Viva Natura

Az örök sláger: kombucha szerves jóddal

Szokatlan házasságról tudósítunk: a kombucha ebben speciális vivőanyag, segítségével a hozzáadott ásványi anyagok, hatóanyagok jóval hatékonyabban beépülnek, mintha azokat külön juttatnánk be a szervezetbe. A jódos kombucha a mai, radioaktív sugárveszéllyel terhelt időszakban hatékonyan megelőzi a betegségek kialakulásának kockázatát. Minden egészségtudatos társunknak javasoljuk a szerves jód bevitelét, például kombucha segítségével. - Jakab István


 

Mi is az a kombucha?

Ősi létforma, egy zuzmó, amely a gomba és az alga szimbiózisából alakult ki. A zuzmókat egyébként az emberek legrégebbi ételének és gyógyító eledelének tartják. A kombucha elsőként szellemünkre hat az élő italban hordozott információval, amely végül a testünkre is jótékony hatással van. Helyreállítja a bélflórát, javítja a vérkeringést és segíti a stressz alatt állókat. Ha a kombuchatenyészet mellé az érlelés során más anyagokat teszünk, akkor ezeket biotranszformált formában tárolja, és szervezetünkbe jutva testünk képes felismerni és beépíteni. A kombuchaital természetes, testazonos anyagokat tartalmaz, amelyek közvetlenül felszívódnak és beépülnek az élő szervezet biológiai folyamataiba.

 

A kombucha az emésztés karmestere

A kombucha élő táplálék, amely mikroorganizmusok, enzimek és kiegészítő anyagok milliárdjait tartalmazza. Az emberek leggyakrabban sülve, főve vagy grillezve fogyasztják ételeiket, és a legtöbb élelem tartósítószereket, mesterséges adalékanyagokat is tartalmaz. Így az elfogyasztott táplálékokban lévő élet, azaz a biológiailag aktív anyagok, információk, energiák elpusztulnak.

 

A kombucha testünk felesleges, használhatatlan lerakódásait táplálékként kezeli, és eközben rengeteg energiát termel, valamint szinergista baktériumokkal támogatja a bélflórát. A megtisztult bélrendszer támogatja az immunrendszert, beindulnak az öngyógyító mechanizmusok. Ha rendezett a bélflóra és megtisztultak a bélfalak, akkor sokkal könnyebben szívódnak fel a tápanyagok. A felszívódás minden esetben úgy történik, hogy a tápanyagokat a baktériumok és az enzimek átalakítják, „biotranszformálják”, és így képesek beépülni a szervezetbe. A kombucha úgy alakítja át a tápanyagokat, hogy azok a szervezetünk számára emészthetőek legyenek.

 

A fogyasztása során kizárható a hozzászokás, mivel a kombuchatelepek, miután elvégezték a feladataikat (kb. 10 óra alatt), a reggeli széklettel távoznak. A teájában lévő tejsav a belek pH-jának az egyik fontos szabályozója.

 

 

Miért van szükségünk jódra? Mert a jód az egészség oktánszáma!

A jód a pajzsmirigyhormonok alkotóeleme, és igen sokféle feladatot lát el szervezetünkben. Szerepe van a hormonegyensúly fenntartásában, a zsíranyagcsere, a vízháztartás, a hőháztartás és a vér koleszterinszintjének szabályozásában, részt vesz az anyagcsere-folyamatok összehangolásában, valamint szükséges a normális növekedéshez. Továbbá fontos szerepet játszik a fizikai és a szellemi teljesítőképesség és az immunrendszer fokozásában. A jódnak sugár-egészségügyi jelentősége is van, például radioaktív baleset során csökkenti a radioaktív jód beépülésének lehetőségét. A jódhiány megszüntetésére azok a jódtartalmú szerves készítmények a legalkalmasabbak, amelyekben a jód például fehérjékhez kötődik, mivel az emberi szervezetben is ilyen formában van jelen.

 

A jódhiányt a pajzsmirigy úgy próbálja kompenzálni, hogy a hormonképződés felgyorsul, mert a szervezet jódszükségletét csak fokozott működéssel tudja fedezni. A megnövekedett munka viszont a mirigyállomány megnövekedését vonja maga után. A jódhiány ma népbetegség. A WHO szerint a világon 800-1000 millió embernek van hiánya belőle. A gyermekeknek különösen nagy szükségük van a jódra, hogy testileg, szellemileg is megfelelően fejlődjenek.

 

Nem minden jó, ami jód...

Az 1980-as években Euróra-szerte kezdődő jódadagolás révén a legtöbb európai ország lakosságának 70 százaléka rendszeresen jódozott sót fogyaszt. Az állatok tápjába és a húsipari készítményekbe is kevernek jódozott sót, így aztán az a tojásban és a tejtermékekben is megjelenik. Dr. Lothar Hotze német professzor felhívta a figyelmet az élelmiszerek  jódozásának árnyoldalaira. Szerinte a jód túladagolása pajzsmirigy-túlműködést vagy egyes esetekben alulműködést, szívpanaszokat, fogyást és vérnyomás-emelkedést okozhat. Az általános jódadagolás szószólói ezt persze cáfolják, de az tény, hogy a jódozás bevezetése előtt a Basedow-kór Németország lakosságának 1 százalékát érintette, ma viszont ez a szám 4 százalékra emelkedett. A Hasimoto-betegség (amely során az immunrendszer elpusztítja a pajzsmirigyet) szintén jóval gyakoribbá vált. Ez a betegség 1995 előtt nem is létezett Németországban, ma viszont a lakosság 6 százalékát érinti. Ez a tendencia elég elszomorító… Az általános szervetlen jódsókkal történő jódozás olyan betegségek elterjedéséhez vezetett, amelyek eddig ritkábban fordultak elő (ilyenek például a különféle bőrbetegségek, akne, allergiás panaszok stb.), és amelyek spontán javulnak, ha megvonják a szervezettől a jódot. A szervetlen kötésű jód maró hatással van a nyálkahártyára, ezért náthát, kötőszöveti  gyulladásokat, irritációkat válthat ki. Hatással van az idegrendszerre is: testi-lelki nyugtalanságot okozhat.

 

A „kék jód” a jó jód…

A tudományos vizsgálatok és az évezredes tapasztalatok egyértelműen kimutatták, hogy az élő szervezet számára az 1 vegyértékű, pozitív kötésben lévő jódion a legfontosabb, legaktívabb és legkedvezőbb élettani hatású. A jódnak ez a formája az emberi és állati szervezet számára a legtermészetesebb, és a tengeri flórában, faunában fordul elő; évmilliók óta biotranszformált állapotban. A természetazonos szerves jódkészítmények alkalmasak az élő szervezet jódszükségletének a pótlására.

 

A kombuchakoncentrátum szerves kötésű jódot tartalmaz!

 

Újraéled a kombuchamozgalom

Egyre több család nappalijában úszkál a „szeretett gombácska”. Egészségbe- fektető társainknak kívánságukra törzstenyészetet, speciális teakeveréket, erjesztőedényt és leírást biztosítunk. 15 évvel ezelőtt úgy terjedt el Magyarországon a gomba, hogy az emberek kézről kézre adták egymásnak. Higgyék el, ha csak egy szimpla fellángolás lett volna, mára rég elfelejtődött volna, mint annyi más sláger. A kombucha viszont egyre több ember segítőtársa az egészséges életmód fenntartásában.

 

A Viva Natura weboldalán (www.vivanatura .hu) érdemes megtekinteni a kombuchaakciókat. A kombuchaesszencia nemcsak Magyarországon népszerű, már számos országba is exportáljuk, mert megszerették és fogyasztják.

Partl Viktória
XVII. évfolyam 5. szám

Címkék: viva natura

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.