Viva Natura

Az üdítő üdítsen! A frissítő frissítsen!

  Hurrá, itt a nyár! Napfény, vízpart, nyaralás. De vajon elég figyelmet szentelünk a folyadék visszapótlásra?


  A folyadékhiány nagyon veszélyes lehet. A túlzott meleg ellen a szervezet izzadással védekezik. Hogy ne csak torkunkat, hanem sejtszinten frissítsük fel szervezetünket, fogyasszunk kombuchateákat! Ezek a teák a nyári forróságban üdítőbben hatnak, mint a jéghideg italok.

   

  Bármelyik kombuchateát fogyaszthatjuk a kánikula napjaiban. Hűtve is, de egy szelet citromkarikával is kitűnő üdítő. A frissítő koncentrátumokból hígítva akár napi 2 litert is lehet fogyasztani. A kereskedelemben fekete ribizlis és őszibarackos ízesítéssel kapható. Fél liter sűrítményből 4,5 liter üdítő készíthető. Hozzáadott cukrot nem tartalmaz, nem édes, ezért kitűnő szomjoltó.

   

  Miért fogyasszunk éppen kombuchakoncentrátumból készült frissítőket?

  A komuchateák amellett, hogy kitűnő frissítők, általánosan javítják az egészséget, kiváló méregtelenítő és immunrendszer-erősítő tulajdonsággal rendelkeznek. Nem tartalmaznak semmiféle hozzáadott mesterséges anyagokat. Figyelemreméltó gyógyhatású italok, amelyek kombuchatenyészetből, teából és cukorból készülnek, a cukrot a fermentáció folyamán feléli.

   

  A savanykás ízek kedvelőinek kimondottan ajánljuk, ízük hasonlít az almaborhoz vagy a könnyű újborhoz, a hozzáadott gyümölcsök még kellemesebbé teszik élvezetüket. Amikor elkezdtük szélesebb körben forgalmazni a kombuchát, gyorsan népszerűvé vált. Akkor persze még nem volt ilyen kellemes íze.

   

  „A kombucha készítésénél cél, hogy az egészségre gyakorolt jótékony hatását kiváló ízzel párosítsuk. A világon tett útjaim során számos kombuchát megkóstoltam, de elmondhatom, hogy a Viva Natura World Kft. Jakab István nevével fémjelzett kombuchája a világ egyik vezető terméke, amelynek sikerült ezt a célt elérnie. A legjobb kombuchát a magyarok fogyaszthatják a világon.”

  Harald W. Tietze

   

  Bárhová is indul a nyári nagy melegben, vízpartra, városnézésre vagy munkába, 2 dl hígított kombuchakoncentrátum legyen az útitársa!

   

   

  A kombucha segíti szerveink kiegyensúlyozott működését

  Jól ismert tény, hogy a nyugati civilizált társadalmak, bár a jóllakottság látszatát mutatják, mégis alultápláltak. Ma a szupermarketek polcain gyönyörű csomagolásban ránk mosolygó ételek zöme, még a frissnek mondottak is, nagy mennyiségben tartalmaznak egészségre ártalmas kémiai anyagokat – gyomirtó, rovarirtó szereket, műtrágya-származékokat. Ez persze még nem elég, további vegyszerekkel permetezik be, hogy a frissesség látszatát keltsék vagy hosszabb ideig eltarthatóak legyenek. A gyorséttermekben – az ételek a feldolgozás során elveszítik tápanyagtartalmukat – csak „üres”, látványos menükhöz juthatunk. Azért váltunk alultáplálttá, mert a ma naponta magunkhoz vett gyümölcsök, zöldségek, gabonák sokkal kevesebb vitamint és ásványi anyagokat tartalmaznak, mint 50 évvel ezelőtt. Ez köszönhető a nitrogén műtrágyák használatának, amelyek serkentik a növény növekedését, de a túl gyors növekedés következtében nem alakul ki bennük olyan mennyiségű nyomelem és ásványi anyag, amelyre szervezetünknek szüksége lenne. Következmény a túlsúlyosság, a mérgekkel terhelt szervezet. Mint a szökőár zúdulnak ránk a betegségek, rendellenességek: csökken a férfiak spermiumszáma, szív- és érrendszeri betegségek, cukorbaj, candidiázis, magas vérnyomás, asztma, ízületi problémák, allergia. A betegségekre gyógyszereket, antibiotikumokat szedünk, ami az újabb ellenálló baktériumtörzsek kifejlődéséhez vezet.

   

   

  Talán van megoldás?!

  A kombucha rendszeres fogyasztása helyreállítja az anyagcserét és az egészséget.

  Az akut és krónikus problémák széles körében nyújt segítséget. Számos, a fogyasztóktól hozzánk beérkező pozitív reagálásból tudjuk, hogy segít az embereknek a különböző hosszú lefolyású betegségek, mint ízületi gyulladás, emésztési rendellenességek, magas vérnyomás, keringési zavarok, magas koleszterinszint és a rák megelőzésében, gyógyításában.

   

   

  Kombucha nem csak ital, hanem tápláló étel is?!

  A kombuchaitalok magas tápértékűek, szokták az „egészség italának” is nevezni. Megtalálható bennük a szerves savak, vitaminok és enzimek széles köre. B-vitaminokat tartalmaz, mint a B1, B2, B6 és B12, amelyek ellátják a szervezetet energiával, segítik a zsírok és fehérjék feldolgozását, amelyek szükségesek az idegrendszer normális működéséhez. Van benne még C-vitamin is, amely jelentős méregtelenítő és daganatellenes hatású. Ellát nitrogénnel, ásványokkal, vitaminokkal és más fő esszenciális tápanyagokkal.

   

  A kombucha hatásos anyagcsere-kiegyensúlyozó (a különböző szerveket együttműködésre serkenti). Támogatja a jótékony baktériumokat, fokozza a bélflóra egészségét, beépíti a tejsavtermelő baktériumokat.

   

   

  Tökéletes emésztés –  hosszú egészséges  életkilátás

  A belek savassági szintje létfontosságú, mert mikrobiológiai környezete létfontosságú szerepet tölt be az egész test működésében.

   

   

  A kombuchatenyészet az organikus savak, vitaminok és enzimek tárháza

  Kétféle organikus sav termelődik a kombuchatenyészetben, amelyek serkentik a bélben található bifidobaktériumok aktivitását, így helyreállítják a bélflóra egyensúlyát.

   

  A tejsav alapvető az egészséges bélműködéshez (nem található a rákbetegek emberek szöveteiben).

   

  Az ecetsav a kórokozó baktériumok megtelepedésének gátlója, tehát antiszeptikus hatása van.

   

  Egyéb értékes organikus savak is termelődnek a kombucha tenyésztése során, amelyeknek közvetlen hatása van más szervekre, mint pl.:

   

  • glükuronsav – a kombucha legfontosabb alkotóeleme, amelyet normális esetben a máj termel, jelentős méregtelenítő, és nagyon könnyen beépül a glükozaminokba, melyek a csontrendszer alapjai,

  • usnicsav, amely segít meggátolni a vírusok aktivizálódását,

  • oxálsav, amely serkenti a sejtközi energia termelődését,

  • almasav – segíti a májat a méregtelenítésben,

  • a butiriksav (az erjedés során termelődik) megvédi az emberi sejthártyát, és keveredve a glükoniksavval, melyet a baktériumok termelnek, erősíti a bélfalat, a gombafertőzések, mint pl. a candida ellen,

  • a nukleinsav, mint az RNA és a DNA, információkat szállít a sejtekbe, hogy helyesen tudjanak működni és helyreállni,

  • laurinsav, születendő immunsejtjeink védőburkát képezi a támadó vírusokkal szemben.

   

  Az amerikai „rtech laboratories” 2005 februárjában bevizsgálta az általunk gyártott kombuchakoncentrátumot, és 16,9% laurinsavat talált benne. A New England Journal of Medicine (1999. augusztus 5. 341: 394-402) magazinban megjelent cikk leírja, hogy kutatások bizonyítják a laurinsav pozitív hatását. A cikkben olvashatjuk: „A monolaurin, a laurinsav monogliceridje megsemmisíti a HIV-1 vírust. Amikor a terhesség alatt a HIV-1-fertőzött terhes nőnek laurinsavforrást adnak, a vírusterhelés addicionális csökkentése valósulhat meg, ami a vertikális vírusátadás megakadályozásában lehet segítség.”

   

  Ha a kombuchaital helyesen van elkészítve, akkor a cukor teljes mértékben az erjedés során beépül a szerves savakba, így biztonsággal fogyaszthatják cukorbetegek és candidafertőzöttek is. A kombuchában található erjesztő gomba nem serkenti a candida gomba fejlődését, különböző csoportba tartoznak. A candidafertőzöttek gyakran tapasztalnak enyhülést a kombucha fogyasztása során.

   

  Legfontosabb funkciója az anyagcsere egyensúlyának elősegítésében van. 

  Adaptogén hatását talán leginkább a májra, a keringési és az emésztési rendszerre gyakorolt jótékony befolyása mutatja.

   

   

  Normalizálja a test pH-értékét

  Az emberi test helyes anyagcseréje függ a savas-lúgos egyensúlytól, melyet az elfogyasztott étel minősége, a belélegzett levegő és érzelmi állapotunk is befolyásol.

  A kombucha segít különböző szerveink, sejtjeinek pH-értékét az egészséges szinten tartani.

   

   

  Mentora a májnak

  A máj az egyik legfontosabb szervünk, számos funkciója van. Segíti az emésztést, fontos vitaminokat, ásványi anyagokat raktároz, átalakítja a fehérjéket, zsírokat és szénhidrátokat, hogy ellássa energiával a testet. Eltávolítja a mérgeket a szervezetből. Mivel szerepe van a pH-szint szabályozásában és méregtelenítő savakat tartalmaz, a kombucha értékes erősítője a máj funkcióinak.

  A kombuchaital véd a kórokozókkal szemben, jelentős méregtelenítő.

   

   

  Miért éppen koncentrátum formájában forgalmazzuk a kombuchateákat?

  A kombucha frissítő koncentrátumok fejlesztése Jakab István nevéhez fűződik.

  Szerettük volna a kombuchaitalokat kedvelő, egészségtudatos vásárlók igényeit magasabb szinten kielégíteni. A sűrítmények koncentrált formában tartalmazzák a kombuchateákban található összetevőket. Kis helyet foglalnak, fél liter sűrítményből 5 liter tea készíthető. A savanykás ízeket nem kedvelő fogyasztóknak a feketeribizli- és őszibarack-ízesítésű frissítő ajánlható. Tetszőlegesen hígítva, szénsavas vagy csendes ásványvízzel élvezhetik jótékony hatását.

   

  A kombuchafrissítők hozzáadott cukrot nem tartalmaznak, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják. Számos pozitív visszajelzés érkezett tőlük. Közkedvelt, mert valóban oltja a szomjat, amit más üdítővel nem érünk el. Fogyasztását minden évszakban javasoljuk, sportolás előtt, után, közben, a nyári hónapokban különösen. Étkezési kalandokat követően elősegíti az emésztést. Kellemes ízű ital.

   

   

  Az első pohár kombuchatea elfogyasztásával Ön már el is kezdte méregtelenítő programját.

  Dobja fel magát, dobjon a táskájába mindennap 1,5 l hígított ásványvizet, amit előzőleg 1,5 dl kombuchakoncentrátummal hígított.

  A kombucha természtesen üdít, frissít!

  Krokovay Klára
  XIII. évfolyam 6. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.