jelei vannak a kártékony paraziták jelenlétének a szervezetben?

 

- Az elsavasodott szervezet tünetei lehetnek: az állandó fáradtság, a gyenge immunrendszer, a gyakori fejfájás, a gyomor-, bél- és emésztési panaszok, a mellkasi fájdalom, a fülzúgás, a csúnya, színtelen, szürke arcbőr, a narancsbőr kialakulása. Ideális esetben az élelmiszerekkel elegendő lúgos kémhatású anyagot viszünk be a szervezetünkbe. Azonban, ha ez nincs így, akkor testünknek a sejtjeiből kell lúgos kémhatású anyagot nyerni ahhoz, hogy közömbösítse a keletkező savakat. Ez természetesen ahhoz vezet, hogy a sejtek válnak savassá és megbetegszenek. Minthogy egész vérünk lúgos kémhatású, egészségünk fenntartása céljából étrendünk nagy részét (80%) lúgosító élelmiszerekből kellene összeállítanunk nap mint nap. Ha sikerül útját állni a savas bomlástermékek lassú, de folyamatos felhalmozódásának, lassíthatjuk az öregedési folyamatokat, megakadályozhatjuk az életkorral összefüggő betegségek kialakulását. Akkor tudjuk igazán támogatni ezt a folyamatot, ha könnyen elemeire bontható „rugalmas” szerves kötésű ásványokat, vitaminokat biztosítunk (pl. zöldek vagy a Green Mix 9 fogyasztásával), kevés nehezen emészthető állati fehérjét és minimális szénhidrátot fogyasztunk.

 

- Hogyan vált a emberi szervezet ilyen biológiai mocsárrá?

 

- Az elsavasodás együtt jár urbánus életmódunkkal. Pár száz évvel ezelőtt őseink szalonnát, hagymát és kenyeret fogyasztottak, ugyanakkor megfelelő mozgással, életmóddal, gondolkodással elérték szervezetük természetes sav-bázis egyensúlyának fenntartását. Az ember empírikus úton, az ösztöneire hallgatva mindig megfontolta, hogy mit vesz a szájába. Aki nem tett így, az nagyon hamar elpusztult, mert a természet nem csak a szervezetünk számára egészséges táplálékokat, hanem mérgeket is létrehoz. Az ember ezt saját érzékeivel, intuícióival ki tudta választani.

K. K.
XIV. évfolyam 5. szám

Címkék: viva natura

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.