Viva Natura

Last minute akció: vitaminraktárak feltöltése

„Testünk és környezete között az egyik legfontosabb kapocs minden bizonnyal az élelem. Az élelem képében a  környezet ténylegesen bekerül testünkbe és átjárja azt. A vitaminok e kapcsolat koordinálásában kétségkívül a  legfontosabb tényezők egyikének számítanak. Meg vagyok győződve, hogyha testünket visszahelyeznénk abba  a környezetbe, amely számára ez a test kialakult, éppen olyan tökéletesen működnék, mint a többi élőlény  teste. A betegség a szervezetünk és a környezetünk közötti diszharmónia kifejeződése.”
(Szent-Györgyi Albert


Last minute vitaminpótlás – miért ősszel?

A téli időszakban kevesebb friss zöldség és gyümölcs áll rendelkezésünkre, így még nagyobb szükség van arra, hogy ásványianyag- és vitaminraktáraink fel legyenek töltve, illetve folyamatos legyen az utánpótlás. Természetes vitaminokkal ez könnyen és eredményesen megvalósítható. Hiszen ősszel még bőségesen találhatunk olyan gyümölcsöket és zöldségeket, amelyek valóban a szabad ég alatt termettek. Használjuk ki a lehetőséget!

 

Milyen az ideális vitaminés ásványianyag-pótlás?

Ha mesterséges, laboratóriumban előállított, szintetikus vitaminkészítményeket fogyasztunk, akkor arról nemcsak azt tudjuk elmondani, hogy nem szívódnak fel és jobb esetben kiürülnek, hanem azt is, hogy rendszeres szedésük veszélyekkel is járhat. A szintetikus készítményekben a szervetlen kötésű anyagok a szervezetünk számára nagyrészt ismeretlenek. Ráadásul a zsírban oldódó vitaminokat (mivel azok tovább raktározódnak) túl is lehet adagolni, aminek kellemetlen következményei vannak. Ha természetes vitaminokat fogyasztunk, akkor nem kell tartanunk a túladagolástól. Semmilyen káros következménye nincs annak ugyanis, hogy ha például több céklát, spárgát vagy zöldárpát fogyasztunk, sőt inkább előnyös.

 

 

Partl Viktória természetgyógyász, fitoterapeuta és Jakab István, egészség-be-fektető

 

A mesterséges, szintetikus vitaminpótlás során a bélcsatorna falában működő vitaminfelvevő mechanizmusok működése csökken, míg a vese és a máj vitaminkiürítő képessége erőteljesen fokozódik. Így amikor a mesterséges pótszert elhagyjuk (akár csak néhány napra is), akkor az egyensúly felborul, és kifejezett hiány alakul ki az adott vitaminból vagy vitaminokból. A mesterséges külső forrás kioltja a természetes mechanizmusokat.

 

Ha valóban felszívódó, hatékony megoldásokat keresünk, akkor csakis a természetes vitaminokhoz kell fordulnunk. A természet alkotta növények hatóanyagai egymást erősítik. A zöldárpát például Dr. Hagiwara a Természet multivitaminjának nevezi, mert az ásványi anyagok és a vitaminok éppen olyan mennyiségben és koncentrációban vannak jelen benne, ahogyan az az emberi szervezet számára a legideálisabb. A zöldárpáról olvashatnak egy tanulmányt a Viva Natura weboldalán (www.vivnatura. hu), amely az ingyenesen letölthető kiadványok között található.

 

A búzafűről is ismeretes, hogy magas ásványianyag- és vitamintartalmával hatékonyan hozzájárul egészségünk megőrzéséhez. A spárgáról és brokkoliról is elmondható mindez. Ezek a növények elérhetőek a Viva Naturánál, 100% tiszta tablettaként. Ez azt jelenti, hogy nem tartalmaznak semmilyen adalék- és kötőanyagot, és hőhatásnak sem lettek kitéve. Speciális, testhőmérsékleten történő száimmunrítással készültek, így a hatóanyagok nem sérültek. A zöldárpa és a búzafű por formájában is kapható.

 

Green mix 18 – Minőségi táplálék ásványi anyagokkal és vitaminokkal

 

A Green Mix 9 és Green Mix 18 zöld növényi porkeverékekkel szintén feltölthetjük a vitamin- és ásványianyag-raktárainkat, sőt a benne lévő növényeknek köszönhetően szervezetünk pH-egyensúlya is helyreáll, miközben a lúgosító raktárak is feltöltődnek.

 

A fent szereplő növények népgyógyászati alkalmazásáról a www.nepgyogyaszat.hu oldalon olvashatnak.

 

Miket nevezünk vitaminoknak és ásványi anyagoknak?

A vitaminok különböző szerkezetű szerves anyagok, melyek bizonyos mennyiségben szükségesek szervezetünk zavartalan működéséhez. Hiányuk működési problémákat, anyagcserezavarokat, súlyosabb esetben pedig hiánybetegségeket okoznak. A vitaminok egy része vízben oldódó vitamin: B-vitaminok, C-vitamin. Más részük zsírban oldódik: A-, D-, K- és E-vitamin.

 

1.kép: Búzafű – Természetes vitamin- és ásványianyag- forrás   2.kép: Spárga – A folsavban világrekorder

 

A vitaminok nagy részét kívülről, táplálkozással kell bevinni, de a D-vitamint napfény segítségével elő tudja állítani a szervezet. Az ásványi anyagok szintén nélkülözhetetlenek. Azokat az anyagokat soroljuk az ásványi anyagok közé, amelyekre napi 100 mg vagy annál is több mennyiségben van szükségünk. Ezek például: nátrium, kálium, magnézium, foszfor, kalcium. Az ásványi anyagok minden növényben, illetve növényi részben megtalálhatók (természetesen az, hogy milyen mennyiségben, függ a talaj ásványianyag-ellátottságától is).

 

Nyomelemeknek azokat az anyagokat nevezzük, amelyeknek a napi szükséglete, illetve a napi felvétele nem éri el a 100 mg-os határt. Ilyenek például: cink, vas, mangán.

 

 

Lehetséges-e egészséges táplálkozással fedezni a vitamin- és ásványianyag-szükségletet?

Mai világunkban sajnos azt kell mondjuk, hogy nem. Kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás mellett sem tudunk ma már annyi vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet bevinni naponta a szervezetünkbe, mint amennyire szükség volna. Számos tanulmány és vizsgálat készült arról, hogy a különböző növények és gyümölcsök az elmúlt 20 évben milyen százalékban veszítettek vitamin- és ásványianyag-tartalmukból. Ennek oka a talaj megromlott minősége, hiszen a műtrágyázástól és a túlhajszolástól kimerültek a termőföldek. A vegyszeres permetezések, a savas esők mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az évek múlásával a gyümölcsök és zöldségek minősége már ne legyen a régi. Ma már egyre nehezebb tiszta forrásokat találni, de szerencsére nem lehetetlen!

 

Ha hosszú távra gondolkodó egészségbe-fektetők vagyunk, akkor bizony szükséges a jó minőségű, tiszta, természetes táplálékkiegészítők fogyasztása.

 

 

Mik azok a flavonoidok?

„Flavont színéről, embert barátjáról”

A flavonoidok a növényekben előforduló jellegzetes kémiai alapvázú szín- és hatóanyagok, amelyek a növényi sejtekben alapvető védelmi funkciókat töltenek be. Ismertebb flavonoidtartalmú gyógynövények: körömvirág, bodzavirág, illetve a galagonya virágos hajtásvége.

 

 

 Zöldárpa – „A természet multivitaminja!”

 

 

A flavoniodok csoportjába tartoznak az antocianidinek is. Idetartoznak a piros-kékeslilás bogyós gyümölcsök, mint például a meggy, fekete bodza, kék áfonya, kék szőlő, fekete ribizli, kökény. Ezek mind természetes antioxidánsok, gyulladáscsökkentők és érfalvédők, jelentős mértékben segítik az immunrítással rendszer munkáját. A népgyógyászatban már régóta használják őket. Ezekről a www. nepgyogyaszat.hu oldalon olvashatnak részletesebben.

 

Dr. Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas tudós bebizonyította, hogy a flavonoidok növelik a C-vitamin felvételét a májban, a vesében és a mellékvesében.

 

A természetes antioxidánsok legjelentősebb csoportját a flavonoidok alkotják. Az antioxidánsok egyfajta védőpajzsként működnek az ártalmas, instabil, oxigént tartalmazó molekulákkal szemben, amelyeket más néven szabad gyökökként ismerünk. Megfelelő antioxidánsstátusz mellett fenntartható az egészség és lassítható a korai öregedés.

 

Vitaminok, ásványi anyagok és az immunrendszer kapcsolata

A fertőzésekkel szembeszálló immunrendszer hatékony működéséhez fehérjék, szénhidrátok, zsírok, valamint természetes vitaminok és ásványi anyagok állandó, kiegyensúlyozott bevitelére van szükség. A rendszertelen, helytelen vagy egyoldalú hiányos táplálkozás egyik biztos következménye védekezőrendszerünk gyengülése. Amikor tápanyagokat viszünk be a szervezetbe, akkor nem az immunrendszerünk az első, aki részesül belőle, csak akkor kapja meg az ő részét, amikor például az agy vagy más létfontosságú szervek már részesültek belőle. Ezért valóban nagy szükség van a természetes vitaminok, ásványi anyagok és az antioxidánsok folyamatos pótlására.

 

Természetes antioxindánsforrás

 

Vannak olyan tényezők, amelyek csökkentik az immunrendszer hatékonyságát és az ásványi anyagok, vitaminok hatását is. ilyen például a tartós stressz, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a levegőszennyezés, a túlzott koffeinfogyasztás. Vannak azonban az immunrendszert javító tényezők is, ilyen például a testi-lelki-szellemi egyensúly, a harmónia, az egészséges táplálkozás, a testmozgás.

 

A cikkben szereplő termékek megvásárolhatók a Viva Natura márkaboltokban, valamint a webáruházban, a www.vivanatura.hu oldalon. A termékekkel kapcsolatos kérdéseiket az info@kombucha.hu címre küldhetik. A Természetgyógyász Magazin következő számában az őszi méregtelenítő és tisztító kúráról, azaz a Colon Control programról fogunk írni.

Partl Viktória
XVIII. évfolyam 9. szám

Címkék: viva natura

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.