Viva Natura

Élj száz évet egészségesen a „3-1-2” meridiángyakorlatokkal!

  Azt mondják, hogy az egészségmegőrzés és a hosszú élet titkát az ókori Kínában hét lakat alatt őrizték. Az egyik ilyen, azóta napvilágot látott – és Zhu professzor által továbbfejleszetett – fiatalító elixír: a „3-1-2” meridiángyakorlat.


  A hagyományos kínai gyógyászat az emberi testet (beleértve az öt belső és a hat üreges szervet, a négy végtagot, csontok százait, a szemeket, füleket, orrot és szájat, valamint a fogakat és körmöket) egységes egésznek tartotta, ami szoros kölcsönhatásban áll az őt körülvevő természettel. Az emberi testet behálózó meridiánokban kering az életenergia (csi), melyek befolyásolják a vér áramlását és valamennyi szerv működését. A meridiánok mentén helyezkednek el az akupunktúrás pontok.

   

   

   

  Kínában kutatók tucatjai régóta vizsgálják a meridiánok biofizikai jellemzőit. A Pekingi Akupunktúrás Kutató Központban ZongXiang Zhu professzor különböző tudományágak kutatóival dolgozott együtt. Mintegy 20 éves megfeszített munka után, három különböző biofizikai módszerrel igazolták a 14 akupunktúrás meridián tényleges létezését. Zhu professzor különböző ősi, egészségmegőrző módszert is megvizsgált, és ezek alapján  kifejlesztette a „3-1-2” akupunktúrás meridiángyakorlat- rendszert. A program kombinálja az akupresszúrát, a csi-kungot és a mozgást. Ezek segítségével pedig sokáig élhetünk erőben, egészségben.

   

  Hogyan végezzük a „3-1-2” meridiángyakorlatot?

  Zhu professzor kiválasztotta azt a három legfontosabb akupresszúrás pontot, amelyeket naponta kétszer-háromszor, egy-két percig ütemesen nyomkodni kell. (Az akupresszúra serkenti a meridiánok működését és tonizálja a létfontosságú szerveket.) Ezek a következők:

   

  1. Hegu akupont

  A kézfejen található, az első és második középcsont között. A Hegu akupont masszírozása csökkenti a fájdalmat, és gyógyítja azokkal a szövetekkel, szervekkel és szervrendszerekkel kapcsolatos betegségeket, melyeken keresztül a vastagbél-meridián fut.

  2. Neiguan akupont

  Az alkar tenyér felöli oldalán található, a csuklóhajlat felett kétujjnyi távolságra. A Neiguan akupont masszírozásával befolyásolhatjuk a szív és a tüdő működését.

  3. Zusanli akupont

  A láb elülső, oldalsó felén található. A Zusanli a gyomorral van  összeköttetésben. A pont masszírozása gyógyító hatással van az emésztőszervek betegségeire.
  A módszer következő fontos eleme a hasi légzés, mivel hasunkon nagyon sok meridián halad át. Ezt oly módon végezzük, hogy miközben  oncentrálunk, megfeszítjük hasunkat, mint egy dobot, majd percenként négy-ötször – a levegőt a hasunkba préselve – ki-be lélegzünk. A hasi légzést naponta kétszer, legalább öt-öt percig gyakoroljuk. Ez különösen jó  hatású az idegés légzőszervi betegségek gyógyításánál.

  A módszer harmadik, s talán legfontosabb eleme a guggolás.  Vállmagasságban kapaszkodjunk meg, és engedjük le a testünket a  térdünknél nem mélyebben. A gyakorlatot legalább 90-150-szer ismételjük naponta. Így hatást gyakorolhatunk valamennyi meridián működésére, ezáltal pedig az összes szervünkre.

     

   

   

  A hasi légzés technikája

   

  J.I.
  XIII. évfolyam 11. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.