Viva Natura

Hogyan éljük túl a karácsonyi falatozást?


    A karácsony a békesség, az összetartozás, a szeretet ünnepe.

     

    De várjuk a karácsonyt a jó töltött káposzta, a házi disznótoros, a tradicionális magyaros ételek és sütemények óriási kínálata miatt is.
    A nagy evés-ivást követően persze újévkor jön a nagy fogadkozások, fogyókúrák ideje.

     

    Ezt a cikket azoknak ajánlom, akik szeretnék kivenni részüket a karácsonyi falatozásból, de mégsem szeretnének ruhatárat cserélni az új évben. A glücky életmód a mértéktartáson, az ételek elkészítésének módosításán és a vércukorszint szabályozásán alapul. Mindezek mellett természetesen az ízek megtartása a cél.

     

    Az ínycsiklandó ételek alatt roskadó ünnepi asztal előtt álljunk meg egy pillanatra és gondoljuk át, mi is az, amit nagyon szeretnénk enni. Ezt követően vegyük a tányért a kezünkbe – ne a nagytányér legyen, hanem a 25 cm átmérőjű –, s megfontolva válogassunk rá finomságokat. A lényeg, ha valamit meg akarunk kóstolni, az valóban csak kóstolás legyen, ha nem ízlik, ott kell hagyni. Az emberi szervezet nem szemeteskosár. Amennyiben az édességeket szeretnénk megkóstolni, a rizs- és burgonyaételek mennyiségét csökkentsük, vagy teljesen hagyjuk ki a menüből. Tökéletes ünnepi vacsorát tudunk varázsolni sültet zöldkörettel párosítva, amit követhet a bőségesebb desszert.

     

    Ne feledkezzünk meg az italokról sem. Itt is mértéket kell tartani, minden egyes pohár ital hatását 2 pohár vízzel enyhítsük. Így valóban értékelni és ízlelni tudjuk a finom karácsonyi bort, anélkül, hogy szervezetünkben kárt tennénk, vagy az asztal alá innánk magunkat.

     

    Ha magunk készítjük el a karácsonyi vacsorát, törekedjünk a mértéktartásra és az ételek megfelelő összeválogatására. A glücky töltött káposztával az egész családot meglephetjük, észre sem fogják venni a változást. A recept elkészítésekor a gluténmentességre és a vércukor-szabályozásra figyeltünk.

     

     

    Glücky töltött káposzta

    Pulykából, csirkéből vagy sovány sertéshúsból készül, a töltelékhez rizs helyett főtt lencsét adunk, amit a hússal összedarálunk.
    A rántást rizslisztből készítjük.

     

    Piskóta csokiöntettel

     

    Hozzávalók:

    5 nagy tojás

    1 csomag vaníliás cukor,

    1 kávéskanál vaj,

    3 evőkanál cukor,

    1 nagy kimagozott alma,

    4 evőkanál főtt sárgaborsó,

    180 g liszt/rizsliszt,

    1 csomag sütőpor,

    csipetnyi só,

    vaj és liszt a sütőtál kikenéséhez.

     

    Elkészítési idő 10 perc.

    A sütőt 180 oC-ra előmelegítjük. Turmixgépben magas fokozaton 1 percig mixeljük a tojást, vaníliás cukrot, cukrot, vajat, almát, főtt sárgaborsót és a szódavizet. Egy tálban elkeverjük a lisztet, a sütőport és a sót. A turmixgépben lévő masszát simára keverjük a keverőtálban lévő liszttel. Az egészet öntsük kivajazott lisztezett tepsibe.

     

    Sütési idő 35-40 perc vagy tűpróbáig.

     

    Öntet:

    Hőálló tálkába tegyünk 3 kávéskanál kakaóport, 3 evőkanál vizet és 100 g tortabevonót. Melegítsük fel mikrohullámú sütőben 40 másodpercig, majd keverjük simára. A folyékony csokoládét a kihűlt piskóta tetejére öntjük és ízlés szerint kókuszreszelékkel, darált dióval, mandulával vagy mogyoróval megszórhatjuk.

     

    Biztos siker a gyerekeknél.

     

    Kívánok mindenkinek egészséges, békés és szeretetben gazdag ünnepeket!

    Fajcsák Zsuzsanna
    XIII. évfolyam 12. szám

      Aktuális lapszámunk:
      2020. április

      A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.