Viva Natura

Legyünk napra készek!

Aloe külső segély spray, Kombuflavonoid 9 spray

A természetben töltött órák elengedhetetlenül fontosak a jó közérzet fenntartásához. A napi D-vitamin-szükséglet kielégítéséhez elég, ha 10-15 percet töltünk a napfényben, a napozással kapcsolatban viszont a legfontosabb tanács a fokozatosság. Az első nap elégedjünk meg 10-15 perccel, a második nap már emelhetjük az időtartamot fél órára, míg a harmadik nap 40 perce után a későbbiekben akár órákat is eltölthetünk sütkérezve, természetesen megfelelően védve a bőrünket. Viseljünk sapkát, szemüveget, ha tartós napsugárzásnak vagyunk kitéve.


 

Külső segély, ami belsőleg is hat!

A napozás legismertebb káros következménye ugyanis a leégés. Ajánlhatnánk a régi recepteket is, amelyeket nagyanyáink használtak, például a jól bevált tejfölt, amelyet a leégett bőrre kell kenni, utána tiszta lepedővel beburkolni. Rendkívül jól hűsíti a bőrt. A naptej helyett sört is használtak a napégés elkerülésére - természetesen külsőleg. A sörben olyan vitaminok és enzimek találhatók, amik megelőzik az erős leégést, ám nincs benne UVA- és UVB-szűrő, és alkoholtartalma miatt szárítja is a bőrt, így mégsem az ideális szer napozáshoz.

 

Nagy segítség lehet ellenben az Aloe külső segély spray, és nem csak a nap okozta égési sérülésekre.

 

Az Aloe külső segély bőrnyugtató, bőrápoló hatású permet. Természetes Aloe vera gél- és növényikivonat-tartalma közvetlenül a bőrre permetezve elősegíti az egyes kozmetikai sérülések gyógyulását, hidratálja, regenerálja a bőrfelszínt.

 

A benne található speciális poliszacharid-keveréknek köszönhetően segíti a bőr külső rétegeiben lévő sejtek megújulását, csökkenti az öregedési, ráncosodási folyamatot.

 

Kezelhetjük vele a pattanásokat, kiütéseket, gyulladásokat és a száraz, repedezett bőrt. A kitűnő minőségű aloe (99,5 százalék tisztaságú) mellett megkerestük azokat a gyógynövényeket és kiegészítő anyagokat, amelyek a külsődleges hatást még hatékonyabbá teszik. A teljesség igénye nélkül ezek: körömvirág, cickafarkfű, citromfű, izsóp, kakukkfű, levendula, kamilla, propolisz, allantoin. Együttesen hatásos bőrápoló, bőrhámosító, bőrvédő, gyulladáscsökkentő, antiszeptikus hatásúak, fekélyek és égési sebek utókezelésére is alkalmasak, elősegítik a sebek gyógyulását.

Mi jellemzi a legfontosabb összetevőket?

Az Aloe vera leveleinek belsejében található zselés anyag hűsíti a bőrt, bevonata véd a bakteriális és gombás fertőzésektől, gyorsítja a sejtek regenerációját és ezzel a sebgyógyulást. Az aloegél az egyik legjobb természetes nedvesítő-, hidratálószer. Afrikában még ma is kiterjedten alkalmazzák égések és sebek gyógyítására. Kleopátra például az Aloe verát a fiatalság forrásának tekintette, és ezzel védte a bőrét az egyiptomi napsugarak égető hatása ellen.

 

 

A körömvirág elősegíti az égések és bőrsebek gyógyulását, olajos kivonata hámosító, bőrújraképződést elősegítő hatású, emellett antibiotikus hatással is rendelkezik.

 

A kamilla csillapítja, megszünteti a bőrirritációt, a napégést, valamint antiszeptikus, hámosító, bőrápoló hatással rendelkezik.

 

Gyulladásgátló, regeneráló hatású a cickafarkfű, melynek hatóanyagai: illóolajok, proazulének, keserűanyagok, flavonoidok. Végül az allantoin szintén bőrápoló, bőrhámosító hatású.

 

Az Aloe külső segélyt sokan - vásárlói visszajelzések alapján mondhatjuk - belsőleg is használják, például szembe, szájüregbe fújva is jótékony hatású lehet, bogárcsípéseknél, mindenféle bőrirritációnál kimondottan hasznos.

 

 

Még egy nélkülözhetetlen útravaló

Ha szabadságra utazunk, ne felejtsük otthon a Kombuflavonoid 9 spray-t sem, mely valóságos antioxidáns bomba. A Kombuflavonoid 9 spray a következő gyümölcsök héjkivonatát tartalmazza: fekete szeder, kék áfonya, meggy, fekete ribizli, kökény, fanyarka, bodza, csipkebogyó, illetve szőlőhéjkivonat.

Miért fontosak a flavonoidok?

Klinikai megfigyelések igazolják gyulladásgátló, vírusölő, antioxidáns hatásukat. Védik a sejteket a külső szabadgyök-irritáció­tól a belső toxikus hatásokkal szemben. A sejtosztódásoknál gátolják a degeneratív folyamatokat. Kivédik a stressz következtében létrejött oxidációs reakciókat, csökkentik az érelmeszesedés veszélyét, fokozzák az érfalak stabilitását. Elősegítik továbbá a többi antioxidáns regenerációját, növelik a C-vitamin- és karotinszintet, csökkentik a diabétesz hosszú távú szövődményeit.

 

A Kombuflavonoid 9 spray termékünk azon törekvésünk eredményeként született meg, hogy a már népszerű Kombuflavonoid felszívódását hatékonyabbá, gyorsabbá tegyük. A Kombuflavonoid készítmény meghatározott eltarthatósági időn belül biztosítja a kombuchakoncentrátum és a gyümölcsök kedvező, egészségmegőrző, megújító tulajdonságait.

 

Italként is fogyasztható

A Kombuflavonoid 9 spray bepermetezését követően a mikrocseppekben lévő hatóanyagok egy része közvetlenül felszívódik a száj nyálkahártyáján keresztül. Ez lehetővé teszi, hogy a flavonoidok másodpercek alatt a hajszálereken keresztül direkt úton a véráramba jussanak. A flavonhoz kapcsolódó oldott cukor ily módon eljut az agyba, és azonnal közérzetjavulást okozhat.

 

 

Fogszuvasodás ellen is bevethető, hiszen a szájban történő antibaktericid hatását közvetlenül fejti ki.

 

További előnyös tulajdonsága, hogy a gyümölcscukrok közvetlen felszívódása szinte azonnal megemeli a vércukorszintet, így csökken az éhségérzet.

 

A gyümölcsök gazdag bioanyag-tartalma mellett a kombucha oxidációt, mikrobiológiai romlást gátló hatása miatt (magas ecet-, tejsav-koncentráció, alacsony pH-érték) a flavonoidok stabilitása nő, a termék hosszabb ideig, hatóanyag-csökkenés nélkül tárolható.

 

A Kombuflavonoid 9 olyan koncentrált természetes antioxidáns, amelyben az alkotóelemek megőrzik kémiai integritásukat, ezáltal a maximális antioxidáns képességet biztosítják az eltarthatóság ideje alatt. Nem kell hűtőben tartani, és hónapok múlva is gyönyörű bíborszínnel rendelkezik.

 

Egy palack tartalma 4,5 kg gyümölcshéj kivonatát tartalmazza.

 

Ha nem a szánkba szeretnénk spriccelni, hanem italként fogyasztani, 5-10 fújással élénk színű flavonital készíthető 2 dl víz hozzáadásával.

 

 

A kókuszolaj mint antioxidáns?

Az antioxidánsok egyik szerepe, hogy megszakítsa az oxidációs folyamatok láncreakcióit. Elképzelhető, hogy a szervezetben lévő megfelelő mennyiségű kókuszolaj el tudja látni ezt a szerepet. Az egyértelmű, hogy az étkezési kókuszolaj csökkenti a szervezet E-vitamin-szükségletét, de úgy gondoljuk, hogy antioxidáns szerepe ennél jóval általánosabb érvényű, és hogy van direkt és indirekt antioxidáns aktivitása is.

 

A kókuszolajnak szokatlanul magas a rövid és közepes láncú zsírsavtartalma. A rövidebb lánchossz lehetővé teszi a zsírsavak emésztését anélkül, hogy a karnitinszállító rendszer ebben részt venne. A mitokondrium védelmet nyújt a sejteknek stressz ellen, részben azért, mivel csökkenti a karnitin hatását. Összehasonlító tanulmányok bebizonyították, hogy a hozzáadott karnitin épp az ellenkező hatást váltotta ki, mivel stressz alatt fokozta a telítetlen zsírok oxidációját, és a sejtekben így nagyobb oxidációs sérülést okozott.

 

 

Valószínű, hogy az oxidatív apparátus rövid láncú zsírsavainak telítettségi foka hasonló hatással rendelkezik - azaz ezek az igen könnyen oldódó és mozgékony rövid láncú telített zsírok elsőbbséget élveznek az oxidáció során, mivel nincs szükségük karnitinszállítóra a mitokondriumba, és ez megakadályozza az instabil, peroxiddal kezelendő telítetlen zsírsavak oxidációját.

 

 

Iktassuk étrendünkbe a kókuszolajat

Amikor Albert Schweitzer Afrika trópusain műtétek sorait végezte klinikáján, évek teltek el anélkül, hogy rákos megbetegedéssel találkozott volna. Biztos volt benne, hogy a rák felbukkanása az európai étkezési szokásokban beállt változásoknak volt köszönhető.

 

Egyre inkább úgy tűnik, hogy az általános öregedés, de különösen az agy öregedése szoros összefüggésben áll a zsír peroxidációjával.

 

Kimutatták, hogy az öregedési májfoltok olyan mértékben termelődnek, amennyi oxidáns termelődik az antioxidánsokhoz képest, szorozva a telítetlen és telített zsírsavak arányával.

 

Legújabb tanulmányok szerint az ultraibolya színű fény peroxidációt okoz a telítetlen zsírsavakban, viszont a telítettekben nem, és ez ugyanúgy zajlik az élő bőrben, mint ahogy a laboratóriumban, kísérleti körülmények között.

 

Nyulakkal végzett kísérletek, valamint emberek tanulmányozása bizonyította, hogy az étrendben szereplő telítetlen olaj erősen hatással van arra, hogy mikor alakul ki az elöregedett, ráncos bőr.

 

A bőrben lévő telítetlen zsír a legfőbb, bár nem feltétlenül az egyetlen célpontja az ultraibolya fény öregítő és rákkeltő hatásának.

 

Később egy állatkísérletben magas vagy alacsony zsírösszetételű étrendet alkalmaztak, és a különböző csoportokban vagy a kókuszolajnak, vagy egy tiszta telítetlen olajnak, vagy kétféle olaj keverékének köszönhetően indult be a zsírképződés. Az állatok elhízása életük végére pont olyan mértékben nőtt, hogy az egyenes arányban állt az étrendjükben szereplő telítetlen olaj kókuszolajhoz mért arányával, és nem volt köze ahhoz a zsírmennyiséghez, amelyet életük folyamán elfogyasztottak.

 

Ez annyit jelent, hogy azok az állatok, amelyek csak kevés tiszta telítetlen olajat kaptak, elhíztak, míg azok, amelyeknek étrendjében sok kókuszolaj szerepelt, vékonyak maradtak.

 

A kókuszolaj fogyasztása fokozza az anyagcserét. Napi 4-5 kókuszolaj-kapszula bevételével ezt a folyamatot szinten lehet tartani.

Jakab István
XV. évfolyam 7. szám

Címkék: viva natura

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.