Viva Natura

Tavaszi megújulás fáradtság nélkül

A természet zöld nyitánya

Régebben a tél kicsit a visszavonulás és a pihenés ideje is volt, de mai világunkban ugyanúgy folytatódik a hajsza, sietség, túlterhelés a téli napokon is, mint az év többi napján. A sötét, hideg téli hónapok után a tavasz világosságot, melegséget hoz magával. Szervezetünknek lépést kell tartania a változásokkal, s ez nem megy mindig zökkenőmenetesen. Mindannyian ismerjük az érzést: nem vagyunk képesek üdén megújulni és belépni a körforgásba, helyette ólmos fáradtságot, lelassulást és kedvetlenséget érzünk.


Mi is az a tavaszi fáradtság?

A hideg téli hónapokban másképp élünk. Kevesebbet tartózkodunk a szabadban,  kevesebbet vagyunk napsütésben és lényegesen kevesebbet mozgunk. Ennek egyenes következménye, hogy megérezzük a D-vitamin hiányát, melynek legismertebb tünete a lehangoltság.

 

Jakab István, egészség-be-fektető és Partl Viktória természetgyógyász,
fitoterapeuta

 

Mivel télen a legtöbb zöldség és gyümölcs nem áll rendelkezésünkre frissen, így a  táplálkozásunk is megváltozik. A friss salátákat és a friss főzelékeket inkább tápláló  gyümölcslevesekre cseréljük. A főtt és sült húsok túlsúlyba kerülnek, de szervezetünk kívánja is a zsírosabb, „nehezebb” ételeket. A kevesebb mozgás miatt viszont nem  égetjük el a többletkalóriákat, hanem elraktározzuk azokat. Egyoldalúbban táplálkozunk, és ha nem fogyasztunk mellé egészséges, tiszta étrend-kiegészítőket, akkor tavaszra  bizony jelentősen lemerülnek a vitamin és ásványianyag-raktáraink. Ennek további   következménye lehet az immunrendszer gyengülése, a sorozatos megfázás.

 

 

Zöldségek és gyümölcsök a téli időszakban

Mindig a saját éghajlat alatt termett, szabadföldi zöldségeket, gyümölcsöket válasszuk!  Ezek táplálnak bennünket a leginkább, hiszen nekünk, a mi szervezetünk igényeinek termettek.  Ebből a szempontból nézve nem sok gyümölcs közül válogathatunk a téli napokban, de azért találhatunk megfelelőt.

 

Csakhogy belépve a hatalmas bevásárlócentrumokba, hiába találkozunk számos szép  küllemű zöldséggel, gyümölccsel. Ezek jelentéktelen vitamintartalommal rendelkeznek, és a legtöbbjük génmanipulációnak köszönheti, hogy hosszabb ideig raktározható. Akkor még nem is volt szó arról, hogy milyen szerekkel kezelik őket, hogy gyorsabban növekedjenek… A harmadik világból importált áruk vásárlásánál pedig szembe kell  néznünk a nálunk már betiltott DDTvel és származékaival, mivel ott még legálisan  használt permetezőszer.

 

 

Ettől függetlenül a tavaszi fáradtság természetesen megelőzhető! A napfény hiányát  pótolhatjuk például azzal, hogy amikor csak lehet, kimegyünk télen is a napsütésre, hogy legalább az arcunkat és a kezünket érje. Ezen felül a téli időszakban minden kinek  szüksége volna a D-vitamin megfelelő mennyiségű és minőségű pótlására. A sportolást sem kell feladnunk. Megfelelő, meleg öltözékben meg lehet keresni a kinti mozgási  lehetőségeket, sőt vannak olyan sportok, amiket csak télen lehet végezni, például síelés, korcsolyázás. Az étkezésre is figyelni kell, és mivel a legtöbb gyümölcs és zöldség nem áll frissen a rendelkezésünkre, ezért szerencsés, ha tiszta, jó minőségű étrend-kiegészítőket veszünk magunkhoz. Lehetőleg olyanokat, melyek felszívódásra képesek, és szerves kötésű ásványokat, természetes vitaminokat tartalmaznak. Tavaszra pedig mindig érdemes betervezni az alapos tisztító, méregtelenítő kúrát.

 

 

Hiányzó ásványok fáradtság esetén

A fáradékonyság sokféle állapot és hiányállapot tünete lehet. Tavasszal valóban lehet az oka a „tavaszi fáradtság”, de mindig érdemes utánagondolni, utánanézni más  lehetőségeknek is. Jelentős fáradtságérzettel jár például a vashiány, vagy akár a cink hiánya is. Ha tartós stressz volt az életünkben, akkor a fáradtság lehet annak is a következménye.

 

Természetes anyagokkal a tavaszi fáradtság ellen

A legjobb megoldás mindig az, ha a természet adta lehetőségek után nyúlunk. A növények természetes vitaminokat és  szerves kötésű ásványi anyagokat tartalmaznak, így azokat a szervezet felismeri és  maradéktalanul hasznosítani is tudja. A 100% Tiszta Természet termékcsalád csak a növényt tartalmazza. Speciális szárítással és sajtolással készült, nincsenek benne kötő- és adalékanyagok, tartósítószerek. A tabletták hőhatásnak sem lettek kitéve, így meg tudták őrizni természetes erejüket.  A zöldárpa a természet multivitaminja. Népgyógyászati forrásokból tudjuk, hogy a zöldárpa igazi vitaminbomba, és klorofillban is gazdag növény. Értékes hatóanyagai magas koncentrációban és épp a szervezet  számára szükséges arányban vannak jelen a zöld hajtásokban. Dr. Hagiwara bebizonyította vizsgálataival, hogy a zöldárpa vitaminjai tökéletesen beépülnek és hasznosulnak a szervezetben. Dr. Yoshihide Hagiwara „Zöldárpa, a mindentadó táplálék” című könyve e-book formájában ingyenesen letölthető a www. vivanatura.hu oldalról.

 

A lucernáról kevesen tudják, hogy csodálatos vitamin- és gazdag szervesvas- forrás, nagy menynyiségű rostot tartalmaz, miközben energiával látja el a szervezetet. Népgyógyászati hagyományokból ismeretes, hogy erős fizikai megterhelés előtt az állatokkal is etették, és maguk az emberek is fogyasztották, hogy jobban bírják a terhelést. Zöld növényként hozzájárul a szervezet pH-egyensúlyának fenntartásához.

 

 

A zabfű hatékonyan támogatja az emésztést, miközben vitaminokkal és ásványi  anyagokkal látja el a szervezetet. A népgyógyászati források mint energiaadó és  hangulatjavító növényt emlegetik. Ez utóbbi tulajdonságát valószínűleg D-vitamin-tartalmának köszönheti.

 

A búzafüvet Ann Wigmore tette híressé. A búzafű minden lúgosító, méregtelenítő és  salaktalanító kúra fontos összetevője. A tavaszi fáradtság energetizáló zöldje.  A növény szerves kötésben tartalmazza a fontos ásványi anyagokat, vitaminokat, klorofillt, aminosavakat és enzimeket, így azok valóban fel tudnak szívódni a szervezetünkben. Megtalálható benne a SOD (szuperoxiddiszmutáz) enzim, amely egy különleges hatású antioxidáns, jelentős szerepe van az öregedési folyamatok lassításában. A 100% Tiszta Természet termékcsalád zöld növényei mind ellenőrzött, tiszta helyről származnak.

 

 

Tavaszi tisztító, méregtelenítő kúra

Ha tavasz, akkor méregtelenítés! Itt az ideje, hogy a télen elfogyasztott, pangó  táplálékmaradványok kiürüljenek a bélrendszerből. A Colon Control tiszta, növényi alapú tisztító és méregtelenítő program. Fellazítja a pangó, megkövesedett lerakódásokat, hogy azok távozhassanak, kiűzi a bélben élő káros baktériumokat, gombákat és férgeket, támogatja a máj munkáját, miközben ideális feltételeket teremt a bélrendszerben.

 

 

A program alapelve, hogy nem kívülről viszünk be probiotikumokat, mert az vagy megtelepszik, vagy nem… A bélflórája mindenkinek egyedi: ahány ujjlenyomat, annyi típusú bélflóra létezik. Azt azonban kevesen tudják, hogy megfelelő körülmények között a saját bélbaktériumaink fél óra alatt képesek megduplázódni. A Colon Control olyan körülményeket teremt a belekben, hogy a saját bélbaktériumaink megerősödhetnek és duplázódhatnak, vagyis mindenkinek a saját egyedi flóráját erősíti.

 

A Colon Control program részletesen olvasható a www.vivanatura.hu weboldalon az ingyenesen letölthető kiadványok között. A zöld növények népgyógyászati felhasználásáról a www.nepgyogyaszat.hu oldalon olvashatnak részletesebben. Kérdéseiket, észrevételeiket az info@kombucha.hu e-mail címre küldhetik. A termékek megvásárolhatók a márkaboltokban, valamint a Viva Natura webáruházában a www.vivanatura.hu oldalon.

Partl Viktória
XVIII. évfolyam 3. szám

Címkék: viva natura

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.