Viva Natura

Organikus rokonság

Az emberek egészségük megőrzése érdekében fordulnak a táplálékkiegészítők felé, ám ezt az ipart is utolérte a mesterséges anyagok inváziója. A megoldás a 100 százalékos organikus rokonság.


 

Azt gondoltuk, hogy még jót is teszünk, ha szintetikus anyagokkal váltunk ki természetes anyagokat, csökkentve ezáltal a környezet terhelését, megvédve a természeti kincseket. Azonban a mesterséges anyagok rövid időn belül hulladékká válnak - terhelve a környezetet. Nagyobb probléma, hogy az élelmiszerekben is megjelennek mint puffasztó, emulgeáló, ízfokozó anyagok. Az egészségtudatos emberek rendszeresen, napi szinten fogyasztanak táplálékkiegészítőket. Hittel vallják, hogy nem gyógyszereket kell szedni, hanem az egészséget kell megőrizni és fenntartani. Azonban sok esetben tapasztalhatjuk, hogy a puffasztó, tömegnövelő, természetazonos aromásító anyagok a táplálékkiegészítők nagy részébe is bekerülnek. Ezek után jogosan vetődik fel a kérdés, hogy milyen termékekben bízhatunk?

 

 

Miért hasonlítanak a táplálék­kiegészítők a gyógyszerekhez?

A gyógyszerek gyönyörű kerekek, fényesek, lakkozottak, színesek, ízesítettek, hogy minél jobban hasonlítsanak az "élelmiszer-költeményekre". A káprázat célja a vágy felkeltése, hogy beszedhessük őket. A táplálékkiegészítőket gyártók rossz úton járnak, amikor a gyógyszereket akarják utánozni küllemben, illatban és az előbb említett hordozó anyagok tekintetében is. Ezekről a hordozó anyagokról számos híradás, tanulmány jelent meg, amelyek káros mellékhatásaikról számolnak be. Sokunkban felmerülhet a kérdés, hogy akkor mit érek azzal, ha olyan táplálékkiegészítőt szedek, amivel nem tehermentesítem a szervezetemet, hanem testem szemétdepóit növelem?

 

 

Hadüzenet a mesterséges táplálékkiegészítőknek

Tizenöt éve vagyunk a piacon, és hittel valljuk, hogy csak 100 százalékban természetes anyagokat lehet felhasználni.

 

Mi is kapszulázunk és ma is használunk olyan anyagokat, amelyek segítik a természetes porok összetapadását, és elkerülhetetlen, hogy egy bizonyos ízlésvilágot kövessünk. De ennek vége!

 

Lehet, hogy átmenetileg elveszítjük fogyasztóink egy részét, de úgy érezzük, hogy a Viva Natura, illetve a mögötte álló cégcsoport ma már megteheti azt, hogy irányt mutasson.

 

Kifejlesztettünk egy olyan termékcsaládot, amely csak az alapösszetevőket tartalmazza. Vegyük például a céklatablettát, aminek készítéséhez nem használunk semmilyen összeállást javító anyagot, mint például a törkölymagport, amely akár 50 százalék is lehet egy-egy termékben. Nem teszünk hozzá talkumot, puffasztót, síkosítót, hanem egy speciális technológiával 100 százalékban céklát tartalmazó tablettát tudunk fogyasztóinknak adni.

 

Hosszú évek óta tartanak a kísérletek, hogy ezeket a tablettákat önmagukban úgy lehessen tömöríteni, hogy ne essenek szét a dobozban. Az új eljárással készült tablettákat fogyaszthatjuk rágótablettaként is, de egészben is lenyelhetjük kevés folyadékkal.

 

Kapszula helyett napi egy-két tasak zöldvér a javaslat

A nagy áttörést a Green Mix 9 por hozta. A lúgosító zöldkeverék fejlesztése során megvizsgáltuk a világon található összes konkurens terméket, elemeztük előnyeiket és hátrányaikat. A fejlesztés során megpróbáltuk kiküszöbölni a hátrányos tulajdonságokat, és csak a pozitív tapasztalatokat beépíteni.

 

Tapasztalataink alapján úgy gondoljuk például, hogy nem kell sztatikus elektromossággal feltölteni a készítményeket. Ugyanígy kedvezőtlennek tartjuk a túl finomra őrölt porokat is, mert megsértjük a zöld levelek apró sejtszerkezetét. A megsértett sejtburok következményeként a növényi porok beltartalmi értéke csökken, hamarabb lebomlanak, elpusztulnak. Termékeink készítése során vállaljuk, hogy nagyobb, 500 és 1000 mikron körüli szemcseméretet alkalmazunk.

 

Zöldporunk megjelenését követően sok visszajelzés érkezett azzal kapcsolatban, hogy nehéz felkeverni, nem oldódik, frissmező-illata van.

 

A termék felkeveréséhez mi shakert ajánlunk, amely megkönnyíti a szemcsék egyenletes elkeveredését, de nap mint nap kapunk elégedett fogyasztóinktól ötleteket is az elkeveréshez: egy kis befőttes üvegben 10 másodperces rázást követően könnyen fogyasztható a zöldpor.

 

Az organikus rokonság

Földjeink több mint 15 éve nem kaptak sem vegyszert, sem műtrágyát. Kipihenték magukat, baktériumokban gazdag talajjal rendelkeznek. A baktériumokban gazdag talaj mélyszántás után még szárazabb időben is megőrzi eredeti arculatát. Évről évre egyre nagyobb területeket vontunk művelés alá, és a termékeinkben található céklát, zellert, paradicsomot, lucernát, zöldárpát, zabot mind-mind az organikus rokonság segítségével termesztettük.

 

Az organikus rokonság bio?

Organikus vagy bio? Van egyáltalán különbség közöttük?

 

Igen, mi nem hiszünk a bióban. Azért nem hiszünk benne, mert azt látjuk, hogy ma a biotermékek nagy része olyan területről származik, ahol nem létezik biokörnyezet, ahol a talajvizek szennyezettek, ahol savas eső hullik, és ahol a szél akár 10 km-es távolságból is a helikopteres permetezés következtében mérgező vegyszereket szállít. A bio másik óriási hátránya a magyar mezőgazdaságban, hogy az elmúlt húsz évet a biominősítésű rendszerek elterjesztésével elpazaroltuk. Nagyon bonyolult, hosszú ideig tartó mérési módszerekkel lehet bebizonyítani egy termékről, hogy bio. A földdel kapcsolatosan mindenféle értelmetlen bizonyítványokat kell kiállítani, ugyanakkor Németországban létezik egy módszer, hogy a telek négy sarkából visznek be földmintákat, és a földminták elemzése alapján percre, évre pontosan megmondják, hogy mikor milyen vegyi anyag volt benne, milyen műtrágyát kapott a föld. Ez nálunk "természetesen" még nem megy.

 

Az organikus rokonság tehát azt jelenti, hogy azokon a földeken, amelyeken termelünk, nem használunk vegyszert, műtrágyát. Saját kezünkkel kapálgatjuk a zellergumókat, és nem tudunk olyan kétöklömnyi zellergumókat termeszteni, mint amiket a szupermarketekben kínálnak. Ilyen méretet nem lehet természetes úton, génmanipulálás, vegyszerkezelés, műtrágyázás nélkül elérni. A mi gumóink átmérője 4-5 cm, viszont a termékeink garantáltan jó minőségűek és magas hatóanyag-tartalmúak.

 

Az organikus rokonság azt is jelenti, hogy olyan speciális technológiát kellett találnunk, amelynek során nincs szükség a gyógyszergyári és egyéb adalékanyagok használatára. Olyan speciális gépeket kerestünk, amelyek segítségével úgy tudjuk a zöldség-gyümölcs őrleményeket tömöríteni, hogy ne essenek szét a tárolás során. Ez volt a legnagyobb kihívás, amit sikeresen megoldottunk.

 

Megnéztünk egy más gyártótól származó lucernatablettát és annak összetételét: 400 mg volt a lucerna benne, a maradék 400 mg a hordozó, síkosító-, tapasztó-, puffasztószer volt. Nem gondolom, hogy a táplálékkiegészítést szolgáljuk, ha egy termékben kilenc hordozó és egy hatóanyag található.

 

 

Milyen előnnyel jár még az organikus rokonság?

Például sokkal olcsóbbak lesznek a termékek, akár 20-30 százalékkal is lehet az árakat csökkenteni. Ősszel már találkozhatnak is ezekkel a termékekkel, elsősorban a legnépszerűbb zöldárpa-, lucerna-, búzafű-, céklatablettáinkra számíthatnak.

 

További nagy előnyük, hogy mivel semmiféle hordozó vagy kiegészítő anyag nem kerül beléjük, éppen ezért nem kell bajlódni a táplálékkiegészítő kategória előírásaival, hanem sima élelmiszerként bármelyik zöldséges- vagy élelmiszerboltban megtalálhatóak lesznek ezek a termékek.

Jakab István
XV. évfolyam 8. szám

Címkék: viva natura

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.