Viva Natura

Az immunrendszer ősi titkai - Sárkánytűz a torok őre

„Az élet történetének start vonalánál az élőlények – ugyan nem egyenlő eséllyel - indultak el többmilliárd éves fejlődésükön, de azt látnunk kell, hogy azok a fajok maradtak fent, amelyek leginkább tudtak alkalmazkodni. Milyen eszközök állnak egy élőlény rendelkezésére, hogy felismerje, hogy melyik a jó, illetve melyik a káros táplálék, amit nem szabad elfogyasztania? Alapvető érzékelésünk a világgal, a többi élőlénnyel, a növényekkel, az Univezummal a mindent kitevő egységtudat. Ebben a tudatállapotban érzékeljük és érezzük a dolgokat és nem ismereteink korlátai szerint hozzuk meg a döntéseinket. Ezt ma már intuíciónak hívjuk, s az Egységet különféle síkokra szétbontottuk. Az immunrendszer, avagy a belső orvos, aki zseniálisan tartja fent ezt a számunkra felfoghatatlan, csodálatos élő rendszert, ez is az érzékelésünk, az igazi tapasztalásaink egyik része. Amikor a meleg szobából kinézünk a havas tájra, s látjuk, hogy egy kis apró madárka milyen módon él a tökéletességben a Természet részeként és nincs szüksége semmiféle mesterséges eszközre hogy éljen. Ugyanakkor lássuk be, hogy az ember aki sajnos elvesztette az egységét az önmagával és a Természettel és mindent elkövet annak érdekében, hogy pótszerekkel, mesterséges anyagokat felhasználva próbáljon élni. Ebben az állapotban az immunrendszert – ami egyébként saját magától tökéletes – elnyomva, felülbírálva próbáljuk gondolataink és eszközeink irányításával „életben tartani”. Abban a pillanatban, amikor visszatérünk a saját Egységünkbe, ami a Természettel való Egységünket is jelenti, nem lesz szükségünk ezekre a pótszerekre. Záró gondolatként tegyünk fel egy kérdést önmagunknak: mekkora lenne az esélyünk ha technikai eszközeink híján újból megmérettetnénk a Természet színpadán, ahol azok az élőlények lesznek a vetélytársaink, akiket ezidáig szorgos munkánk eredményeként még nem bírtunk kipusztítani.”

Jakab István


A téli vírusok hatásai

A téli időszak a nátha, a megfázás és az influenza vírusok ideje. Ezeket az állapotokat leggyakrabban vírusok okozzák. Ha ezek a vírusok bejutnak a szervezetbe, akkor a szervezet első reakcióként felemeli a hőjét, mivel ezek a kórokozók hőérzékenyek. A megemelkedett hőmérséklet az immunrendszer működését is serkenti. Ezzel egyidejűleg kitágulnak a pórusok a bőrön és megindul az izzadás, amellyel a szervezet megpróbál megszabadulni a mérgező anyagoktól. Éppen ezért a lázat nem szabad egyből csillapítani, sőt 38 fok alatt egyáltalán nem is ajánlott.

 

Jakab István, egészség-be-fektető és Partl Viktória természetgyógyász,
fitoterapeuta

 

A köhögés és az orrfolyás sem véletlen, mint ahogyan semmi sem az… A náthát, megfázást okozó vírusok gyulladásos folyamatokat indítanak el a nyálkahártyákon és amikor ez már a hörgőket is érinti, akkor a nyálkahártya váladékot kezd el termelni, ami fogva tartja a kórokozókat. Amikor köhögünk, akkor ezt a váladékot köhögjük fel és így megszabadulhatunk jónéhány kórokozótól. Az orrfolyással szintén rengeteg kórokozó tud kiürülni. Ezek a reakciók a szervezet védekező reakciói a vírusok hatásaira. Az a szerencsés, ha ezeket a tüneteket nem nyomjuk el, mert akkor a szervezet saját védekező mechanizmusait gátoljuk, vagy ami még roszszabb teljesen elnyomjuk vagy megszüntetjük azokat.

 

Hogyan segítsünk a szervezetnek?

A szervezet saját védekező mechanizmusait semmiképp ne nyomjuk el! A tüneteket lehet enyhíteni, ha azok már egy ideje fennállnak és kellemetlenek vagy akár elviselhetetlenek, illetve abban ez esetben, ha egyéb súlyos betegség áll fenn, például asztma, cukorbetegség, stb.

 

Régi, jól bevált módszer a torok és az orrjáratok időnkénti átöblítése, például sós vízzel, ilyenkor ugyanis fizikailag is rengeteg kórokozót tudunk kiüríteni, megakadályozva azok letelepedését.

 

 

A láznak igazából örülni kell, hiszen az egy jelzés, hogy működik az immunrendszer. A legszerencsésebb, ha 38 fok alatt nem is csillapítjuk a lázat. (Amikor a láz 39,5 fok felé emelkedik, és szapora szívverés, mellkasi fájdalom, légszomj, stb. lép fel, akkor már tanácsos orvoshoz fordulni, hogy kizárjuk a tüdőgyulladás lehetőségét.)

 

Az izzadás és a láz miatt az a szerencsés, ha folyamatosan vizet vagy teát kortyolgatunk és a természetes szerekkel próbáljuk meg segíteni az immunrendszerünk munkáját. Ilyenkor ugyanis abban segítünk a szervezetnek, hogy saját maga győzze le a kórokozókat, s megerősödjön. Tudomásul kell venni azt is, hogy gyorsabb a gyógyulás ha pihenünk, ilyenkor ugyanis a szervezetnek erre van szüksége, hiszen a tünetekkel is épp ezt jelzi.

 

Segítség a Természet erejével

Sárkánytűz torokőr. Ez egy oregánó olajat tartalmazó spary, amit a torokba kell fújni. Nevét onnan kapta, hogy egy kicsit tüzes érzés befújni, de csodálatos hatásai miatt sokan megkedvelték. A népgyógyászati hagyományokból tudjuk, hogy az oregánó hatékony segítség a téli időszak kórokozói ellen. Használata  megelőzésként is javasolt.

 

Immuníció tabletta. Összetevői: Kurkuma, shiitake, zöldtea, csipkebogyó, fokhagyma. Fogyasztásával hatékonyan támogathatjuk az immunrendszert és segíthetünk a szervezetnek a szabadgyökök elleni védekezésben is.

 

C-vitamin csipkebogyóval és hibiszkusz virággal. Szintén a népgyógyászati alkalmazásokból tudjuk, hogy a C-vitamin nagy segítség immunrendszernek, amikor kórokozókkal kell megküzdenie és már a megelőzésben is hatékonyan használható.

 

 

Brokkoli tabletta. Ez a tabletta a 100% Tiszta termékcsalád része, azaz nem tartalmaz semmilyen kötőanyagot vagy tartósítószert, csak tisztán magát a növényt. Kíméletes eljárással készült, melynek során nem lett kitéve hőhatásnak. Nemzetközi kutatások és népgyógyászati hagyományok igazolják, hogy a brokkoli hatékony segítség a szervezet öngyógyító mechanizmusainak a beindításában.

 

Zöldárpa. Ez a növény a Természet multivitaminjanevet kapta, mert egyedülállóan magas koncentrációban és épp a szervezetünk számára szükséges arányban tartalmazza az ásványi anyagokat, a vitaminokat és az enzimeket. Igazi vitaminbomba, amely hatékonyan segít a testünknek, hogy a téli időszakban is meg tudja őrizni az egészségét.

 

Az erős immunrendszer alapfeltétele az ép bélflóra

Ha rendben van a bélflóránk, akkor a tápanyagok hatékonyan fel tudnak szívódni a szervezetben, az ott élő hasznos baktériumaink pedig bekapcsolódnak a téli vírusok elleni védekezésbe és jelentős segítséget nyújtanak nekünk az egészségünk fenntartásában.

 

Ma már azonban tudatos táplálkozást és időszakonként tisztító, méregtelenítő kúrát igényel a bélrendszerünk, ahhoz, hogy a feladatát maradéktalanul el tudja végezni. A helytelen táplálkozás ugyanis lerakódásokat képez, amik aztán panganak, lerakódnak a bélrendszerben és idővel akár meg is kövesedhetnek… Ezek remek táptalajok a káros baktériumok, gombák és férgek számára, nem is beszélve arról, hogy eltömítik a bélrendszert.

 

A Colon Conrtol program egy növényi alapú tisztító, méregtelenítő program, amelynek az az egyik fő ideológiája, hogy nem kívülről kell bevinni probiotikumokat, hanem a saját bélbaktériumainkat kell megerősíteni. Kevesen tudják ugyanis, hogy ha a bélrendszerben kedvező körülményeket hozunk létre, akkor ezek a baktériumok fél óránként képesek megduplázódni. Azért is fontos a saját flóránkat erősíteni, mert a bélflóra annyira egyedi, hogy elmondhatjuk akár azt is, hogy ahány ujjlenyomat, annyi féle bélflóra létezik.

 

 

A Colon Control programról részletesen olvashatnak a www.vivanatura.hu oldalon az ingyenesen letölthető kiadványok között.

 

A legfontosabb azonban azt tudni, hogy ha test, lelki és szellemi szinten is harmónia van bennünk, akkor jöhet bármilyen téli vírus, nem tud velünk mit kezdeni… Találkozunk vele, de nem tud megbetegíteni minket!

 

A fentebb említett növények népgyógyászati alkalmazásáról a www.nepgyogyaszat.hu oldalon tájékozódhatnak. A termékek a Viva Natura webáruházában, a www.vivanatura.hu oldalon megvásárolhatók. Kérdéseiket az info@kombucha.hu email címre küldhetik el.

Partl Viktória
XVIII. évfolyam 2. szám

Címkék: viva natura

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.