Viva Natura

Glücky

Kiegyensúlyozott glikémiás indexű és gluténmentes táplálkozás

  Új fogalom az egészséges fogyás piacán Glücky program a Kombucha termékek tükrében A „glück” szó németül szerencsét, boldogságot jelent. Mindazok, akiket érint a fogyókúrák állandó vagy időszakos nehézsége, felkaphatják a fejüket ezen új varázsszó hallatán! Boldogan fogyni? Egészségesen élni? Hogyan is kell?


  Nap mint nap hallunk egy-egy új, „tuti” módszert a felesleges kilók eltüntetésére! Ettük a káposztalevest, számoltuk a kalóriákat, böngésztük a színes lapok pletykaoldalait a sztárok csoda-Atkins-módszeréről. Nehéz lenne felsorolni mindazt a módszert, amit szomszédasszony, kolléganő, barátnő bizalmasan csúsztat a zsebünkbe, azt sugallva, hogy megtalálta a biztos módszert, hogyan lehet kis szenvedéssel, nagyon rövid idő alatt, hihetetlen súlytöbblettől megszabadulni. Ha valaki ezzel kezdi, a többit már meg se hallgassuk! Nézzünk utána a tudományos magyarázatoknak, és használjuk a józan eszünket!

   

  Na de itt a nyár! Valamit még is kellene tennünk! Ne csak évszakokban és ruhákban gondolkodjunk, törekedjünk arra, hogy egész évben őrizzük meg egészségünket, jó közérzetünket! Készen állunk a nagy változásra? Akkor először is gondolkodásmódunkon, akaraterőnkön és tettrekészségünkön kell változtatnunk. A ruhaalakítás csak ezután jön! Ha megszületett az elhatározás, akkor ideje, hogy megismerjünk néhány alapfogalmat és terméket, amelyek segítséget nyújtanak a mindennapokban.

   

  A glücky egy komplex egészségvédő fogyókúrás program, amely az alacsony glikémiás indexű (GI), ezáltal a kiegyensúlyozott vércukorszint-szabályozást segítő és gluténmentes ételek fogyasztásán alapszik.

   

   

  GI - glikémiás index, kiegyensúlyozott vércukorszint

  Szervezetünk elsődlegesen a vérben található cukorból biztosítja az agy és a máj folyamatos energiaellátását. Fontos szervezetünk számára a stabil vércukorszint biztosítása. A táplálékokat az alapján rangsorolták, hogy milyen hatással vannak a vércukorszintre, így alakult ki a glikémiás indextáblázat. A szénhidrátokat az emésztés, felszívódásuk (bélből vérbe jutásuk) sebessége és az ahhoz tartozó vércukorszinthatás alapján legegyszerűbben három fő kategóriába soroljuk: alacsony, közepes és magas GI-érték. Az egészséges fogyás során igyekeznünk kell minél több alacsony GI-értékű ételt fogyasztani.

   

   

  GM Voltak már ilyen tünetei?

  Ha igen, akkor önnek is előnyére válik a gluténmentes táplálkozás.

   

  Magyarországon kb. 1 millió diagnosztizált lisztérzékeny betegről tudunk. Érzékeny emberekben a búzafehérje, glutén gyulladásos reakciót vált ki a vékonybélben, amely csökkenti a tápanyag-, vitamin-, ásványi anyag-felszívódás felületét. A „lappangó” lisztérzékenységet egy öröklődő immun-, autoimmun-reakció okozza. Az emberi génkutatás tárta fel, hogy a betegséget még nem okozó, viszont rejtett tüneteket előidéző lappangó gluténérzékenység milyen sok embert érint. Egyeseknél már gyerekkorban, másoknál viszont lassú folyamat által, 30-40 év után jelentkezhetnek a legkülönfélébb tünetek: hasmenés, puffadás, egyeseknél ödémás szemek, depresszió, nyugtalanság vagy éppen izgatottság. A tüneteket hosszasan sorolhatnánk, a legkülönfélébb megnyilvánulási formáit ismerjük. Az idők során a bélfal egyre nagyobb területen károsodik, így az élethez szükséges tápanyagokat csak kis mértékben képes felszívni és a sejtekhez juttatni. Ezáltal a szervezet tápayag- és vitaminhiányban szenved. Ezért fontos ezek pótlása.

   

   

  A Kombucha táplálkozás kiegészítői a Glücky program eredményességének hatékony segítői

  Használatukkal felgyorsíthatjuk a fogyást és az egészség helyreállításának folyamatát. Legfőbb hatásuk: a májméregtelenítés, az emésztés elősegítése, a bélfal regenerációja. Bármelyik szervünk megfelelő működésének helyreállításával a fogyást segítjük elő. Minél több szervrendszert támogatunk egyszerre, annál gyorsabban és hatékonyabban fogyunk és javul egészségünk.

   

  A kombucha a köztudatban egyszerűen gombaként ismert, pedig nem gomba a kombucha, hanem az élesztősejteknek más mikroorganizmusokkal (baktériumokkal) alkotott szimbiózisa. A megsérült bélflóra regenerálását probiotikus baktériumokkal lehet támogatni. Ennek legkiválóbb forrása a kombucha koncentrátum.

   

  Kiváló bélfal-regeneráló az Aloe-Vera, amely a testünk külsejét és belsejét borító bőrt és a nyálkahártyát regenerálja és hámosítja. A bélfal regenerálásával a bél immunrendszere is regenerálódik. Éhgyomorra, reggel, étkezés előtt fél órával ajánlott fogyasztani a Dr. Aloe juice-t.

   

   

  Hogyan aktiváljuk az emésztést?

  A Kombucha termékeket hármas alapelv alapján csoportosíthatjuk: kiválasztás, tisztítás, ürítés. Mindhárom alapelv az emésztés aktiválását célozza meg. A glücky táplálkozással mentesítjük a szervezetet az alól a „stresszhatás” alól, amit a helytelen táplálkozás okoz. A Kombucha termékek fogyasztásával egyrészt ezt a „stresszt” oldjuk és ürítjük a szervezetből, ugyanakkor a papayás, ananászos készítményekkel pótolhatjuk azokat az emésztőenzimeket, amelyekből nagy hiány van a szervezetben. A papaya legfontosabb és legerősebb hatású enzimje a papain, a zöld ananászban a bromelin. A szakemberek ezeket a legerősebb fehérje emésztőenzimként tartják számon, kiválóan alkalmas a bélfalak tisztítására is.

   

  Néhány emésztést segítő, méregtelenítő termék a kombucha palettájáról: Papayás termékek: Papaya&Green tea,

   

  Papayás kombucha koncentrátum (papain enzim és a kombucha emésztésre gyakorolt kedvező hatása miatt).

   

  Fogyász termékcsalád: Fogyász C, Fogyász plussz, Fogyász K (enzimek és a kombucha emésztés javítása által). Kombucha kapszulák: Nonis kombucha kapszula, Mate kombucha kapszula azoknak, akik a folyadék helyett, a kapszulák szedését támogatják.

   

   

  Aktívabb emésztés, hatékonyabb méregtelenítés

  A fogyás elengedhetetlen feltétele, hogy a méreganyagokat, amelyek a környezetből és táplálékainkból felhalmozódnak a szervezetben, igyekezzünk kiüríteni. A májra kifejezetten nagy teher hárul a méregtelenítés során. A Kombucha Máj protector nevű terméke aktiválja, segíti a méregtelenítést, amely a hatékony fogyás alapfeltétele. A benne található kurkuma serkenti a máj enzimjeinek termelődését, fokozza az epekiválasztást, megakadályozza az epekövek képződését, ill. csökkenti a meglévő kövek méretét. „A tudósok bebizonyították, hogy a kurkumin az az anyag, amely a májat az alkohol káros hatásaitól megvédi.”

   

  A megfelelő mennyiségű glükuronsavat termelő egészséges máj is kritikus állapotba kerül, ha a környezetből nagyobb mennyiségű mérget (élelmiszer-adalékok, dohányzás, alkohol, kábítószerek, gyógyszerek, illatszerek, sőt antibiotikumok) kap feldolgozásra. A máj méregtelenítő munkáját jelenlegi életvitelünk mellett támogatni kell, ebben pedig kulcsszerepet játszik a glükuronsav, melynek pótlása elengedhetetlen.

   

  A kombuchában lévő glükuronsav és származékainak mennyisége meghaladja a 25 mg-ot literenként. Ez az ismert legmagasabb érték a természetes élelmiszerek között.

   

  Mindenkinek, de leginkább hölgyvásárlóknak ajánlható a Nővér tabletta és a Cékla tea fogyasztása a glücky program kiegészítőjeként. A céklában található cholin kitűnő tisztítóanyaga a májnak, a vesének, a húgyhólyagnak és serkentőleg hat a test nyirokmirigyei munkájára, az emésztés, a gyomor és a belek egyenletes működésére. A májtisztítás során elsősorban a máj zsírtalanítását végzi.

   

  A kombuchában található glükoronsav megköti a májban a test saját anyagcsere mérgeit és a testbe került testidegen környezeti mérgeket. A megkötött mérgeket a bél- és vizeletkiválasztórendszer nem tudja újból felszívni, így a glükoronsav rendkívül fontos méregtelenítő funkcióval rendelkezik.

   

  A glücky táplálkozási program nagyszerű kiegészítői a zöldárpa-, zöldzab- és búzafűtermékek. Feltehetnék a kérdést, hogyan lehetséges ez, hiszen ezek gabonák és glutént tartalmaznak. Miért is fogyaszthatjuk ezeket a termékeket? Mert a növények zöld hajtásaiból készülnek, testhőmérsékleten történő szárítással. A glutén a gabona magvában alakul ki, tehát a zöld formában fogyasztott termékekben még nincs jelen. Ezzel szemben viszont sok klorofillt tartalmaznak, amely erősen antioxidáns hatású. A klorofill- és magnéziumtartalom szoros összefüggésben van, a magnézium kimondottan stresszoldó és lúgosító hatású, ezáltal jótékonyan hatnak a szervezetre.

  Murvai Alexandra
  XI. évfolyam 7. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. szeptember

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.