Viva Natura

Dr. Tea – A természet bölcsessége egy csészébe zárva

Szabadítsa ki a teáskanna szellemét!

  Amelyik nemzetnek nincsen lehetősége teacserjét ültetnie, meg kell találnia azokat a zöldségeket és gyümölcsöket, amelyekből ízletes, izgalmas és egészséges teát lehet készíteni. A magyar föld áldott a kiváló teaalapanyagok tekintetében.


  Az első csésze tea megnedvesíti ajkamat és torkomat. A második feloldja bennem a magányt. A harmadik végigjárja kiszáradt zsigereimet, hogy ötezer kötetnyi furcsa írásjelre leljen ott. A negyedik csésze tea után könnyű veríték ül ki bőrömön – minden, mi rossz, távozik belőlem a pórusaimon át. Az ötödik csésze után tökéletesen megtisztulok. A hatodik a halhatatlanság  birodalmába hív. A hetedik – de ah, nem tudok többet inni! Csak a hűvös fuvallatot érzem  ingem ujjában. Merre van a Penglaj-hegy? Hadd üljek fel a lágy szellő hátára és repüljek oda!”

  LoTung

   

  A nyirkos őszi-téli napok borongós hangulatát szívesen oldjuk fel egy csésze teával baráti társaságban vagy magányban. Kezünkben szorongatjuk a forró csészét, lassan kortyolgatva a kellemes meleg italt. Kiváltságos pillanat ez, átadjuk magunkat a teaivás élvezetének.

   

  A tea Kínából indult hódító útjára, de mára a világ minden országába eljutott. A teafogyasztás kultúrája tájanként változott és még ma is formálódik. Nagy hagyományokkal rendelkezik e téren India, Tibet, Japán, Európában Anglia és Oroszország. Kínában és Japánban a teaivás művészet, külön szertartása van. A kínai teaházakban, hasonlóan a mi kávéházainkhoz, régebben felolvasóesteket tartottak. A tibetiek kecsketejjel leforrázott zöld teát fogyasztanak. Az oroszok szamovárban készítik a teájukat, az angolok tejjel isszák. Az indiaiak egyharmad rész tej, kétharmad rész víz és cukor keverékével forrázzák le a teát.

   

  Magyarország viszonylag későn kapcsolódott be a teafogyasztók táborába, de itthon is folyamatosan gyarapszik az igényes teafogyasztók száma.

   

  A fent említett tradicionális teafogyasztó országok sokat tudnak a jó teák összetételéről. Tudják, hogyan kell a teát úgy feldolgozni, hogy minél nagyobb élvezetet nyújtson, és minél tovább megőrizze jellegzetes ízvilágát.

   

  Mi magyarok mivel tudjuk gazdagítani a teafogyasztás kultúráját?

  A Dr. Tea család létrehozásával egyrészt szakítottunk a hagyományokkal, másrészt hagyományt  teremtettünk. Szakítottunk, mert nekünk ugyan nincsenek kedvező adottságaink a tea termesztéséhez, de rendelkezésünkre áll legfontosabb természeti kincsünk, a kiváló termőföld, a jó klíma, a napsugárzás éltető ereje, s a jó minőségű gyümölcs és zöldség termesztésének titka.

   

   

  Hagyományt teremtettünk, mert a zöld tea egészségre gyakorolt  hatását fokozni tudjuk tradicionális, a népgyógyászatban régóta ismert gyümölcsökkel, zöldségekkel. A Dr. Tea család három tagjának gerincét a zöld tea alkotja. A zöld tea  jótékony hatása már 4000 éve ismert. Az ókori Kínában a hosszú élet elixírjének tartották. A  távol-Keleten zöld teával kúrálják a hasmenést és az ételmérgezést, kiváló baktériumölő hatása miatt.

   

  Legfontosabb hatóanyagai a polifenolok, az illóolajok, a vitaminok, az ásványi anyagok és a koffein. A zöld tea leveleit gőzölik, így akadályozzák meg az erjedési  folyamatok megindulását. Az erjedés kiiktatása nagyon fontos, mert ennek köszönheti a tea jellegzetes ízét, így maradnak meg benne az antioxidáns hatású anyagok, a polifenolok, amelyeknek vírus- és baktériumölő hatásuk van, és gátolják a daganatképződést. A teában található koffein hörgőtágító, ezért az asztmában szenvedőknek ajánlható. A zöld tea hatóanyagai közé tartozik a fluor, ami védi a fogzománcot. A teában lévő katechin jelentős mértékben gátolja a szájban található baktériumok cukorátalakító tevékenységét, megelőzve ezzel a fogszuvasodást.

   

  Zöldmező varázsfű teakeverék – A lúgosító teakeverék

  Ez a teakeverék a füvek varázserejét rejti: búzafű, zöldárpa, lucerna, zöldzabfű keveréke, egy csipetnyi borsmentával fűszerezve.

   

   

  A füveket testhőmérsékleten szárítottuk, majd kíméletesen dolgoztuk fel, hogy minél több értékes anyagot őrizhessünk meg bennük az Önök számára. A teában található füvek egyik legfőbb hatóanyaga a klorofill, mely méregtelenít, regenerál, véd a környezeti ártalmak és a rákkeltő anyagok ellen. Élénkítő, pezsdítő hatású, anélkül, hogy teint vagy koffeint tartalmazna. A tea magában hordozza a friss mező illatát, a füvek lágy zamatát. Ajánljuk mindazoknak, akik krónikus kimerültek, fáradtak, levertek, és magukhoz szeretnék venni a természet frissítő erejét.

   

  Céklatea hibiszkusszal és csipkebogyóval – A vas – egészség

  A céklateát azoknak az embereknek készítettük, akiknek a mindennapi rohanás közben nincs idejük figyelni egészségükre. A teakeverék a városlakóknak nyújt segítséget azzal, hogy megtisztítja szervezetüket a nehézfémektől, amit nap mint nap a kipufogógázzal együtt lélegeznek be. A cékla a nők csodaszere is, rendszeres fogyasztása hatékony segítséget nyújt a menstruációs zavarokkal küzdőknek, változó korba lépett nők panaszainak enyhítésében. Erősíti a szervezetet, fogyasztása azoknak is ajánlott, akik valamilyen hosszan tartó betegségből lábadoznak, néha levertek, rossz a közérzetük.

   

   

  Gourmand teakeverék – Télen fűt, nyáron hűt

  A zöld tea kiváló hatását a gyömbér, a hibiszkusz és a csipkebogyó egészíti ki. Kellemes ízű, energizáló, lúgosító hatású élvezeti tea. Minden alkotóeleme a természet tiszta patikájából van. A tea a gyömbérnek köszönheti kissé csípős ízét, különleges jellegét. A gyömbér nem csak a t estet, hanem a lelket is erősíti. A hagyomány szerint felhevíti a hűvös, szomorú vagy félénk természetűeket, javítja a memóriát és kiélesíti az érzékeket. A hosszú téli estéken szükségünk is van a lelket vidító teára. A gyömbért régóta alkalmazzák lázzal, gyulladással járó betegségek kezelésében.

   

   

  A hibiszkusz savanykás íze miatt kiváló szomjoltó. Jótékonyan hat az emésztésre, frissítő, élénkítő, jelentős C-vitamin-forrás.

   

  A csipkebogyó C-vitamin-pótló, erősítő, vese- és hólyagtisztító. Felhasználható nátha, influenza, légcsőhurut, torokgyulladás, köhögés ellen.

   

  Papaya & Green tea – A tisztító tűz

  A papaya a gyógyászatban régen ismert gyógynövény. Legfontosabb és legerősebb hatású enzimje a papain, melynek emésztést elősegítő hatása meghaladja a pepszinét és a pankreatinét. A szakemberek a legerősebb fehérjeemésztő enzimként tartják számon. Hatékonyságát a belekben uralkodó aktuális kémhatás (pH) nem befolyásolja hátrányosan. A papain enzim saját t ömegének 35-szörösét kitevő mennyiségű fehérje lebontására képes. Ez elsősorban azoknak fontos, akik fehérjebontó-enzimtermelés elégtelenségben vagy gyomorsavhiányban szenvednek. Ez a teakeverék igen hasznos lehet étkezési kihágásokat követően. Aktiválja az emésztést a benne lévő enzimkomplex hatóanyagok révén. A papaya növény és gyümölcse az enzimeken kívül növényi fehérjéket, ásványi anyagokat és vitaminokat is jelentős mennyiségben tartalmaz.

   

   

  Zöldtea Nonival – Függetlenül a függőségektől

  A trópusi noni gyümölcs otthona Délkelet-Ázsia és a csendes-óceáni szigetvilág. Hazájában különös becsben tartják. Nagy mennyiségű proxeronint tartalmaz. Ezt a tápanyagot az emberi szervezet xeroninná alakítja át. A xeronin működésbe hozza a szervezet gyulladásgátló mechanizmusát, antiallergia-hatású és fokozza a szervezet ellenálló képességét baktériumokkal és vírusokkal szemben. A zöld tea nonival megvéd a fertőzésekkel szemben a téli hónapokban. Teafőzés után a filtert ne dobja ki! Vágja fel az áztatott filtert, tartalmát adja salátákhoz, vagy keverje össze mézzel, így kellemes csemegét kaphat! Minden termékünk 100%-ban természetes alapanyagokból készült!Dr. Tea – új ízek új időkre. 

  Jakab István
  XIII. évfolyam 11. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. január

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.