Viva Natura

Enzimmedicina, a XXI. század alternatív terápiája


  Érdeklődéssel olvastuk dr. Simoncsics Péter „A rák enzimterápiája” című írását a Természetgyógyász Magazin 2007. februári számában.

   

  Örömmel fogadtuk ezt a hiánypótló cikket, hiszen napjainkban nagy jelentősége lehet az enzimterápiának, nemcsak a rák gyógyításában. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy ez év márciusában Anaheimben (USA) megrendezett nemzetközi bio étel-ital kiállítás – ahol cégünk is képviseltette magát – ugyancsak az enzimterápia köré szerveződött.

   

  A huszadik század eleje óta nagy figyelmet fordít az orvostudomány az enzimek kutatására. A fenti cikkben említett John Beard követői, mint pl. Paul Kautchakoff svájci orvos vagy dr. Francis Pottenger, kutatásaikkal igazolták, hogy a hőkezelt, tartósított ételeket fogyasztók körében sokkal gyakoribbak a degeneratív betegségek, és ezen betegeknél kimutatható az enzimhiány. Dr. Edward Howell publikálta először, hogy a 47,8 C-fokra hevített étel elveszíti enzimjeit.

   

  A legutóbbi évtizedek legjelentősebb enzimkutatója dr. Howard Loomis. Kutatásai bizonyították, hogy az emberiség legtöbb betegsége enzimhiányokra vezethető vissza. Az ételek melegítése, főzése, sütése megöli az enzimeket. Meghatározta a kórtüneteket és enzimterápiát dolgozott ki.

   

  Mi az enzimterápia?

  A terápia során meghatározzák a betegséget, és visszapótolják az enzimeket. Általában állati hasnyálmirigyből és néhány gyümölcsből, ananászból és papajából nyerik. A bevitt enzimek kedvezően befolyásolják a gyulladásos folyamatokat, komplex módon hatnak a szervezetre.

   

  A jóléti társadalmakban a nők átlagosan harmincegy, a férfiak huszonnyolc évet fogyókúráznak eredménytelenül.

   

   

  Enzimterápia a fogyókúrában

  Itt a tavasz, a természet felöltötte szép ruháját. S ahogyan a természet felöltözik és egyre melegebbek lesznek a napok, mi emberek levetjük ruháinkat. Megszabadulunk melegebb ruhadarabjainktól, fény derül a télen felszedett kilókra. Szeretnénk karcsúnak, egészségesnek látszani, ezért fogadalmat teszünk, kevesebbet fogunk enni és többet mozogni. Sokan fogyókúrába kezdenek. A diéta számos formája ismert (Atkins, léböjt, gyümölcskúra, káposztaleves-kúra stb.), amelyek igen hatásosak is lehetnének. A legújabb felmérések szerint viszont a fogyókúrák nagy része sikertelen. Többségünk a diéta harmadik-ötödik hetében feladja, majd néhány hónap múlva újra kezdi. A jóléti társadalmakban a nők átlagosan harmincegy, a férfiak huszonnyolc évet fogyókúráznak. Miért káros a szervezetre a sok kísérletezés a fogyókúrával? Mindenki gyorsan le akar fogyni és drasztikus koplalásba kezd, aztán nem bírja tovább és visszatér hagyományos étrendjéhez. A koplalás során lelassul az anyagcsere, ilyenkor a szervezet, alkalmazkodva a szegényes táplálkozáshoz, csökkenti az égetést, és meg is marad ezen a szinten, a normál étrendre való visszaállás után azonban több hasznosul a felvett táplálékból, ezért többet hízunk vissza, mint amennyit nagy nehezen leadtunk. Ez az úgynevezett jojóeffektus, amellyel sokan küzdenek.

   

  Mi az egészséges étkezés alapja?

  Mindenki számára egyértelmű, hogy a helyes étkezés, a helyes életmód az egészség megőrzésének legfontosabb kritériumai. De mit fogyasszunk? Együnk kevesebb fehérjét, fogyasszunk kevesebb zsírt vagy szénhidrátot? Az egészséges táplálkozás terén számos irányzat létezik.

   

  Akkor étkezünk megfelelően, ha a számunkra fontos és nélkülözhetetlen enzimeket megfelelő mennyiségben, éppen amikor szüksége van rá, kapja meg szervezetünk. Ha nem jutunk megfelelő mennyiségű enzimhez az étkezéssel, a test saját enzimjeit vonja el az emésztés során. Ez az immunrendszer gyengüléséhez, gyengeséghez, állóképesség csökkenéséhez, gyorsabb öregedéshez, emésztési panaszokhoz vezet.

   

   

  Mik azok az enzimek?

  Az enzimek az élő sejtekben keletkeznek, és meghatározott kémiai reakciókat katalizálnak. Minden növényi és állati szervben megtalálhatók, ahol az anyagcsere-folyamatokat irányítják. Elősegítik és végrehajtják a nagy sebességgel létrejövő kémiai folyamatokat a szervezetben. Enzimek nélkül nem lennénk képesek elfogyasztott ételeinket megemészteni, szervezetünk képtelen lenne hasznosítani azokat. A szervezet zavartalan működéséhez, az egészséges élethez szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat és aminosavakat szabadítanak fel a táplálékokból. Az enzimekről legtöbbször az emésztéssel kapcsolatban hallunk. A kialakult emésztési rendellenességeket legkönnyebben kívülről bevitt emésztőenzimekkel lehet megszüntetni. Az enzimterápia ma a legmodernebb, legelőremutatóbb gyógyító módszer. Az enzimterápia atyja, prof. Wolf 1885-ben született Bécsben. Felfedezte, hogy a beteg emberek vérszérumában nagyon alacsony szinten találhatók meg az enzimek, vagy nem is találhatók meg. Ezzel szemben a megfelelő mennyiségű enzim jelenléte megakadályozza az idő előtti öregedést. A legfontosabb enzimek, amik a gyümölcsökből származnak: papain a papajából, bromelain az ananászból.

   

  Aktív enzimeket tartalmazó termékeink fogyasztásával támogassa hatékonyan szervezetét az elfogyasztott táplálékok megemésztésében!

   

  A papaja és az ananász minden fogyókúra alapkellékei. Nem varázsszerek. A bennük található enzimek és vitaminok felgyorsítják az anyagcserét, rendszeres fogyasztásukkal gyorsabban érhetjük el a vágyott testsúlyt, búcsút inthetünk a felesleges kilóknak, jobb lesz a közérzetünk. Az ananász és a papaja héja alatti gyümölcshúsban található a papain és a bromelain enzim, melyek segítik a zsírégetést.

   

  A bromelain és papain enzimeket megtalálhatja Fogyász készítményeinkben.

   

  Önnek, aki tartós fogyást akar elérni, ajánljuk ananász-papaja tablettánkat. A két legfontosabb aktív enzimeket tartalmazó ananász és papaja gyümölcsből készítettük. A benne található bromelain bontja a szervezetünkben lévő fehérjéket, hozzásegít a felhalmozódott zsírok elégetéséhez, a papain enzim pedig a szervezetünkben lerakódó, összes haszontalan, „nyákos” formában meglévő mérget tisztítja ki. A készítmény megfelelő mennyiségben tartalmaz szerves krómot, amely a zsírbontás és az anyagcsere nélkülözhetetlen segédanyaga.

   

  Az ananász-papaja tablettát rendszeres fogyasztói tartós fogyás eléréséhez és táplálkozási hibák korrigálásához fogyasztják sikerrel.

   

  A Fogyász termékcsalád másik tagja a Fo­gyász C. alapja a kombuchakoncentrátum, amelyben ananász és papaja gyümölcsöket érleltünk. Támogatja szervezetünk emésztőrendszerének élő mikroflóráját is, a kombuchában ugyanis számos tejsavbaktérium, acidophylus, B-komplex, A-, C-, E-vitamin és enzim található.

   

  A Fogyász termékcsaládot mindazoknak ajánljuk, akik szeretnék szervezetüket folyamatosan méregteleníteni, hosszú távú és megbízható súlycsökkenést elérni, illetve maguknak egészséges közérzetet biztosítani.

   

  A papayás zöldtea bár a Dr. Tea sorozat tagja, mégis méltán kiegészítője a Fogyász termékcsaládnak. A jó közérzet teája, hiszen a benne lévő enzimkomplex hatóanyagok segítségével aktiválja az emésztést. A megemészthetetlent is képes megemészteni. Fogyasztása feltétlenül javasolt étkezési kihágásokat követően. A teát ne forrázzák le, 50-60 fokon áztassák, hogy a benne lévő enzimek ne pusztuljanak el.

   

  A hatékony méregtelenítés és az eredményes fogyás alapfeltétele, hogy csökkentsük a kalóriabevitelt, ugyanakkor enyhítsük az éhségérzetet.

  Jakab István
  XIII. évfolyam 5. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.