Viva Natura

Mit kíván a bőr erős napsütésben?

Ősi gyógyír régi köntösben: a kókusz és az Aloe vera


 

A múlt héten orvosnál jártam, aki utánanézett a gyógyszerfogyasztásomnak, és meghökkenve tapasztalta, hogy több mint 10 éve nem írt fel nekem semmiféle gyógyszert. Egészségem megőrzésére a természet okos növényeit hívom segítségül. Nincs ez másképp a nyári napozások időszakában sem. Gyakran keresem fel a világ napos tájait. A történelem szerelmese vagyok, és bizton állíthatom, hogy a nap mindig ugyanúgy sütött az ember bőrére. Régen a római hadoszlopok sosem álltak meg a drogériaboltok előtt, hogy bevásároljanak a parabénes, 50 faktoros naptejekből. Minden út mellett nőtt aloe, amiből egy érett levelet lehántoltak, és azzal előzték meg, illetve kezelték a bőr irritáltságát.

 

A kókusz felhasználása is egyidős az emberiség történetével. Afrika és Ázsia népei a hosszú tengeri utazások során telerakták a csónakjaikat kókuszdióval. Nedvével szomjukat oltották, a koprából nyert olajat pedig hajukra, bőrükre kenték. Én is ugyanezt alkalmazom, amikor intenzív napsütéssel találkozom. Hajam és bőröm szűz kókuszolajban ázik. Sok esetben a kókuszolajat összekeverem az aloejuice-zal, és így alakítom ki természetes bőrápolómat. Azoknak a szkeptikusoknak, akik azt állítják, hogy „ez a Nap már nem ugyanaz a Nap”, azt üzenem, hogy a kókuszolaj és aloe keveréke még a mai szélsőséges körülmények között is megállja a helyét; valamint arra is felhívnám a figyelmet, hogy a történelemben többször is előfordultak már olyan vulkánkitörések, természeti csapások, amelyek megzavarták a védőréteget a Föld légkörében.

 

Már a régi korok embere is tudta, hogy a természet a bőr védelmére is kínál megoldást. Ezek a növények ma is elérhetőek és rendelkezésre állnak! Akik ezeknek a gyógynövényeknek az alkalmazását megpróbálják korlátozni, azoknak azt üzenem, hogy a természetnek megtiltani semmit nem lehet! Mint ahogyan a természettel szimbiózisban élő egészségtudatos embereknek sem, hogy a népgyógyászat ősi receptúráit továbbra is felhasználják!

 

Jakab IstvánA napozáskor kinyílt pórusok erőteljes verejtékezést okoznak, ami kitűnő méregtelenítés is egyben. Arra azonban figyelni kell, hogy ilyenkor az ásványi anyagok is ürülnek (például kalcium, magnézium, béta-karotin, A-vitamin stb.) és a megfelelő folyadékpótlás is fontos, mert a kiszáradt bőr a leégés alapja. A tiszta víz a legajánlottabb ilyenkor, amit folyamatosan kortyolgatva kell fogyasztani. (Ma már arra is figyelni kell, hogy az ásványvizes palackot ne tegyük ki a napsugárzásra, mert a meleg hatására xenoösztrogén válik ki belőle, ami jelentősen hozzájárulhat a hormonális egyensúly felborulásához.) A napozás során elvesztett ásványi anyagokat és vitaminokat például a spirulnia-chorella alga tablettával lehet pótolni, ami 100% tabletta – 0% kötőanyag sorozat tagjaként szerepel a Tiszta Természet termékcsaládban. A család másik tagja a Tenger kincsei tabletta, amely az algákon kívül korallkalciumot is tartalmaz. A Spir-Chor és a Tenger kincsei tabletta is magas antioxidáns értékű, ami a napozásnak kitett bőr számára igen nagy segítség.

 

A kozmetikai és bőrápoló termékek készítéséhez több ezer kémiai alkotóelemet használnak. Ezek áthatolnak a bőrön, és komoly károsodásokat is okozhatnak a szervezetben. Ilyen anyagok például a xenoösztrogének, valamint a lauril vagy nátrium- lauril-szulfát. Amit nem tudunk megenni, azt miért kennénk a bőrünkre? A bőr testünk legnagyobb érzékszerve, és bizonyos fokig mindent elnyel, amivel kapcsolatba lép.

 

A szűz kókuszolaj kiváló testápoló: lehetetlenné teszi a bőr kiszáradását, ápol és hidratál. Megelőzheti a szabad gyökök képződését, védi a bőrt és simább, egyenletesebb bőrfelszínt eredményez. A szűz kókuszolaj nincs finomítva, színtelenítve vagy szagtalanítva, színtiszta tápanyag a bőr számára. A kókuszolaj a természet ajándéka a napozáshoz, Egy olyan természetes kozmetikum, amely jelentősen hozzájárul az egészség fenntartásához és mindenki számára hozzáférhető.

 

 

Hány faktoros a kókuszolaj?

A naptejek faktorszáma arra a fényvédő rétegre utal, amely a bőrfelületén kialakulva elzárja a napfénytől a bőrt. A kókuszolajat ebből a szempontból nem lehet faktorizálni, hiszen más metódussal védi a bőrt. A hidratálással, nedvesen tartással védi a bőrt a kiszáradástól, ami a leégés alapja lehet.

 

 

Mit tegyünk, ha mégis leégett a bőr?

A leégést elkerülhetjük, ha nem a déli órákban fekszünk ki napozni, és ruhával, napszemüveggel védjük magunkat az erős napfénytől. Védelemként pedig használhatjuk a kókuszolajat napozás előtt, alatt és után is. Ha azonban mégis megtörtént a leégés, akkor a leégett testrészt ne tegyük ki további napsütésnek, és kókuszolaj- aloe keverékével kenegessük naponta többször. A kókuszolaj regenerál, kondicionál. Antioxidánsként is működik és nagyszerű bőrpuhító. Az antioxidánsok a bőr UV-sugarak elleni védekezésében játszanak fontos szerepet. Továbbá helyreállítja a bőr természetes pH-egyensúlyát és helyreállítja a savköpenyt, ami növeli a bőr ellenálló képességét.

 

Az Aloe vera pedig kiváló gyorssegély: hidratál, regenerál, nyugtat és ápol. A Dr. Aloe regeneráló oldat 99,5% tisztaságú aloe juiceből készül. Használata segíti a bőr külső rétegeinek megújulását és segíti az ápolt bőr fiatalságának a megőrzését.

 

 

D-vitamin kontra UV-szűrős naptejek – a kókuszolaj a természet ajándéka a napozáshoz

A D-vitamint más néven napfényvitaminnak is hívhatnánk, mivel bőrünkben termelődik a napfény hatására. Naponta 1 óra napozás teljes testfelületen, fényvédő krémek nélkül, biztosítja számunkra az elegendő D-vitamint. Függetlenül attól, hogy hol élünk, ezt szinte senki nem teszi meg. A New England Journal of Medicine szerint a D-vitamin-hiány mára már világméretűvé vált. A D-vitamin jelenléte a szervezetben nagyon fontos a csontjaink számára. Elősegíti a kalcium és a foszfor felszívódását a bélcsatornából, és közvetlenül befolyásolja a csontképződést is. Azonban kevesen tudják, hogy a D-vitaminnak számos más fontos funkciója is van az emberi testben. Szükségünk van D-vitaminra, mert:

 

• egyensúlyban tartja a szervezet kalciumszintjét,
• részt vesz a foszfor felszívódásában, valamint a vérplazma kalciumegyensúlyának megőrzésében,
• erőteljes immunrendszer-moduláns (felerősíti a természetes védekezőképességet),
• részt vesz a megfelelő izomfejlődésben és működésben,
• részt vesz a normál sejtosztódásban,
• fontos szerepet játszik a csontozat és a fogazat normál szerkezetének kialakulásában és megőrzésében.

 

Mint mindenhol, a napozásban is fontos a mértékletesség. Mindenkinek ki kell alakítania, hogy hogyan kíván védekezni a leégés ellen. Akik kémiai szerekből készült magas UV-szűrős naptejeket használnak, azok valószínűleg a D-vitamin-hiány kialakulását segítik elő. (És akkor még nem említettem a különböző összetevők által okozott hatásokat, amelyek nem éppen az egészséget szolgálják.)

 

A Nap hozzájárult ahhoz, kialakuljon az élet a Földön, és ma sem tudnánk létezni nélküle. Nem véletlen, hogy több ősi gyógymódban is vannak olyan meditációs gyakorlatok, ahol a Napot hívják segítségül, hogy erőt, energiát adjon és megtisztítsa az élő szervezetet a káros sugaraktól. Mindenki ismeri azt a csodálatos érzést, amikor átjárja a testét a nap melege.

 

D-vitamin, ajánlott napi dózis

A hivatalos ajánlás: 18 éves korig 400 NE (nemzetközi egység), felnőttkorban 200 NE. (400 NE = 10 mikrogramm.) Ez azonban nem elegendő. Ez az abszolút minimum, amire a testnek ahhoz van szüksége, hogy elkerülje a katasztrofális egészségügyi problémákat. Dr. Abbas Qutab houstoni előadásában 2007-ben arról számol be, hogy a D-vitamin napi bevitelének 10 000 NE-nek kellene lennie. Pont ennyit készít a szervezet is 1 óra napozás alatt. Ez az a mennyiség, amivel a szervezet már tud mit kezdeni… A D-vitamin biztonságos. Ahhoz, hogy túladagolásról beszéljünk éveken át, napi 100 000 NE-t kellene bevinni a szervezetbe, ez a bevitel pedig fizikai képtelenség.

 

Az ember az evolúció során folyamatosan a napon volt. A trópusi és a mediterrán vidékeken az emberek naponta 10-15 000 NE D-vitamint szintetizálnak.

 

 

Kókuszolaj a hajra is

A hajat ugyanúgy megviseli a napsugárzás, mint a bőrt. A VCO szűz kókuszolaj a száraz, roncsolódott hajra igen kedvező. Beletehető közvetlenül a samponba is, vagy hajmosás előtt két órával 3-4 evőkanálnyit masszírozhatunk be a fejbőrbe. Tekerjünk törülközőt a fejünkre, majd a két óra elteltével a szokott módon hajat lehet mosni. A száraz, töredezett hajvégekre hajvégápolóként is használható. Hajmosás után egyszerűen csak rá kell kenni egy keveset a hajvégekre. Kondicionál, tartást és egészséges ragyogást kölcsönöz.

 

A kókuszolaj belsőleg fogyasztva elősegíti a méregtelenítést, segíti az emésztést és a szükséges tápanyagok felszívódását, ami az egészséges bőr egyik feltétele. A kókusz további kedvező hatásairól a Harald W. Tietze: Fókuszban a kókusz írásában olvashatnak, amely ingyenesen letölthető a www.vivanatura. hu weboldalon.

 

 

Termékhasználói vélemények:

„Minden alkalommal, amikor valami irritálja a bőrömet, kókuszolajat használok, és a viszketés elmúlik. Szeretem, ahogyan hidratál, időnként az arckrémembe is keverek belőle.”

Sz. Kata

 

„A kókuszolaj már nélkülözhetetlen lett nálunk. A fiammal akkor etetem, ha nincs rendesen széklete, és mindig segít. Én a bőrömre és a hajamra is kenem. Néha közvetlenül is eszem egy-egy kiskanállal és főzök is vele. Masszázsolajként is bevált. Nyaraláskor elsőként kerül be az útitáskánkba.”

Gy. Csilla

 

"Először az illata miatt kezdtem használni a kókuszolajat mint testápolót. Mikor magamra kentem zuhanyozás után, »paradicsomi« érzésem volt, sokkal jobb kedvűen csináltam végig a napot. Egy idő után észrevettem, hogy bőröm sokkal feszesebb lett, mint korábban. Nagyon örülök neki. Most már a hajamra is kenem, remekül rendben tartja a száraz hajszálaimat.”

T. Mariann

 

„Letöltöttem a honlapjukról Harald Tietze írását, a Fókuszban a kókuszt címűt. Ott olvastam, hogy a kókuszolaj a hüvelygomba megelőzésében is hatásos. Mivel a barátnőmnél gyakran előjön a gomba, a javaslatomra használni kezdte. Azóta semmi problémája nincs, sőt ha magára keni, akkor gond nélkül el tudunk menni uszodába, fürdőbe is. Korábban ez elképzelhetetlen lett volna. Közben rájöttünk, hogy a kókuszolaj remek testápoló és síkosító is. Ezt külön köszönjük. Mára már masszázsolajként is használjuk.”

T. Laci

Partl Viktória
XVII. évfolyam 7. szám

Címkék: viva natura

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.