Viva Natura

Kombuflavonoid 9 gyümölcslé kivonatával


A test külső-belső rozsdátlanítója

Az orvostudomány hosszú évtizedek óta tudja, hogy a szervezet oxidációs, redukciós egyensúlyának fontos szereplői a flavonoidok. A témával több évtizede foglalkozik dr. Török Szilveszter professzor, akinek most tesztelésre átadtuk a kombucha flavonoid készítményünket és az alábbiakban az ő véleményét ismerhetik meg a tisztelt olvasók.

 

Immunrendszerünk állapotát jelentősen befolyásolja a szervezetünk védelmét és "méregtelenítését" szolgáló antioxidánsok és szabad gyökök egyensúlya, ami a szervezet működésének létfeltétele.

 

Szabad gyökök képződését belső és külső okok idézik elő

* Ha a belélegzett levegő oxigénje vízzé alakul át és a biokémiai folyamat köztes termékei a szabad gyökök (szuperoxidok, hidrogén peroxidok, hidroxil gyökök), csak csekély mértékben szabadulnak ki a folyamatból, akkor ezeket semlegesíti a belső antioxidáns rendszer.

 

* Ha a folyamat egyensúlya megbomlik, a káros, patológiás szabad gyökök kijutása a folyamatból jelentőssé válik. Ez elsősorban legyengült, beteg szervezetek, idősebb korúak, dohányzók, mértéktelen fogyókúrázók, versenysportolók stb. esetében jellemző.

 

A patológiás szabad gyökök közvetlenül vagy közvetve minden betegség létrejöttében alapvető szerepet játszanak: gyulladásos folyamatok, sejtrombolás (membránok, genetikai anyagok), szív- és érrendszeri betegségek (50% feletti halálok!), sejtregeneráció-akadályozás (testi, szellemi hanyatlás), immunrendszeri és autoimmun-betegségek, rák stb.

 

A patológiás szabad gyökök toxikus hatásai ellen nyújtanak védelmet a külső, bevihető természetes és mesterséges antioxidánsok, az A-, E-, K-, C-, B- és P-vitaminok, a karotinok és a karotinoidok, a flavonoidok, a polifenolok, a thiolok, az omega-3 zsírsavak, a Q10 enzim, a kalcium, a magnézium, a cink, a jód, a mangán, a molibdén, a réz és a szelén, illetve az ezeket tartalmazó termékek és készítmények.

 

A természetes eredetű antioxidánsok képviselői a növényekben, a gyümölcsökben és zöldségekben előforduló ún. fitovegyületek. E fontos vegyületcsoport tagjai a fenolok, a fitoszterolok, a flavonoidok, a glükózinolátok, az izotiocianátok, az izoflavonok, a lignánok, a monoterpének, a szerves szulfidok, a tanninok.

 

A természetes eredetű antioxidánsok legjelentősebb csoportját a flavonoidok alkotják. A flavonoidok polifenol típusú vázszerkezettel rendelkeznek, amelyen különböző helyeken hidroxil és/vagy metoxicsoport(ok) helyezkednek el, és így mindegyik ismert flavonoid biológiai, fiziológiai hatása különböző. Ezért a flavonoidok minél nagyobb számú jelenlétét kell biztosítani a betegségek megelőzésében, a gyógyítás fázisában (speciális diéták, táplálékkiegészítők, gyógyító tápszerek stb.). A flavonoidok legfontosabb élettani hatását a kutatók az ún. zsírsav (lipid)-peroxidációs (LPO) folyamatok gátlásában látják. Ez a folyamat első sorban a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában játszik főszerepet.

 

A flavonoidok rendkívül reakcióképes, könnyen átalakuló, oxidálódó és inaktiválódó vegyületek, ezért alapanyagaik kiválasztása, minősége, az előállításuk (kivonatolásuk) technológiája, a végtermék stabilitása, tárolása és felhasználása tudományosan megalapozott, szigorúan ellenőrzött feltételek és körülmények előírását és betartását igényli.

 

A bioflavonoid-kivonatok, -koncentrátumok élénk rubin színe a készítmény minőségének egyik fontos jellemzője. Ha a flavonoid készítmény színében barnás vagy barna árnyalat jelenik meg, akkor nagyon valószínű, hogy a flavonoidok kémiai átalakuláson (oxidáció, bomlás) mentek át, kedvező hatásuk, aktivitásuk jelentősen csökkent, sőt az így létrejött oxidálódott anyagok élettani hatása egyenesen károssá válhat.

 

Az irodalomból ismeretes, hogy a kék szőlők flavonoid- és resveratrol- (antioxidánsok) tartalma felel a vörösborok közismert kedvező élettani hatásáért (l. földközi-tengeri diéta, mediterrán-diéta). A szakértők szerint a nyers gyümölcsökkel, zöldségekkel felvett polifenol típusú flavonoidok ilyenkor polimer formában kerülnek be a szervezetbe és így nagyon kedvezőtlen a felszívódásuk. A vörös bor esetében a héjon való erjesztés során a polimer forma elbomlik, és egyszerű monomer vegyületekké válik. Ily módon jóval nagyobb mennyiségben kerülnek a vörösborba, ahol a 10% feletti alkoholtartalom kedvezően stabilizálja őket.

 

A VIVA NATURA WORLD cég által kifejlesztett "Kombuflavonoid" elnevezésű készítménynél kilenc olyan alapanyagot (színes gyümölcsöt - meggy, fekete bodza, kökény, fekete ribiszke, arónia "fanyarka", csipkebogyó, kék áfonya, fekete áfonya, kék szőlő) választottak, amelyeknek flavonoidtartalma közismerten a legnagyobbak közé tartozik. A jó minőségű alapanyagokból kinyert léből a hatóanyagokat leginkább megőrző technológiával természetes, stabil sűrítményeket állítottak elő, és hordozóanyagként élő kombucha sűrítményt alkalmaztak.

 

Az alapanyagokat, a sűrítményeket és a végterméket ismételt műszeres vizsgálatokkal értékelték. A mérési eredmények igazolták a fejlesztők várakozását. A forgalomba kerülő készítmény, a Kombuflavonoid 9 gyümölcs kivonatával összetétel a következő:

 

Összes polifenol 120 mg/10 ml
Antocininok 20 mg/10 ml
Leukoantocianinok 180 mg/10 ml
Katechinek 70 mg/10 ml
Resveratrol TAS (antioxidáns) 0,055 mg/10 ml
Flavonoidok 240 mg/10 ml
   

Egy forgalomban lévő flavonoidtartalmú készítményt is részletesen vizsgáltak, ahol is a legfontosabb mutató, a TAS értékét 15-nek találták.

 

A mérések és a tárolási kísérletek bizonyították, hogy a Kombuflavonoid a garanciális időn belül megőrzi a biológiailag aktív összetevők eredeti koncentrációját, de a bennük levő gyümölcssavakat és vitaminokat is. A készítmény stabilitását a természetes összetevők optimális koncentrációjának és pH-értékének köszönheti. A Kombuflavonoid teljesen természetes összetételű, konzerválószert, adalékanyagokat nem tartalmaz. Hatóanyag-koncentrációja többszöröse a forgalomban lévő hasonló készítmények TAS (antioxidáns) értékeinek.

 

Az egészség megőrzése vagy visszaszerzése érdekében mindenkinek ajánlom a Kombucha flavonoid 9 gyümölcs kivonatával kipróbálását. Győződjön meg arról, hogy a legjobbhoz, a legértékesebbhez a legolcsóbban juthat hozzá!

Prof. dr. Török Szilveszter
XII. évfolyam 6. szám

Címkék: kombucha

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.