Viva Natura

Green Manna

Az égből hullott eledel

„A hajdani öregember neme és kora szerint munkára tanította a fiatalokat, átadta a régi fogásokat, megtanította a rítusokat, imádságokat és fohászokat is. Nem szeretett semmit elkapkodni, jól gazdálkodott kis vagyonával, kama toz tatva földjeit. Maga készített mindent. Bognár szerszámai is voltak, igen szerette a rendet, olyan erős volt Apám, hogy lovait is a földhöz vágta. Félni nem félt senkitől, egyedül csak Istentől. Abba vetette minden bizodalmát. Gyógyított imával, úgy indult a kocsiján, hogy lova előtt keresztet rajzolt, bárhová ment velük, úgy ült fel a kocsira, hogy amikor megfogta a gyeplőt, megemelte a kalapját, nagy hangon mondta: Uram, Jézus, segíts. Nem kellett mást mondania a lovaknak, e szó hallatára indultak. Olyan szépen mondogatta mindig: A Jóisten fűbe, fába adta az orvosságot és hittel kell keresni és benne remélni, hogy meggyógyuljunk tőle.”

Részlet Molnár V. József

Az emberélet fordulói című könyvéből.


Manna

A latin, illetve a görög manna szó a héber man szó átvételéből adódik. A Biblia elbeszélése szerint égből hullott eledel, amely a pusztában bolyongó zsidóságot táplálta.

 

Fűben-fában az orvosság, ahogy a bevezetőben Molnár V. József szavait olvashattuk. Valóban szent és ősi igazság ez. Mindennapi életünkből, táplálékunkból az Isten adta zöld vér egyre jobban hiányzik. Pedig amikor a zöldeket fogyasztjuk, akkor a Nap erejét fogyasztjuk, és a Nap éltető csodáját vesszük magunkhoz, ez az „égből hullott eledel”.

 

Csakhogy az elmúlt évtizedekben a vegyipar oly mértékben fejlődött, hogy a föld mélyén szunnyadó kőolajból képes élelmiszereket előállítani. Ezekhez mesterséges ízfokozókat tesznek, hogy egyáltalán lecsússzon a torkunkon. Ma már közhely az Esszénus Evangélium szava, hogy csak az élet tüze által éljetek, de csak azok az embertársaink tudnak a mai kihívások között erőben, egészségben és jó szellemiségben megmaradni, akik a tiszta forrásokból képesek táplálkozni.

 

Lassan 15 éve volt az első árpafűaratás, amit Magyarországon végeztünk a cégemmel. Elég sokan néztek rám furcsán, hogy miért vágja le ez az ember az árpafüvet, amikor még nem is szökellt kalászba a mag, miért szárítgatja, miért porítja, mit akar ezzel? Mára egyre többen kínálják a termékeiket Zöldárpa, illetve Árpafű néven, de Magyarországon mi voltunk az elsők. Az Árpafüvet követte a Búzafű, a Lucerna, a Zab, a Spenót, a Brokkoli. Viszont nagyon nehéz dolgunk volt abban a tekintetben, hogy olyan technológiát találjunk, amivel a beltartalmi érték nagymértékben megmarad, ugyanakkor a földben élő mikrobák csíraszámát a megfelelő törvényben előírt határértéken belül tudjuk tartani. A két dolog komoly ellentétben áll, hiszen ezeket a csírákat csak hőkezeléssel lehet elpusztítani. Sok cég használ mikrohullámú eljárásokat is ennek kapcsán, amit természetesen mi soha nem voltunk hajlandóak elfogadni.

 

 

Milyen az igazi Green Manna?

A zöld por víz hozzáadása után olyan színű, ízű, valamint könnyen oldódó legyen, mintha frissen facsart levet emelnénk a szánkhoz. A Green Mannával végre sikerült teljesítenünk ezt az elvárást.

 

Aki megkóstolta, pár nap után felhívott bennünket, hogy elmondja, függővé vált. Valóban függővé váltunk tőle, éppen ezért kereszteltük az angol nyelvű változatát Greendependentnek, hamarosan ott is ugyanolyan népszerű lesz, mint Magyarországon.

 

 Gyönyörű zöld

 

A zöldektől persze nem lehet a szó orvosi értelmében függővé válni, a zöldeket nem lehet túladagolni. Nagyon kevés a napfény az életünkben.

 

A Zöldvér a napsütés gyermeke, nem más, mint a klorofill – a növények ereiben. Ez az, ami éltet és energiát ad. A Zöld Manna azért lett hirtelen mindannyiunk kedvence, mert utolérhetetlen ízhatásában, összetételében.

 

A Green Mannához már shaker sem kell, úgy, mint a korábbi porainkhoz, amelyek elkészítéséhez javasoltuk a shaker használatát. Minimális elkeveréssel is tökéletesen oldódik vízben, s színe csak a frissen facsart zöld levekhez fogható.

 

 

A Green Manna összetevői

A termék neve is arra utal, hogy ha semmi mást nem fogyasztunk, csak ezt az extra zöld italt, akkor megfelelő folyadékmennyiség elfogyasztásával akár heteken át is el tudunk lenni ezen a készítményen. Ez tény és való, saját magunkon is kipróbáltuk jó páran. Kiváltképp akkor nagyon jó, amikor úton vagyunk és semmiféle méltó táplálékot nem kíntudunk magunkhoz venni. Nem titkoljuk, hogy a Green Manna olyan mennyiségű energiát hordoz, amely segítségével kemény szellemi és fizikai munkát vagyunk képesek végezni, ugyanakkor semmiféle káros kalóriát nem viszünk a szervezetünkbe.

 

A búza fogyasztása az emberi kultúra megjelenésével egyidős, ugyanakkor a búzafű, mint az „örök fiatalság forrása”, Ann Wigmore munkássága nyomán vált ismerté. Az emésztőrendszerünk az elmúlt pár százezer év során sokkal nagyobb irritációnak van kitéve, mint annak idején, az ún. prehisztorikus időkben, amit ma népszerű nevén paleolit táplálkozásnak hívunk. Egy római legionárius képes volt egy maréknyi kenyérrel 40 kilométert gyalogolni, teljes menetfelszerelésében. Igaz, hogy az a kenyér általában római búzából készült, amiről jól tudjuk, hogy a Nílus évenkénti áradása kapcsán a megszentelt és friss ásványi anyagok forrásával bővelkedett.

 

 Green Manna, a napsütés gyermeke

 

Mi is a probléma manapság a búzából készült ételekkel? Nem a búzával van gond – hacsak nem tekintünk el a rengeteg génmanipulálási technológiától –, hanem azzal van a probléma, hogy a bélbolyhok nyálkahártyáján termelődnek azok az enzimek, amelyek a búzában lévő glutént és glüadint képesek feldolgozni. Mivel a bélbolyhaink egyre jobban kopnak, a felületükön lévő nyálkahártya már nem képes ezeknek az enzimeknek a létrehozására. Ebből alakul ki hosszabbrövidebb idő alatt a rejtett gluténérzékenység. Ugyanakkor a testünknek alapvetően szüksége van a búzában fellelhető csodálatos anyagokra. A búzafű nagy mennyiségben tartalmaz természetes ásványi anyagokat, vitaminokat, enzimeket és nyomelemeket, tökéletes aminosavforrás, 17-féle aminosav található meg benne. A búzafű az egyik leggazdagabb A- és C-vitamin-forrás. Egyenlő arányban gazdag E-, F-, K- és B-vitaminokban, jelentős a B17-tartalma. A búzafű lényeges az egészséges immunrendszer fenntartása érdekében. A búzafű leve, a zöld vér magas klorofilltartalma miatt vérünket oxigénnel dúsítja. Ma már köztudott, hogy szervezetünkben a sejtek oxigénellátásában milyen fontos szerepe van a klorofillnak, illetve a vasnak.

 

A búzafű legnagyobb népszerűségét kezdetben az SOD enzimtartalmának köszönhette, ugyanis erről az enzimről tudósok nagy csoportja állítja, hogy jelentősen lelassítja a sejtek öregedését. Ha ma forgatjuk a sav-bázis egyensúly fenntartására vonatkozó füzeteket, anyagokat, akkor szinte nem is találunk olyat, amely ne javasolná a lúgosító, a méregtelenítő vagy salaktalanító hatása miatt a búzafüvet. A tavaszi fáradtság energizáló zöldje, és sok esetben allergiás tüneteket is képesek megelőzni a búzafű rendszeres fogyasztásával.

 

A spenót

A spenót elsősorban nagyon magas klorofill- és luteintartalma miatt kerülhetett a Green Manna készítménybe, ugyanakkor a korábbi spenót-termékgyártási tapasztalataink is igazolták azt, amit a stockholmi székhelyű Carolinska Intézet kutatói bebizonyítottak egy tanulmányukban, mégpedig, hogy a spenót fogyasztásával megnő az izomteljesítmény. Popeye, a híres rajzfilmfigura is ezt testesítette meg. Nagyon régóta ismerjük és használjuk a spenót jótékony hatását. Ha annak idején Popeye ismerhette volna a spenótport vagy a spenóttablettát, akkor valószínűleg nem kínlódott volna a spenótkonzerv felnyitásával. De félretéve a tréfát, a spenótot mindenkinek tiszta szívvel ajánljuk.

 

Csalán

A csalánt már a népgyógyászatban is mint a legerősebb vértisztító növényt tartják számon. A zöld növényi keverékek kedvelt alkotóeleme, mivel tisztítja az emésztőrendszert és a vizeletkiválasztó rendszert is, miközben fokozza az immunrendszer működését. Kiváló természetes vitamin- és ásványianyag-forrás.

 

Brokkoli

A brokkoli szintén gazdag természetes vitamin-, ásványianyag-, enzim- és növényifehérje- forrás. Számos külföldi kutatásban bebizonyították, hogy hatékonyan támogatja az egészségünket azáltal, hogy beindítja, aktivizálja az öngyógyító mechanizmusokat.

 

Kapor

A kaporról már az ókori gyógyászatban is említést tesznek mint természetes antibakteriális erejű növény, amely hozzájárul az egészséges bélflórához. A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag növény természetes módon segíti az egészségünk fenntartását.

 

Petrezselyem

Gazdag ásványianyag- és vitamintartalma miatt sokan kedvelik. A népgyógyászatban máj- és epebetegségek terápiájához használják mint gyógynövényt. A karotint is tartalmazó petrezselyem igen ízletes, és hatékonyan segíti az immunrendszer működését.

 

A Green Manna tulajdonképpen új korszak nyitánya a Viva Natura életében, mert hamarosan minden termékünket ezzel a technológiával szeretnénk elkészíteni. Ha gyönyörű zöld (extra green) logót lát a termékeken, akkor biztos lehet benne, hogy az abban lévő hatóanyagok még zöldebbek és még ízletesebbek, mint korábban voltak. A termékben lévő összetevőkről a www.nepgyogyászat.hu oldalon tud ismereteket szerezni. 

 

Továbbra is várjuk termékeink felhasználási tapasztalatairól kérdéseiket, véleményüket az info@kombucha.hu e-mail címen.

Jakab István
XVIII. évfolyam 10. szám

Címkék: viva natura

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.