Viva Natura

Készítsük fel szervezetünket az őszi meghűlések kivédésére!

Még szívesen időzünk a szabadban és élvezzük a melengető napsugarakat, de már közel sem olyan, mint nyáron. A nyári napfény ugyanis nem csak kellemes, hanem a vírusokat is károsítja, a száraz levegőben a nyálkacseppek hamar beszáradnak, ami a vírusok pusztulását okozza. Nyáron csekély esélyünk van arra, hogy komolyabban megfázzunk, megbetegedjünk. Ősszel a megfázás esélye 50% fölé emelkedik.


 

Az ősz, majd a tél beköszöntével hidegebbé válnak az éjszakák, nedvesebb, borúsabb lesz az idő, kevesebb időt töltünk a friss levegőn, visszatérünk megszokott napi gondjainkhoz, stresszes élethelyzetekhez (munkahely, iskola). A nyári meleg kényelmessé teszi a szervezet védekező rendszerét, amely ősszel lassabban reagál, pedig a tiszta őszi levegő tele van kórokozókkal, próbára téve az immunrendszert nap mint nap. A hideg levegő belélegzése szűkíti a légúti ereket, ezért a nyálkahártyasejtek sem kapnak elegendő oxigént, és nem képesek interferont termelni. (Az interferon egy fehérje - a már vírussal fertőzött sejtek termelik -, amely megvédi a szervezet többi sejtjét a vírusfertőzésektől.) Meleg helyiségbe érve a vírusok kiszabadulnak, ezért fontos, hogy ősszel a szabadban töltött idő alatt viseljünk sapkát, sállal óvjuk légútjainkat a lehűléstől.

 

Gyakran halljuk, hogy a szülők már előre félnek az ősztől, mert óvodába, iskolába megy a gyerek, s ott elkapják egymástól a fertőzéseket. A gyerekek esetében, csakúgy, mint a felnőtteknél, nem csak fertőzés lehet a megbetegedések oka. Számukra is stresszt jelenthet a közösségbe való beilleszkedés, az új élethelyzetek, az elvárások, akár egy hosszabb utazás vagy születésnapi zsúr is. Ilyenkor a túl sok élményre betegséggel felel a szervezet. Ezért nagyon fontos gyermek és felnőtt esetében is, hogy ne csak testben, hanem lélekben is erősítsük szervezetünk védekezőképességét, ne terheljük túl magunkat sem fizikai, sem mentális síkon. Figyeljünk környezetünkre, szellőztessünk rendszeresen, hogy megóvjuk az orrnyálkahártya épségét. A fűtött szoba levegője kiszárítja az orrnyálkahártyát, így kevésbé lesz ellenálló a kórokozókkal szemben. Hűvösebb időben is tegyünk sétát a friss levegőn. A rendszeres szaunázás is jótékonyan hat az immunrendszerre. Hideg-meleg váltózuhany, a test erőteljes dörzsölése is felpezsdíti a vérkeringést. Meleg zuhany után hat-nyolc másodpercig 18-20 °C-os vizet engedünk a végtagokra, majd törülközés után meleg zoknit húzzunk rájuk.

 

 

Hogyan ébreszthetjük fel szervezetünk védekező rendszerét?

A helyes táplálkozás erősíti az immunrendszert. Ha az emésztőrendszer megfelelően működik, akkor a szükséges tápanyagok felszívódnak és a salakanyagok rendszeresen kiürülnek a szervezetből. Ehhez viszont rostban gazdag táplálkozásra és az emésztést támogató baktériumokra van szükség. Egészséges táplálkozással elkerülhetőek az őszi megfázások. Nemcsak a vitamindús, friss gyümölcs és zöldség, olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása fontos. Ügyeljünk arra, hogy cukorból minél kevesebb kerüljön a család ételeibe. A cukor megnehezíti az értékes tápanyagok felszívódását, túlzott édességfogyasztással megnehezítjük védekezőrendszerünk dolgát.

 

 

Kezdjük nagytakarítással!

Az emésztés az egyik legnagyobb energiát igénylő életfunkció, a másik pedig a méregtelenítés. Ha a helytelen táplálkozás során enzimekben, rostokban, tápanyagokban szegény étrendet folytatunk vagy jóval többet eszünk a szükségesnél, gyakran nassolunk, olyan sok energiát pazarolunk az emésztési folyamatokra, hogy a méregtelenítésre már sem elég idő, sem elég energia nem marad. Testünkből a méreganyagok az anyagcsere-folyamatok során távoznak, de a szervezetben megrekedt salakanyagok következtében lelassul ez a folyamat, s szervezetünk nem tudja hatékonyan kiüríteni a káros anyagokat. Ilyenkor jól jöhet egy őszi méregtelenítő kúra. A méregtelenítés számos formája ismert már mindenki számára. Létezik pl. gyümölcs-, tisztító-teakúra, amelyek segítik a szervezet öntisztító mechanizmusát.

 

A méregtelenítéssel az elmúlt hónapokban mi is sokat foglalkoztunk. A Természetgyógyász Magazin előző számaiban olvashattak az általunk ajánlott So Easy programról, amely során három nap alatt méregteleníthetjük szervezetünket, s készülhetünk fel az őszi megfázások elleni védekezésre. Továbbra is javasoljuk, hogy a háromnapos programot, ha lehetőségük van rá, táborban végezzék el, ahol nyugodt körülmények között szakértők irányításával, meditációs gyakorlatok, testmozgás, előadások beiktatásával tölthetik el a három napot és a felmerült kérdések megválaszolásában is segítséget kapnak.

 

 

Minden méregtelenítő kúra során nagyon fontos a megfelelő mennyiségű ásványi anyag, illetve a folyadék bevitele, mivel a szervezetünkben felhalmozódott mérgeket ki kell üríteni és ehhez fokozott folyadékbevitelre van szükség.

 

Az ásványvizek, zöldség- és gyümölcslevek mellett érdemes beiktatni a papayás vagy búzafüves kombuchatea fogyasztását, amely nem csak folyadékpótlásra jó, hanem összetevői révén jótékonyan hat a szervezet bélflórájára és az emésztőrendszer működésének helyreállítására. Fogyasztásával növelhetjük a méregtelenítés hatékonyságát, a szervezet öntisztító mechanizmusát, öngyógyító folyamatát.

 

Említettük, hogy a káros lerakódások egyik kiváltó oka a rostszegény étkezés. Reggelire fogyasszunk müzlit, olajos magvakat, búzacsírát, de jótékony, ha rendszeresen fogyasztunk reggelente és este egy-egy zacskó Green Mix 9-et, amely a fitoterápiában jól ismert és használt füvek és gyógynövények keveréke. A benne lévő növényeket úgy dolgoztuk fel, hogy a feldolgozás ideje alatt, a szárítókamrában, illetve az őrlőben fellépő hőmérséklet nem haladta meg az emberi test hőmérsékletét, így tudtuk biztosítani, hogy minden hasznos értéket megőrizzen. Örömmel mondhatjuk, hogy nagyon népszerű a termék, bár többen megjegyezték, hogy nem oldódik és apró homokszerű pontokat éreztek benne. Mindenki megnyugtatására szeretnénk elmondani, hogy azért nem oldódik, mert nem granulátum, úgy készítettük el, ahogy a hatóanyagok és a rostok minél nagyobb értékben megmaradjanak benne. Az apró pontok pedig a C-vitamin- és magnéziumszemcsék. A Green Mix 9 segít a méregtelenítés után az emésztőrendszer egészségének, a szervezet sav-bázis egyensúlyának helyreállításában.

 

 

A helytelen táplálkozás hiánybetegségekhez is vezethet

A helytelen táplálkozás nem csak az emésztés és a méregtelenítés oldaláról gyengíti a szervezet immunrendszerét, hanem hiánybetegségekhez is vezethet. Azt gondolnánk, hogy mai civilizált világunkban mindenhez hozzájuthatunk, egészségesen táplálkozhatunk, nem léphetnek fel hiánybetegségek. Pedig ez nagy tévedés. A táplálkozás alapvető elemeinek hiányát azoknál a népeknél lehet kimutatni, amelyek a leginkább civilizált területeken élnek, mégpedig az élelmiszerek rossz gyártástechnológiájával és felhasználásával összefüggésben. Azokban az országokban találkozunk ezzel a problémával, ahol a magas életszínvonal a szénhidráttartalmú élelmiszerek nagymértékű fogyasztását teszi lehetővé. Jelenlegi étkezésünk szegény ásványi anyagokban, nyomelemekben, vitaminokban és bizonyos aminosavakban. Más alapvető elemi részecskék csak nagyon kis arányban fordulnak elő, pl. a szelén, a molibdén, a titán, a vanádium… A táplálékkal felvett fontos alapanyagok egy részét nem tudjuk megemészteni vagy steril szerkezetük miatt szervezetünk nem tudja őket hasznosítani. A tartós hiányállapot veszélyeit gyakran alábecsüljük, pedig a következmény súlyos lehet, pl. védekezőrendszerünk alulműködése.

 

Az Alen olyan táplálkozáskiegészítő, amely miden alapvető elemi részecskét egyesít magában, így fogyasztásával hatékonyan hozzájárulhatunk a hiánytünetek orvoslásához, az anyagcsere- folyamatok helyreállításához.

 

 

 

Most szeretnénk válaszolni előző havi cikkünkben feltett kérdésre, hogy: Az Alen tartalmaz- e glutént, hiszen összetevői között gabona is szerepel?

 

Az Alenben lévő aminosavak szülőanyjai a gabonafehérjék voltak, de speciális technológiával ezeket aminosavakká bontották, amelyekből testünk építkezik, speciálisan olyan fehérjéket állít össze, amire szüksége van. Ebből adódóan viszont már nem tartalmaz glutént, ami az érett gabonaszemekben található, s a fehérjék egy speciális formája. Fontos hangsúlyozni, hogy érett gabonaszemekben, nem a fű formájában.

 

Szervezetünk erősítéséhez fogyasszunk természetes antioxidánsokat!

Az antioxidánsok a legjobb barátaink, ha betegségmegelőzésről van szó.

Kiváló antioxidáns pl. a C-vitamin, amelyet a citrusfélék, a paprika, a csipkebogyó, a brokkoli tartalmaznak.

 

A flavonoidok is antioxidánsok, nagy mennyiségben találunk belőlük az élénk színű gyümölcsökben, zöldségekben, a teljes kiőrlésű gabonákban.

 

A Kombuflavonoid készítmény kombuchakoncentrátumból és flavonoid fenolokat tartalmazó gyümölcslé- koncentrátumokból készül. A felhasznált gyümölcskoncentrátumok:

 

Fekete szeder

Kék áfonya

Meggy

Fekete ribizli

Kökény

Fanyarka

Bodza

Csipkebogyó

Szőlőhéjkivonat

 

A szabad gyökök semlegesítésére fejlesztettük ki a Kombuflavonoid 9-et. A Kombuflavonoid készítmény biztosítja a kombuchakoncentrátum és a gyümölcsök kedvező, egészségmegőrző, megújító tulajdonságait és a kellemes ízhatást. A gyümölcsök gazdag bioanyag-tartalma mellett a kombucha oxidációt, mikrobiológiai romlást gátló hatása miatt a benne található flavonoidok stabilitása nő, a termék hosszabb ideig hatóanyagcsökkenés nélkül tárolható.

 

 

Mindennap igyunk egy csésze zöld teát!

Ha rendszeresen zöld teát fogyasztunk, nem csupán gasztronómiai élvezetben lesz részünk, hanem egészségünk védelméért is sokat teszünk. A zöld tea immunerősítő, szabad gyököket megkötő tulajdonsága bizonyított. Ismert a tea méregtelenítő hatása is - amiben segítenek a benne található vitaminok (C-, B2-, D- és K-vitamin), valamint a frissítő, fáradtságérzetet csökkentő tulajdonsága, amit teintartalmának köszönhet.

 

 

 

A Papaya & Green tea amellett, hogy szerepe van a szervezet védekező mechanizmusának javításában, a papayának köszönhetően nagyszerű emésztést elősegítő, metabolizmust serkentő teakeverék.

 

Gourmand teakeveréket (hibiszkusz, gyömbér, zöld tea, csipkebogyó) a meghűlések megelőzésére, a panaszok enyhítésére ajánljuk. A gyömbért megfázásos, lázzal, gyulladásokkal járó betegségek kezelésére ajánlja a népgyógyászat. Fogyasztásával javíthatjuk az immunrendszer fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét.

 

 

Lúgosító termékeink hamarosan a dm (Drogerie Markt) bolthálózat polcain

Az egészségtudatos életmód fontosságát mi sem bizonyítja jobban, mint, az, hogy olyan nagy üzlethálózat, mind a dm is fontosnak találja, hogy az egészségtudatos vásárlókat minél színvonalasabb, kiváló minőségű táplálkozás- kiegészítőkkel lássa el.

 

Októbertől Zöldvér lúgosító termékcsoportként találhatják meg a bolthálózat polcain következő termékeinket:

 

Kombucha koncentrátum csipkebogyóval

Kombuflavonoid spray

Búzafű kapszula

Zöldárpa kapszula

Lucerna tabletta

Green Mix 9

Zöldmező varázsfű teakeverék

Keressék a Zöldvér lúgosító emblémával ellátott termékeket.

 

Termékeink megrendelhetőek a www.vivanatura. hu webáruházban és megvásárolhatóak kiemelt boltjainkban:

 

Budapesten: A Duna Plazában megszűnt BIOKUCKÓ helyett a már megnyílt új helyen: Garay Üzletközpont, VII., Garay tér 20. fszt., a főbejárat mellett.

 

Vácon: a Csányi körút üzletsorán, a Művelődési Házzal szemben a Naturál Egészségtárban.

Jakab István
XIV. évfolyam 10. szám

Címkék: viva natura

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.