Viva Natura

Búzafű – éltető energia

  A búzafű, a növényi zöld hajtások (például a zöldárpa), a friss zöldségek és gyümölcsök, a csonthéjasok, a magvak élő ételek. Élet csak élő anyagból keletkezhet. Tavaszi fiatalító kúránkat kezdjük búzafű fogyasztásával!


  Ma az úgynevezett fejlett országok egyik jellegzetes civilizációs betegsége a krónikus fáradtság, kimerültség, amelynek oka a táplálékainkból hiányzó életerő. Nagyon kevés élő ételt veszünk magunkhoz. Naponta fogyasztott élelmiszereink nagy része túlfőzött, félig halott táplálék, hiszen a főzés az enzimeket teljesen tönkreteszi. Ráadásul a „friss” zöldségek és gyümölcsök is egyre kevesebb éltető energiával rendelkeznek.

   

   

  A „tavaszi fáradtság” leghatékonyabb ellenszere a búzafű

  Ilyenkor tavasz kezdetén sokan érezzük magunkat kimerültnek, fáradtnak, esetleg már reggel rosszkedvűen ébredünk. Érezzük, hogy hiányzik belőlünk az energia, a télen felszedett felesleges kilóktól is szívesen megszabadulnánk.

   

  A tartós kimerültség intő jel arra, hogy táplálkozási szokásainkat meg kell változtatnunk, testünk energiaszintje alacsony. A búzafű fogyasztása segít erőnket megsokszorozni, ezáltal boldogabbnak, egészségesebbnek érezzük magunkat.

   

  A búzafű kétféleképpen segít helyreállítani szervezetünk energiaszintjét. Egyrészt pótolja a szervezetünkből hiányzó tápanyagokat, másrészt a felesleges anyagokat eltávolítja. Frissítőként és fiatalítóként egyaránt használható, mert nagy mennyiségben tartalmaz természetes vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket és enzimeket. Szervezetünk könnyen fel tudja dolgozni, mert emésztése kevés energiát igényel.

   

  Az enzimek az étrendbe beiktatva pótolják a testben előállított belső enzimeket, meghosszabbítva azok élethosszát. A búzafűben található legfontosabb enzimek segítik a sejtek megfelelő légzését, a lipáz a zsírbontást, a proteáz a fehérjeemésztést, az amiláz a keményítőemésztését segíti elő. Ezek az enzimek nagyon fontosak ahhoz, hogy szervezetünk fiatal maradjon, hiszen az öregedő testben számuk drasztikusan csökken, ezért nem tudja feldolgozni a zsírokat, fehérjéket, s ez a folyamat felesleges kilók felszedéséhez vezet.

   

  A búzafű közel annyi C-vitamint tartalmaz, mint a citrusfélék, és többet, mint egyes zöldségfélék, pl. paradicsom, burgonya. A C-vitamin fontos a bőr fiatalságának megtartásában, a fogak, az íny, a szem, az izmok és az ízületek épségének fenntartásában. A-vitamin-tartalma magasabb, mint a legtöbb gyümölcsé, és közel annyi, mint a salátáé. A szárított búzafű ugyanannyi A-vitamint tartalmaz, mint a sárgarépa, a kelkáposzta és a sárgabarack. Az A-vitamin fontos a növekedéshez, a szaporodáshoz és a jó látáshoz. A búzafű kiváló forrása a B-vitaminnak. Annál nagyobb mennyiségű B-vitaminra van szüksége szervezetünknek, minél nagyobb fizikai és szellemi terhelésnek vagyunk kitéve. Zsírban oldódó E-vitamin is található benne, amelynek antioxidáns hatása van. A búzafűben található E-vitamin 10-szer könnyebben szívódik fel szervezetünkben, mint a mesterségesen előállított.

   

  A vitaminok mellett nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű ásványi anyagot vegyünk magunkhoz táplálkozásunk során. Az ásványi anyagok az egyenletes anyagcsere fenntartásában játszanak szerepet. A búzafűben található ásványi sók segítenek a csontok, fogak karbantartásában. A szárított búzafű közel annyi kalciumot tartalmaz, mint a tej. Bőven található benne vas, amely a vörösvértestek kialakulásához nélkülözhetetlen. A vashiány fáradtságérzetet, vérszegénységet okozhat.

   

   

  A másik fontos ásványi anyag, amely a búzafűben optimális mennyiségben van, a nátrium. A nátrium fontos a szervezet számára, mert segíti az emésztést és a kiválasztást, szabályozza a folyadékmennyiséget a testben. A búzafű majdnem annyi káliumot tartalmaz, mint a citrusfélék, a szőlő, az alma vagy a dinnye. Közel annyi magnézium található benne, mint a brokkoliban, a kelbimbóban, a répában vagy a zellerben.

   

  Tizenhét aminosavat tartalmaz. Az aminosavak hiánya allergiát, energiahiányt, renyhe emésztést, a fertőzésekkel szembeni gyenge ellenállást és idő előtti öregedést okozhat. Nyolc olyan esszenciális aminosav gazdagítja, amelyet a szervezet nem képes előállítani, ezért csak külső forrásból juthatunk hozzá. Az egyik ilyen aminosav a lizin, amely az utóbbi időben nagy figyelmet kapott öregedésgátló hatásának köszönhetően. Egy másik jelentős aminosav a triptofán, amely nélkülözhetetlen a vér, az egészséges bőr és haj felépítésében. Mivel a B-komplex vitaminokkal együttműködik, segíti az idegek megnyugtatását, serkenti az emésztést.

   

  Külön figyelmet érdemel a klorofill, amelyet növényi vérnek is szoktak nevezni. Ennek a zöld (néha vörös) pigmentnek a kémiai összetétele és molekulaszerkezete nagymértékben hasonlít a vörösvértestéhez. Bár igaz, hogy az oxigénszállító vörösvértest központi magjában vas van, míg a klorofilléban magnézium, de a funkcionális hasonlóságra utal az is, hogy állatkísérletek tanúsága szerint a vérszegény állatoknak adott klorofill 50%-kal növelte a vörösvértest regenerációjának sebességét. A klorofill nem csak vérszegénység esetén segít. Az élő klorofill adagolása jobb vérkeringéshez, a sejtek és a szövetek javuló oxigénellátottságához, a test gyorsabb tisztulásához vezet. A klorofill javítja a szív működését, kedvező hatással van a érrendszerre, a belekre, a méhre és a tüdőre. A búzafűben találhatón klorofill méregteleníti és regenerálja a májat, véd a környezeti ártalmak, a rákkeltő anyagok, a szabad gyökök ellen.

   

  A búzafű fogyasztása lassítja az öregedést, sőt fiatalít.

   

   

  Hogyan fogyasszuk?

  Természetesen a frissen facsart és fogyasztott búzafűnél nincs hatékonyabb, üdítőbb ital. A megfelelő napi mennyiség beviteléhez azonban naponta háromszor kellene friss füvet préselni. Sajnos többségünk életvitele ezt nem engedi meg. Ezért fejlesztettük ki búzafüves termékeinket. A búzafűkapszula és -tabletta 30 fokon történő kíméletes szárítással készül, 2-3 db kapszula vagy tabletta 10 dkg búzafű hatóanyagát tartalmazza.

   

  A búzafű kapcsán ne feledkezzünk meg a kombucháról sem, ami jó karban tartja emésztőrendszerünket. Ha búzafűvel és kombuchával segítjük szervezetünket, tökéletesebben fog működni.

   

   

  Zöldmező varázsfű teakeverékünk méltó kiegészítője, társa búzafűtermékeinknek. Ez a teakeverék a füvek varázserejét rejti magában: búzafű, zöldárpa, lucerna, zöldzabfű keverékéből áll, egy csipetnyi borsmentával fűszerezve. A füveket testhőmérsékleten szárítottuk, majd kíméletesen dolgoztuk fel, hogy minél több értékes anyagot őrizhessünk meg bennük az Önök számára. A teában található füvek egyik legfőbb hatóanyaga a klorofill, mely méregtelenít, regenerál, véd a környezeti ártalmak és a rákkeltő anyagok ellen. Élénkítő, pezsdítő hatással bír anélkül, hogy teint vagy koffeint tartalmazna. A tea magában hordozza a friss mező illatát, a füvek lágy zamatát.

   

  Búzafüves termékeinket ajánljuk mindazoknak, akik krónikus kimerültségben szenvednek, fáradtak, levertek, és magukhoz szeretnék venni a természet frissítő erejét.

  Jakab István
  XIII. évfolyam 4. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. január

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.