Viva Natura

Kombucha biominősítéssel Amerikában és Európában

Viva Natura

Közel 15 éve indult el a kombuchamozgalom Magyarországon. Három évnek kellett addig eltelnie, hogy egyáltalán ezt a szót az emberek ki tudják mondani, még ma is tart a vita, hogy cs-vel vagy ch-val kell ejteni. Az a legjobb, ha "kombucsának" ejtjük, hiszen a szóösszetétel a "csáj" tea szóra utal.

 

Az első törzstenyészet 1994-ben került Magyarországra Amerikából, majd gyorsan népszerűvé vált hazánkban. Legjobb tudomásunk szerint ma legalább 1 millió ember ismeri Magyarországon a "szeretetgombácskát" és legalább 100 ezer ember rendszeresen fogyasztja a saját készítésű vagy a Viva Natura által készített kombuchakoncentrátumot.


Akkor leszünk elégedettek, ha legalább 1 millió kombuchafogyasztó lesz Magyarországon, kb. ugyanannyi, mint kólafogyasztó, de micsoda különbség van a kóla és a kombucha között.

 

A kombucha visszatér

Kombucha Gold néven 5 éve ismerhetik az amerikai fogyasztók a magyar kombuchaterméket, és minden vizsgálaton, engedélyeztetésen túljutva, komoly szakértők kijelentése alapján Amerikában a legjobb kombuchát azok fogyasztják, akik a Viva Natura termékeit vásárolják.

 

Talán nem tűnik ez nagy hírnek, de ha átgondoljuk, hogy több mint 15 különböző kombuchagyártó cég létezik Amerikában (némelyik másfél milliárdos éves forgalommal rendelkezik), akkor már nem elhanyagolható hírről van szó. Magyarországon képesek - egyedülálló módon, a világon - olyan kombuchaport készíteni, amelyből ismét gombakultúra sarjad, ha cukros lére helyezik. S itt szeretnénk a gomba szót tisztázni, mielőtt még candidabetegséggel küzdő társaink elszaladnának a hír hallatára. A kombucha valójában nem gomba. Ez egy zuzmó, ami gomba és alga szimbiózisából kialakuló ősi létforma. Nem egy fajhoz tartozó egyed. A szimbiózisból mind a két faj „előnyt kovácsol” magának, pozitív életfunkciókat hasznosítva a maga számára.

 

A zuzmókat tartják az emberek legrégebbi ételének és gyógyító eledelének. Ezek a figyelemre méltó növényi organizmusok 2,5 milliárd évvel ezelőtt fejlődtek ki. Kezdődött a tengeri ősi algákkal, amelyek élettere az óceánra korlátozódott. Amikor kikerültek a szárazföldre, társakra volt szükségük, amelyekre a gombákban leltek. Kialakították a kölcsönös függőséget, és egy egységbe tömörültek, a zuzmóba. Csak ebben a formában voltak képesek a túlélésre. Az alga ellátta a gombákat szerves táplálékkal, szénhidrátokkal fotoszintézisük révén. A gombák pedig a víztartály szerepét játszották, ami tele volt létfontosságú ásványi sókkal, hifafonalakkal, védő és támasztó szerepet betöltve a földi életmódhoz való alkalmazkodásban.

 

 

Csokoládé kombuchából

Az előbb emlegetett kombuchaporból Amerikában csokoládét készítettek. A kombucha maga töltelékként szerepel a 90%-os fekete csokoládéban. Nem is kell mondani, hogy Amerikában mennyire népszerű a csokoládé fogyasztása, hiszen a statisztikai adatokból világosan látszik, hogy ma már minden harmadik amerikai túlsúlyos. Csokoládé és csokoládé között azonban különbség van, ugyanúgy, mint kombucha és kombucha között is.

 

A kombucha népszerűsége, fejlődése kinőtte a magyar piac adta lehetőségeket, ezért a következő cél a biopiacok, hiszen a kombucha gomba már eleve organikus, növekedéséhez nincs szükség semmiféle olyan beavatkozásra, amely ellenkezne a biominősítéssel. Két évvel ezelőtt elnyerte az európai, 2008-ban pedig az amerikai biominősítést is.

 

A kombucha jövője

A kombuchában óriási lehetőségek rejlenek, hiszen az egészséget a legfontosabb helyen érinti, a belekben tesz rendet. Minden, ami a belekben képes rendet tenni, az képes az egészséget támogatni, helyreállítani. Ezért mondják, hogy a kombucha az egészség karmestere. Tudatosan vagy tudattalanul, aki egyszer már fogyasztotta a kombuchát, amint szervezetének szüksége lesz rá, visszatér hozzá.

 

A kombuchával kapcsolatban csak egy probléma merül fel: kissé savanykás az íze. A mesterséges színezőanyagok és ízfokozók az emberek nagy részénél károsították az ízlelést, ennek következtében a természet ízeit nem fogadják el.

 

Ezzel szembesültünk a Zöldvér lúgosító program megismertetése során is. A program termékei lúgosító zöldeket tartalmaznak, mint pl. a búzafű, lucerna stb., olyan formában, ahogyan a természetben találhatóak, ízesítés nélkül. Sokan jeleztek vissza, hogy olyan érzésük van, mintha füvet ennének. Igen, hiszen ezek valójában zsenge hajtások, amelyek a legegészségesebb tápanyagok. Igaz, hogy nem vagyunk kecskék, viszont a lúgosítás szempontjából óriási jelentőségük van szervezetünkre, hiszen testünk ásványianyag-, vitamin-, nyomelem- és enzimkészleteit is felépítik, támogatják.

 

A kombucha esetében is hasonló a helyzet. Enyhén ecetes ízét, ami az ecetsav-baktérium kísérő jelensége, sokan nem kedvelik. A kombucha fogyasztása során kétféle emberrel találkozunk. Az egyik kedveli, a másik azt mondja, hogy na köszönöm szépen, ebből nem kérek.

 

Az ízhatásra vonatkozó legújabb fejlesztési irányok tulajdonképpen a Kombuflavonoid 9 elkészítését követően határozódtak meg, ugyanis a kombucha segítségével olyan stabil színű, ízű és hatóanyag-tartalmú flavonoidkészítményeket tudunk készíteni, amelyeket az eddig használt technológiákkal nem sikerült. A Kombuflavonoid 9 biofermentáció során készül, így a szervezet számára káros, mérgező melléktermékeket nem tartalmaz, sőt összetétele hasonló anyagokból épül fel, mint a kombucha, de természetesen arányaik mások. Kellemes aromájuk mellett számos polifenolt, színanyagot tartalmaznak. A kombucha alacsony pH-ja kedvez a flavonoidoknak, amelyek ebben a környezetben hosszú távon megőrzik természetes, élénk, mélyvörös színüket. A Kombuflavonoid 9-nek van a legmagasabb TAS értéke (totál antioxidáns státusz), ezért egyre több ember keresi és szereti a kombuflavonoid-készítményeket, amelyek ma már spray formájában is megtalálhatóak a boltokban. A spray előnye, hogy a száj nyálkahártyáján keresztül hatékonyabban szívódnak fel a hatóanyagok.

 

Ezen fellelkesedve a 2009-es évben szeretnénk a kombucha stabilizáló tulajdonságát felhasználva teljesen természetes, mesterséges tartósítószereket nem tartalmazó, kellemes ízű italokat létrehozni. Képzeljék el, hogy a frissen elkészített céklát nem kell pasztörizálni ahhoz, hogy megtartsa hosszú távon a frissességét. A kombuchával élő táplálékként, akár két év múlva is el lehet fogyasztani.

 

 

Az élő táplálék a jövő tápláléka

Az élő táplálék, a "raw food" fogyasztása ma már minden egészségtudatos közösség célja. Az összes pasztörizált, enzimekben szegény, szétfőtt, mesterséges élelmiszerek az emberszennyezés kategóriájába tartoznak.

 

Az élő táplálék azt jelenti, hogy az elfogyasztott táplálékban még megszámlálhatatlan testbarát mikroorganizmus, enzim és szerves kötésű tápanyag található. Ez az élő tápanyag táplálja az életet, a holt táplálék holttá tesz, megöl bennünket.

 

"Az vagy, amit eszel!"

Ne öljetek sem embert, sem állatot, sem táplálékot, amelyet a szátokba vesztek. Mert ha élő táplálékot esztek, az élni fog bennetek, de ha megölitek a táplálékot, a halott táplálék benneteket is megöl.

 

Az élet csak az élettől származik.

Minden, ami megöli a táplálékotokat, megöli a testeteket is. És minden, ami megöli a testeteket, megöli lelketeket is. És testetek azzá válik, amit megesztek, ahogy a szellemetek is olyan, amilyenek a gondolataitok.” (Részlet az Esszénus Evangéliumból, Krisztus tanítása, dr. Székely Edmond fordításában.)

 

A kombucha csodálatos tulajdonságát, hogy az élő anyagot továbbra is élőnek tartja, mindenképpen szeretnénk hasznosítani. A Kombuflavonoid 9 sikeres megalkotása után a Corvinus Egyetem már fejleszti azt a céklalevet (cékla, répa, alma, zeller, fekete retek), amelyet minden embertársunknak jó szándékkal ajánlunk.

 

Minden embernek legalább 10 perces intenzív tornával kellene kezdenie a reggelét, ha megteheti, 25 percet mozogjon, majd friss gyümölcslevet és zöldséglevet fogyasszon. A friss szóra óriási hangsúlyt fektessünk, mert abban a pillanatban, ahogy megsértjük a növények, gyümölcsök sejtburkait, bomlási folyamat indul el, a növények saját enzimháztartása lebontja a hatóanyagokat. A kombucha stabilizáló hatásának ekkor van jelentősége. Erre vonatkozóan hónapról hónapra újabb és újabb tudományos jelentések látnak napvilágot.

 

A kombucha béta-glukán-tartalma

"A Mantra Alternatív Természettudományi Szabadegyetem végzett mérések alapján a kombuchában 1-3, 1-6 béta-glukán nevű anyag található. Nagyon erős immunroborátor, ha ez az anyag hiányzik a szervezetből, akkor az immunrendszer nem ismeri fel azokat a dolgokat, amelyeket a védelem második fázisában el kell pusztítania. Legegyszerűbb formában az élesztőben található meg. Ezért is ették nagymamáink, nagypapáink az élesztőt - főleg a sörélesztőt: az összanyagtartalmának az 5%-a béta-glukán, a kombuchában ez az arány 2-3%, de az is nagyon sok ahhoz, hogy az immunrendszer jól működjön."(Dr. Földes László)

 

Az összes mért adatok szerint, ami a laurinsav- (17%) és a béta-glukán-tartalmat illeti, ezek mind az immunrendszer támogatásának alapkövei.

 

Megtisztult testben szépül a lélek, és minden, amit a kombucha mellé teszünk, beépül, tehát a kombucha az élő táplálék, és a mellérakott élő tápanyagokat is élő formában megőrzi úgy, hogy közben stabilitása megmarad, s nem roncsolja a benne lévő élő hatóanyagot. Ez a kombucha legnagyobb titka, és nem véletlenül lehet ekkora sikere Amerikában.

 

Sok időskorú ember hiszi, hogy a kombuchának köszönheti, hogy még mindig teljes, aktív életet él. Több orvosi beszámoló létezik olyan esetről, amelyben leírják, hogy előrehaladott korban, egészséges és energikus életet éltek a kombuchateát fogyasztó emberek. Mivel a kombucha méregtelenít, segíti az emésztést és növeli a teljesítményt, nem meglepő, ha hozzájárul az idősek egészségéhez és jó közérzetéhez. A kombuchát úgy kell tekinteni, mint egy kis részét a hosszú élet receptjének, és nem pedig úgy, mint annak egyetlen okát.

 

Kombucházzunk együtt a 2009-es esztendőben is!

Azt javasoljuk mindenkinek, aki teheti, hogy vásároljon családjának egy érlelőedényt, vegyen egy gombát, vagy kérjen valakitől ajándékba, és mindennap fogyassza el savanyú italát, mert ez a hosszú távú egészség záloga.

 

Embertársaink 20%-a nagyon szereti a kombuchát, de nem szeret vele pepecselni, ezért nem félünk attól, hogy az otthon készített kombucha miatt nem vásárolják a mi termékeinket. Valamit tudunk hál’ istennek, amit a konkurencia egyelőre nem tud a világban, és élvezzük ki azt, hogy a magyarok ihatják a legjobb kombuchát a világon.

 

"A kombucha készítésénél cél, hogy az egészségre gyakorolt jótékony hatását kiváló ízzel párosítsuk. A világon tett útjaim során számos kombuchát megkóstoltam, de elmondhatom, hogy a Viva Natura World Kft. Jakab István nevével fémjelzett kombuchája a világ egyik vezető terméke, amelynek sikerült ezt a célt elérnie. A legjobb kombuchát a magyarok fogyaszthatják a világon." (Harald W. Tietze)

Jakab István
XV. évfolyam 2. szám

Címkék: viva natura

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.