Viva Natura

Kombucha mellékhatások nélkül

A bélflóra állapota egészségi állapotunk jelzője


 

 

Ma már mindenki számára ismert, hogy mennyire fontos egyik védőbástyánk - az egészséges bélrendszer - karbantartása. Az egészséges bélrendszerű betegeknél a gyógyszerek által okozott mellékhatások jelentkezése nagyon ritka.

 

A kombucha segítségével tisztán, illetve karbantartott emésztőrendszer képes kiszűrni a gyógyszerek mellékhatásait, a táplálkozási szokásainkból adódó mesterséges mérgeket, irritációkat. Ugyanakkor a kombucha nem csak védelmet jelent az emésztőrendszerben, hanem egyfajta növényi kultúraként a szervezetünk számára egyébként teljesen haszontalan lerakódásokat is képes biotranszformáció útján átalakítani (testet építeni belőle). Ezek a "kombuchatenyészetek", amelyek szervezetünkben keletkeznek, kb. 10 óra alatt elpusztulnak és a reggeli széklettel távoznak. Ezért a hozzászokás kizárható a kombuchafogyasztás során, illetve nem kell attól félni, hogy kombuchatelepek alakulnak ki testünkben.

 

A kombucha emésztőrendszerünk rendőre, fogyasztása létfontosságú. Ha a szervezet tápcsatornája, baktériumflórája nem egészséges, a sejtekben ATP-hiány lép fel. Az ATP biológiai szempontból nagy jelentőségű: kimutatták baktériumokban, gombákban, rovarokban, gerincesekben. Az ATP molekulában a foszfátkötéseknek energiagyűjtő és átalakító szerepük van; a szénhidrátok és a lipidek (olajok, zsírok) biológiai lebontásakor felszabaduló energiát tartalmazzák és továbbítják (különböző szintézisek, izommunka stb.). Igen fontos szerepe van az ATP-nek a zsírsav-oxidációkban, a fehérjeszintézisekben, a cukor- és tartalékszénhidrátok képződésében, az idegingerületek vezetésében, az ionok és más anyagok sejthártyákon át történő transzportjában. A kombuchatea adenozin-trifoszfát (ATP)-tartalma miatt természetes energiaital.

 

Minél többet foglalkozunk ezzel a fantasztikus élőlénnyel, annál több jótékony tulajdonságát ismerjük meg. Az élet evolúciója jelenleg is zajlik, hiszen ha ez nem így lenne, akkor már régen kipusztultunk volna a rengeteg méreg és irritáció következtében, amelyek testünket sújtják. Az élet evolúciója az őstengerekben zajlott, de ez az evolúció ma is játszódik testünkben, illetve az olyan életet hordozó folyadékokban, mint a kombucha, az élőflórás, fermentált ételek stb. Még egyszer, de nem utoljára szeretnénk hangsúlyozni, hogy minden tápanyagunk, eljárásunk, módszerünk, amely képes helyreállítani az egészséges bélrendszert, képes megóvni az egészséget és leküzdeni a betegségeket. A kombucha ennek kiváló példája, ezért nevezzük az egészség irányító karmesterének. És akár egy életen át is lehet fogyasztani.

 

A kombuchagomba sokféle mikroszervezet, az élő szervezet számára hasznos mikroflóra, baktériumok, élesztők szimbiózisát jelenti.

 

A teában lévő tejsav a belek pH-értékének egyik fontos szabályozója. Mint ismeretes, a tejsav két izomerje közül az L(+) tejsav az izomszövetekben található. Sói, a laktátok, melyek szerves kötésben biztosítják az élettanilag fontos ásványi anyagok felszívódását és beépülését a szervezet élettani folyamataiba.

 

Az erjedt gombaitalban található hialuronsav az ízületek kenőanyagaként ismert, de az immunválaszok szabályozásában is szerepet játszik. Egyéb értékes organikus savak is termelődnek a kombucha tenyésztése során, amelyeknek közvetlen hatása van más szervekre, mint pl. a laurinsav, születendő immunsejtjeink védőburkát képezi a támadó vírusokkal szemben. A laurinsav olyan közepes láncú telített zsírsav, amelynek erőteljes anti-mikrobiotikus tulajdonsága van. A világhírű zsírsavszakértő, dr. Mary G. Enig (PhD. FACN), kimutatta, hogy a laurinsav testünkben egy monolaurin nevű monoglicerinné alakul át. A monolaurin bizonyítottan vírusölő, antibakteriális és gombaölő hatású.

 

Az amerikai "rtech laboratories" 2005 februárjában bevizsgálta az általunk gyártott kombucha koncentrátumot, és 16,9% laurinsavat talált benne. A New England Journal of Medicine (1999. augusztus 5., 341: 394–402) magazinban megjelent cikk leírja, hogy kutatások bizonyítják a laurinsav pozitív hatását. A cikkben olvashatjuk: "A monolaurin, a laurinsav monogliceridje megsemmisíti a HIV-1 vírust. Amikor a terhesség alatt a HIV-1- fertőzött terhes nőnek laurinsavforrást adnak, a vírusterhelés addicionális csökkentése valósulhat meg, ami a vertikális vírusátadás megakadályozásában lehet segítség"

 

A kombuchatea természetes, testazonos anyagokat tartalmaz, melyek közvetlenül bekapcsolódnak, beépülnek az élő szervezet biológiai folyamataiba. Jelenlegi táplálkozási szokásaink következtében életenergiánk nagyon jelentős része az emésztésre fordítódik. A kombucha abszolút természetes, friss, élő, fejlődő, pozitív energiákat és információkat hordozó bioaktív, szervezetbarát, biomasszatáplálék. A kombucha fogyasztása révén ismét kialakul a normális bélflóra, az emésztőrendszer működése regenerálódik. Ezáltal beindul az egész szervezet öntisztító mechanizmusa, megújulási öngyógyító folyamata. Az emésztési panaszok a legtöbb esetben a tea fogyasztásának megkezdése után 2-3 héten belül megszűnnek.

 

A kombucha fogyasztását követően azért érezzük magunkat szinte azonnal sokkal jobban, mert sejtszintű segítséget nyújt a testnek, az emésztőrendszernek, a májnak, a vérnek.

 

Ma több mint egymillió ember ismeri és fogyasztja a kombuchát Magyarországon. Amerikában elismerten a legjobb minőségű kombucha Magyarországról származik.

 

Termékeink megrendelhetőek a www.vivanatura.hu weboldalról és megvásárolhatóak mintaboltjainkban:

 

Vácon: a Csányi körút üzletsorán, a Művelődési Házzal szemben a Naturál Egészségtárban. Budapesten: a Duna Plazában megszűnt BIOKUCKÓ helyett hamarosan új helyen: a Garay Üzletközpont VII., Garay tér 20. fszt., a főbejárat mellett.

Jakab István
XIV. évfolyam 6. szám

Címkék: bélflóra, kombucha

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.