Viva Natura

Az öregedés lassításának titka

Az elsavasodott szervezet méregtelenítése, lúgosítása


  1984-ben dr. Harman, akit az öregedés szabad gyökökön alapuló elméletének atyjaként tartanak számon, megállapította, hogy nagyon kevés ember – ha akad egyáltalán valaki – éri el a lehetséges maximális életkort: idő előtt meghalnak különböző betegségekben, melyek zöme szabad gyökök okozta betegség. A szabad gyökök erősen reakcióképes oxigénmolekulák, a sejtanyagcsere bomlástermékei – vagyis mérgek. Tönkreteszik a sejt vagy a szövet azon részeit, amivel reakcióba lépnek, de ezek nem csak az egyedüli nem kívánatos maradékai a mindennapi normális sejtműködésünknek. A savas szerves bomlástermékek ugyanennyire ártalmasak.

   

  A legfőbb probléma mégsem az élet meghosszabbítása, inkább az életminőség javítása. Az elmúlt 50 évben az átlagos várható élettartam a nyugati országokban 10 évvel nőtt. Másrészt bizonyos krónikus betegségek – mint az asztma és az allergia – előfordulása 100%-kal nőtt 10 év alatt!

   

   

  Fő gondunk a savas szerves bomlástermékek felhalmozódása

  Az évek előrehaladtával a szerves bomlástermékek felhalmozódnak szervezetünkben. Még az erősen lúgos ételek is tartalmaznak valamennyi savképző összetevőt, ami a savas bomlástermékek felhalmozódását okozhatja. Ez az oka annak, hogy a vizelet akkor is lehet savas, ha lúgképző étrendet alkalmaznak. A savas bomlástermékek lassú, de folyamatos felhalmozódásának visszafordítása megállítja az öregedési folyamatot, folyamatosan csökkenti az öregedést és lassan, de biztosan megszünteti az életkorral összefüggő betegségeket.

   

  Számtalan olyan fogyókúrás program van, amely gyors súlyvesztést ígér. Néhányuk igen veszélyes az egészségre. Mivel a legtöbb étel nem ég el tökéletesen, hulladék marad vissza a szervezetben. Minden fogyókúrázónak tudomásul kell vennie, hogy amíg a szervezete el van savasodva, addig a savas gyököket a szervezet a fogyókúra során minden esetben a zsírszövetekbe teszi. Amikor helyreáll a szervezet sav-bázis egyensúlya, akkor a zsírszövetekről is lemond. Ha valakinek jó a bélflórája és enzimgazdag diétán van, akkor kevesebb hulladék halmozódik fel.

   

  A kefír és a kombucha probiotikus ételek, melyek hatásosnak bizonyultak jóindulatú baktériumok kiegyensúlyozásában, így a felhalmozódott bomlástermékek lebontásában. A diéták olyan enzimgazdag ételekkel, mint a papaja vagy az ananász, kefír, kombucha, segítenek eltávolítani a bomlástermékeket.

   

  A felesleges savas bomlástermékek természetesen részben kiürülnek a vesén, a tüdőn és a bőrön stb. keresztül, de egy részük elraktározódik a test szöveteiben és az ízületekben, ami köszvényt és ízületi gyulladást okoz. Sok lúgos víz fogyasztása segít a savak felhígításában, és a vesének abban, hogy a bomlástermékeket kiválassza. A tüdő kivonja a szén-dioxidot a szénsavakból. Ez a vért lúgossá teszi, és ez az oka annak, hogy a vér a tüdőben a legmagasabb pH-értékű. Mivel valamilyen mértékben szinte mindegyik étel (kivéve néhány probiotikus ételt, mint a kombucha, a kefír, valamint olyan gyümölcsöket és zöldségeket, mint a papaja és az ananász) növeli a savas szerves bomlástermékek mennyiségét a szervezetben, a cél az, hogy kiseperjük a bomlástermékeket. Szükségünk van olyan vízre és lúgosító ételekre, amelyek ezt el tudják végezni.

   

  Számos, ha nem is az összes immunrendszeri problémát a pH-érték egyensúlyhiánya, a hatékony barátságos baktériumok hiánya, valamint az antibiotikumok felesleges használata következtében rezisztenssé vált vírus- és baktériumtörzsek okozzák.

   

  A kombucha az élő szervezet számára hasznos baktériumok és más mikroorganizmusok szimbiózisban élő együttese. A benne lévő glükuronsav kiválóan méregteleníti a májat. A kombuchatea ugyanakkor természetes energiaital. Elsősorban azért előnyös a fogyasztása, mert élő táplálék, vagyis kellő mennyiségben és arányban tartalmazza az élő szervezet számára nélkülözhetetlen baktériumokat, enzimeket, gombaféléket, vitaminokat és más bioaktív anyagokat. Teljesen természetes, friss, szervezetbarát, bioaktív, biomassza-tápláléknak tekinthető. Hozzájárul a szervezet méregtelenítéséhez, öngyógyító mechanizmusainak beindulásához.

   

   

  Javítja az étvágyat, helyreállítja az emésztőrendszer normális működését, mivel azonban elősegíti a zsírszövetek lebontását, nem következik be testsúlygyarapodás, a túlsúlyos embereknél inkább fogyás kezdődik. Normalizálja a keringést, a vérnyomást, a koleszterinszintet, erősíti az immunrendszert. Oldja a stresszt, fokozza a fizikai és szellemi teljesítményt. Előnyös a fogyasztása érszűkület és visszértágulat esetén. Oldja az ízületekben lerakódott húgysavat, ily módon segít a köszvényeseknek. Mérsékli az izomfájdalmat. Hozzájárul az epe- és a vesekő feloldásához. Elősegíti a csontszövetek képződését, gyorsítja a körömnövekedést, erősíti a hajhagymákat. Természetes antibiotikus hatása gyulladásoknál jól használható.

   

  Bár a Candida-gombások közül sokan idegenkednek tőle, ők is nyugodtan fogyaszthatják, mert a kombucha lúgosító hatása fékezi a Candida szaporodását, aktívabb anyagcseréje révén valósággal kiszorítja a szervezetből a Candida-gombát és más élősködőket. Enyhíti a klimaxos tüneteket.

   

   

  Zöld lúgosítók

   

  Zöldárpapor és -tabletta

  A szervezet elsavasodásával járó betegségben szenvedőknek, fekélybetegeknek a gyomorsav megkötésére, a savtermelés szabályozására, a szervezet lúgosítására.

   

  Hiába fogyasztunk nagy mennyiségben táplálékkiegészítőket, vitamintablettákat, ezek gyakran rossz hatásfokkal szívódnak fel, mert egy adott időben nincs jelen a beépülésükhöz szükséges komplex természetes anyagok teljes választéka. Sok esetben nagy mennyiségben tartalmaznak szintetikus anyagokat, melyek épp ellenkező hatást váltanak ki, és számolnunk kell ezek egészségkárosító hatásával is. A zöldárpapor és -tabletta az árpa friss tavaszi hajtásait tartalmazza, mely egyedülállóan magas koncentrációban és épp a szervezet számára szükséges arányban tartalmazza a számunkra szükséges ásványi anyagokat, vitaminokat, enzimeket, növényi fehérjéket és a klorofillt. A zöldárpa igazi vitaminbomba, amely más élelmiszerekkel összehasonlítva jóval magasabb arányban tartalmaz béta-karotint, B1-, B2-, B6-, C-, E-, H-vitamint, folsavat, pantotént és nikotinsavat.

   

  Az enzimek szervezetünkben a katalizátor szerepét töltik be, bármely életműködésünk elképzelhetetlen nélkülük. A zöldárpa bővelkedik a számunkra létfontosságú enzimekben, többek között az egyik leggazdagabb SOD (szuperoxid-diszmutáz) enzimforrás. A SOD különleges hatású antioxidáns, amely jelentősen lassítja az öregedés folyamatát. A zöldárpa klorofilltartalma – a zöldvér – az emberi szervezetbe kerülve valódi piros vérré válik, emellett gyulladáscsökkentő hatása is érvényesül.

   

  A zöldárpa pozitív hatásai: segíti a mellékvesekéreg működését, javítja a bél perisztaltikáját, irányítja az életfunkciókat, ezenkívül elősegíti a sejtépítést, lábadozó betegek gyógyulási idejének lerövidítését, táplálja bőrünket, gátolja a pigmentfoltok kialakulását a bőrön, jó fogyókúrás szer, mivel fogyasztásával szervezetünk minden nélkülözhetetlen tápanyagot megkap. Hasznos székrekedés ellen, jótékony vérszegénység esetén. Javítja a szexuális potenciát, a spermiumok életképességét. Jelentős ásványianyag-tartalma csökkenti az allergiás tüneteket, a fogszuvasodás veszélyét. Koncentrált káliumtartalma gyakran hatékonyabb a szívgyógyszereknél, és a májkómás betegek megmentője is lehet. A zöldárpa meggátolja a koleszterin felhalmozódását, így a magas vérnyomás kialakulását is gátolja. Javasolják anyagcsere helyreállítására, valamint a gyomorsavtermelés szabályozására.

   

  Méltán nevezhetjük a zöldárpát mindent adó tápláléknak, hiszen kevés zöldséget, gyümölcsöt tartalmazó „egészségtelen” táplálkozás, sőt még böjt vagy fogyókúra esetén is megad szervezetünknek mindent, amire egészséges működéséhez szüksége van. Mivel kizárólag természetes anyagokat tartalmaz, rendkívül gyorsan felszívódik és tökéletesen hasznosul.

   

  A folyamatos tápanyagellátás érdekében a zöldárpa napi rendszeres fogyasztását javasoljuk.

   

  Napi javasolt adagja 3x2-3 db vagy 2-3x1 kávéskanál por joghurtba, mézbe, zöldséglével elkeverve.

   

  Kiknek ajánljuk?

  Tökéletes táplálkozáskiegészítő mindazok számára, akik rendszertelenül étkeznek, kevés friss zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanak. Emésztési és felszívódási problémáik vannak, valamilyen hiánybetegségben szenvednek, fokozott szellemi vagy fizikai megterhelésnek vannak kitéve. A zöldárpára szüksége van a közétkeztetésben étkező iskolás gyermeknek és felnőttnek, kismamáknak, az idős embereknek (főként a SOD enzim miatt). Szív- és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás, magas vérkoleszterinszint esetén, erős kimerültségben, állandó levertségben szenvedőknek a kálium pótlására. Fogyókúrázóknak és böjtölőknek a hiánybetegségek elkerülésére, lábadozó betegeknek erőnlétük gyorsabb visszanyerésére. Dezodoráló hatású klorofilltartalma miatt nyelőcső-, gyomorszáj- és általában gyomorpanaszokkal küzdőknek, erős dohányosoknak, fokhagymát kedvelőknek.

   

  Dr. Yoshihide Hagiwara japán professzor Zöldárpa a mindentadó táplálék c. könyvében részletes útmutatás található a zöldárpa felhasználásának lehetőségeiről és gyógyhatásairól.

   

  Lucerna céklával

  A lucerna, mint kiemelkedően lúgos élelmiszer alkalmas a szervezet elsavasodásának ellensúlyozására és a felesleges gyomorsav természetes lekötésére.

   

  A mindennapok nélkülözhetetlen társa serdülő lányoknak, kismamáknak, érett asszonyoknak, idősödő hölgyeknek.

   

   

  Kinek nincs szüksége a Lucerna céklával tablettára? Azoknak, akik naponta fogyaszthatnak szabadban termesztett, műtrágya- és vegyszermentes friss zöldségeket, mely táplálkozásuk legalább 1/3-át kiteszi. Erre a nők 90%-ának nincs lehetősége. Ezek szerint a nők 90%-ának nap mint nap szüksége van a szerves kalciumot, vasat, jódot, rezet tartalmazó Lucerna céklával tablettára. A szerves kötés azt eredményezi, hogy a természetet felépítő bioaktív alkotóelemeket szervezetünk azonnal felismeri és befogadja, ez biztosítja a tökéletes felszívódást.

   

  A lucerna minden étkek atyja

  Természeti népek felfedezték, hogy lovaik sokkal frissebbek és erősebbek, ha lucernát esznek, így ők maguk is elkezdték fogyasztani. A lucerna gyökerei akár tíz méter mélységig is lehatolnak, és az altalajból veszik fel az ásványi anyagokat. Jelenlegi táplálkozási szokásaink mellett nagy szükségünk van erre a „takarmány”-növényre. A lucernában jelentős mennyiségű szerves növényi kalcium található, melynek beépüléséhez szükséges vivőanyagok épp a megfelelő arányban találhatók meg. A lucerna szerves kalciumtartalmának tökéletes hasznosulása mellett elkerülhető a mészlerakódás, a kőképződés (ízületekben, vesében, artériákban stb.).

   

  Rendszeres fogyasztása erősíti a csontozatot, fogazatot, segítségével megfékezhetjük a csontritkulást. A szervezet emésztőrendszerére lúgosító hatást gyakorol. Értékes összetevői a béta-karotin, B6-, C-, D-, E-, K- és U-vitamin, valamint a kötőszövetek rugalmasságát biztosító L-borostyánkősav, mely eddigi ismereteink szerint a lucernán kívül igen kevés növényben lelhető fel. A szervezet öregedését fékező L-borostyánkősavat szervezetünk csak egy bizonyos életkorig képes saját maga előállítani, a későbbiekben kívülről történő bevitele révén ajándékozhatjuk meg magunkat hosszú élettel. A lucerna kitűnő rostforrás. Rendszeres használatával székrekedési problémákat lehet kiküszöbölni. Szerves vastartalma tökéletesen felszívódik. A vashiány gyakran végigkíséri a hölgyek életét, a szerves vas bevitele minden korosztálynak elengedhetetlenül fontos.

   

  A Lucerna céklával a kismamák számára biztosítja az optimális kalcium- és egyéb ásványianyag-ellátást, amely a magzat csontozatának, fogazatának és belső szerveinek kialakulása szempontjából elengedhetetlen, valamint a megfelelő tejelválasztást a szoptatás időszakában.

   

  A lucerna szerves kalciumtartalma serdülőkorban hozzájárul a fejlődő csontozat szilárdságához, a csontfejlődési rendellenességek elkerüléséhez. A hölgyek havi vaspótlására mindként növény, különösen ezek kombinációja kiválóan alkalmas. A változó korban, s a menopauza után a csontritkulás elkerülése vagy csökkentése érdekében a jól felszívódó szerves kalcium rendszeres bevitele elengedhetetlen. Idős embereknek nemre való tekintet nélkül a lucerna L-borostyánkősav-tartalma hozzájárul az életkilátások javításához. A lucerna magas klorofilltartalma fontos szerepet kap a vérképzésben, az idegrendszer karbantartásában, a stressztűrés fokozásában. Kiegyensúlyozott, állandó jó közérzetet biztosít. A lucerna páratlan tonizáló, életerő-fokozó hatású, szabályozza a bélműködést, gazdag proteinben és aminosavakban, gyulladáscsökkentő hatása reumás és ízületi problémák esetében is érvényesül. Hatékony gyomorpanaszok, felfúvódás, fekélyes állapotok, étvágytalanság esetén. Jó vérzékenység ellen, elősegíti a vér alvadását, a sebek, külső-belső fekélyek gyógyulását (gyomor-, nyombélfekélyes, valamint diabéteszes betegeknek is ajánlott). A lucerna serkenti a tejelválasztást, enyhe hashajtó és egyben természetesen vizelethajtó is.

   

  Jódban gazdag területen termesztett lucerna – mint pillangós virágú növény – fokozott mértékben képes a szerves kötésű jód felvételére. A jód természetes pótlása iskolás korban a tanulási készség és memória fejlesztése, felnőttkorban a koncentrációs képesség, a szellemi teljesítőképesség fokozása érdekében ajánlott. A Lucerna céklával tabletta a cékla jelenléte miatt méregtelenítő, immunerősítő, fizikai és szellemi teljesítményt növelő készítmény is. A cékla kiváló kálium-, kalcium-, szilícium-, magnéziumforrás, de tartalmaz vasat, foszfort, rezet, cinket, mangánt, ként, jódot, kobaltot, krómot, nikkelt.

   

  A cikk Harald W. Tietze: Fiatalodj, ne öregedj és dr. Török Szilveszter: Azzá lettél, amit ettél című könyve nyomán készült.

  Jakab István
  XIII. évfolyam 8. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.