Viva Natura

Shiitake gomba, a „véraktivátor immuníció”   

  Dr. Babulka Péter egy régóta hiányzó könyv megírására adta a fejét. Orvosok, természetgyógyászok egyre jobban felfigyeltek a gombák gyógyító erejére. Nemes egyszerűséggel a könyv „A XXI. sz. gyógyítói a gombák” címet kapta. Az alábbiakban a shiitake (japán fagomba) leírását, illetve jótékony tulajdonságait tesszük közzé.

   

   

  Shiitake gomba (leírás, előfordulás)

  A shiitake a Polyporales rendbe és a Polyporaceae családba tartozó Lentinula (= Lentinus) nemzetség gyógyászati szempontból legfontosabb faja, melyet Kínában illatos gombának, Japánban shiitake néven ismernek. Kalapja világos vagy sötétbarna, 5-12 cm átmérőjű. A tönk világosabb színű a kalapnál, és pikkelyes. Kizárólag a már elhalt fák törzsén és főleg tölgyfán, bükkön és gesztenyén él. Az enyhén fokhagymás ízű, jó szöveti szerkezetű és kiváló eltarthatóságú shiitake világszerte elterjedt gomba, amiből a csiperke után a legtöbbet termesztenek (évente kb. 1 000 000 tonnát). Magyarországon évente több mint 20 tonna gombát állítanak elő, de hazai piacra csak töredéke kerül magas ára és ismeretlensége miatt.

   

   

  Shiitake, a véraktivátor

  A Távol-Keleten „véraktivátornak” tartják, és többféle panasz és betegség (pl. meghűlés, gyermekek kanyarója, tüdőgyulladás, gyomorfájás, fejfájás, általános gyengeség, vízkórság, fekete himlő) megszüntetésére és gyógyítására használták. Kínában azok között a „gyógynövények” között említik, amelyek többféle öregedés elleni anyagot tartalmaznak. Japánban hagyományosan gyomorfekély, köszvény, székrekedés, rövidlátás, allergiák, aranyér, gennyedések és szexuális zavarok kezelésére használták.

   

   

  A XIV. század óta ismert tumornövekedést gátló hatása

  A shiitake gomba fontos kálium- és cinkforrás (ez utóbbi vegyületnek az immunvédekezésben van szerepe). Szárazanyagának mintegy 14%-a aminosav (ennek 40%-a esszenciális). Szénhidráttartalma 67%, zsírtartalma 4%. Rosttartalma magas. Nukleinsav-tartalma 7% körüli (a gabonáké 1-4%, a húsoké 2,2-5,7%), a benne lévő vitaminok közül pedig a B1-, B2- és D2-vitamin elővitaminja (ergoszterin) érdemel említést. Legfontosabb poliszacharidja a lentinán (nagy molekulasúlyú, tisztított poliszacharid), mellette azonban figyelmet érdemel még az 1,3-ß-glükán és az emitanin is, valamint a micéliumban jelen lévő és KS-2-nek nevezett, aminosavat is tartalmazó poliszacharid.

   

  Gyógyhatásai

  Számos állat- és humán kísérletet végeztek el annak érdekében, hogy megismerjék a gomba termőtestének, micéliumkultúrájának és izolált anyagainak (lentinán, KS-2, eritadenin, LEM = Lentinula edodes micélium) a legfontosabb hatásait. Ezek az alábbiakban foglalhatók össze: (1.) antivirális (pl. A-típusú influenza, mumpsz, herpesz, HIV, Epstein–Barr- és hepatitis B-vírusokkal szemben), (2.) baktérium- és gombaellenes, (3.) immunstimuláns (elsősorban a KS-2-nek nevezett poliszacharid és lentinán, mely anyagok mobilizálják a falósejteket és más védekező mechanizmusokat), (4.) tumorgátló (benzaldehid-, lentinan- és KS 2-tartalmának köszönhetően), (5.) májvédő és a máj gyulladásos folyamatait enyhítő (elsősorban a micéliumkivonat), (6.) vérnyomáscsökkentő, LDL-koleszterinszintet csökkentő és az érelmeszesedés folyamatát lassító (eritadeninnek köszönhetően), (7.) a cukorbetegség kialakulását lassító (a lentinán serkenti az inzulintermelést), valamint (8.) általános erősítő és élénkítő hatás (ez lehet a magyarázata a feltételezett potencianövelő hatásnak).

   

  Az 1–8-ig számozott tudományos hivatkozások jegyzéke a www.vivanatura.hu weboldalon található, ahonnan letölthető a könyv teljes terjedelmében.

   

   

  Legfőbb alkalmazási területei

  A shiitake immunrendszerünk bástyája. A friss és a szárított gombát, a termőtestből és a micéliumkultúrából előállított standardizált kivonatokat, valamint a lentinánt és egyéb shiitake hatóanyagokat leggyakrabban a legyengült immunfunkciók helyreállítására, rákos megbetegedések (pl. gyomor-, máj-, végbél- és tüdőrák, valamint leukémia) megelőzésére és kiegészítő kezelésére, valamint meghűlés, hörgőgyulladás, influenza és más vírusfertőzések megelőzésére, illetve kezelésére és a krónikusan magas koleszterinszint csökkentésére használják. Idős embereknél fontos immunstabilizáló anyag (fiatalít), fiataloknak pedig a stressz és a fáradtság ellen nyújthat segítséget.

   

   

  Hová menjek shiitake gombát szedni?

  Nagyon ritkán ökopiacon, bioboltokban kapható friss shiitake gomba, amelyből pörkölt, gombaleves készíthető. Leginkább javasolt fogyasztása a szárított gomba termőtest, illetve a micéliumkultúrából készült kivonat. Ez kapszulázott formában cégünknél elérhető. A gyógyító gombák zászlóshajója a shiitake, de dr. Babulka Péter könyvéből még számos nálunk lassan elérhető gombát is megismerhetünk (maitake, reishi, cordycept, chaga).

  tgym
  XIII. évfolyam 9. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.