Viva Natura

Kombucha – 15 éve a magyar piacon


A 15 év alatt sok mindent történt hazánkban és cégünk életében is. Napi gondjaink közepette viszont rá kellett jönnünk, hogy a belső egyensúlyt önmagunkban kell megteremteni. A legfontosabb az egészség, de testünk megfelelő karbantartása mellett itt az ideje a „mentális mérgektől” is megszabadulni.

 

Számos új terméket hívtunk életre, amelyek az egészség megőrzésének hármas pillérére épülnek:

 

Méregtelenítés – Lúgosítás – Minőségi élet az elszennyezett test megtisztítása, az energiaraktárak feltöltése, a test és a lélek újjászületése.

 

A 15 év alatt egy dolog nem változott: a kombucha. Persze ez így nem teljesen igaz, hiszen a kombuchakoncentrátumok egyedülállóan széles – talán az egész világon nincs ennyiféle kombuchaital – választékát kínáljuk.

 

Minek köszönheti a kombucha töretlen népszerűségét?

Sorolhatnánk egészségre gyakorolt jótékony hatásait, amelyeket már nagyon sokan megtapasztalhattak, de valószínűleg szerepet játszik benne az a töretlen hit és lelkesedés is, amivel elindítottuk és mozgásban tartjuk a mai napig újabb és újabb kombuchakoncentrátumok fejlesztésével.

 

15 évvel ezelőtt – nem a szokványos marketingmódszereket használva – ingyen küldtünk mintákat, csak a postaköltséget kellett megfizetni. Ezt követően minden érdeklődő 1000 Ft-ért juthatott a „csodálatos” gombához és receptúrához.

 

1995-ben több mint 2000 törzstenyészetet vásároltak tőlünk és indították el a kombuchatea házi készítését. Ez a szám rövid időn belül húsz-, majd negyvenezerre nőtt. Ma már több százezer család ismeri és fogyasztja ezt az italt Magyarországon. Az első hét évben 7 millió kombuchakoncentrátumot és frissítőt állítottunk elő. Ez jóval több, mint a Rauch által Ausztriában forgalmazott kombucha mennyisége.

 

Mi ennek az oka? Egyrészt Magyarországon, magyarországi árakon lehetett előállítani a kombuchateát, és nagy tömegek baráti áron jutottak és jutnak hozzá. Másrészt kidolgoztunk egy speciális technológiát, ezáltal lehetővé vált a kombucha nagyüzemi előállítása. Koncentrátumot a világon egyedülállóan csak mi tudunk készíteni. Ez a speciális biológiai sűrítési eljárásnak köszönhetően hosszú távon képes megőrizni hatóanyagait.

 

A kombucha nem csak nagy múlttal rendelkezik, hanem ígéretes jövő is áll előtte, hiszen az egészségre a legfontosabb helyen hat, a belekben tesz rendet.

 

Minden, ami a belekben képes rendet tenni, takarítani, tisztítani, az képes az egészséget támogatni, helyreállítani, visszaszerezni. Ezért mondják, hogy a kombucha az egészség karmestere. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyógyfüvekből, növényekből készült teák és más természetgyógyászati termékek sokkal hatékonyabbak, ha kombuchával együtt alkalmazzák, segítségével viszik be a szervezetbe. Ezért különböző ízesítésű kombuchaitalokat hoztunk létre, amelyek hatását búzafűvel, papayával, csipkebogyóval, ananászszal, inulinnal, flavonoidokkal fokoztuk. A Kombuflavonoid 9 elkészítésével sikerült stabil színű, ízű és hatóanyag-tartalmú flavonoidkészítményt előállítani. A Kombuflavonoid 9 biofermentáció során készül, így a szervezet számára káros, mérgező melléktermékeket nem tartalmaz, sőt összetétele hasonló anyagokból épül fel, mint a kombucha, bár a hatóanyagok arányai mások.

 

A kombucha alacsony pH-ja kedvez a flavonoidoknak, amelyek ebben a környezetben hosszú távon megőrzik természetes, élénk mélyvörös színüket. A Kombuflavonoid 9-nek van a legmagasabb TAS értéke (totál antioxidáns státusz), ezért egyre több ember keresi és szereti a kombuflavonoid-készítményeket, amelyek ma már spray formájában is megtalálhatóak a boltokban. A spray előnye, hogy a száj nyálkahártyáján keresztül hatékonyabban szívódnak fel a hatóanyagok.

 

A Kombuflavonoid 9 sikerén fellelkesedve 2010-ben – kizárólag a 15. évfordulóra – három szezonális kombuchaitallal lepjük meg vásárlóinkat.

 

Szezonális kombuchaitalok

A szezonális kombuchaitalok előállítása során a növényeket 10 napig érleljük kombuchateában. Ez idő alatt a növények hatóanyagai kivonatolódnak, a koncentrátum részévé válnak. Egészségre gyakorolt jótékony hatásuk a kombuchával szimbiózisban fokozódik, ugyanakkor íz- és illatanyaguk is jobban érvényesül.

 

A bodzavirág, a kapor, a hársfavirág kompenzálja a kombucha markáns ízét. Az egészség útján fontos lépés a lerakódott méreganyagoktól való megtisztulás. A gyógynövényekkel történő méregtelenítés elősegíti a kiválasztás hatékonyságát, és megkönnyíti a további lépéseket.

Egyik ilyen igen hasznos méregtelenítő a bodza.

 

      

 

Kombuchakoncentrátum bodzavirággal

A bodza virágát régóta használják vizelethajtó és emésztést elősegítő szerként. Segítségével megszabadulhatunk a hörgőben lerakódott váladéktól, mivel a nyáknak köszönhetően a bodza virága lágyító hatásával elősegíti a hörgőváladék elfolyósodását. Influenzás megbetegedések kezelésében izzasztó hatása miatt ajánlott. Külsőleg gégehurut, garat- és szájnyálkahártya-gyulladás, szájgyulladás kezelésére alkalmazzák. Kiegészítő készítményként segít a túlsúly leküzdésében is. A virágzat csersavakat, káliumsókat, szaponinokat és flavonoidokat tartalmaz.

 

Kombuchakoncentrátum kaporral

A kapor szintén vízhajtó tulajdonságú. Minden háziasszony konyhájában megtalálható. Szélhajtó – a bélgázok távozását elősegítő – és emésztést könnyítő tulajdonságai is régóta elismertek. Gazdag illóolaj-tartalma (karvon és miriszticin) hatékony görcsoldóvá teszi. Emésztési zavarok, gyomor- és bélproblémák (gázok, görcsök) könnyítésére javasolják. Hatásosságát bizonyította a csuklás csillapításában, a gyermekgyógyászatban, valamint a tejelválasztás serkentésében. Külsőleg a zúzódások, a tejcsatornák elzáródása, a fogínygyulladás és hányinger esetén alkalmazzák.

 

A kapor termése tanninokat, nyálkaanyagot (elvezető és hegképző funkció), gyantaanyagot, aleuront, keményítőt, fehérjét, zsíros olajat és illóolajat (2,5-4%) tartalmaz, amelyben karvon, miriszticin és apiol található. A kutatók megállapították, hogy a kapor illóolaja gátolja a csíraképződést, így a „hívatlan” bélbaktériumok szaporodását is. Az elmúlt években a diabéteszproblémák alternatív kezelésében a kapor felkeltette a kutatók érdeklődését.

 

Kombuchakoncentrátum hársfavirággal

A virágzat polifenolokat (flavonoidokat: kvercetin, tilirozid), nyálkaanyagot (3 %), valamint igen kis mennyiségű illóolajat (fő komponense: a farnezol) tartalmaz.

 

Légúti hatása: köhögéscsillapító, torokgyulladást csökkentő.

Idegrendszeri hatása: feszültségcsillapító, nyugtató.

Bőrre gyakorolt hatás: izzasztó, bőrtisztító.

 

Emésztőrendszeri hatás: rossz szagú széklet, bélbántalmak és hasmenés esetén igen jó hatású. A vastagbél görcsös állapotánál is segít a hársfatea.

 

Külsőleg a bőrgyógyászatban mint enyhítőt és viszketés elleni szert használják, de alkalmazzák bőrrepedések, berepedések, rovarcsípések, valamint bőrirritációk esetén is. Állatkísérletek kimutatták a hárs nyugtató és görcsoldó hatását.

 

A klinikai vizsgálatok ezen kívül igazolták a hárs epeelválasztást serkentő tulajdonságát is.

 

A kombucha még számos értékes dolgot tartogat számunkra. Jelenleg is klinikai kísérleteket folytatunk. Az eredmények szerint a fogyasztók 70 százalékánál sokkal pozitívabb a hatása, ha nem éhgyomorra, hanem étkezések után 10-20 perccel fogyasztják el, de az sem nagy probléma, ha étkezés közben a kombuchaitalt iszogatjuk, mert nem hígítja túlzottan a gyomorsavat és ilyen módon is támogatja az emésztést.

 

A kombucha hatásáról bővebben olvashatnak Harald W. Tietze: Kombucha, a csodálatos gomba című könyvében, ami ingyen letölthető a www.vivanatura.hu weboldalon, illetve Jakab István: Lúgosítás, a kór-talanság útja című könyvében. A kombuchakoncentrátumokban található növények hatásairól a www.nepgyogyaszat.hu weboldalon olvashatnak.

 

Szeretnénk megköszönni azt a 15 éve tartó töretlen bizalmat, amelyet termékeinknek, gondolatainknak adtak. Ez a legnagyobb eredmény, amit elértünk, és ez a legfontosabb kincsünk, amit továbbra is szeretnénk megtartani.

 

ÖNNEK GARANCIA – NEKÜNK FELELŐSSÉG

Krokovay Klára
XVI. évfolyam 5. szám

Címkék: viva natura

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.